newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בג"ץ מבטל החלטת ליברמן: פלסטינים ישתתפו בטקס הזיכרון המשותף

שר הבטחון ליברמן דחה את הצעת הפשרה שהציגו השופטים בעתירה של פורום המשפחות השכולות ולוחמים לשלום נגד החלטתו הגורפת. הטקס יתקיים הערב בתל אביב

מאת:

בניגוד להחלטתו של שר הבטחון הורה הבוקר בג"ץ לאפשר כניסה של פעילי שלום פלסטינים, לטקס הזיכרון המשותף הישראלי-פלסטיני שיערך היום (שלישי) בערב בגני יהושוע בתל אביב. אנחנו נעביר את הטקס בשידור חי. ההחלטה מגיעה בעקבות עתירתם של מארגני הטקס, תנועת לוחמים לשלום ופורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני, נגד השר ליברמן שהחליט לאסור באופן גורף את כניסתם לישראל של המשתתפים הפלסטינים בטקס.

"החלטת השר לוקה בחוסר איזון ממשי ובחוסר סבירות במידה המצדיקה את התערבותנו", כתבו השופטים בהחלטתם וציינו גם את התנצלותה של המדינה שהאשימה קודם לכן באופן בלתי מבוסס לחלוטין כי בין הפלסטינים שהוזמנו לטקס יש גם פעילי טרור.

"מצאנו כי משיקול הדעת שהפעיל שר הביטחון נפקד לחלוטין מקומם של השיקולים הנוגעים לרגשותיהן של המשפחות השכולות המבקשות לקיים את הטקס במתכונת המתוכננת המשותפת לישראלים ולפלסטינים", כתבו השופטים. "עוד נפקד משיקוליו של שר הביטחון מקומן של רגשות אותו החלק בציבור הישראלי התומך בקיומו של הטקס ומזדהה עם תכניו ועם מטרותיו".

אתמול הודיעה הפרקליטות לבג"ץ ששר הבטחון דוחה את הצעת פשרה שהניחו השופטים במהלך הדיון בעתירה לפיה תותר לנציגות מצומצמת שאינה מנועה בטחונית להיכנס לישראל ולהשתתף בטקס.

זו לא השנה הראשונה בה מתנכלות הרשויות לטקס. אולם הפעם ליברמן אפילו לא נדרש יותר לאמתלה ביטחונית; מתוך כמאתיים בקשות הכניסה שהגישו המארגנים עבור המשתתפים הפלסטינים, כניסתם של מחציתם אושרה ביטחונית ובכל זאת נאסרה בהחלטה של ליברמן בטענה המדהימה שמדובר בפגיעה ברגשות של המשפחות השכולות "היקרות לנו מכל".

נשים בטקס יום הזיכרון המשותף, 2017, תל אביב (תומר ניוברג / פלאש90)

נשים בטקס יום הזיכרון המשותף, 2017, תל אביב (תומר ניוברג / פלאש90)

בעתירה, אשר הוגשה באמצעות עורכי הדין גבי לסקי ויובל יועז, הודגש כי לשר הביטחון אין סמכות "לאשר כניסה של פלסטינים רק לאירועים הנושאים חן בעיניו, על סמך טעמו האישי והעדפותיו הפוליטיות, ותוך שהוא מוציא אל מחוץ למעגל השכול את אותן משפחות שבחרו לזכור את יקיריהן באירוע משותף של פיוס".

באשר לטענתו של שר הביטחון כי הטקס פוגע ברגשות משפחות שכולות, נכתב בעתירה כי "כלל לא ברור כיצד יכולים רגשותיו של מאן דהוא להיפגע כתוצאה מטקס שענייננו פיוס, הכרה הדדית בערך האדם והכרה הדדית בכאב המשותף על אובדן בני משפחה. משפחת השכול בישראל איננה עשויה מקשה אחת. חלק מהמשפחות השכולות דעתן כך, חלק דעתן אחרת. יש לכבד את כולן. יש לכבד גם את המשפחות השכולות הבוחרות לכבד את זכר יקיריהן בדרך של השתתפות בטקס הזיכרון בגן הוורדים בתל אביב. לא נראה שהצהרתו הפומבית כי טקס הזיכרון שהן בוחרות לקיים הוא "מפגן של טעם רע" מקיים את החובה להימנע מפגיעה ברגשותיהן של המשפחות השכולות הללו".

בעקבות ההחלטה מסרו מארגני הטקס: "אנחנו שמחים שבית המשפט הבהיר שגם לשר הביטחון יש גבולות ושאת חוש הטעם שלו הוא צריך להשאיר לעצמו. ליברמן לא יקבע למשפחות שכולות כיצד לציין את הכאב שלהן. טקס הזכרון הישראלי-פלסטיני ייערך גם השנה בהשתתפות פלסטינים, ויהיה הגדול מאז נערך לראשונה לפני 13 שנה וכלל הציבור מוזמן לקחת בו חלק".

זוהי השנה ה-13 בה נערך הטקסט המשותף, שמספר המשתתפים בו גדל משנה לשנה. לכן השנה הוא יתקיים בגן הוורדים בסמוך לפארק גני יהושע (פארק הירקון) בתל-אביב.

הסופר דויד גרוסמן, חבר פורום המשפחות השכולות שאיבד את בנו אורי במלחמת לבנון השנייה, יהיה אחד משני הדוברים המרכזיים בטקס הערב, שיתקיים לפני טקס הענקת פרסי ישראל, במסגרתו יקבל גרוסמן את פרס ישראל לספרות לשנת תשע"ח. הדוברת המרכזית הנוספת תהיה ד"ר אמאל אבו סעד, אלמנתו של המורה יעקוּב אבו אלקיעאן שנורה למוות בשנה שעברה בידי שוטרים במהלך ניסיון פינוי בכפייה של אום אל חיראן.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

דחיקתו לשוליים של המאבק הפלסטיני הלא אלים התרחשה עוד לפני אוקטובר האחרון. הבערת צמיגים בשוק של שכם במהלך האינתיפאדה הראשונה (צילום: לע"מ)

מדוע נכשל המאבק הפלסטיני הלא אלים, ומי מכשיל אותו?

לאחר מתקפת 7 באוקטובר ובתום שנה למלחמה העקובה מדם בעזה, רעיון המאבק הפלסטיני הלא אלים נדחק מהתודעה הציבורית. העיתונאי חיאן ג'אבר מנתח את הסיבות לדעיכתו ומסביר מה צריך לקרות כדי שהוא יוכל לחזור להיות רלוונטי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf