newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פלסטינים בגדה יוצאים לרחובות כדי למחות נגד יוקר המחיה

בגדה המערבית נרשמה באחרונה עלייה של עשרות אחוזים במחירי מוצרים כמו פירות וירקות, חלב, משקאות ממותקים ודלק. המפגינים דורשים מהרשות לפעול, אך שר האוצר הפלסטיני טוען כי ההתייקרויות הן תוצאה של החלטות ישראליות

מאת:

בחודשיים האחרונים, תושבי הגדה המערבית נאלצים להתמודד עם עלייה של עשרות אחוזים במחיריהם של מוצרים כמו פירות, ירקות, חלב, גבינות, משקאות ממותקים ודלק. והם לא עוברים על זה בשתיקה.

בשבוע שעבר יצאו נהגי משאיות, אוטובוסים ומוניות להפגין בחברון נגד יוקר המחיה. ברשתות החברתיות הופצו סרטונים שבהם נראים צעירים מונעים ממשאיות סחורה להיכנס לערים פלסטיניות. המחאה, שהתארגנה בספונטניות, התמקדה תחילה בחברות הפלסטיניות למוצרי חלב ודלק שהעלו מחירים. בהמשך, המפגינים דרשו מהממשלה הפלסטינית להתערב כדי להוריד מחירים, והאשימו את הרשות במשבר.

הפגנה בחברון נגד יוקר המחיה, בשבוע שעבר (צילום: רדיו אל-חוריה)

"המחירים הגבוהים לא תואמים את המשכורות הנמוכות". הפגנה בחברון נגד יוקר המחיה, בשבוע שעבר (צילום: רדיו אל-חוריה)

בעקבות ההפגנות, בימים האחרונים החזירו כמה מחברות המזון את המחירים לקדמותם. עם זאת, בעלי חנויות הבחינו שחלק מהאריזות הצטמקו. כך, למשל, קופסת חומוס של חברת אל-ג'נידי, שהכילה 284 גרם, קטנה ל-270 גרם.

"המחירים נעשו כל כך גבוהים, ולא תואמים את המשכורות הנמוכות של הפועלים והפקידים", אמר סוהיב זאהדה, אחד מהפעילים הבולטים במחאה בחברון. לדבריו, עלות חודשית ממוצעת של סים בחברות הסלולר בגדה, למשל, נעה בין 400 ל-500 שקל – פי כמה מהעלות בישראל או בירדן.

"זה ככה גם בחברות אחרות. הן מנצלות את התושבים וגוזרות רווחים על חשבונם, בעיקר חברות שמחוברות למוקדי הכוח ברשות הפלסטינית", אמר זאהדה.

בכירים ברשות הפלסטינים, בהם שר האוצר, שוכרי בשארה, טענו כי גל ההתייקרויות נובע מעליית המיסים שגובה ישראל. בשארה אמר במסיבת עיתונאים: "בפרוטוקולי פריז (הנספח הכלכלי של הסכמי אוסלו; ב"ע) נקבע מרחב מכס משותף, שעליו שולטת ישראל, וזה חונק אותנו". הוא אמר כי ישראל העלתה לאחרונה מיסים על 65 מוצרי יסוד.

בחודשים האחרונים הורה שר האוצר הישראלי, אביגדור ליברמן, להטיל מיסי קנייה גבוהים יותר על פריטים כמו מוצרי פלסטיק ומשקאות ממותקים, כדי לצמצם את השימוש בהם. כמו כן, מחיר הדלק זינק.

המס על חומרים ממיסים, המשמשים בין היתר למהילת דלק, התייקר ב-4 שקלים לק"ג; המס על כלים חד פעמיים התייקר ב-11 שקל לק"ג; ונקבע מס חדש למשקאות ממותקים בסך 1.3 שקלים לליטר. לפי איחוד תעשיות המזון והחקלאות הפלסטיני, עקב שינויים אלה מוצרי פלסטיק וקרטון התייקרו ב-30%-50% בגדה, והשינוי משפיע על המשק כולו.

בשארה הסביר כי הכלכלה הפלסטינית "תלויה לחלוטין" בהחלטות אלו, שנקבעות למען הכלכלה הישראלית, אך מחייבות גם את הפלסטינים. בגדה, כל יבוא של סחורה מבחוץ נעשה דרך ישראל, ששולטת גם על מעבר הגבול עם ירדן. אין לפלסטינים נמל ימי, מעבר יבשתי, או מרחב אווירי עצמאי, והם כפופים להוראות המכס ומיסי הקנייה שקובעת ישראל.

מוחמד אל-ג'בריני, סוחר בגדים שהפגין בחברון, סיפר כי אינו מצליח להתפרנס כראוי בחודשים האחרונים. הוא ייחס את העלייה במחירים לעליית המכסים. "כל מטר בד שאני מייבא מטורקיה התייקר בכ-4 שקלים", טען.

נציג ועד נהגי התחבורה הציבורית, עבד אל-רחים חושיה, אמר ל"שיחה מקומית": "הזעם של הציבור נובע מהתייקרות של מוצרי יסוד במצב כלכלי רעוע גם כך, אחרי תקופת הקורונה. הוועד פנה באופן רשמי לממשלה הפלסטינית ודרש כי יתערבו כדי להוריד את המחירים תוך 14 ימים. אם לא יקרה דבר, נחריף את הצעדים, וניזום שביתות ומחאות נוספות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf