newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

זוכה הנובל בכלכלה שנותן רוח גבית למאבק על העלאת שכר המינימום

זכייתו של פרופ' דיוויד קארד בפרס היוקרתי קוראת תגר על כלכלנים שמרנים, ומחזירה את "מדע" הכלכלה לקרקע המציאות. היא גם נותנת גיבוי אמפירי לטענה שהעלאת שכר המינימום אינה פוגעת בתעסוקה

מאת:
פרופ' דיויד קארד, אחד מהזוכים בפרס נובל לכלכלה ב-2021 (צילום מסך מראיון עם פרופ' קארד ב- UC Berkeley, CC BY 3.0)

הזכייה לא מאפשרת יותר לומר כלאחר יד שהעלאת שכר מינימום מייצרת אבטלה. פרופ' דיויד קארד, אחד מהזוכים בפרס נובל לכלכלה ב-2021 (צילום מסך מראיון עם פרופ' קארד ב-UC Berkeley, CC BY 3.0)

מהשכר הנמוך שמקבלים העובדות והעובדים בישראל פשוט אי אפשר להתקיים בכבוד. כולנו מרגישים את זה. יוקר המחיה רק ממשיך לעלות ולעלות. רק בשנה האחרונה עלו מחירי הדיור ב-8%. ביוני האחרון, רק לפני כמה חודשים, נרשמו מחירי שיא של מוצרי מזון, משקאות, מוצרי טיפוח וחומרי ניקוי ברשתות המזון.

ובזמן שהמחירים עולים בחדות, השכר שלנו בקושי עולה. כמעט מחצית מהעובדות והעובדים בישראל משתכרים פחות מ-7,280 שקל בחודש במשרה מלאה, כלומר פחות מ-40 שקל לשעה. כמיליון וחצי מאתנו משתכרים שכר מינימום – 5,300 שקל בחודש או 29 שקל בשעה.

לא צריך להיות כלכלן דגול כדי להבין עד כמה יקר וכואב לחיות כאן בישראל. לא צריך דוקטורט כדי לדעת שאם לא נולדת למשפחה עשירה או מצאת עבודה בהיי-טק, לא מספיק ש"תיקח את גורלך בידיך" ותצא לעבודה. גם נתוני הביטוח הלאומי מראים זאת: רוב האנשים (והמשפחות) שחיים כאן בעוני הם אנשים עובדים.

אבל כשקבוצה של פעילים חברתיים ועובדות המשתכרות שכר מינימום פותחים במאבק להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל בשעה, בימין הכלכלי מתחילים להשתולל. מה לא נאמר ברשתות החברתיות נגד הקמפיין הזה. "אתם תובילו לקריסה של עסקים", "המשקיעים יברחו מהארץ", "אתם הולכים לייצר אינפלציה", "אתם תגרמו לאבטלה", "אסור להתערב בשוק", "זו בעיה של הקופאיות בסופר שהן מסכימות לעבוד תמורת 29 שקל בשעה", ועוד ועוד ועוד.

נדמה שהדרישה להעלאת שכר המינימום מעוררת יצרים חזקים מאוד. רק חבל שהיצרים האלה אינם מבוססים על המציאות.

למרבה השמחה, ועדת פרס נובל לכלכלה החליטה להעניק השנה רוח גבית למובילי הקמפיין להעלאת שכר המינימום. כעת, עומד לצדנו גם הזוכה הטרי, פרופ' דיוויד קארד הקנדי. קארד זכה שלשום בפרס הנחשב על תרומתו לפיתוח ושימוש ב"ניסויים טבעיים" בכלכלה. במחקרו, הראה קארד אמפירית שבניגוד מוחלט לתיאוריות שמלמדים אותנו ברוב החוגים לכלכלה בעולם המערבי, העלאת שכר המינימום לא פוגעת בתעסוקה, ואפילו להיפך.

הזכייה של פרופ' קארד בפרס נובל לכלכלה היא משמעותית מאוד. היא קוראת תגר על הכלכלנים השמרנים, ועל הזרם המוביל בלימודי הכלכלה. היא נותנת לגיטימציה למחקרים ולתובנות של כלכלנים שעד כה ובמשך עשרות שנים זכו בעיקר לבוז מעמיתיהם ולחוסר הכרה במסקנותיהם ובפרסומיהם. מעתה לא יהיה ניתן עוד לבטל את מחקריהם הטבעיים של כלכלנים. בתקווה גם לא יהיה ניתן יותר לומר כלאחר יד שהעלאת שכר מינימום תייצר אבטלה.

מחקרים טבעיים הם מחקרים שאינם מתקיימים בתנאי מעבדה, ושהשליטה בהם אינה מלאכותית, אלא מתבססים על מצב שקורה במציאות. "מדע" הכלכלה – מונח שמסווה יותר מדי פעמים את את הוויכוח הערכי בין תפיסות עולם כלכליות וחברתיות המצויות מאחורי הטיעונים – סובל רבות ממיעוט מחקרים אמפיריים המבוססים על תצפיות ומקרים אמיתיים.

זו אחת הסיבות מדוע הזכייה בפרס נובל לכלכלה השנה היא מאוד חשובה. הזכייה הזאת מחזירה את "מדע" הכלכלה לקרקע המציאות, מורידה אותו ממרומי התיאוריות הכלכליות והספקולציות לעולם האמיתי, שבו חיים אנשים אמיתיים – אלה שקמים כל יום בבוקר ויוצאים לעבודה, או עובדים במשמרות לילה מפרכות, מפרנסים משפחות ועושים הכל כדי לשרוד.

אנשים כאן מבינים היטב מה המצב. הם מבינים שהאינטרס שלהם הוא לא לעבוד בשכר נמוך שאי אפשר להתקיים ממנו, אלא להשתכר משכורת שמאפשרת קיום בכבוד. עכשיו יש להם גם גיבוי אמפירי לתובנות הבסיסיות האלה.

ניתן להצטרף לדרישה למינימום 40 כאן.

סאלי עבד היא חברת הנהגת תנועת עומדים ביחד ובעלת תואר בכלכלה

הקמפיין להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל בשעה (צילום: באדיבות עומדים ביחד)

הקמפיין להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל בשעה (צילום: באדיבות עומדים ביחד)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf