newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

השרה שקד, החלשת הרשויות הערביות לא תסייע במאבק בפשיעה

התוכנית שמקדם משרד הפנים להעברת מכרזים ברשויות המקומיות הערביות לניהול גופים חיצוניים היא פגיעה חמורה בסמכויות של רשויות נבחרות ובעסקים המקומיים, ללא כל ערובה שאכן תתרום לצמצום הפשיעה המאורגנת

מאת:

"ארגוני הפשיעה השתלטו על הרשויות הערביות", זעקו כמה עיתונאים וטוקבקים ברשת בעקבות אירועי ירי כלפי רכביהם ובתיהם של ראשי רשויות. נציגי עמותות, בניסיון להסביר את האלימות הגואה, נשמעו כמו דוח צוות המנכ"לים של משרדי הממשלה להתמודדות עם אלימות ופשיעה, שגרס: "גורמי הפשע משתלטים על מכרזים עתירי תקציב ברשות המקומית, והכסף מגיע לידיהם במקום לשמש לשיפור השירות לאזרח".

זעקתם של אלה נפלה על אוזנם הקשבת (מאוד) של שרת הפנים, איילת שקד, ומנכ"ל משרדה, יאיר הירש. אלה הכריזו בחודשיים האחרונים על מלחמה. "עצירת נתיב הכספים לעולם הפשע זה צעד חשוב. ראשי ערים לא ייסחטו יותר", הודיעה השרה שקד. בדיון בכנסת בישר המנכ"ל לנוכחים: "עצרנו את המכרזים".

מאבק יעיל באלימות מחייב שילוב הרשויות, לא ריסוקן. שרת הפנים איילת שקד וראש הממשלהף נפתלי בנט, במהלך ביקור בעיר רהט, 6 בדצמבר 2021 (נועם רבקין / פלאש 90)

במקביל להצהרות אלה, ובמסגרת תוכנית החומש למאבק באלימות בחברה הערבית, נפל בחלקו של משרד הפנים להציע חלופות להעברת מכרזי רשויות לניהול גופים חיצוניים, כמו החברה הכלכלית של מרכז השלטון המקומי ואשכולות אזוריים.

אותה רוח גם גלשה לתוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית, "תקאדום", בה הונחו משרדי הממשלה להעדיף מימוש התקציבים דרך גופים חיצוניים ולא דרך הרשויות המקומיות.

ממבט ראשון, נראית הצעה זו ראויה למלחמה בפשיעה. בפועל, הממשלה נוהרת באופן עיוור אחרי ספקולציות והצהרות, מבלי שהיא מציגה כל נתון לגבי מספר הרשויות ובעלי התפקידים המאוימים, הקשר בין אותם איומים לבין תחום המכרזים, ובעיקר, אם האיומים מופנים כלפי הרשות עצמה או כלפי ספקיה (ייתכן שאלה הנסחטים, בדיוק כמו אלפי עסקים אחרים), ואם קיים קשר בין אותם מקרי אלימות לבין הפשיעה המאורגנת.

ברי כי הרשויות המקומיות, כמו כל מוסד ציבורי, עסק או אף בית ערבי, אינן חסינות מפני האלימות, ולא אחת מופנית אלימות כלפי בכירים ברשויות. אלימות זו יש לגנות ולהוקיע בכל לשון ובכל הזדמנות. מצד שני, יש להישמר מפני טענות פופוליסטיות לשליטת ארגוני פשיעה ברשויות.

במציאות שבה לא מעט ראשי רשויות מפזרים הבטחות בחירות על כל צעד ושעל, יהיו מקרבם שיעוטו על האשמת ארגונים מסתוריים באחריות לאלימות כלפיהם על רקע הפרת אותן הבטחות. אין לשכוח גם שהרשות המקומית מקבלת מדי יום עשרות החלטות "רגישות" הפוגעות לתושב (קל וחומר לבעל ההון) בכיס, בהקצאות, בהפקעות, בגבייה וכו' ותמיד יהיו כאלה שיבקשו להביע מורת רוחם באמצעים אלימים.

בנוסף, בכמה יישובים מתנהל מאבק חמולתי אלים ומצער על רקע הבחירות המקומיות. בחירות 2018 גררו מהומות קשות, ועל פי הדיווחים אף גבו קורבנות. במציאות זו, לא מן הנמנע שחלק מהאלימות כלפי נבחרי ציבור באה על רקע אותם סכסוכים.

ההצעה שמקדם משרד הפנים, בנוסף לכשל של היעדר תשתית נתונים מוכחת לטענות לזליגת הפשיעה המאורגנת לרשויות, צורמת מכמה טעמים נוספים. הן לנוכח החיפזון בהעברת מכרזי רשויות לניהול גופים אחרים, ללא ערובה שאותם עברייניים לא יגיעו לגופים אלה או לספקיהם, הן לנוכח הזלזול הבלתי נסבל בהפקעת סמכויותיהן של רשויות הנבחרות על-ידי מאות אלפי תושבים, הן לנוכח המסר הציבורי שמעבירה הכניעה לעבריינים שעולה מההצעה, בזמן שבכינוסים מכבירים במילים על העצמת הרשויות ושילובן במאבק באלימות, והן בשל ההכללה והכתמת כל רשות ערבית באשר היא.

פגיעה בבעלי עסקים קטנים ובינוניים

אף אם נניח כי יש אמת בטענה בדבר השתלטות ארגוני פשיעה במספר מכרזים, אי אפשר שלא לתהות מה יהא מחר אם יאוים מהנדס על רקע החלטה להפקעת קרקע או מנהל רישוי העסקים על רקע החלטה לסגירת עסק; הגם אז תועלה ההצעה שהממשלה תפעל במקומם? ואם זה ההיגיון שמנחה את הממשלה, מדוע לא תיקח פיקוד, נגיד, על מערך האבטחה בבתי החולים רמב"ם וסורוקה?

חמורה לא פחות היא הפניית העורף לפגיעה בעוצמתן ובעצמאותן התקציבית של הרשויות, שמשתקפת מגישת משרד הפנים, וחוסר הרגישות להשלכות ההסדר על עסקים קטנים ובינוניים ואלפי עובדיהם. כך, לדוגמה, מכרז לאספקת שירותי הסעות, שינוהל עבור עשרים רשויות, משמעותו המיידית היא הדרת עסקים קטנים ועובדיהם המקומיים, תוך מתן יתרון לחברות גדולות ומבוססות, בעיקר ממרכז הארץ. תמונה זו עומדת בניגוד לתכלית התוכניות הממשלתיות המבקשות לחזק את הכלכלה המקומית ככלי יעיל למניעת הדרדרות לפשיעה.

הרשויות הערביות סובלות מלא מעט מצוקות וכשלים: חמולתית ונפוטיזם, חוסר יעילות ושקיפות, אפליה ממשלתית ארוכת שנים, וכעת גם אלימות קשה. שיפור מצבן מצריך הליכי העצמה, הדרכה וליווי מקצועי, והעמדת המשאבים האנושיים והכלכליים שנדרשים לשינוי מציאות זו; מאבק יעיל באלימות מחייב את שילוב הרשויות בחזיתו. החלשת הרשויות, פגיעה בפעילות הכלכלית המקומית והבניית מציאות של רשויות לחיצות ושבריריות, בפרט ללא כל בסיס נתונים איתן ומהימן, רק פוגעת במטרה.

עו"ד נדאל חאיק הוא מנכ"ל עמותת עורכי-דין לקידום מנהל תקין, הפועלת לקידום מנהל תקין ברשויות המקומיות הערביות. עו"ד מוחמד קדח הוא חבר הצוות המשפטי בעמותה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf