newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

גולגולת ודגל ישראל: סמל "המעניש" הפך נפוץ אצל חיילים

מדרום הר חברון עד מזרח ירושלים, חיילים תועדו עם סמל "המעניש" על האפוד או הקסדה. הסמל הגיע גם לשוטרים ואנשי אבטחה. המקור בסדרת קומיקס, והוא התגלגל לסמל של הפחדה. "הוא אומר: לא באנו להגן, באנו להתקיף"

מאת:
בחנויות אומרים שיש ביקוש גדול אצל חיילים. סמל "המעניש" על מדי חייל באזור חברון (צילום: בצלם)

בחנויות אומרים שיש ביקוש גדול אצל חיילים. סמל "המעניש" על מדי חייל באזור חברון (צילום: בצלם)

סמל "המעניש" – ציור של גולגולת, פעמים רבות לצד דגל ישראל – הפך לפריט לבוש אצל חיילים רבים, וגם אצל שוטרים ואפילו אצל אנשי חברות שמירה אזרחיות.

מקורו של סמל "המעניש" הוא בסדרת קומיקס אמריקאית, אולם בשנים האחרונות, במיוחד אחרי שאומץ על ידי הכוחות המיוחדים האמריקאים בעיראק, הוא נפוץ בקרב כוחות ביטחון באמריקה וגם בישראל כסמל של הרתעה.

סמל "המעניש" בישראל, אומר אורי גבעתי, אקטיביסט ואיש "שוברים שתיקה" שחקר את הנושא, "הוא חלק מהמראה המפחיד שאנחנו מנסים לייצר, מאיך שאנחנו רוצים להיראות אל מול האדם שעומד מולנו. כשאנחנו שמים את הגולגולת על המדים אנחנו מעבירים מסר ברור: אנחנו לא כאן כדי להגן, אנחנו כאן כדי לתקוף, להפחיד".

הופעת הסמל הזה אצל חיילי צה"ל זכתה לתשומת לב לאחר שהוא תועד על מדים של חייל שתקף מפגינים ישראלים ופלסטינים שביקשו להעביר מים לישוב בדרום הר חברון לפני שלושה שבועות ועל קסדה בתוך רכב צבאי באותו אירוע.

אבל, כאמור, לא מדובר במופע נדיר של הסמל. במאי השנה זוהה הסמל על אפוד של שוטר, לבוש בבגדים אזרחיים, בזמן מחאה ביפו. האירוע עורר סערה משום שהשוטרים בלבוש אזרחי סירבו להזדהות כשוטרים.

באוגוסט השנה מאבטחים וחברי קיבוץ ניר דוד צולמו עם סמל הגולגולת בגרסה המשלבת בתוכו את סמל הקיבוץ בעת שהתעמתו עם הפעילים להנגשת נחל האסי לציבור. באירוע אחר באותו חודש, תועד חייל עם סמל הגולגולת בעת שהשתתף בהריסה של טרסות חקלאיות ועקירת עצים וכרם בח'לת אל-פורן שבאזור חברון בגדה המערבית.

לפי בדיקת "שׁיחה מקומית" השימוש בסמל, שבאופן רשמי אינו מוכר על ידי הצבא ולכן אסור לשימוש, נפוץ למדי ביחידות קרביות בצבא. בגרסתו הישראלית, סמל הגולגולת מופיע לצד או במשולב עם דגל ישראל. את הסמלים, 'פאצ'ים' בלשון המקצועית, ניתן לקנות במגוון חנויות אונליין בישראל ובחו״ל.

בעברית הסמל נקרא "פאץ' דגל ישראל \ גולגולת", בלי להזכיר שמדובר בסמל "המעניש". לפעמים הוא מופיע רק תחת הכותרת ״פאץ׳ דגל ישראל״, כך שמי שיחפש פאץ' "רגיל" של דגל ישראל יקבל את סמל הגולגולת, שמחירו נע בין שני דולר ל-18 שקל.

מה שיכול להעיד על הפופולריות של הסמל הוא שבאחת החנויות לציוד טקטי הוכרז על מבצע שבמסגרתו כל מי שרוכש חולצה מקבל פאץ' מתנה. הפאץ׳ לדוגמה היה של "המעניש" עם דגל ישראל.

באחת החנויות שבהם נמכרים סמלי "המעניש" אישרו כי השימוש בהם נפוץ בגדודים רבים, וכי רק בחלק מהיחידות לא מאפשרים את השימוש בהם. "תלוי איפה אתה מסתובב, יש מג״דיות שעושות על זה בעיות, אבל זה לא בעייתי, זה משהו מקובל וידוע בצה״ל", סיפרו שם.

גם בצבא החלו להכיר לאחורנה בבעיתיות של הסמל, גורמיים צבאיים מסרו כי בקרוב יצא חידוד נהלים בנושא, במסגרת איגרת ההופעה והלבוש לחורף שתופץ לכל היחידות.

חיילים עם סמל המעניש (צילומים: אורי גבעתי, לוחמים לשלום, בצלם, אוסאמה אלוואט)

חיילים עם סמל המעניש (צילומים: אורי גבעתי, לוחמים לשלום, בצלם, אוסאמה אלוואט)

"המעניש" (The Punisher) היא דמות קומיקס של אנטי-גיבור, שהופיעה לראשונה בחוברות של מארוול קומיקס ב-1974. בקומיקס, "המעניש" הוא איש צבא, שבני משפחתו נרצחו בידי מאפיונר והוא נלחם נגד המאפיה ופושעים אחרים תוך שימוש באלימות קשה. "המעניש" לא תופס את הפושעים, אלא הורג אותם.

הקומיקס עובד לסרטים ולסדרה בנטפליקס. גארת׳ אניס, אחד מכותבי הסדרה, תיאר את דמות "המעניש" כמי ש"רואה את העולם במונחי שחור ולבן".

השימוש באיור הגולגולת של "המעניש" צבר תאוצה בקרב חיילים אמריקאים בעיראק ובאפגניסטן בתחילת שנות האלפיים. כריס קייל, חייל ביחידת אריות הים – יחידת קומנדו בצבא האמריקאי – שכתב את הספר "צלף אמריקאי", סיפר שאימץ את הסמל בזמן שירותו בעיראק.

"הוא תיקן אי צדק, הוא הרג את האנשים הרעים. הוא גרם לעבריינים לפחד ממנו", הסביר קייל מדוע בחר בסמל הזה. "ריססנו את (את הלוגו של המעניש, א"ז) על הקסדות שלנו, על השכפ"צים שלנו ועל כל הרובים שלנו. ריססנו אותו על כל בניין או קיר שיכולנו. רצינו שאנשים יידעו שאנחנו פה ויש להם עניין איתנו. תפחדו מאיתנו כי נהרוג אותכם. אתם רעים, אנחנו יותר רעים".

אריות הים ניסו לשמור את הסמל בשימוש בלעדי שלהם, אך הוא עבר ליחידות אחרות בצבא האמריקאי ואף לצבא עיראק. מאוחר יותר גם שוטרים בכוחות שיטור בארצות הברית התחילו להשתמש בסמל הגולגולת.

ב-2014, בתגובה לקמפיין Black lives matter, יצאו תומכי המשטרה בקמפיין "Blue Lives Matter". בקמפיין נעשה שימוש בסמל הגולגולת לצד דגל ארה״ב, מה ששימש כנראה כהשראה להוספת דגל ישראל לסמל "המעניש" בידי כוחות הביטחון בישראל.

כך, לדוגמה, יחידות משטרה מקומית בעיר סולווי (Solvay) במדינת ניו יורק תועדו משתמשים בסמל על כלי הרכב שלהם. במחאה על הריגתו של ג'ורג פלויד בשנה שעברה, תועדו שוטרים עם הסמל כשהם מפזרים באלימות מפגינים.

השימוש בסמל "המעניש" אצל שוטרים באמריקה 

"המעניש הוא ייצוג של הכישלון של החוק והסדר להתמודד עם הדאגות של אנשים שחשים שמערכת החוק הזניחה אותם", סיפר בשנה שעברה כותב הדמות, ג'רי קונוויי. "זה תמיד נראה לי טיפשי ואירוני ששוטרים מאמצים סמל, שהוא במובהק של מפירי חוק". בתגובה לשימוש של אנשי המשטרה בסמל, השיק קונוויי קמפיין חולצות ״גולגלות למען צדק" המשלבות מוטיבים של Black lives matters בניסיון לנכס מחדש את הסמל.

בעוד בארצות הברית מתקיים דיון ער לגבי משמעות סמל הגולגולת ואופן השימוש בו, בארץ הדיון נמצא רק בראשיתו.

אורי גבעתי, כאמור, חקר עצמאית את הנושא בשנים האחרונות, לאחר שראה את סמל הגולגולת על אפוד של חייל מחטיבת הנח״ל בחברון לפני כארבע שנים.

"במשך השנים ראיתי את הגולגולת בצורות שונות, בצבעים שונים, בעיצובים שונים, אצל חיילים מיחידות שונות ואצל שוטרי מג"ב", מספר גבעתי. "הגולגלות תפסו את תשומת לבי משום שהן מייצגות במדויק את ההידרדרות של החברה שלנו לתרבות של כוח, הפחדה ומיליטריזציה".

גבעתי מעריך שרוב מי שמשתמשים בסמל הזה בארץ לאו דווקא מכירים את הקומיקס שבהשראתו נוצר הסמל או מתחברים אליו. השימוש בסמל, אומר גבעתי, נועד להפחיד.

"אני חושב שיש הבדל משמעותי בין הופעת הסמל אצל כוחות משטרה בחו"ל לבין השימוש בגולגולת אצל חיילי צה"ל והמשטרה", אומר גבעתי. "אני לא חושב שכאן מישהו באמת מתעניין בייצוג הספציפי של סמל 'המעניש' והסדרה שמאחוריו".

גבעתי מספר כי באחד הסיורים שלו בחברון, חיילים מחטיבת הנח"ל מנעו ממנו לעלות להתנחלות תל רומיידה. לאחד מהם היה סמל גולגולת גדולה על המדים. "ניגשתי למפקד הפלוגה, שהיה במקום, ושאלתי אותו איך הוא מאפשר לחיילים שלו להסתובב עם גולגולת בצבעי כחול לבן על המדים", מתאר גבעתי. "הוא אמר לי שזה לא ענייני. ראיתי את הגולגלות האלה בחברון, בשער שכם, בצומת גוש עציון, בדרום הר חברון ואפילו בתל אביב. הן לא סוד, הן לא גחמה של כמה חיילים".

מבחינת גבעתי, מדובר בייצוג מזוקק של העובדה שהחיילים בגדה המערבית יעמדו תמיד לצד המתנחלים.

"הגולגולת עם מגן הדוד, שמעטרת מדים של חיילים ושוטרים, מבהירה שהם לא יעמדו לצד הצדק או לצד הקורבן, אלא תמיד לצד היהודי. אולי בעצם אנחנו בכלל צריכים להודות לצבא ולמשטרה שמאפשרים לחיילים להשתמש בסמלים האלה, אולי בסוף הם יקרבו אותנו צעד אחד נוסף להכרה במציאות".

מדובר צה״ל נמסר בתגובה: "בצה"ל מותר לענוד על מדי הצבא סמלים אשר אושרו בוועדת הסמלים בהתאם לדגשים הקבועים בפקודה. הסמל המדובר אינו מוכר וכן לא אושר בוועדת הסמלים בצה״ל, על כן חל איסור לענוד אותו. הנהלים בנושא יחודדו, ייערכו שיחות עם החיילים בנוגע למשמעות העומדת מאחורי האיור על התג והסרתו".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf