ההסכם הקיבוצי החדש בקבוצת ידיעות אחרונות ירחיב את החופש העיתונאי

ההסכם החדש, הראשון מזה שנים רבות , יוצר מנגנון שמחייב תקופת מבחן ושקיפות בעילות הפיטורין. העיתונאים מרוויחים הגנה ויותר מרחב לעבודה מקצועית ללא חשש

מאת:

זו ללא ספק היסטוריה בענף העיתונות, לא פחות. אתמול (שני) נחתם הסכם קיבוצי חדש לכל עיתונאי ידיעות אחרונות, לאשה וכלכליסט.

מאז שנות התשעים לא היה בידיעות – כמו גם בכל שאר העיתונים – הסכם קיבוצי שמגן על העיתונאים כולם. הסכם ישן אחד הגן על קבוצה מצומצמת של עיתונאים ותיקים, וזו הפעם הראשונה מזה שנים רבות שהסכם קיבוצי חל על כלל העיתונאים. זאת לאחר מאבק ממושך שנאלצו הוועד בידיעות וארגון העיתונאים לנהל בבתי המשפט מול ההנהלה. זה המקום לציין שאני חבר מזכירות הארגון, והייתי אחד ממנסחי הטיוטה המקורית להסכם, לפני תחילת המשא ומתן.

בעיניי אחד הדברים המעניינים והחשובים בהסכם הזה הוא מנגנון הפיטורים החדש שכלול בו. המנגנון מונע למעשה מהנהלת ידיעות אחרונות לפטר עיתונאי מעכשיו לעכשיו ומסיבות שרירותיות, ויוצר מעין "תקופת מבחן" בין השימוע הראשון שנערך לעובד לבין האפשרות לפטר אותו. העובד שמזומן לשימוע זכאי לשמוע מה הבעיות שההנהלה מוצאת בעבודתו, כשצריך להיות מדובר בבעיות מדידות וברורות, וניתנת לו תקופה של שלושה חודשים שבהן הוא יכול לשפר ולתקן את הדרוש תיקון.

בסוף שלושת החודשים ההנהלה יכולה לבחור להשאיר אותו, או לזמן אותו שוב לשימוע, אך תהיה לה הצדקה לפטר את העובד רק אם הראתה שאכן לא שיפר את דרכיו בסוגיות שהועלו בשימוע הראשון. ההליך כולו אמנם מלווה על ידי הוועד וארגון העיתונאים, אבל המילה האחרונה היא של הנהלת ידיעות אחרונות. (כל האמור לא כולל מצבים של "פיטורי צמצום", שלא קשורים להתנהלות של עובד זה או אחר אלא לצמצום המערכת. אלה יכולים להתקיים רק לאחר משא ומתן עם הארגון).

מה שטוב במנגנון הזה הוא קודם כל, כמובן, שעובדים נהנים מהרבה יותר יציבות תעסוקתית. יותר משהייתה להם, ויותר מאשר כמעט בכל מקום אחר בענף העיתונות (ובכלל במשק). הדבר השני הוא הגנה משמעותית על חופש העיתונות.

כשעיתונאי מפחד מפיטורים אפשריים בכל רגע, הוא לרוב יעז פחות לחקור, לשאול, לקרוא תיגר, להעביר ביקורת על גופים ואנשים המקורבים למו"ל. לעשות את עבודתו, את שליחותו הציבורית. המנגנון הזה יוצר הגנה שמאפשרת מרווח נשימה, ומחייבת שקיפות של המעסיק לגבי הסיבות האמיתיות שבגללן הוא רוצה לפטר מישהו, וכך ההגנה על עיתונאים גוברת.

סביר להניח שזה לא אומר שמהיום בבוקר ישתנו סדרי עולם במערכת ידיעות אחרונות. שינויים כאלה לא קורים מהיום למחר, והסכם קיבוצי אחד – ראשון ותקדימי ככל שיהיה – לא ייצור מהפכה. עם הגדלת החופש והביטחון שקיבלו, עכשיו תורם של עיתונאי ידיעות אחרונות להראות מה הם יכולים לעשות איתו. זה תפקידם של עיתונאים ושל הנהלות בכל מקום אחר ללכת בעקבות הדוגמא של ידיעות אחרונות וליצור הסכמים דומים.

> מורי בית הספר הדמוקרטי ביפו חתמו על הסכם קיבוצי

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה – לחצו כאן

ביוזמת אבו מאזן וישראל עבר אל-שייח' מסע חניכה מדיני, במסגרתו הכירו לו את בכירי הממשל האמריקני והאירופי שראו בו איש פרגמטי ומתון. חוסיין אל-שייח' עם מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, ברמאללה. 7 באפריל 2024 (צילום: מרק שיפלביין/AP)

"האיש שלנו ברמאללה": דרכו לצמרת של חוסיין אל-שייח'

בכיר הפת"ח שמונה לאחרונה לסגנו של אבו מאזן משתייך ל"דור הארץ" שנולד וגדל בפלסטין. בעוד מרוואן ברגותי הפך לסמל המאבק הלאומי בכיבוש, אל-שייח' בנה את מעמדו הפוליטי בחסותו ובדמותו של עבאס, בשירות האליטות הציוניות הישנות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf