newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

האם במשרד הבריאות החליטו לא לבדוק ערבים?

בחברה הפלסטינית בישראל לא מתבצעות כמעט בדיקות, הנתונים על מסלולי חולי הקורונה מתפרסמים באיחור, במשרד הבריאות לא מנגישים את המידע ואין מענה לדוברי ערבית. "הפחד שלנו שזה יהיה מאוחר מדי, וכשהמגיפה תתפשט נתחיל לריב בינינו על מעט השירותים שאנחנו מקבלים"

מאת:

כשמספר חולי הקורונה בישראל כבר עבר את ה-2,000, התעוררה תהיה כיצד ייתכן שלפי דיווחים בתקשורת הערבית, בהתבסס על נתונים שהתקבלו מראשי רשויות, רק 5 פלסטינים אזרחי ישראל נדבקו במחלה (ובשום מקום לא ניתן למצוא מידע רשמי לגבי חולים פלסטינים). הרי הווירוס אינו מבדיל בין יהודי לערבי, וכבר ברור לגמרי שהוא חוצה גבולות.

ד"ר נסרין ג'אנם, סגנית מנהלת מחלקת זיהומים בבית החולים רמב"ם בחיפה, אומרת כי "המחלקה של הקורונה בבית החולים היתה מלאה עד אפס מקום אתמול, ולא היה בה חולה ערבי אחד. אין לי מושג כמה פלסטינים נדבקו בקורונה. אין נתונים. אם נכנסים לאתר הרשמי של משרד הבריאות ועוקבים אחרי התרשים של החשיפה לחולי קורונה, לא רואים כמעט כפרים וערים ערביות. זו דרך בלתי ישירה להבין את התמונה".

צוות של מד"א מעביר בדיקות קורונה באתר דרייב אין לבדיקות בתל אביב, ב-22 במרץ 2020 (צילום: פלאש90)

"לא נמצאים בכפרים הערביים". צוות של מד"א מעביר בדיקות קורונה באתר דרייב אין לבדיקות בתל אביב, ב-22 במרץ 2020 (צילום: פלאש90)

ג'אנם אומרת כי "השאלה המרכזית היא אם אין מספיק בדיקות לערבים, או שהערבים פשוט לא נדבקים בקורונה".

>>מפת אזורי החשיפה באתר משרד הבריאות

>>מפת בידודי הבית באתר משרד הבריאות

עם פרוץ המשבר והרשלנות של משרד הבריאות בהנגשת מידע בערבית, הקימה ועדת המעקב העליונה לאזרחים הערבים בישראל ועדת בריאות ארצית, שמספקת חומרים וסרטונים בערבית כיצד להתמודד עם הקורונה וכל מידע חיוני נוסף. מיטב הרופאים הערבים מתנדבים בוועדה, ובראשה עומד ד"ר מוחמד אלח'טיב, תושב מג'ד אלכרום ומרצה במכללת צפת בנושא בריאות הציבור.

אלח'טיב אמר ל"שיחה מקומית" כי "אין תחנת בדיקה ניידת אחת שמשרתת את האוכלוסייה הערבית. פנינו למשרד הבריאות יחד עם עמותת סיכוי ועמותת הגליל, ודרשנו לפתוח נקודות בדיקה.

"לפני שבוע הוחלט להוסיף עוד חמישה מוקדים של תחנות בדיקה ניידות (דרייב-אין, פרט לאלה שבירושלים ובתל אביב; ס"ע): בכרמיאל, בפתח תקוה, בחיפה, בבאר שבע ובראשון לציון. אחרי המון ניסיונות ובלחץ שלנו ושל הרשימה המשותפת ו-ועדת המעקב, השבוע הסכימו לפתוח תחנת בדיקה ניידת בוואדי עארה, בחצר של מסעדת מיסריין, אחרי שבעל המסעדה תרם את החצר שלו.

"בתוך זמן קצר קיבל מודר יונס, ראש הוועד הארצי של ראשי הרשויות המקומיות הערביות, מכתב שמבטלים את התחנה בטענה שרק 20 איש נרשמו לבדיקות. ענינו 'אם השירות יהיה קיים, אנשים יגיעו, תשאירו את התחנה, אנחנו נסביר לאנשים מה עליהם לעשות כי חלקם לא יודעים איך לפנות', אבל ההחלטה כבר התקבלה".

פואד אבו חאמד, מנהל המרכז הרפואי בבית צפאפא שבמזרח ירושלים, שעובד עם קופת חולים כללית ומשרת כ-10,000 תושבים (שאינם אזרחים), אומר כי "ביום ראשון היה לנו מקרה ראשון של הידבקות בקורונה. יומיים אחרי זה היו עוד מקרים, והשלושה היו מאותה משפחה.

פואד אבו חאמד, מנהל המרכז הרפואי בבית צפאפא (צילום: באדיבות המשפחה)

פואד אבו חאמד, מנהל המרכז הרפואי בבית צפאפא (צילום: באדיבות המשפחה)

"מזניחים אותנו. יש אנשים שנמצאים בהסגר ואף אחד לא עוקב אחרי המקרים. אנחנו מפנים אנשים שיש חשד גדול שנדבקו בקורונה להתקשר ל-101 או למשרד הבריאות. רוב מי שעונים במוקדים האלה אינם דוברים ערבית, ובמזרח ירושלים לא כולם דוברי עברית.

"כשמגלים מישהו שנגוע בקורונה צריך לעשות חקירה ולתשאל אותו איפה ביקר ועם מי היה במגע כדי להכניס את כל מי שהיה אתו במגע לבידוד. לא נעשה כזה תרשים. באתר הרשמי של משרד הבריאות לא מופיעים החולים מבית צפאפא. היום מדברים כבר על 13 מקרים של חולים בקורונה במזרח ירושלים, אבל אין שום הנחיה או תרשים של משרד הבריאות".

לדברי אבו חאמד, "זה הכניס אנשים לפאניקה, וכל אחד התחיל לנחש איפה הוא נפגש עם אחד החולים ואם ראה אותו בכלל. זה יצר בלבול וחרדה גדולים. אנחנו כצוות רפואי מבקשים שיעשו לנו בדיקות כל יום. אפילו אנשים שחיים באותו בית עם מי שאובחן כחולה קורונה שמבקשים בדיקות – הם מבטיחים שישלחו אמבולנס, אבל אף אחד לא מגיע ושום בדיקה לא נעשית".

בעמוד הפייסבוק "מלחמה בקורונה", שמספק מאמרים, מידע חיוני ופרסומים, נמצא חיזוק נוסף לדברים. מקים העמוד, ח'ליל עיד, עו"ד מנצרת, כתב כי בכל הנוגע לחשיפה לקורונה בערים במגזר הערבי "מתחיל להתפתח פער מאוד גדול בין זמן האירוע לזמן פרסום החקירה. חלק מהמקרים היו ב-13 במרץ ופורסמו רק אתמול. אני בספק אם אפליקציית המגן היתה מתריעה בזמן".

לפוסט צורפו צילומי מסך של מסלולי הקורונה של חולים מכפרים וערים ערביות כמו פקיעין, נצרת ורמת הגולן, שפורסמו 12 יום אחרי גילוי המחלה אצלם.

ג'אנם מוסיפה כי "מה שברור הוא שבדרום ובצפון אין מספיק בדיקות. יש חלקים חסרים בפאזל. גם אם נניח שהערבים לא פנו, למשרד הבריאות יש כאן תפקיד. ברגע שהם רואים שיש אוכלוסייה שלמה שלא מכוסה ושלא ידוע מה תמונת המצב שם, המנגנון צריך לתפקד באופן אקטיבי ולקחת יוזמה. זה התפקיד שלהם, לעשות סריקה ולהבין את תמונת המצב. גם הצוותים הרפואיים לא מצליחים להיבדק – הם פונים למד"א ולוקח להם חמישה ימים עד שהם נבדקים. זה לגמרי הזוי".

ד"ר נסרין ג'אנם, סגנית מנהלת מחלקת זיהומים בבית החולים רמב"ם בחיפה (צילום: הוניידה ג'אנם)

ד"ר נסרין ג'אנם, סגנית מנהלת מחלקת זיהומים בבית החולים רמב"ם בחיפה (צילום: פאטמה ג'אנם)

אבו חאמד מוסיף כי "אין נתונים מדויקים כמה בדיקות נעשו לתושבים הפלסטינים בירושלים, אבל זה כנראה מעט מאוד. אני אופתע אם מספר הבדיקות הגיע ל-20. אצלי במרכז הרפואי בבית צפאפא אנחנו צריכים לפחות 200 בדיקות, יש מקרים שבוודאות נדבקו בנגיף. וכמה בדיקות נעשו? 6. אני מופתע מהיחס של המדינה. האנשים בבית צפאפא חיים בקרבת מקום לשכונות היהודיות ונמצאים אתם במגע יומיומי. מה הם חושבים לעצמם, שאם בבית צפאפא יש אנשים חולים הם לא ידביקו אותם?"

אלח'טיב חושש מההשלכות של התפשטות הנגיף לא רק על בריאות הציבור הערבי, אלא על הקרע שעלול להיווצר בתוך החברה הפלסטינית בישראל. לדבריו, "הפחד שלנו שזה יהיה מאוחר מדי, וברגע שהמצב יהיה יותר גרוע והמגיפה תתפשט ונגיע למספרים גדולים, רק אז יתחילו אצלנו הבדיקות, ובתי החולים יהיו מפוצצים.

"דרשנו תחנות בדיקה בוואדי עארה ובצפון ובנגב. בטוח יש מקרים של קורונה אצלנו בחברה, אבל חייבים בדיקות כדי לבודד את החולים. מההתחלה דרשנו נתונים על החברה הערבית ועוד לא קיבלנו. ביקשנו שישלחו לנו תרשים של ריכוזי הבידוד, ורק אחרי שבועיים ולחץ של הרשימה המשותפת ו-ועדת המעקב פירסמו נתונים, ומסתבר שכמעט בכל הכפרים יש מבודדים.

"אם מערכת הבריאות תקרוס, החברה שלנו תקרוס. השירותים לא קיימים. אם המספרים יגדלו, אנחנו נתחיל לריב בינינו על תרופות ועל המעט מאוד שירותים שאנחנו מקבלים".

משדרים טלנובלות במקום הנחיות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המשיך להסית נגד הרשימה המשותפת והאוכלוסייה הערבית בישראל, שלא מצייתת לדבריו להנחיות משרד הבריאות. לדברי אלח'טיב, "בהתחלה גם בחברה שלנו וגם בשאר החברה אנשים לא צייתו להנחיות. ובא נתניהו וטוען כאילו החברה הערבית אחראית על התפשטות הקורונה.

ד"ר מוחמד אלח'טיב, מרצה במכללת צפת בנושא בריאות הציבור (צילום: עבד טמיש)

ד"ר מוחמד אלח'טיב, מרצה במכללת צפת בנושא בריאות הציבור (צילום: עבד טמיש)

"ברגע שהאוכלוסייה רואה מה קורה באיטליה ושהמספרים בישראל גדלים, אנשים פחדו והתחילו לציית. בעקבות זאת, שלחנו מכתב מהוועדה הארצית לבריאות, שבו כתבנו:

'לצערנו הרב, ולמרות פניות רבות למשרד הבריאות ולמשרדי הממשלה השונים, אנו רואים כי ההתעלמות נמשכת. ההנחיות בשפה הערבית יוצאות באיחור רב ובתרגום לקוי ומסורבל. ההודעות הממשלתיות שמשודרות בערוצים השונים במשך כל היום והדיון הציבורי בנושא אינם מלווים בתרגום לערבית ולא מגיעים לאוזני דוברי הערבית.

'רשות השידור מ"כאן" בערבית עוברת לשדר טלנובלות תורכיות בדיוק בזמן השידור הישיר של מסיבות העיתונאים של ראש הממשלה ומשרדי הממשלה השונים ובמקביל לדיונים השונים והעדכונים השוטפים המשודרים כל הזמן בערוצים האחרים, ומרבית ההודעות החשובות לא מגיעות לציבור הערבי. נוסף על כך, ערוצי התקשורת השונים לא משתפים אנשי שיח ערבים, ובכך נוצר מעגל התעלמות שלם – ממשלתי, תקשורתי וחברתי.

'כתוצאה מכך ברור לכולנו שחלק מההנחיות לא מגיע לדוברי הערבית, ובמקום לתקן את המעוות יוצא ראש הממשלה ומאשים בצורה גורפת את הציבור הערבי, שלדעתנו, למרות כל האמור, מתנהג בצורה מופתית ואחראית'".

פנינו למשרד הבריאות בבקשה לקבל את נתוני החולים בחברה הערבית ואת מספר הבדיקות שבוצעו, וכן בנוגע לטענות על מיעוט הבדיקות. עד לפרסום הכתבה טרם התקבלה תגובה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf