newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הקהילה האריתראית בהפגנה מול משרדי האיחוד - "לא לדיקטטורה!"

עם הגשת חלקו השני של דו"ח מועצת זכויות האדם של האו"ם על המצב באריתריאה, הפגינה הקהילה האריתראית בישראל בתמיכה בדו"ח. "שלטונות אריתריאה מבצעים פשעים נגד האנושות. אנחנו דורשים צדק למדינה שלנו"

מאת:

יותר מ-2,000 בני ובנות הקהילה האריתראית בישראל, המונה כיום כ-30,000 איש, הפגינו היום (שלישי) מול בנייני האיחוד האירופי ברמת גן. ההפגנה נועדה להביע את תמיכתם של מבקשי המקלט האריתראים בישראל בוועדת החקירה של מועצת האו"ם לזכויות אדם בנוגע לאריתריאה. זאת על רקע פרסומו של החלק השני של הדו"ח המסכם של הוועדה ב-8 ביוני והצגתו היום בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה.

המפגינים יצאו בצעדה מגינת לוינסקי בדרום תל אביב לכיוון מתחם הבורסה ברמת גן, שם ממוקמים בנייני האיחוד האירופי. לצורך ההפגנה ארגנה הקהילה האריתראית 22 אוטובוסים ממתקן הכליאה "חולות" בו שוהים אלפי אריתראים, וההערכה היא כי לפחות 1200 איש הגיעו להפגנה מחולות, לצד כ-1000 אריתראים מגוש דן ואזורים אחרים. בנוסף, השתתפו בהפגנה פעילים סודאנים, ישראלים ואחרים שביקשו להביע את תמיכתם בבני הקהילה.

במהלך ההפגנה המאסיבית – אך עם זאת מאורגנת למופת – קראו פעילות ופעילים מסרים נגד המשטר האריתראי והנשיא אסיאס אפוורקי, אחריהן חזרו ההמונים. קריאות כגון "אסיאס חייב ללכת!", "אסיאס ל-ICC!" ו"לא עוד דיקטטורה!" הן רק חלק מהסיסמאות שנשמעו בשפה האנגלית ובטיגריניה. בנוסף, מוסיקאים אריתראים שלהבו את ההמונים באמצעות מוסיקה ושירת מחאה.

ההפגנה מול משרדי האיחוד. צילום: תאג' הארון

צדק במקום כינויי גנאי

בולץ איאסו, שנמצא בישראל כבר שש שנים ושוהה במתקן חולות כעשרה חודשים והגיע להשתתף בהפגנה, הסביר: "הוועדה של האו"ם קבעה ששלטונות אריתריאה מבצעים פשעים נגד האנושות. מבקשי המקלט מחולות מצטרפים לשאר הקהילה האריתראית במטרה לדרוש צדק למדינה שלנו."

מהאו"ם הוא מצפה כי בעקבות פרסום הדו"ח יפעלו למען הבאתו של אסיאס אפוורקי למשפט בבית הדין הבינלאומי בהאג, וכי יתייחסו בכובד ראש למצבם של האריתראים המבקשים מקלט מחוץ לארצם. הוא מביע ציפייה דומה גם מממשלת ישראל ומהחברה הישראלית: "אנו מבקשים ממדינת ישראל לעשות כל שביכולתה כדי לסייע לנו להפוך את המדינה שלנו למקום ראוי, המושתת על צדק ומכבד זכויות אדם, ושיתייחסו לבקשות המקלט שלנו, במקום לכנות אותנו 'מסתננים' ו'מהגרי עבודה'". עוד הוא מדגיש כי "זו לא גאווה להיות פליטים, כולנו משתוקקים לחזור לבית שלנו".

הדו"ח הנוכחי מצטרף לחלק הראשון שפורסם בחודש יוני 2015, וביחד הם מהווים מסמך המאשים את ממשלת אריתריאה, את הנשיא אסיאס העומד בראשה ובכירים נוספים ממפלגת השלטון PFDJ בהפרת זכויות אדם ובביצוע פשעים כנגד האנושות הכוללים עינויים, אונס ורצח כנגד האוכלוסייה האזרחית, כמו גם שעבוד והפרת זכויות אדם במסגרת השירות הלאומי והצבאי באריתריאה.

משני עברי המתרס

בימים אלו הופכת העיר ז'נבה, אליה "נוהרים באוטובוסים" אריתראים מכל רחבי אירופה, לזירת מאבק אידיאולוגית בין המחנות המפלגים את החברה האריתראית בפזורה, כולל זו שנמצאת בישראל. מצד אחד ישנם מתנגדי המשטר הדיקטטורי של אסיאס אפוורקי ומפלגת ה-PFDJ, שכמו מבקשי המקלט בישראל יפגינו בעוד יומיים, ב-23 ביוני, כדי לתמוך בוועדת החקירה ובנקיטת צעדים משמעותיים כנגד המשטר. מצד שני נאמני המשטר האריתראי צועדים היום בז'נבה במחאה על מה שלדבריהם הוא "דו"ח מחליא", שנכתב באופן לא מקצועי על ידי חוקרים שמעולם לא דרכו רגליהם באריתריאה ואין בכתוב בו כדי לשקף את המתרחש במדינה.

בולץ מעריך כי למרות מה שאתרי התעמולה האינטרנטיים מבקשים להציג בפני אותם נאמני המשטר בפזורה, הפגנת התמיכה במשטר בז'נבה לא תסחף אחריה משתתפים רבים. לדבריו, מלבד אנשי מפלגת השלטון, מדובר בעיקר בפליטים ומהגרים ותיקים השוהים באירופה כבר כארבעים שנה, אשר בעודם חדורי פטריוטיות אין להם מושג מה מתרחש בפועל באריתריאה בעשורים שעברו מאז קבלת העצמאות ב-1991. חשוב לו להדגיש כי "גם אנחנו אוהבים את המדינה שלנו, אבל הדיקטטורה שעומדת בראשה הורגת אנשים".

> מפגינים מול שגרירות אריתריאה בתל-אביב: "לא בחרנו להיות פליטים"

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

אוניברסיטת תל אביב בשירות הלחימה בעזה

הפקולטה להנדסה באוניברסיטה מפעילה חמ"ל שמספק "פתרונות לאתגרים של לוחמים בחזית", בין השאר תשתיות לשידורים חיים ממצלמות שנושאים כלבי יחידת עוקץ, שהיתה קשורה להתקפות קטלניות על אזרחים פלסטינים בעזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf