newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הפעילה שסטרה לתובע צבאי החלה לרצות את מאסרה

במאי גזר ביהמ"ש על יפעת דורון שמונה חודשי מאסר בפועל, בגין סטירה שנתנה לתובע בעת הדיון באישור עסקות הטיעון של עהד תמימי ואמה נרימאן. "אף פעם לא אתחרט על זה שעמדתי לצד חברותיי ופעלתי לפי אמות המוסר שאני מאמינה בהן. מבחינתי זה אות כבוד", אמרה אז דורון

מאת:

יפעת דורון, הפעילה שסטרה לתובע צבאי בזמן משפטן של עהד ונרימאן תמימי ב-2018, החלה הבוקר (רביעי) לרצות שמונה חודשי מאסר שנגזרו עליה. דורון הגיעה בשעות הצהריים לכלא נווה תרצה ברמלה, מלווה בכמה חברות ופעילות. היא העדיפה לא לתת הצהרה לפני כניסתה לכלא.

דורון תבלה את השבועיים הראשונים למאסרה ב"תא סינון", מעין בידוד שאליו נשלחים כל הנכנסים למאסר בגלל מגיפת הקורונה.

במאי גזר בית משפט השלום בירושלים על דורון שמונה חודשי מאסר בפועל, קנס של 3,000 שקל ומאסר על תנאי של ארבעה חודשים לשלוש שנים אם תורשע בעבירות אלימות נוספות.

דורון הורשעה בנובמבר 2019 בתקיפת עובד ציבור בנסיבות מחמירות. היא בחרה לייצג את עצמה במשפט וסירבה להשיב להאשמות. השופט אהרון כהן קבע כי דורון ביצעה את המעשה כדי "להפריעו במילוי תפקידו כתובע במשפט או למנוע אותו מלמלאו", וציין כי הפעולה שלה כוונה נגד כל מערכת התביעה הצבאית.

יפעת דורון מגיעה לכלא נווה תרצה לריצוי מאסרה, 1 ביולי 2020 (צילום: אורן זיו)

יפעת דורון מגיעה לכלא נווה תרצה לריצוי מאסרה, ב-1 ביולי 2020 (צילום: אורן זיו)

אירוע הסטירה התרחש במרץ 2018 בעת הדיון בבית המשפט הצבאי בעופר באישור עסקות הטיעון במשפטיהן של עהד תמימי ואמה נרימאן. בדיון נגזרו על השתיים שמונה חודשי מאסר על חלקן באירוע, שבו עהד תמימי סטרה לחייל שפלש לחצר ביתה בכפר נאבי סאלח שבגדה המערבית.

דורון, שהגיעה לבית המשפט הצבאי כדי לתמוך בנשות משפחת תמימי, ניגשה אל התובע הצבאי עיסאם חמאד בתום הדיון, צעקה לעברו: "מי אתם שתשפטו אותה" (בהתייחס לחברתה נרימאן תמימי), וסטרה לו. היא נעצרה מיד לאחר המעשה ושוחררה כעבור יומיים, אף שסירבה לייצוג משפטי ולא חתמה על כל תנאי שחרור.

"אף פעם לא אתחרט על זה שעמדתי לצד חברותיי ופעלתי לפי אמות המוסר שאני מאמינה בהן", אמרה דורון בהצהרה קצרה במהלך אחד הדיונים שהתקיים במאי. "בהרשעה בעבירות אלימות מבית משפט ציוני, אני מצטרפת לשורת נשים שאני מעריכה ומוקירה, ומבחינתי זה אות כבוד".

הסטירה שנתנה דורון לתובע הצבאי היתה מעשה חריג בנוף בשמאל היהודי-ישראלי, כמו גם הבחירה שלה לא לשתף פעולה עם ההליך – היא פיטרה את עורכי הדין שמונו לה מטעם הסנגוריה, ייצגה את עצמה ולא הובילה קו הגנה.

בהיעדר שיתוף פעולה, לתביעה ולשופט עצמו לא נותר אלא להתבסס על מה הקריאה של דורון בעת ביצוע המעשה עצמו: "מי אתם שתשפטו אותה". סביב האמירה הזאת התרכז המשפט כולו. התובעת מטעם המדינה, עו"ד אפרת פילזר, ניתחה אותו ארוכות, כשהיא קובעת שהשימוש בלשון רבים ובזמן עתיד מעידה על כך שהמעשה כוון לא רק נגד אותו פרקליט צבאי ונגד אותו הליך משפטי, אלא נגד המערכת כולה.

בראיון ל"שיחה מקומית" בשנה שעברה אמרה דורון על הבחירה לייצג את עצמה: "כשהמעצר הוא בקונטקסט פוליטי, אין לי עניין להיכנס לכל מיני ויכוחים משפטיים כאלה ואחרים. אם אני הולכת לייצג את עצמי מבחינה פוליטית, בפוליטיקה אני מבינה".

דורון ביקשה למקד את תשומת במשפטה להפרדה שהממסד עושה בין פעילים ישראלים לפלסטינים. "זו לא היתה המטרה בפעולה שלי, אבל ברור שהיא חושפת את האפרטהייד", אמרה דורון. "זו טקטיקה של שנים של השלטונות, לעשות הפרד ומשול, אנחנו (פעילים ישראלים; א"ז) לא נענשים באותו האופן שבו הפלסטינים נענשים על אותן פעולות. זה נעשה במכוון ויוצר דיסטנס, שמירה על מעמדות פריבילגיים גם במסגרת הזאת".

באסם תמימי עם בתו עהד ורעייתו נרימאן, עם שחרורן מהכלא (צילום: אורן זיו/אקטיבסטילס)

בגזר הדין המתפרס על פני 12 עמודים התייחס השופט אהרון כהן לאופי הפוליטי של המעשה: "תהא זו שגיאה להתייחס אל המקרה שלפנינו כמקרה שגרתי שבו תקף אדם את זולתו", כתב. "יש להשקיף על המעשה בהקשרו הרחב ככזה שחותר תחת אושיות סדרי השלטון והמשטר בשטחים ונועד לפגוע בהם".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf