newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

השימוש באושוויץ למאבק נגד ביה"ד בהאג הוא חילול השואה

נתניהו מבקש להשפיע על באי הכנס הבינלאומי לזכר שחרור אושוויץ כדי שילחצו לדחות את בקשת התובעת לדון בפשעי מלחמה של ישראל והפלגים הפלסטיניים. זה מהלך פסול מבחינה מוסרית

מאת:

בהרצאה שנשא ראש הממשלה דוד בון גוריון חודשים אחדים לאחר קום המדינה, שכותרתה היתה "בשלוש מילים", אמר בין השאר את המשפטים המופלאים והעמוקים הללו:

"ואהבת לרעך כמוך, הוא הצו העליון של היהדות. בשלוש מילים אלה נתגבשה התורה האנושית הנצחית של היהדות, וכל ספרות המוסר של העולם אינה יכולה לומר יותר. מדינת ישראל לא תהיה ראויה לשמה, רק אם יהיה  משטרה החברתי, המשקי והמשפטי, מיוסד על שלוש מילים נצחיות אלו" ("מהפכת הרוח").

רצון להלבין את הפשעים שאנחנו עושים בשטחים. ראש הממשלה נתניהו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון הבוקר בירושלים (צילום: מרק ישראל סלם)

באותן שנים האמנו, או חשבנו שאנחנו מאמינים, שישראל תהיה "אור לגויים", ואכן סייענו למדינות אסיה ואפריקה. אחר כך, במרוצת השנים, הפכנו למוכרי נשק, בין השאר למדינות מחוללות ג'נוסייד, בעת שביצעו את הג'נוסייד, הרשימה ארוכה. זה התחיל בשיתוף פעולה עם דרום אפריקה לפיתוח נשק גרעיני (לפי פרסומים זרים), בתקופת האפרטהייד. למרבה הצער, אין כל כך הבדל בין "ימין" ו"שמאל"  בנושא הזה.

עכשיו התובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, בעלת עבר משפטי בגמביה, העלתה את הטיעון, שיש בסיס לפתוח בחקירת חשדות לביצוע פשעי מלחמה מצד ישראל, כמו גם מצד החמאס והפלגים הפלסטיניים בגדה וברצועה, כולל במזרח ירושלים. התובעת העבירה את הנושא לבית הדין כדי שיחליט אם להמשיך בתיק הזה. אתמול ביקש בית הדין מהתובעת לקצר את המסמך שכתבה, וההחלטה בעניין אמורה ליפול בעוד מספר חודשים.

עתה ישראל מנסה להשפיע על באי הכנס הבינלאומי לציון 75 שנים לשחרור אושוויץ ללחוץ על בית הדין לדחות את כוונת התובעת הראשית. כל האמצעים כשרים. שרי הממשלה וראש הממשלה התקיפו בחריפות ובגסות את כוונת התובעת הראשית ולא בחלו במילים: "צביעות נוראה", "טרור דיפלומטי", "אנטישמיות שחיה בעולם אחר" ועוד. ראש הממשלה גם טען שכוונת התובעת היא אבסורד הפועל נגד האמת ההיסטורית. "להפוך את העובדה שהיהודים גרים בארצם (הכוונה ליהודה ושומרון –י.א.) לפשע מלחמה, זה אבסורד שאין גדול ממנו. בית הדין הפך סופית לנשק נגד ישראל", אמר נתניהו.

כדאי לעשות קצת סדר. הג'נוסייד הוא הפשע האולטימטיבי במשפט הבינלאומי.  קיימים עוד שני פשעים בתחום זה:

פשע כלפי האנושות שפירושו אחד המעשים האלו: רצח, השמדה, שעבוד, הרעבה וגירוש אוכלוסייה אזרחית, וכל מעשה לא-אנושי אחר שנעשה באוכלוסייה אזרחית. וכן רדיפה מטעמים לאומיים, גזעיים, דתיים או פוליטיים.

פשע מלחמה פירושו אחד המעשים האלו: רצח בני אוכלוסייה אזרחית של ארץ כבושה או בתוך ארץ כבושה, שיעבודם וגירושם לשם כבודת כפייה או לשם כל מטרה אחרת, רצח שבויי מלחמה, המתת בני ערובה, שוד רכוש צבורי או פרטי, הריסה שרירותית של ערים או כפרים; והחרבה שאין הכרח צבאי שמצדיק אותה. בחשד לביצוע הפשעים מהסוג הזה מבקשת התובעת לחקור את ישראל.

ההצעה הנלוזה של בנימין נתניהו לערב בנושא את באי הכנס הבינלאומי לציון 75 שנים לשחרור אושוויץ היא בגדר "חילול הקודש", חילול זכר השואה ומשמעותה. יש בה משום שימוש וניצול של הכנס, שאמור לזכור ולהזכיר את שחרור מחנה אושוויץ ואת השואה, מרכיב מרכזי בזיכרון ובזהות היהודית וישראלית ומרכיב מרכזי בתודעה ההיסטורית של העולם כולו.

אבל אנחנו (קשה לכתוב זאת) מחללים את זכר השואה ועושים בה שימוש פוליטי פסול, בעיקר מתוך רצון להלבין את הפשעים שאנחנו עושים בשטחים הכבושים.

הרצון לשלב את טרגדיית השואה במציאות טרגית שבה מצויים הפלסטינים והישראלים, במידה גדולה בגלל ישראל, הוא בגדר חילול השואה לצרכים פוליטיים אקטואליים, והיא פסולה לחלוטין מן הבחינה המוסרית.

אני חוזר הרבה פעמים על הפסוק במקורותינו: "לפיכך נברא האדם יחידי ללמדך .. שכל המציל נפש אחת מעלה עליו הכתוב כאילו קיים עולם מלא" (משנה סנהדרין ד, ה). הפסוק תוקן בנוסחים מאוחרים ונוספה לו המילה "מישראל". לאמור לא עוד "כל המקיים נפש אחת", כי אם כל המקיים נפש אחת מישראל. המשפט המקורי היה אוניברסלי, המתוקן פרטיקולרי, העושה – צר וקשה לומר זאת – הבחנה בין דם לדם.

בשבילי אי אפשר להפיק  לקחים מן השואה, אבל יש לה משמעויות ותובנות מוסריות, פילוסופיות וחינוכיות: שוויון ערך חיי אדם וקדושת ערך חיי אדם באשר הוא אדם; ארמני, צועני, רואנדי, יהודי ופלסטיני.

כמה אנחנו רחוקים מהערכים הללו ומדברי בן-גוריון שהבאנו בתחילת המאמר.

פרופ' יאיר אורון הוא חוקר ג'נוסייד

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf