newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

27 פלסטינים נהרגו ביולי; 166 הרוגים בגדה מתחילת השנה

רוב ההרוגים נהרגו במהלך פעילות יזומה של הצבא בשטחים שבשליטה פלסטינית, ובהם הפלישה לג'נין. בחודש שעבר נהרגו שני חיילים ישראלים. מספר ההרוגים הפלסטינים השנה כבר עבר את מספרם ב-2022, שהיתה השנה הקטלנית ביותר מאז החל איסוף הנתונים

מאת:
פלסטינים ליד המכונית שחיילים ירו עליה והרגו את מוחמד פאוזי מח'אלפה, בכפר סבסטיה שליד שכם, ב-22 ביולי 2023 (צילום: נאסר שתייה / פלאש90)

פלסטינים ליד המכונית שחיילים ירו עליה והרגו את מוחמד פאוזי מח'אלפה, בכפר סבסטיה שליד שכם, ב-22 ביולי 2023 (צילום: נאסר שתייה / פלאש90)

27 פלסטינים נהרגו ביולי בגדה המערבית מאש ישראלית, 12 מהם במהלך המבצע הישראלי במחנה הפליטים ג'נין. שני ישראלים, חיילים שניהם, נהרגו בחודש שעבר.

לפי מעקב "שיחה מקומית", מתחילת השנה נהרגו 166 פלסטינים בגדה ובמזרח ירושלים (ביחד עם רצועת עזה, מספר ההרוגים מגיע ל-197). לאחר שבעה חודשים בלבד, מספר ההרוגים בגדה ב-2023 כבר עבר את מספר ההרוגים ב-2022 כולה. בשנה שעברה – שהיתה הקטלנית ביותר מאז שהאו"ם החל לאסוף את מספרי ההרוגים הפלסטינים, ב-2005 – נהרגו 154 פלסטינים בגדה.

כאמור, 12 פלסטינים, או 44% מההרוגים בחודש שעבר, נהרגו במהלך המבצע הצבאי בג'נין בתחילת החודש, שארך שלושה ימים. ארבעה מההרוגים היו קטינים. על פי עדויות מהמחנה, הצבא הורה לאנשים לעזוב. "חלק מהאנשים נשאו על גבם את אבותיהם ואימהותיהם, מחזה שללא ספק מזכיר את התמונות שראינו בנכבה", סיפר מוראד טוואלבה, דובר הכוחות הלאומיים והאסלאמיים במחנה ג'נין, וציין שהמראות גם הזכירו את הפלישה למחנה ב-2002. לא ברור מי מההרוגים היה מעורב בפעילות חמושה כנגד פלישת הצבא.

בדומה לחודשים קודמים, 78% מההרוגים (21 מ-27) נהרגו בצפון הגדה – בג'נין, בשכם, בטול כרם ובקלקיליה. 70% מההרוגים ביולי (19 מ-27) נהרגו במהלך פעילות צבאית יזומה של כוחות ישראליים בשטחי A ו-B, שבשליטה פלסטינית. פלסטיני אחד נהרג בעקבות פיגוע דריסה בתל אביב. חמישה נוספים נהרגו במהלך ירי או ניסיון לירי לעבר חיילים בגדה.

שני פלסטינים נהרגו בהפגנות יום שישי בכפר אום ספא שליד רמאללה, נגד מאחז שהועתק למיקום קרוב לכפר אחרי הפיגוע בעלי, חודש קודם לכן: ב-7 ביולי נהרג עבד אלג'ואד סאלח, בן 24, ושבועיים לאחר מכן נהרג מוחמד אל-באיד, בן 17. בצבא טענו כי ההרוגים השתתפו בידוי אבנים במהלך ההפגנה, אך לפני עדי ראיה הם כלל לא היו קרובים לחיילים. הכפר סבל מהתקפות מתנחלים בתקופה האחרונה, ופלישת הצבא לכפר בימי שישי נועדה למנוע ממחאת התושבים להגיע לאדמות הכפר.

ב-20 ביולי ירו חיילים בסאמי מסרי, בן 19, לאחר שכוחות צבא ליוו מאות מתנחלים בכניסה לקבר יוסף שבשכם. באותו לילה נכנסו לקבר גם מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי; מפקד אוגדת איו"ש אבי בלוט; מפקד חטיבת שומרון, שמעון סיסו; וראש מטה השר לביטחון לאומי, חנמאל דורפמן.

ב-22 ביולי, חיילים שהיו בפעילות בעיירה סבסטיה ליד שכם ירו ברכב שבו היו שני צעירים. אחד מהם, מוחמד פאוזי מח'אלפה, בן 18, נהרג, והשני נעצר. קליעים ניקבו בשמשת הרכב חורים רבים, ובצבא טענו שמדובר בניסיון דריסה – אך איפשרו לסהר האדום לפנות את שני הצעירים, מה שבדרך כלל לא קורה כשמדובר במקרה דריסה.

ההרוג האחרון בחודש שחלף הוא גם הצעיר ביותר: פארס אבו סמרה, בן 14, מקלקיליה, שחיילים ירו בו במהלך פשיטה לעיר.

שני ההרוגים הישראלים ביולי הם החייל דוד יהודה יצחק, שנהרג ככל הנראה מאש של חיילים במהלך המבצע בג'נין; והחייל שילה יוסף אמיר, שפלסטיני ירה בו ליד ההתנחלות קדומים.

ביוני נהרגו 20 פלסטינים מאש ישראלית בגדה, וארבעה ישראלים בפיגוע בעלי. במאי נהרגו 19 פלסטינים בגדה, רובם מירי חיילים או מתנחלים; שני ישראלים נהרגו בגדה – אחת מהן מירי מאבטחים ישראלים; 31 פלסטינים נהרגו בהתקפות הישראליות על עזה; וישראלית אחת ופועל עזתי נהרגו מירי טילים מעזה. בכך היה מאי לחודש הקטלני ביותר לפלסטינים מתחילת השנה – 50 הרוגים בסך הכל.

באפריל נהרגו 12 פלסטינים, 3 אזרחים ישראלים ותייר איטלקי; במהלך מרץ נהרגו 25 פלסטינים וישראלי אחד; בפברואר נהרגו 28 פלסטינים ו-7 אזרחים ישראלים; בינואר נהרגו 35 פלסטינים ו-7 ישראלים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf