newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

משפטו של השוטר שירה בטקה נמשך באווירה עוינת

כ-20 מחבריו לעבודה של השוטר, שנאשם בגרימת מוות ברשלנות, הסתירו אותו מעיני הקהל במהלך הדיון. חבר של משפחת טקה: "לא הגיוני שנרצח ילד אתיופי והעונש הוא עד שלוש שנים. אין פה משפט צדק". במהלך המשפט ייערכו שני סיורים במקום הירי. כל הסיורים והדיונים יהיו פתוחים לציבור

מאת:

משפטו של השוטר שירה בסלומון טקה ז"ל, שנפתח בחודש שעבר, נמשך הבוקר (חמישי) בבית המשפט השלום בחיפה. משפחתו של טקה ועשרות חברים ופעילים הגיעו לדיון. מצד שני התייצבו חבריו לעבודה של השוטר, שלאורך הדיון עמדו לצדו, כשהם מסתירים לקהל את הנאשם.

משפחתו של סלומון טקה במהלך משפטו של השוטר שירה למוות בבנם, בית המשפט השלום בחיפה, 12 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

משפחתו של סלומון טקה במהלך משפטו של השוטר שירה למוות בבנם, בבית משפט השלום בחיפה, ב-12 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים מאשימה את הקצין בגרימת מותו של טקה ברשלנות. השופט זאיד פלאח דחה בדיון את בקשת ההגנה לביטול האישום.

משמר בתי המשפט והמשטרה נערכו בכוחות גדולים, ובדיון נכחו כ-25 מאבטחים, שוטרים במדים וחבריו של השוטר בבגדים אזרחיים. הם עמדו משני צדי האולם, כשהם משלבים ידיים ומביטים לעבר כ-40 קרובי המשפחה והפעילים.

לעומת דיונים אחרים, האווירה באולם היתה עוינת כלפי הקהל. המאבטחים עמדו עם פניהם לקהל במשך כל הדיון, והורו לנוכחים לא להוציא את הטלפונים הניידים שלהם מחשש שיצלמו את השוטר, שפרטיו אסורים לפרסום. גם לעיתונאים הרבים לא ניתן הזדמנות לצלם את הנאשם לפני תחילת הדיון, כנהוג בתיקים אחרים.

"רואים אותנו בתור עבריינים בזמן שהשוטר שירה מוגן ומוסתר על ידי שורה של שוטרים. אנחנו הקורבנות הופכים לנאשמים", אמרה בנצ'י סלמסה, שאחיה יוסף נמצא מת ב-2014 במחצבה, חודשים אחרי שנעצר על ידי משטרת זיכרון יעקב וסבל מאלימות משטרתית.

בנוגע לבקשת ההגנה לבטל את האישום אמר נציג מח"ש: "בדקנו כל בדל ראיה, הגענו גם למי שהתראיין בטלוויזיה (שהיה עד לירי; א"ז). אין פה מניעים זרים. לא היינו קשובים לרחשי הרחוב. אנחנו עוסקים במשפט, ועם כל הכאב צריך לבוא רק אם יש סיכוי סביר להרשעה, כפי שאנחנו סבורים שיש במקרה הזה".

מנגד, עו"ד יאיר נדשי, המייצג את השוטר, אמר בדיון: "חברי מנסה להפוך את הדיון לתיאורטי. זה דיון על עובדות, שחלקים נרחבים מהן הוסתרו מבית המשפט. הסיבה שהמנוח וחבריו התכנסו (בפארק שבו טקה נורה; א"ז) לא היתה תמימה כפי שהוצג, אלא סיבה עבריינית. הם התכנסו על מנת לספק סמים לקטין תוך כדי שהם סוחטים אותו באיומים".

נדשי הוסיף כי השוטר התקרב לטקה וחבריו לאחר שאשתו התריעה בפניו שמשהו אינו כשורה. "הוא היה נתון לקללות ואיומים, גם באמצעות טלפון נייד, שאחד מהנוכחים צילם באמצעותו את הנאשם. המנוח היה מסומם ושיכור בזמן הזה, זה עובדה חשובה שלא נכללה בכתב האישום".

תמונתו של סלומון טקה ז"ל בהפגנה בשכונת מגוריו של היועמ"ש (אורן זיו)

חברים וקרובי משפחה ביקשו מהשופט פאלח שיורה לחבריו של השוטר לא להסתיר את הנאשם, שישב בתא העצורים אף שאינו עצור, כדי שהמשפחה תוכל לראותו. זאת לאחר שבתום הדיון הקודם, שגם בו שורת שוטרים בבגדים אזרחיים עמדו לפני הנאשם, השופט התחייב כי הדבר לא יחזור על עצמו. בדיון היום השוטרים הסתירו את הנאשם מעיני הקהל, אך השופט היה יכול לראות אותו.

באופן רגיל משמר בתי המשפט אחראי על אבטחת הדיונים, אך בדיון היום נכחו, בנוסף למאבטחים, כ-20 שוטרים. אף שמדובר בעניין טכני כביכול, נוכחותם של שוטרים בבגדים אזרחיים, גם בתא הנאשמים, יצרה אווירה מאיימת ומצג כאילו שהשוטר מאויים, אף שאיש בקהל לא פנה אליו.

"התהליך מקומם"

אביו של טקה וורקה ביקש לדבר בדיון, ואמר כי "הגענו לבית המשפט ויהיה נכון שנראה את הנאשם, ושיהיה משפט צדק". אסף גובנה תירגם את דבריו מאמהרית. האב אף סיפר על היחס כלפיהם מרגע שנכנסו לבתי המשפט: "עיכבו אותנו בכניסה. כל התהליך עד ההגעה לפה מקומם. הניסיון לצייר את המשפחה כדברים שאנחנו לא. גם ככה שילמתי מחיר יקר". השופט פאלח ציין בתגובה כי האחריות לכניסה לבית המשפט היא באחריות משמר בתי המשפט.

השופט קבע כי טענת ההגנה לגבי הסתרת ראיות וטענות אחרות יכול לעלות במהלך המשפט. השופט ציין כי יערוך שני סיורים במקום הירי בקריית חיים – אחד בתחילת המשפט ואחד אחרי שישמע את עשרות עדי ההגנה. הסיור הראשון צפוי להתקיים ב-6 באפריל ב-11:00. לדברי השופט, הסיור וכל הדיונים יהיו פתוחים לציבור, אך אסור לפרסם כל פרט לגבי השוטר היורה (פירוט מלא של מועדי הדיונים בסוף הכתבה).

בתום הדיון קראו חלק מהפעילים וקרובי משפחתו של טקה לעבר חבריו של השוטר ונציגת ארגון נשות השוטרים והסוהרים: "אתם מגינים על רוצח", ו"אם זה היה הבן שלך לא היית מגינה על השוטר".

רבים מהנוכחים זעמו על כך שמלכתחילה השוטר נאשם בעבירה קלה יחסית, שהעונש בגינה הוא עד שלוש שנות מאסר. מבחינתם, אף שהעמדתו לדין של השוטר היא הישג של המחאה ודבר נדיר בפני עצמו, הם חשים כי אין סיכוי למשפט הוגן.

אבישי, חבר של משפחת טקה, אמר כי "לא הגיוני שנרצח ילד אתיופי והעונש הוא עד שלוש שנים, שגם את זה השוטר לא יקבל. אין פה משפט צדק. לא משנה באיזה צבע הילד שהוא רצח, הוא צריך לקבל מאסר עולם".

משמרת מחאה בזמן משפטו של השוטר שירה למוות בסלומון טקה בית המשפט השלום בחיפה, 12 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

משמרת מחאה בזמן משפטו של השוטר שירה למוות בסלומון טקה, ב-12 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

בנצ'י סלמסה אמרה בתום הדיון: "היה לי חשוב להגיע כדי לתמוך במשפחה, במאבק שלהם עבור צדק בשביל סלומון. עצם העובדה ששוטר שולף נשק ולא נמצא במעצר זה מקומם ונותן גיבוי מצד המערכת לכל שוטר לעשות ככל העולה על רוחו". לדבריה, "המשפחה רק רוצה שהוא ילך לכלא אחרי שהוא לקח חיים של ילד. אין לזה שום הצדקה. לא משנה מה סלמון עשה, שוטר אמור להגן על אזרחים – לא להרוג אותם".

הפעילים, שחלקם לא נכנסו לאולם בית המשפט מחוסר מקום, קיימו בתום הדיון מחאה ספונטנית מחוץ לבניין בית המשפט ,כשהם מקריאים את שמותיהם של בני הקהילה האתיופית שנהרגו כתוצאה מאלימות משטרתית. אחרי שמו של סלמון טקה הם צעקו בקול "הקורבן האחרון".

מועדי הדיונים הקרובים בתיק

25 במרץ ישיבת הוכחות ראשונה, 10:00 עד 15:00

6 באפריל סיור במקום שבו נורה טקה בקריית חיים, 11:00

16 באפריל דיון, 10:00 עד 15:00

3 במאי דיון, 10:00 עד 15:00

13 במאי דיון, 10:00 עד 15:00

17 במאי דיון, 10:00 עד 15:00

25 במאי דיון, 10:00 עד 15:00

1 ביוני דיון, 10:00 עד 15:00

7 ביוני דיון, 10:00 עד 15:00

8 ביוני דיון, 10:00 עד 15:00

16 ביוני דיון, 10:00 עד 15:00

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf