האטה קלה בקצב ההרג: 25 הרוגים פלסטינים במרץ
אולי בעקבות ההסכמות שהושגו בוועידה האזורית בשארם א-שייח', מאז תחילת הרמדאן חלה ירידה במספר הפשיטות של הצבא לתוך ערים פלסטיניות ובמספר ההרוגים. עד אז, נשמר הקצב של הרוג בממוצע ליום, שנרשם מאז תחילת השנה

מתחילת השנה נהרגו 91 פלסטינים. כפר ג'בע שליד ג'נין, אחרי שהצבא ירה למוות בשלושה חמושים ברכבם, ב-10 במרץ 2023 (צילום: ווהאג' בנימופלה / אקטיבסטילס)
25 פלסטינים נהרגו בגדה ובמזרח ירושלים במהלך מרץ, ירידה יחסית לחודשים הראשונים של השנה. בינואר נהרגו 35 פלסטינים ו-7 ישראלים, ובפברואר נהרגו 28 פלסטינים ו-7 אזרחים ישראלים. מתחילת השנה נהרגו 91 פלסטינים – כולל ארבעה בתחילת אפריל.
במהלך מרץ נהרג ישראלי אחד, אור אשכר, בפיגוע הירי שביצע מועתז אל-ח'וואג'ה מנעלין ברחוב דיזנגוף בתל אביב.
ייתכן שהירידה במספר ההרוגים קשורה במידה מסוימת בהבנות שהושגו בין ישראל לרשות הפלסטינית בוועידה האזורית, שהתקיימה בשארם א-שייח' ב-18 במרץ. בוועידה הוסכם שלקראת חודש הרמדאן יצומצמו הפשיטות לתוך הערים הפלסטיניות, מה שכבר סוכם בוועידה בעקבה בסוף פברואר, אך ישראל לא עמדה אז בהסכמות האלה. הפעם, מתחילת הרמדאן אכן ירד מספר הפשיטות, וגם מספר ההרוגים: עד תחילת הרמדאן, ב-23 במרץ, נהרגו 22 פלסטינים (כהרוג ליום), ומאז שהתחיל עד סוף מרץ נהרגו 3 פלסטינים (הרוג לשלושה ימים).
>>> החודש הראשון לממשלה: ממוצע של יותר מהרוג פלסטיני ליום
>>> הקצב הרצחני נמשך: הרוג פלסטיני אחד ליום בפברואר
כמו בחודשים קודמים, גם רוב מכריע של ההרוגים במרץ (84%, 21 מ-25) היו בצפון הגדה – במחוזות ג'נין, שכם וטול כרם, שם מקיימת ישראל את מרבית הפשיטות הצבאיות נגד חמושים פלסטינים. עוד מגמה שחזרה על עצמה במרץ היא שמרבית ההרוגים (72%, 18 מ-25) נהרגו כשכוחות ישראליים ביצעו פשיטות יזומות לתוך ערים פלסטיניות או לשטחים שנמצאים בשליטה פלסטינית לפי הסכמי אוסלו.
במרץ נהרגו שלושה קטינים פלסטינים: מוחמד נידאל סלאם, בן 15, שנהרג בעימותים בכפר עזון, הסמוך לקלקיליה; וליד נסאר, בן 14, שנורה בחילופי אש עם כוחות הביטחון הישראליים במחנה הפליטים ג'נין; ואמיר עודה, בן 16, שנורה על ידי חיילים ליד קלקיליה.
כל ההרוגים, מלבד אחד, נורו על ידי חיילים או שוטרים. עבד אל-כרים בדיע א-שיח' נורה על ידי מתנחל, לאחר שלפי דיווחים נכנס חמוש בסכינים לחווה באזור אריאל.
בפשיטה שנערכה ב-7 במרץ במחנה הפליטים ג'נין נהרגו שישה פלסטינים, ובהם עבד אל-פתח חרושה, החשוד בביצוע פיגוע הירי בחווארה, שבו נהרגו האחים הלל ויגל יניב.
אירוע נוסף הוא הפשיטה לג'נין, ב-16 במרץ לאור יום, שבמהלכה ירו הכוחות הישראליים בראשו של אחד המבוקשים, נידאל חאזם, כששכב על הקרקע, כדי לוודא את מותו. בפעולה, שהצבא טען כי התבצעה לצורך מעצרים של חברים בג'יהאד האסלאמי, נהרגו ארבעה, בהם צעיר בן 18 שרכב על אופניו בסמוך.
ביום האחרון של מרץ שוטרים ירו בד"ר במוחמד חאלד אלעסיבי, אזרח ישראלי מחורה, במתחם אל אקצא. במשטרה טוענים כי אלעסיבי חטף נשק וירה בשוטרים, ואף הציגו תוצאות בדיקת ד.נ.א של האקדח, אך במשפחתו מתעקשים כי הוא לא ניסה לפגוע בשוטרים, אלא התערב כנוכח ששוטרים תקפו אישה. במשטרה טוענים כי האירוע לא תועד במצלמות אבטחה או במצלמות אישיות של השוטרים, למרות שהאזור מרושת במצלמות רבות.
ב-2022 נהרגו 154 פלסטינים בגדה המערבית, השנה הקטלנית ביותר מאז 2005.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
כאן אפשר להצטרף
לתמיכה – לחצו כאן