newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חקלאי מחלק ירקות מחוץ לסניפי מגה במחאה על מחירים והשמדת סחורה

ברק אומגה, חקלאי מהדרום, החליט שנמאס לו מפערי התיווך ברשתות השיווק, שגובות מחיר גבוה מהצרכן ונותנות מעט כסף לחקלאי, ומכוונת המדינה להשמיד תוצרת חקלאית. כשחילק ירקות חינם נקנס, אבל לא ויתר

מאת:

כתב: נתן שקרצ'י

זרעים של שינוי: לפני חמישה חודשים העלה ברק אומגה, מגדל פלפלים ממושב פארן שבערבה סרטון בפרופיל הפייסבוק האישי שלו, שבו הסביר למה הוא נאלץ בכאב לב גדול לעקור את השדה שלו, לאחר שהשקיע בו כסף רב וזיעה רבה. הסרטון זכה לשיתופים רבים, והסיפור כיכב בכל כלי התקשורת. צרכנים החלו להעלות אצלו תמונות מכל הארץ של מחירי הפלפלים ברשת השיווק הקרובה לביתם, שבהם המחיר נע בין 8-11 ש"ח לקילוגרם.

הסיבה הייתה שרשתות השיווק לא רצו תוצרת חדשה, כדי לשמר את המחירים הגבוהים. זו הייתה תחילת הדרך בשיקוף המציאות לצרכנים: בין החקלאים שמגדלים את המזון שאנו אוכלים לבין הצרכן יש מתווכים, שלא תורמים כמעט כלום, משלמים לחקלאים סכומים שלא מאפשרים להם להתקיים בכבוד על התוצרת שלהם, ומהצד השני גובים מהצרכנים מחירים מופקעים.

מאז האירוע אומגה שופע יוזמות שיאפשרו לתקן את המצב, לטובת החקלאים והצרכנים. לדוגמא, גל מכירות ישירות לצרכנים שהחל לתפוס תאוצה. בדף פייסבוק שמפעיל אומגה ישנה רשימה שקופה של חקלאים שמהם ניתן לרכוש בצורה ישירה סחורה חקלאית ללא שום תיווך. בנוסף, בזכות המאבק שלו, החל משרד החקלאות לפרסם דוחות שבועיים על מחירי הפירות והירקות לסיטונאי ולצרכן, כך שנוכל לראות בקלות איך למרות שהמחיר הסיטונאי ירד, המחיר לצרכן עלה.

אפילו הירקן תומך

בשבוע שעבר החל ברק אומגה ביוזמה חדשה ומבורכת, שנבעה בעיקר מפרסומים בתקשורת על כוונת מועצת הצמחים להשמיד אלפי טונות של תפוחי אדמה, והזעם הציבורי שהתעורר בעקבות הודעה זו. במקום להשמיד את הסחורה הציע ברק לחקלאים להעביר לו אותה לחלוקה חינם מול סניפי רשתות השיווק שגוזלות את החקלאים והצרכנים. מגדלי תפוחי האדמה מחבל מעון הסכימו, ותרמו שלוש טונות של תפוחי אדמה לחלוקה.

ביום רביעי שעבר אומגה נעמד מול סניף רשת מגה ברחובות עם תפוחי האדמה כשעל רכבו תלויים שלטי "החקלאים למען הצרכנים", “נלחמים ביוקר המחייה" ו-"נלחמים בפערי התיווך", ואפשר לאזרחים שעברו במקום למלא שקיות חינם אין כסף, תוך שהוא מסביר להם למה הוא עושה זאת.

מובן מאליו שהציבור שמח על היוזמה והיה לו יותר קל להבין את הקשיים איתם מתמודדים החקלאים, מאשר לקרוא על זריקת ירקות טריים לזבל. את רשת מגה זה כמובן פחות שימח, והם דאגו להזמין ניידת משטרה ופיקוח עירוני, ואומגה קיבל קנס של 730 שקל תוך איום שעל כל עשר דקות שיישאר יקבל עוד קנס. הקנס היה מופרך לגמרי, כי הסעיף עליו הוא נשען היה רוכלות, וכשמדובר על רוכלות בדרך כלל מוחלף כסף, מה שלא היה כאן. ואם כבר, ישנו עיתון שמחולק גם הוא חינם כל יום בכל רחבי הארץ, ולא שמעתי שמישהו נתן להם קנס על כך.

לכן ביום שני השבוע, כשידעתי שאומגה שוב מתכונן לחלק ירקות חינם בבאר שבע, גם במחאה על פערי התיווך וגם על כך שהתפרסם שרשת מגה "מחבקת" את תושבי הדרום רק כדי לגבות מהם 25 אחוז יותר ממה שהיא גובה במרכז הארץ, הגעתי כדי לשדר את האירוע בשידור חי. הפעם לשמחתנו המשטרה והפקחים לא הגיעו, כנראה מתוך הפקת לקחים של רשת מגה.

כאן תוכלו לראות את החלוקה שנעשתה מול סניף מגה בעיר בשכונה ד', את תגובות התושבים, וגם את סיפורו של ירקן שיש לו חנות ליד, ושחשבנו בהתחלה שיכה את אומגה כי הוא מחלק לו בחינם מול החנות, אך הוא רצה לספר לנו כמה קשה לו להתמודד עם התחרות ממגה, כשאומגה מסביר למה קשה לו.

> הממשלה תשקיע פי ארבעה בפיצוי שמיטה לחקלאים מאשר בביטחון תזונתי

Broadcast live streaming video on Ustream

קטעים נוספים מאותו יום, בהם חלוקה מול סניף אחר ושיחה עם אומגה לסיכום היום תוכלו לראות בערוץ ה-ustream שלי.

וכדי שלא נפספס עוד יוזמה ברוכה של אומגה, נציין שלאור אכזבתו ואכזבת חקלאים אחרים ממועצות הייצור החקלאיות (השבוע שוב פורסם על השמדת אלפי טונות תפוחי אדמה) ומהייצוג שלהם דרכם, אומגה עמל על הקמת ארגון חדש לחקלאים – אח"י – איחוד חקלאי ישראל.

שווה לסיים בדברים שכתב אומגה לאור זעם הציבור על הקנס שקיבל:

חברים נכבדים. התמיכה מכם מרגשת אותי ונותנת רוח גבית למאבק הכל כך צודק. רק בואו נכנס לפרופורציות. בסופו של יום זהו דוח קטן למאבק גדול. הדוח איננו הנושא. העשייה שלנו לא תעלם בגלל מכשול פעוט שכזה. סה"כ אותם פקחים ממלאים הוראות וכולי הערכה לפועלם. בואו ביחד נעשה למען הכלל. בסופו של יום מאבק זה משרת גם את הפקחים והשוטרים. אז שיהיה לנו יום טוב . ונמשיך בעשייה.

אם אתם רוצים לעקוב אחרי התקדמות המאבקים אותם מוביל ברק אומגה, היכנסו לדף הפייסבוק שהוא מנהל, סמנו אהבתי, ותתעדכנו.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
223 אסירים פלסטינים מתו בכלא הישראלי מאז 1967. אסיר פלסטיני מובל למעצר (צילום: מיכל פתאל / פלאש 90)

"חיינו בפחד מתמיד" (צילום: מיכל פתאל / פלאש 90)

הם שמעו על מתקפת חמאס בעודם בכלא, וחייהם הפכו לגיהינום

לא רק הציבור הישראלי – גם האסירים הפלסטינים נדהמו לשמוע על מתקפת 7 באוקטובר, שהיוותה אות פתיחה למסכת התעללות בלתי פוסקת. החוקר יאסר מנאע, מתאר את מה שעבר עליהם ועליו בבתי הכלא אחרי הטבח

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf