newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פנייה לביה"ד הפלילי הבינ"ל: אלה הקצינים שיש לחקור בחשד לפשעי מלחמה

בעקבות הודעתו של קארים חאן על פתיחה בחקירת פשעי מלחמה שהתבצעו בעזה, בגדה ובישראל, ארגון DAWN שלח למשרדו שמות של 40 מפקדי צבא שלדבריהם יש לחקור בחשד לביצוע פשעים, ביניהם הרמטכ"ל, המתפ"ש ודובר צה"ל

מאת:

לא רשימה מקיפה של כל מפקד צבאי המעורב במלחמה. הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב בסג'אעיה עם מפקד אוגדה 36 ומפקד חטיבת גולני, 14 בדצמבר 2023 (צילום: דו"צ)

לאחר 7 באוקטובר הודיע בית הדין הבינלאומי הפלילי מספר פעמים כי בכוונתו לחקור את פשעי מלחמה שהתבצעו בעזה, בגדה ובישראל, וכי הוא "ממשיך לעודד את כל בעלי העניין לשלוח למשרדו מידע רלוונטי". במענה לקריאה, ארגון DAWN (Democracy for the Arab World Now) הגיש רשימה שמית של 40 מפקדים בצבא, אותם הוא קורא לחקור בחשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המתקפה על עזה. הארגון, הפועל מארה"ב לקידום זכויות אדם ודמוקרטיה, הוקם ב-2018 על ידי העיתונאי הסעודי ג'מאל ח'אשוקג'י חודשים ספורים לפני שנחטף ונרצח במתחם שגרירות סעודיה בטורקיה.

הרשימה שהוגשה אתמול (רביעי) כוללת שמות של מפקדים מדרגת סא"ל ומעלה, וקצינים המפקדים על יחידות בגודל גדוד ומעלה. הרשימה השמית המלאה, שהועברה לתובע הראשי, קארים חאן, נמצאת בידי "שיחה מקומית" וכוללת את שר הביטחון יואב גלנט, את הרמטכ"ל הרצי הלוי, וכן מפקדי חילות, אוגדות חטיבות ופלוגות. כמו כן נמצאים ברשימה ראש מנהלת התיאום והקישור לרצועת עזה, אל"מ משה טטרו; מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף ע'סאן עליאן; דובר צה"ל, תא"ל דניאל תגרי; ראש אגף המודיעין, האלוף אהרון חליוה.

הרשימה הראשונית כוללת גם קצינים כמו סא"ל דביר אדרי, מפקד חטיבת השריון 460, שלטענת הארגון "אישר שהשתתף בפעולות קרב בצפון עזה ב-4 בנובמבר 2023. לפי נתוני האו"ם, בין 4 בנובמבר לצהריי 5 בנובמבר נהרגו בעזה 243 פלסטינים. כוחות חי"ר, הנדסה קרבית ושריון, ביניהם כאלה שבפיקודו של סא"ל אדרי, תועדו תוקפים אתרים אזרחיים מוגנים כמו בתי חולים, בתי תפילה ובתי ספר. הם היו מעורבים בעקירה בכפייה של למעלה ממיליון פלסטינים, במצור על צפון רצועת עזה, שככל הנראה מהווה פשע של שימוש ברעב כנשק, ובמניעת סיוע הומניטרי – כולם פשעי מלחמה".

במכתב ששלח הארגון לתובע מצוין כי ברשימה "קציני צבא ישראלים שהיו בתפקידי פיקוד ושליטה במהלך הפצצה חסרת הבחנה ומכוונת של אזרחים ומניעה של פריטים חיוניים להישרדותם של אזרחים מ-8 באוקטובר 2023 עד 14 בנובמבר 2023 במהלך המלחמה הנוכחית בעזה".

עוד נאמר במכתב כי "פעולות צה"ל בחמשת השבועות הראשונים למלחמה מעלות חשד כבד להפצצות חסרות הבחנה, עקירה בכוח, שימוש ברעב כנשק – הן במצור והן במניעת סיוע הומניטרי, אי הבחנה בין אזרחים מוגנים ומטרות צבאיות לגיטימיות, עינויים, הרג ללא משפט, הרג בכוונת תחילה, הרס נרחב של רכוש נרחב ופגיעה מכוונת באתרים תרבותיים ודתיים".

הרשימה כולה הורכבה בהסתמך על מידע גלוי, בראש ובראשונה על מידע שפרסם הצבא עצמו, בין היתר באתר "יומן המלחמה". בארגון מדגישים כי לא מדובר ברשימה מקיפה של כל מפקד צבאי המעורב במלחמה, ושהיא גם לא נועדה לספק ראיות חותכות לאשמתו האישית של כל איש המופיע בה, אלא מהווה רשימת אישים שיש לחקור.

בסוף אוקטובר, ביקר התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), קארים חאן, במעבר רפיח והודיע שהוא חוקר פעילוֹת בחשד לפשעי מלחמה שביצע חמאס ב-7 באוקטובר וביחס למתרחש בעזה ובגדה. מדובר בהמשך החקירה שהחלה כבר ב-3 במרץ 2021 בעניין הפשעים שבוצעו מאז 2014 בעזה ובגדה, כולל מזרח ירושלים, וכעת הורחבה להסלמה של פעולות האיבה ולאלימות מאז 7 באוקטובר. לדברי חאן, משרדו כבר אסף נפח משמעותי של מידע וראיות.

בתחילת דצמבר ביקר חאן בישראל ובגדה. הביקור, שנערך בהזמנת משפחות החטופים, היה הראשון בישראל מאז פתיחת החקירה במרץ 2021, למרות התנגדותה של ישראל שלא מכירה בסמכות בית הדין ואינה משתפת איתו פעולה.

ביקשנו את תגובת דוברויות הצבא, משרד החוץ ומשרד המשפטים, אלה בחרו שלא להגיב.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

"תמיד היה לחץ של סטודנטים מקבוצות רדיקליות נגד מרצים, אבל לאחרונה זה הקצין". סטודנטים באוניברסיטה העברית מפגינים בתמיכה בצבא ונגד פרופ' שלהוב-קיבורקיאן, 17 במרץ 2024 (צילום: חיים גולדברג / פלאש90)

פרשת שלהוב-קיבורקיאן: "תקדים מסוכן, לערבים ויהודים כאחד"

מעצרה של פרופ' שלהוב-קיבורקיאן נתפס בקרב עמיתים פלסטינים כחציית קו אדום, שבאווירה הפוליטית המקומית והעולמית עלולה להשליך לא רק עליהם, אלא על האקדמיה הישראלית כולה  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf