newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הפעולה בדרך לחומש חשפה את מחויבות המדינה לאפרטהייד

פעולת המחאה אמנם נעצרה רחוק מהמאחז הבלתי חוקי, על ידי חיילים ושוטרים משני צדי הקו הירוק. אבל היא הצליחה באופן שבו חשפה לעיני כל את האפליה הבוטה בין יהודים לערבים, ובין מתנחלים לאנשי שמאל – אפליה שגם "ממשלת השינוי" לא שינתה בה דבר

מאת:
מפנים מפגיני שמאל במחאה נגד המאחז חומש, 28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

רדיקליזציה בזרם השמאל הציוני. מפגיני שמאל במחאה נגד המאחז חומש, ב-28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

ההצלחה הגדולה של פעולת המחאה בדרך למאחז חומש הבוקר (שבת) היתה באופן שחשפה את עומק המחויבות של המדינה, על כל זרועותיה, להעמקת נישול הפלסטינים מאדמותיהם והגברת השליטה היהודית בגדה המערבית.

לצורך זה, הצבא באופן עקבי מונע מפלסטינים תושבי הכפר בורקה וכפרים נוספים, שעל אדמותיהם הפרטיות יושב המאחז חומש, מלהגיע לאדמותיהם. היום, כפי שניסח זאת ח"כ עופר כסיף בזמן ההפגנה, גם יהודים בשמאל חוו על בשרם את שיטת האפרטהייד, כשחיילים ושוטרים משני צדי הקו הירוק מנעו מהם בכוח להגיע לחומש ולהביע את מחאתם.

זאת, בעוד שהמאחז עצמו ממשיך להתקיים, אף שנבנה ללא היתרים על אדמה פרטית; ומתנחלים ממשיכים לשהות בו ולקיים צעדות אליו, בניגוד לחוק ההתנתקות, שאוסר על ישראלים להיכנס לאזור חומש, ואף עושים זאת תחת אבטחה צבאית מתמשכת.

חשוב במיוחד לשים לב שהאפליה הבוטה בין יהודים לערבים ובין מתנחלים לאנשי שמאל מתקיימת גם תחת "ממשלת השינוי", שבה שרי הביטחון וביטחון הפנים, שניהם מגוש המרכז-שמאל. מכך אפשר ללמוד שהאפרטהייד הנהוג בין הירדן לים חורג ממדיניות של ממשלה זו או אחרת, ומאפיין באופן עמוק יותר את כל המשטר.

ההצלחה השנייה של הפעולה היתה ברדיקליזציה של המחאה בזרם השמאל הציוני, שבעבר לא נקט בפעולות ישירות כאלה נגד הכיבוש, כשגופים כמו שלום עכשיו למעשה מכריזים שייקחו את החוק לידיים ויהרסו את המאחז בעצמם, ומוכנים להתעמת עם שוטרים כדי למנוע מעצרים. כמו שכתבנו כאן מוקדם יותר השבוע, מדובר ב"בלפוריזציה" של המחאה, עם אנרגיות חדשות במחנה שהיה רדום למדי במשך שנים.

שוטרים מפנים מפגיני שמאל לאחר שעצרו נהג בולדוזר במחאה נגד המאחז חומש, 28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

שוטרים מפנים מפגיני שמאל לאחר שעצרו את נהג הדחפור, במחאה נגד המאחז חומש, 28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

חצי שעה של עימות פיזי

הכל התחיל ב-11 בבוקר, כשהמשטרה ביצעה מעצרי מנע לקראת ההפגנה המתוכננת. כמעט בו זמנית עוכבו ונלקחו לתחנות המשטרה הפעיל ישי הדס, ונהג המשאית הכבדה שהיתה אמורה להוביל את הדחפור שאמור היה לפרק את מאחז חומש, שניהם בחשד לכוונה להפרת חוק ההתנתקות.

בחניון הרכבת של ראש העין התחילו להתכנס פעילים לקראת ההפגנה, כששוטרים הגיעו לעכב גם את נהג הדחפור, באותה עילה. אחד הפעילים במקום דרש שיעצרו אותו במקום את הנהג, שכן הוא הזמין את הדחפור ושילם עליו, אך השוטרים סירבו.

בשלב זה התחיל עימות ממושך ועיקש בין הפעילים לשוטרים. המפגינים, שבשלב זה מנו רק כעשרים, הקיפו את מכונית המשטרה כדי למנוע את עיכוב הנהג. השוטרים ניסו להזיז אותם בכוח מהכביש, אך בדיוק אז הגיעו כמה אוטובוסי הסעות ובהם מפגינים. אז כבר היו יותר ממאה מפגינים – מספר רב בהרבה ממספר השוטרים – חסמו את המכונית.

המפגינים נשכבו על הכביש, ושוטרים שוב ושוב פינו אותם בכוח. לעתים השוטרים המשיכו להכות או לבעוט גם במי שפונו, ואף לאיים בטייזר על המפגינים, אך ללא הצלחה. רק אחרי כחצי שעה של עימות בלתי פוסק, הצליחו השוטרים להבריח את המכונית לכיוון תחנת הרכבת, והמפגינים חזרו לאוטובוסים ויצאו לדרך לכיוון חומש ללא הדחפור.

לא עבר זמן רב, והמפגינים שוב נבלמו – הפעם על ידי כוחות צבא, מג"ב ומשטרה גדולים, שחיכו בכיכר הכניסה להתנחלות קדומים, מרחק רב ממאחז חומש. הפעילים יצאו מהאוטובוסים וקיימו הפגנה במקום, כשתושבי ההתנחלות יוצאים מבתיהם ומקללים אותם ומאיימים עליהם, ושוטרים חוצצים בין הצדדים. בסוף נכנסו המפגינים לאוטובוסים וחזרו הביתה, עם התחייבות להמשיך ולנסות להגיע אל יותר מ-140 מאחזים לא חוקיים.

"בהפגנה היום ראינו שאלימות המאחזים מגובה על ידי המשטרה והצבא וגולשת לתוך הקו הירוק", אמרה בסיכום האירוע דנה מיילס, ממלאת מקום מנכ"ל שלום עכשיו. "עברייני המאחזים עוברים על החוק באין מפריע, ופעילי שלום נעצרים באלימות. מי שחשב שהכיבוש יכול להיות מוכל בגבולות 1967 עליו להתעורר – ישראל כבר מזמן אינה דמוקרטיה. אנחנו אומרים לא לפשיזם, לא לאפרטהייד, חומש תחילה".

בהפגנה נכחו, בנוסף לכסיף (הרשימה המשותפת), גם חברי הכנסת גבי לסקי ומוסי רז (מרצ). בסיום ההפגנה העיר רז: "אני מרגיש מושפל כשנמנעת זכות התנועה ממני ומישראלים שוחרי שלום, בעוד שמתנחלים אדוני הארץ נעים בשטח ועושים בו ובתושביו כבשלהם".

"גם בבלפור ידענו ימים שבהם רשויות המדינה התגייסו כדי להגן על עבריין, אבל זה לא עזר להם", הוסיף אלק יפרמוב, רכז השטח של "שלום עכשיו". "האזרחים התגייסו ובסוף הפלנו את העבריין. גם כאן הם מגנים על העבריינים, אבל זה רק מחזק אותנו".

פנינו לדובר צה"ל כדי לברר מדוע חוק ההתנתקות לא מיושם על מתנחלים בחומש ועל אלה שצועדים אליו בהפגנות, אבל כן מיושם נגד פעילי שמאל. התגובה תפורסם אם וכאשר תתקבל.

מתנחלים מוחים מול מפגיני שמאל במחאה נגד המאחז חומש בצומת קדומים, 28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

מתנחלים מול מפגיני שמאל, במחאה נגד המאחז חומש בצומת קדומים, ב-28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

מחאה נגד המאחז חומש בצומת קדומים, 28 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

מומלץ לא להניף את דגל הכובש מול עיני הנכבש

למרות החשיבות של הפעולה היום, יש מקום גם לפעילים להפיק לקחים ולשפר עוד יותר את המסרים שלהם. ככלל, המפגינים מ"שלום עכשיו", "לוחמים לשלום", "שוברים שתיקה" וארגונים אחרים לא נשאו דגלים. עם זאת, שני מפגינים כן נשאו דגלי ישראל בזמן שההפגנה התקיימה מחוץ לקדומים, בעומק הגדה המערבית.

נהגים פלסטינים חלפו על פני ההפגנה, כשגם בה וגם בהפגנת הנגד של המתנחלים מתנופף אותו הדגל, שבתוך השטחים (לפחות) מייצג באופן מוחלט את המדינה הזרה שהשליטה משטר צבאי גזעני על יושבי האזור.

ההפגנה היום התקיימה בתיאום עם פלסטינים בעלי האדמות שעליהן יושב המאחז חומש, וטוב שכך. ועדיין, להבא כדאי להימנע מהנפת דגל הכובש מול עיניו של הנכבש.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf