המשבר בלבנון רחוק מלהסתיים, איראן וסעודיה מחממות קנים
המשבר בלבנון הפך את המדינה לזירת מאבק נוספת בין איראן וסעודיה, בזמן שארה"ב ורוסיה חזרו להתמודד על הבכורה באזור. התערבות של ישראל עלולה להפר את האיזון העדין. האם המזרח התיכון בדרך להסלמה?
כותב אורח: אחמד רפאת
סעד חרירי, ראש הממשלה המתפטר של לבנון, שב לביירות ולעת עתה נשאר בתפקידו. קאסם סלימאני, מפקד כוח אל-קודס של משמרות המהפכה, הכריז כי המלחמה נגד דאע"ש בסוריה ובעיראק הגיעה לסיומה. גם רוסיה סבורה כי השלב הצבאי במשבר בסוריה יסתיים וכי בפגישה שאמורה להתקיים בסוצ'י יקדמו דרכים לפתרון מדיני. על פניו, החדשות האלה היו יכולות לבשר על תום עידן משברי במזרח התיכון. האמת, עם זאת, היא אחרת.
שובו של סעד חרירי ללבנון לא מסמן את סיום המשבר שהחל עם הודעת ההתפטרות שלו בריאד, אלא את נקודת המוצא שלו, משבר שהשחקנים המרכזיים בו אינם רק הכוחות הפוליטיים בלבנון עצמה. לבנון עלולה להפוך לזירת מאבק חריף יותר בין הרפובליקה האסלאמית והממלכה הסעודית. ההודעה שיצאה בסיום פגישת החירום של שרי החוץ של מדינות הליגה הערבית שהתכנסו בקהיר, מדברת על הגשת תלונה נגד איראן למועצת הביטחון של האו"ם.
בישיבה הזו אישרו פעם נוספת את ההכרה בחיזבאללה כארגון טרור, וממשלת לבנון הואשמה בשיתוף פעולה עם גוף טרוריסטי. בתגובה להחלטה זו כינה נשיא לבנון, מישל עאון, את חיזבאללה חלק מהכוחות החמושים של ארצו, כוח חמוש שלדברי עאון "מגן על לבנון מפני הסכנה הישראלית". כדי להציג את הסכנה הישראלית כרצינית יותר, העמיד הגנרל ג'וזף עאון, רמטכ"ל צבא לבנון, את הכוחות הצבאיים תחת פיקודו המוצבים בגבול עם ישראל במצב כוננות.
גם מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, האשים את המלך הסעודי בנאום ששודר באל-מנאר, רשת הטלוויזיה של ארגונו, כי "בהתקפותיו על חיזבאללה הוא מעודד את ישראל לתקוף צבאית את לבנון". מקורות לבנוניים פירשו את בקשתו של שר הביטחון הישראלי, אביגדור ליברמן, לתוספת של למעלה ממיליארד דולר לתקצב הצבא כהוכחה בלתי ניתנת להכחשה לממשיות האיום הישראלי.
בהתחשב בנסיבות הללו, אם סעד חרירי ימשוך את התפטרותו וימשיך לעמוד בראש הקואליציה בה שותפה גם חיזבאללה, הוא יהיה בעמדה חלשה יותר בהשוואה לעבר, דבר שהסעודים לא יהיו מוכנים לקבל. מאידך, הסתלקותו של חרירי תגרור את לבנון למשבר פוליטי חדש שאת סופו קשה לשער. כך או כך, לבנון תשלם את מחיר המצב הנוכחי במזרח התיכון ואת מחר מאבק הכוחות בין איראן וסעודיה.
> מאות פלסטינים בבקעה עומדים בפני גירוש: "רק רוצים לחיות"

שובה של המלחמה הקרה? ראש הממשלה המתפטר של לבנון סעד חרירי בפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: הקרמלין)
בניגוד להצהרות של קאסם סלימאני ורוסיה, גם המצב בסוריה איננו טוב יותר ממצבה של לבנון. אי אפשר להכחיש את ההצלחות שנחלו בשבועות האחרונים כוחותיו של בשאר אל-אסד ותומכיו האיראניים והרוסים והחזירו לידיהם אזורים שהיו עד כה תחת שליטת דאע"ש. סוריה גם צפויה להתמודד עם עימותים חדשים בצפונה. תורכיה, המהווה מחד חלק מהקואליציה נגד דאע"ש בהנהגת ארצות הברית ומאידך מתאמת עמדות עם איראן ורוסיה, לא תסכים בשום פנים ואופן לשליטה של כוחות כורדים בצפון סוריה, וכבר עתה החלו עימותים בין צבא תורכיה ובין הכוחות הכורדים בפרברי אדליב.
גם בסוריה עצמה איראן וסעודיה ניצבות בשתי חזיתות מנוגדות, עימות אותו אנחנו צפויים לראות בימים הקרובים גם בחזית המדינית. בשני כנסים, האחד בסוצ'י והשני בריאד, הן ינסו לשרטט מחדש את פניה של סוריה אחרי דאע"ש. צריך להכיר בעובדה שהציר טהראן-מוסקבה-אנקרה נהנה מיתרון מדיני וצבאי. זאת בזמן שהמלוכה הסעודית תצטרך למקד את מאמציה באיחוד בין כוחות האופוזיציה השונים למשטרו של אסד, המסוכסכים היום יותר מתמיד.
ישנם כמובן משברים נוספים במזרח התיכון המציבים את איראן ואת סעודיה בחזיתות נגדיות. עיראק, תימן ובחריין הן בין הזירות בהן טהראן וריאד ממלאות תפקיד ואשר הפכו לפלטפורמה נוספת למאסקי הכוחות בין שתי המדינות. המאבק בין הרפובליקה האיראנית לממלכה הסעודית על הנהגת המזרח התיכון הוא מאבק רציני ביותר ועלול להתפתח אף לעימות צבאי ישיר ביניהן. במצב הזה, התערבותה של ישראל במשבר עלולה להפר את האיזון השביר בין טהראן וריאד, ואסור להתעלם גם מהתחרות בין אמריקה של טראמפ לבין רוסיה של פוטין על מעמד הבכורה באזור. במובן מסוים, אנחנו עדים היום לחזרה לאווירת שנות השישים של המאה הקודמת ולעידן המלחמה הקרה בין שתי המעצמות.
בניגוד לתקופת כהונתו של ברק אובמה, בה ארה"ב מיקדה את כל המאמצים הדיפלומטיים שלה באזור בהידברות ומשא ומתן עם איראן, ובכך ניכרה והרחיקה את בנות הברית הערביות שלה, דונלד טראמפ מנווט את המדיניות של הבית הלבן בכיוון ההפוך בדיוק. מטרתו של הממשל האמריקני כיום היא לחזור לימים בהם ארה"ב היתה מעצמת העל היחידה במזרח התיכון, והרפובליקה האיראנית מהווה את המכשול העיקרי בפני השאיפה הזו. כדי לממש את השאיפה הזו, ארה"ב חייבת לחסל את "ציר ההתנגדות" שהתגבש תחת חסותה של איראן, הכולל מדינות כגון סוריה, עיראק ולבנון וארגונים כגון חיזבאללה בלבנון, אנסאר-אללה בתימן, אל-חשד אל-שעבי ומשמרות בדר בעיראק, קבוצות שיעיות בבחריין ובסעודיה, וחמאס ברצועת עזה. האסטרטגיה של ארה"ב לבידודה של איראן באזור עוברת דרך החלשת המדינות והארגונים המשתייכים לאותו "ציר התנגדות".
אחמד רפאת, סופר ועיתונאי איראני גולה. הטקסט נכתב במקור בפרסית ותורגם על ידי אורלי נוי.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
כאן אפשר להצטרף
לתמיכה – לחצו כאן