newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סתיו שפיר מזיקה? היא הצילה את מרצ

ניתוח תוצאות הבחירות בספטמבר מראה שאלמלא סתיו שפיר, מרצ לא היתה עוברת את אחוז החסימה. גם עכשיו לא שפיר היא הגורם המפלג. היא זו שדוחפת לאיחוד. תשובה לעמיר סגל 

מאת:

נדהמתי לקרוא כאן את דבריו של פעיל מרצ, עמיר סגל, תחת הכותרת – סתיו שפיר רק מזיקה למרצ. באמת שנדהמתי. בתור אדם העוסק בחקר דתות, ידוע לי היטב שכל עובדה אובייקטיבית ניתנת לפרשנויות סובייקטיביות. אבל פרשנות שכזו למספרים ולעובדות – כבר מזמן לא ראיתי.

חצי ממצביעי העבודה עברו למרצ בבחירות האחרונות. לא תמר זנדברג ומוסי רז הביאו אותם. סתיו שפיר עם אהוד ברק במהלך הקמפיין (צילום: פלאש 90)

סגל מדבר על תרומתה המזערית של שפיר למחנה הדמוקרטי. מזערית? באמת? בכל הגרפים על נדידת קולות מבחירות אפריל לספטמבר עולה שבין שניים לשלושה מנדטים עברו מהעבודה למרצ. במאמר ב"זמן ישראל" בסיכום לבחירות ספטמבר נאמר כבר בכותרת: "מחצית ממצביעי העבודה עברו למחנה הדמוקרטי". מדוע הם עברו? האם תמר זנברג ומוסי רז הם אלו שהביאו אותם? כנראה שלא. בהמשך המאמר נאמר: "כמחצית ממצביעי העבודה באפריל הלכו בעקבות סתיו שפיר, אהוד ברק וי-יא פינק למחנה הדמוקרטי."

במילים אחרות, ללא האיחוד הזה קשה לראות איך מרצ הייתה עוברת את אחוז החסימה. במרצ ידעו שאת בחירות אפריל הם שרדו רק הודות לפיצול במפלגות הערביות. היה ברור לכל בר דעת, שלאחר האיחוד מחדש של הרשימה המשותפת, מרצ לא תוכל שוב לבנות על כמעט שני מנדטים מהמגזר. ואכן, כמנדט וחצי עבר לרשימה המשותפת בבחירות ספטמבר. לאור זאת, סבירה מאוד ההשערה שסתיו שפיר והכוח האלקטורלי שהביאה עימה הוא זה אשר השאיר את המחנה הדמוקרטי בצד הנכון מבחינתם של אחוז החסימה. על מה מבוססת טענתו של סגל לתרומתה המזערית? לאלוהים הפתרונים.

בהמשך שוב יש לסגל בעיית עובדות קשה. הוא טוען ששפיר דרשה פריימריז. שוב לא מדויק. סדר האירועים קצת שונה. במרצ נשמעו קולות שרצו להדיח את שפיר או להעבירה למקום לא ריאלי. השטח התנגד. כולל רבים במרצ עצמה. לאחר הרעש, במרצ קצת התעשתו וטענו שהם פשוט מעוניינים לשריין מקום לעיסאווי פריג' על מנת להדגיש את השותפות הערבית-יהודית. שפיר הסכימה עבור זה לפנות את המקום השני, את המקום שלה. אבל הציבה תנאי קטן, פריימריז. כן, אם רוצים לפנות אותה, אם רוצים לעשות שינויים, מדוע לא לתת לציבור את הזכות לבחור את הרשימה? אם לא רוצים פריימריז, אין צורך וסיבה לשנות שום רשימה. נקודה.

טעות נוספת של סגל, אך לא באשמתו, כי הדבר אכן דווח בכלי התקשורת היא על כך שסתיו שפיר הודיעה שתרוץ עצמאית. במקרה נכחתי באירוע, ולא, זה לא מה שהיא אמרה. שפיר לא הודיעה על ריצה עצמאית. שפיר הודיע שהמפלגה הירוקה תרוץ שוב לכנסת הקרובה כפי שעשתה בבחירות ספטמבר, ותמשיך לפעול לחיבורים כפי שעשתה בבחירות ספטמבר. זה הכול. גם מרצ רצה לכנסת הקרובה. עצם הריצה שלעצמה לא הופך אף מפלגה לגורם מפלג. למעשה, קצת שוכחים שהמחנה הדמוקרטי מלכתחילה הורכב משלוש מפלגות; מרצ, ישראל דמוקרטית והתנועה הירוקה. עצם הודעתה של סתיו שפיר שהתנועה הירוקה תרוץ שוב לכנסת לא מעידה על ביטול המחנה הדמוקרטי. להפך, על מנת להמשיך את שיתוף הפעולה, המפלגה הירוקה חייבת לרוץ.

משפט לסיכום, ישנו עיוורון כלשהו במרצ. מחשבה מאוד לא מבוססת ומנוגדת לכל הנתונים האמפיריים ולפיה מרצ יכולה לרוץ בכוחות עצמה ולהיכנס לכנסת. ולא. זה לא יקרה. ומי שפוקחת להם את העיניים ודוחפת לאיחוד ללא סוף – זו סתיו שפיר. האחת שבאמת עובדת עבור המחנה.

רז הנדלר, סופר ואיש שמאל

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
בניין שהופצץ בהתקפה אווירית ישראלית ברפיח, ב-4 במרץ 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

בניין שהופצץ בהתקפה אווירית ישראלית ברפיח, ב-4 במרץ 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

המצב ברפיח מידרדר, ותושבים בורחים למרכז החרב של עזה

האיומים בפלישה, המתקפות המתגברות והתנאים הקשים באוהלים, דוחקים פלסטינים רבים לעזוב את "המקום הבטוח" האחרון ברצועת עזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf