כך מאיים הסכם הרוטציה על קיומה של הרשימה המשותפת
המחלוקת בין חד"ש לבל"ד סביב פרשנות הסכם הרוטציה ברשימה המשותפת אינה מלחמת בני אור בבני חושך, ולכל צד טיעונים תקפים משלו. מה שברור הוא שהוויכוחים המתמשכים בין המפלגות לא מסייעים ליציבותה של הרשימה, המתקיימת כעת בעיקר בזכות מאמציו של איימן עודה
הרשימה המשותפת סוערת בימים אלו סביב מימוש הסכם הרוטציה במפלגה, שאמור להכניס לרשימה ח"כ נוסף לבל"ד על חשבון חד"ש, וח"כ נוסף לרע"מ על חשבון תע"ל. חבריי נדב פרנקוביץ' ואורלי נוי תיארו כאן באופן מדויק את המחלוקת בין חד"ש לבל"ד על ניתוח מהות ההסכם, שעלולה להביא לאי קיום הרוטציה – שדורשת כעת, לאחר התפטרותו הכפויה של באסל גטאס, התפטרות של שני ח"כים מכהנים ומשיכת מועמדות של שלושה אחרים.
בחודשים האחרונים מתקיים משא ומתן בין המפלגות, והצדדים מדברים על "פתרון יצירתי" שיאפשר את השבת הסדר הרעוע על כנו, ולא יאיים על קיומה של הרשימה המשותפת – כפי שעלול ויכוח כזה לגרום. למען הגילוי הנאות אציין שאני חבר חד"ש, אך יש לציין בהקשר הזה כי המחנאות והסיעות הפנימיות התוססים בתוך בל"ד וחד"ש גורמים לחלק מחברי הכנסת שלא לאמץ בהכרח את האינטרס של מפלגתם לגבי מימוש או אי מימוש הסכם הרוטציה.
> האם חד"ש תטרפד את הרוטציה ברשימה המשותפת?
אז מי חייב למי ומה?
ראשית צריך להקדים ולומר שכל הנימה שמתייחסת להסכם בין גופים פוליטיים כאילו מדובר במלחמת בני האור מול בני החושך היא שגויה. חד"ש, וגם בל"ד, הן מפלגות בעלות בידול אידאולוגי מובהק שמצליחות לשמר את ההבדלים ביניהן גם תחת המטרייה של הרשימה המשותפת, על אף ניסיונות הימין לתייג את כולן באותה חבורה. ההחלטה האמיצה לרוץ תחת רשימה אחת לא הופכת אותן למפלגה אחת, והמנדט שהן קיבלו מהבוחר כולל את המשימה להתעקש על האינטרסים של כל מפלגה ומפלגה. הוויכוח הזה לא שונה מוויכוח על רוטציות במפלגות אחרות, ואם התנאים שהשתנו בשטח מאפשרים לאחת המפלגות להגדיל או לשמר את כוחה על חשבון האחרת – כך ראוי.
שנית, הטענה שעולה כאילו ההסכם הוא מהותי – ולא נוגעת לזהותו של ח"כ כזה או אחר, היא נכונה אמנם אך מופנית לשני הצדדים. כפי שחד"ש נצמדת לעניין השמי המוזכר בהסכם (נציג הדרוזים אבו מערוף מחד"ש יתפטר לטובת אזברגה מבל"ד, שיהיה נציג נוסף לנגב) – בל"ד נצמדת לתאריך הרוטציה, ובוחרת שלא לראות בהתפטרותו של גטאס חלק משאלת חלוקת המושבים בין המפלגות.
האמת נמצאת באמצע: הסכם הרוטציה הוא בין מפלגות ולא בין פרסונות, אך הוא חוזה עם תנאים ברורים של מה כל אחד נותן ומה הוא מקבל. ברגע שהתנאים משתנים, ראוי שהחוזה ייפתח מחדש.
טענה אחת כנגד מימוש ההסכם נוגעת לצעדיו של ח"כ לשעבר באסל גטאס. גטאס אמנם התפטר בעל כורחו, אך לטענת חד"ש (בתגובתה לאורלי ונדב) הוא עשה זאת מבלי להתייעץ עם הרשימה המשותפת. הבחירה של גטאס לעשות זאת, תוך שהוא יודע שהסכם רוטציה מונח על השולחן, היא תרגיל פוליטי שמנסה לשמר את כוחה של בל"ד ולדאוג שעל אף פיטוריו לא היא תשלם את המחיר על כך. הרי ברור לכולם, אני מניח, שאם גטאס היה מתפטר אחרי שהסכם הרוטציה היה יוצא לפועל – מי שהיתה מפסידה נציג זו בל"ד, ואף אחד לא היה יכול לדרוש את משיכת מועמדותם של מועמדי חד"ש ותע"ל כדי שניבין אבו רחמון תיכנס לכנסת. על פי מקורבי גטאס, הוא התפטר בגלל החשש שייעשה שימוש תקדימי בחוק ההדחה – אך בחירתו לעשות כך מבלי לתאם עם נציגי שאר הסיעות לאור הסכם הרוטציה, פותחת פתח לביטול ההסכם.
> "ישראל היום" מלשין לארדן על יהודיה שמתנגדת לכיבוש ונכנסה לישראל
הפיל בחדר
הטענה השנייה נגד מימושו של ההסכם פשוטה, ונוגעת לשאלת המחיר שגדל מאז. המחיר שנקבע בעת הסכם הרוטציה הוא ח"כ תמורת ח"כ, בעוד המחיר אותו דורשת כעת בל"ד לשלם הוא ח"כ ואופציה לח"כ עבור ח"כ. האופציה לח"כ היא ריאלית, אפשרית, במיוחד בכנסת הנוכחית בה נכנסו "מועמדים ברשימות ההמתנה" בכל רשימות הבית למעט מרצ. לזה צריך להוסיף שהמקום הבא ברשימה אחרי אבו רחמון שייך גם הוא לבל"ד (לאה צמל), מה שכאמור מעניק לבל"ד כעת יותר (אולי כפול) מאשר הובטח לה. חד"ש התחייבה לשלם מחיר מסוים – אך כעת המחיר שונה. הטיעון הזה, להבדיל מהטענה אותה השמיעו חלק מאנשי חד"ש לפיה ההתחייבות היא פרסונלית ולא בין מפלגתית – וממילא בעת שח"כ אזברגה נכנס לכנסת פקע ההסכם – היא טענה צודקת, מה שהופך את הסכם הרוטציה לתלוי ברצון טוב של חד"ש, ובו בלבד.
מהצד מביט בדיון גם מי שיזם את השיח אודות ביטול הסכם הרוטציה – חבר הכנסת אחמד טיבי מתע"ל, שעל פי הדיווחים השונים מעוניינת גם הוא באי קיום הסכם הרוטציה. להבדיל מחד"ש, אין קשר בין המחויבות של תע"ל להתפטרותו של ח"כ אוסמה סעדי לטובת ח"כ נוסף לרע"מ – סעיד אלחרומי (15), אך למרות זאת נמנעת הסיעה להכריז כי תקיים את ההסכם. בראיון (בשלוש דקות האחרונות) ברדיו א-שמס מעמת ג'קי חורי את ח"כ סעדי עם הטענות הללו, אך הוא התחמק מתשובה, וסירב להתחייב כי יקיים את ההסכם. עם זאת, בתגובתו של ח"כ אחמד טיבי לשיחה מקומית הוא אמנם אמר כי ימלא אחר הסכם הרוטציה, אך בחר שלא להשיב על השאלה כיצד הוא מפרש את ההסכם – כמו חד"ש או כמו בל"ד.
אך הדיון הזה מפספס את הפיל האמיתי שבחדר: הסיכון שהוויכוח הזה בין שתי המפלגות יוביל לפירוק הרשימה המשותפת. מאז הוקמה מחוסר ברירה, נקלעת המפלגה שוב ושוב לריבים בין חד"ש לבל"ד. בעוד בחד"ש רואים בבל"ד גורם מתסיס, שחבריה ששים אלי קרב מול חד"ש ולא מפספסים הזדמנות לעקוץ ולפגוע בה (כמו לדוגמה הטור המתוקשר של גטאס השבוע, שהעניק רוח גבית לגורמים המבקשים שלא לקיים את ההסכם) – בבל"ד מאשימים את חדש בעמידה על הגדר מול השתלחות הימין והמרכז הפוליטי בחברי המפלגה, בעיקר בעת מעצרו של גטאס. עושה רושם שיו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, הוא היחיד שעובד בשביל לשמור את הרשימה המשותפת מאוחדת, לצד חברי הכנסת של רע"מ – ובלי סיוע מהשאר, שנהנים לצפות מהיציע ולחכך ידיים בהנאה.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן