newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המצעד עבר, אך ההשפלה תישאר עוד הרבה זמן

לעומת השנה שעברה, נדמה שמצעד הדגלים חלף בשקט יחסי. מבחינת התושבים הפלסטינים, ההתעמרות היתה קשה במיוחד: האזור נחסם; חנויות נסגרו; עיתונאים ספגו קללות, יריקות ואלימות; והקריאות הגזעניות נשמעו באין מפריע מכל חלקי המצעד, ולא רק בשוליים

מאת:
מצעד הדגלים בירושלים, ב-29 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

דגלי פלסטין הוחרמו. מצעד הדגלים בירושלים, ב-29 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

מבחינת הציבור הישראלי, ניתן היה לחשוב שמצעד הדגלים, שהתקיים היום (ראשון) בירושלים, עבר בשקט יחסי, מכיוון שלא שוגרו רקטות מעזה ולא פרצה מלחמה או אפילו עימותים ברחבי הארץ, כבשנה שעברה. אך עבור תושבי העיר הפלסטינים, המצעד השנה היה גרוע במיוחד, מכיוון שבשנים האחרונות הוא לא עבר בעיר העתיקה.

החל בשעות הצהריים, המשטרה התחילה לבדוק צעירים פלסטינים בעיר העתיקה, ולהרחיק אותם. בהמשך נסגר כל אזור שער שכם למעבר פלסטינים ותיירים. בני נוער שעברו בעיר העתיקה לפני תחילת המצעד הרשמי התעמתו עם פלסטינים, וריססו בגז פלפל אישה פלסטינית. לאחר מכן התפתחה מהומה, שבמהלכה מתנחל שלף את נשקו האישי. המשטרה לא עיכבה אותו, וגם לא את מרססי הגז.

אף שהמשטרה טענה כי תחרים דגלי פלסטין רק אם יפריעו למצעד, בפועל שוטרים עצרו כמה גברים פלסטינים שהניפו דגלים בשער שכם, ובהמשך החרימו דגלים מפלסטינית. הפלסטינים מצידם מצאו דרך יצירתית להניף דגל במהלך המצעד – בעזרת רחפן שאליו חובר דגל שהוטס מעל חומות העיר העתיקה. הרחפן נחת אחרי זמן קצר, והמשטרה החרימה אותו.

השנה נדמה שהקריאות הגזעניות היו הסיסמאות העיקריות של המצעד. הן נשמעו כמעט מכל קבוצה שעברה בשער שכם, ולא רק בשוליים, ולא נעשה כל ניסיון מצד המארגנים למנוע אותן.

גם המשטרה, שבמשך כל השנה מפזרת בכוח כל מחאה פלסטינית שנשמעות בה קריאות פוליטיות, שמוגדרות על ידיה כ"הסתה", לא עשתה דבר נגד שירי הנקמה והקריאות הגזעניות, כמו "מוות לערבים", "מוחמד חזיר" ו"שיישרף לכם הכפר", ובהמשך קללות כלפי העיתונאית שירין אבו עאקלה.

רק כשאוהדי לה פמיליה ניסו להתנפל בריצה על מתחם העיתונאים, המשטרה בלמה אותם – אך לא עצרה איש, גם לא את מי שהשליך חפצים לעבר העיתונאים מול עיני השוטרים.

מכיוון שהמשטרה הרחיקה תושבים פלסטינים ברדיוס של כקילומטר משער שכם, הצועדים שרצו להתעמת עם פלסטינים הוציאו את זעמם על צוותי התקשורת הפלסטיניים, הישראליים והבינלאומיים. חלק מהצועדים קיללו את העיתונאים, הפריעו לשידורים החיים, וניסו להכות אותם עם הדגלים. חלק מקבוצות הצועדים נכנסו לעיר העתיקה דרך שער שכם, וניסו לפגוע בחנויות ולהתעמת עם תושבים.

מתנחלים מיידים חפצים לכיוון עיתונאים פלסטינים, במצעד הדגלים בירושלים, ב-29 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

מתנחלים מיידים חפצים לכיוון עיתונאים פלסטינים, במצעד הדגלים בירושלים, ב-29 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)

במקביל למצעד, מאות מפגינים פלסטינים התכנסו ברחוב צאלח א-דין וניסו לארגן מצעד דגלים משלהם. הם צעדו לעבר מחסומי המשטרה עם דגלי פלסטין. השוטרים פיזרו אותם ברימוני הלם, ובמקום התפתחו עימותים. בהמשך, כוח מסתערבים עצר מפגין, וביצע ירי חי שפצע את אחד המפגינים.

חלק מהמפגינים הפלסטינים המשיכו לשייח' ג'ראח, לאחר שמתנחלים ניפצו חלונות של כ-15 מכוניות בשכונה ונמלטו בלי שנעצרו. בסיכום היום, נעצרו ועוכבו יותר מ-40 איש, רובם המוחלט פלסטינים.

מכונית שנפגעה מאבנים שזרקו מתנחלים, בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים, ב-29 במאי 2022

מכונית שנפגעה מאבנים שזרקו מתנחלים, בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים, ב-29 במאי 2022

בסופו של יום, המצעד עבר. אך ההשפלה שחוו התושבים הפלסטינים, בעלי החנויות שנסגרו והעיתונאים שספגו קללות, יריקות ואלימות מטווח אפס – תישאר עוד הרבה זמן.

ועוד נקודה חשובה: בעוד שבממשלה ובמשטרה טוענים בתוקף בשבועות האחרונים כי אין שינוי בסטטוס קוו באל אקצא, אירועי היום הראו באופן מובהק את השינוי שחל במקום. כבר חודשים ארוכים, יהודים מתפללים שם ללא הפרעה, והיום רבים הניפו במקום דגלי ישראל והשתטחו בתפילה על הקרקע, בלי ששוטרים ניסו למנוע זאת מהם.

בישראל אומרים שהטענות להשתלטות על אל אקצא הן "הסתה" ו"פייק ניוז". אך כל מי שראה את התיעוד מהבוקר, שבו יותר מ-1,000 איש נכנסו למתחם, יכול להבין מהיכן הטענות האלה מגיעות.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf