newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כוח משטרתי גדול סיכל פעולה של המרד בהכחדה מול בנק הפועלים

הפעילים הגיעו למשרדי הנהלת הבנק בתל אביב כדי למחות על השקעה בפרויקטים של דלקים מאובנים. במקום חיכו להם שוטרים רבים, עצרו ארבעה מהם והחרימו סולם ובאנר. "כשאנחנו מגיעים לבעלי ההון, המשטרה מתנהגת כאילו שאנחנו פעילי טרור"

מאת:

העוברים והשבים בשדרות רוטשילד בתל אביב הבוקר (רביעי) תהו מה פשר הנוכחות של כוחות משטרה רבים מחוץ למשרדי הנהלת בנק הפועלים במקום. "ניסו לשדוד את הבנק?" תהה אחד מהם. אך הכוחות, שכללו גם אנשי יס"מ רכובים על אופנועים, לא הגיעו לשם בגלל שוד, אלא כדי לסכל פעולת מחאה של המרד בהכחדה בנושא משבר האקלים ותרומתם של גופים כלכליים להרס הסביבה.

הפעילים הגיעו למקום כדי למחות על ההשקעה של בנק הפועלים בפרויקטים מזהמים, ובמיוחד על ההשקעה בסך 125 מיליון דולר בפרויקט לפיתוח מאגר הנפט שננדואה שבמפרץ מקסיקו, במים הטריטוריאלים של ארה"ב.

שוטרים עוצרים פעילה של המרד בהכחדה בזמן מחאה מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב, ב-6 באוקטובר 2021 (צילום: אורן זיו)

הפעולה סוכלה עוד לפני שהחלה. שוטרים עוצרים פעילה של המרד בהכחדה בזמן מחאה מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב, ב-6 באוקטובר 2021 (צילום: אורן זיו)

שניות לאחר שהפעילים הגיעו לחזית הבנק והתכוונו לקיים מיצג מחאה במקום, כ-20 שוטרים שחיכו ברחוב סמוך שעטו לעברם ועיכבו אותם. מפגינה אחת הצליחה לטפס בעזרת סולם לחזית הבנק, והיא נעצרה ביחד עם עוד שלושה פעילים. כל המעצרים התבצעו עוד לפני שהפעילים הצליחו להתחיל במחאה.

מפגינים אחרים עוכבו במקום ושוחררו בהמשך. המשטרה החרימה באנר גדול וסולם שאתו ניסו הפעילים לטפס על חזית הבנק. לאחר המעצרים ופיזור האירוע, שוטרים עיכבו פעילות שהיו מחופשות ל"מקוננות של המרד בהכחדה", שכבר עוכבו קודם לכן ושוחררו. השוטרים ביצעו חיפוש ברכבן, והחרימו צבעי פנים וטלפון.

"באנו כדי לעצור את המשך המימון של דלקי המוות – פחם, גז ונפט – שבנק הפועלים מתעקש לממן בחו"ל ובארץ, מה שמסכן אותנו ברמה הקיומית", אמר אחד המפגינים, שלא עוכב על ידי המשטרה. "זה לא רק מה שאנחנו אומרים. עשרות אלפי מדענים הכירו בזה. הכל ידוע, והם ממשיכים לממן את זה במקום למצוא אלטרנטיבות".

המפגין סיפר כי הם הופתעו מהמבצע המשטרתי. "לא ציפינו שהם יגיעו כל כך ביעילות, עם האופנועים שלהם, כדי לעצור הנפת שלט. שיעצרו במקום זאת את בעלי הבנק".

בשנים האחרונות קיימה תנועת המרד בהכחדה פעולות מחאה רבות. זו הפעם הראשונה שהמשטרה נערכת מראש כדי לסכל פעולה כזאת. האירוע לא פורסם לפני כן ברשתות החברתיות.

מייקל מהמרד בהכחדה אמר: "כשאנחנו מתחילים להגיע לבעלי ההון, המשטרה מתחילה להתנהג אתנו כאילו שאנחנו פעילי טרור. זה ברור שההיערכות של עשרות שוטרים שמתחבאים בבניינים זה לחץ של הבנק. הם מנסים להחביא את ההשקעות בדלקים מאובנים, ומוכנים להשתמש בכוח כדי להסתיר אותן".

בספטמבר, שישה פעילי המרד בהכחדה נעצרו לאחר שמנעו את פעילות שעות הקבלה של שגרירות ברזיל בתל אביב. הפעולה התקיימה במסגרת יום מחאה בינלאומי נגד האצת כריתת יערות הגשם. באוגוסט מחו פעילים מול משרדי ענקית האנרגיה שברון בהרצליה פיתוח וחסמו את הכניסה. בשנה שעברה, חסמו פעילי התנועה את הכניסה לתחנת כוח ומתחם קצא"א באשקלון וגם את הכניסה לבתי הזיקוק (בז"ן) בחיפה.

מהמשטרה נמסר בתגובה: "עם קבלת דיווח בגין הפרת הסדר הציבורי, עוכבו ונעצרו לחקירה שלושה חשודים ובוצעו כמה פעולות חקירה בהתאם".

יש לציין כי השוטרים חיכו לפעילים במקום עוד לפני תחילת הפעולה. בבנק הפועלים מכחישים כי פנו למשטרה בעניין.

"מתעקשים לטמון את הראש בחול"

בפנייה שפירסמו אתמול פורום כסף נקי, קואליציה של 28 ארגוני סביבה וחברה, הם קראו לבנק הפועלים להפסיק להזרים כספים לפרויקטים שמאיצים את משבר האקלים. "בזמן שיערות ירושלים עולים באש והעולם מזדעזע מרצף מטלטל של אסונות, כספים רבים – חלקם אף כספי חסכונות הציבור – ממשיכים לתרום באופן ישיר להחמרה של משבר האקלים", נכתב בפנייה.

הפורום הדגיש כי אף שהבנק טוען שהוא פועל באחריות סביבתית, "היד השנייה, זו שמצניעים את השקעותיה, שופכת כסף למדורת האקלים ומאיימת על עתידנו". לפי הפורום, שניים מהגופים המוסדיים הגדולים – מגדל ואלטשולר שחם – התחייבו, בדומה לגופים רבים בעולם, לא לממן יותר פרויקטים של דלקים מאובנים שמאיצים את משבר האקלים. "מסיבה לא ברורה, דווקא בנק הפועלים מתעקש לטמון את הראש בחול, כאילו אין שריפות, שטפונות, טמפרטורות קיצוניות".

העלות הכוללת של פיתוח מאגר שננדואה, פרויקט הדגל של שותפות חיפושי הנפט והגז נאוויטס פטרוליום שבשליטת היו"ר גדעון תדמור, לשעבר יו"ר דלק קידוחים, היא 1.8 מיליארד דולר. נאוויטס מחזיקה ב-53% ממנו, כך שחלקה במימון הוא 950 מיליון דולר.

פרט להשקעה של בנק הפועלים (125 מיליון דולר), ישתתפו במימון גם בנק מזרחי טפחות (140 מיליון דולר, כש-60 מיליון מהסכום נמכרו למנורה מבטחים, כך שהמימון יהיה 80 מיליון דולר בפועל); הפניקס (כ-125 מיליון דולר); בית ההשקעות מיטב דש (75 מיליון דולר); ובית ההשקעות מור (45 מיליון דולר בתמורה למניות בכורה של נאוויטס ארה"ב).

דו"ח של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC), שפורסם באוגוסט, קובע כי גם לפי התרחיש האופטימי ביותר, כבר אי אפשר למנוע את התחממות כדור הארץ מעבר לרף קריטי של 1.5 מעלות צלזיוס בממוצע. לפי הדו"ח, אסונות אקלים כמו שריפות ענק ושיטפונות יילכו ויתגברו בשנים הקרובות.

מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "הבנק מוביל את סקטור הפיננסים בישראל במימון והשקעות בפרויקטים ירוקים בישראל. היקף המימון הוא כ-11 מיליארד שקל (נכון לסוף 2020). כמו כן, שמנו לנו ליעד להכפיל את היקף המימון וההשקעות הירוקות עד 2030.

"לצד זאת, אנו פועלים להפחתת ההשפעות הסביבתיות הנגזרות מהפעילות התפעולית של הבנק. בעשור האחרון הפחתנו בכ-60% את המדרך הפחמני שלנו ושמנו לנו ליעד להפחית בכ-60% נוספים עד 2030".

שוטרים מונעים מפעילי המרד בהכרחדה למחות מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב (צילום: אורן זיו)

שוטרים מונעים מפעילי המרד בהכחדה למחות מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב (צילומים: אורן זיו)

שוטרים מונעים מפעילי המרד בהכרחדה למחות מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב (צילום: אורן זיו)

שוטרים עוצרים פעיל של המרד בהכרחדה בזמן מחאה מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב (צילום: אורן זיו)

שוטרים מונעים מפעילי המרד בהכרחדה למחות מחוץ למשרדי בנק הפועלים בתל אביב (צילום: אורן זיו)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf