סרבני גיוס בדרך לכלא הצבאי: "חלק מתנועה של שינוי"
מתן הלמן צפוי להישלח לתקופת כליאה רביעית לאחר שריצה כבר 50 ימי מחבוש. סער יהלום, שיצהיר בפעם הראשונה על סירובו לשרת בשל מדיניות הכיבוש: "המאבק נגד הכיבוש, נגד הגירוש, מאבקים חברתיים, כולם חלק ממאבק לצדק חברתי ולשלום. אני עושה את החלק שלי"
עשרות מפגינים נושאי כרזות ליוו היום בצהרים את שני סרבני המצפון סער יהלום, בן 18 ממושב בארותיים, ומתן הלמן, בן 20 מקיבוץ העוגן, שהתייצבו בבקו"ם במטרה להצהיר על סירובם לשרת בצבא בשל מדיניות הכיבוש. השניים צפויים להישפט בהמשך היום ולהישלח למאסר.
עבור סער יהלום מדובר בפעם הראשונה בה הוא מצהיר על סירובו לשרת בצבא והוא צפוי להישלח לתקופת מאסר ממושכת. מתן הלמן התייצב בבקו"ם כדי להצהיר בפעם הרביעית על סירובו לשרת בצבא. הוא כבר ריצה עד כה חמישים ימי כליאה במצטבר בשלוש תקופות המאסר הקודמות, והוא צפוי להישלח שוב למאסר.
בראיון טלפוני קצר שערכנו עם יהלום רגעים ספורים לפני שנכנס בשערי הבקו"ם הוא נשמע בטוח בעצמו. "אני מרגיש רגוע ושלם עם ההחלטה שלי, ואני מרגיש שהיא תוכל לעזור במאבקים חברתיים ובמאבק נגד הכיבוש", הוא אומר. "אני מאוד מתרגש מהנוכחות של החברים שבאו לתמוך. יהודים וערבים ופעילים חברתיים".
> בין הכסף והפחד: דיווח מיוחד ממסע המכשולים של הפליטים ברואנדה

ח"כ עאידה תומא סלימאן עם הסרבן סער יהלום (צילום באדיבות "מסרבות")
חשוב לו להדגיש שזו החלטה אישית שלו, שאף אחד לא דחף אותו לסרב. "אני חלק מתנועה של שינוי בישראל. המאבק נגד הכיבוש, נגד הגירוש, מאבקים חברתיים, כולם חלק ממאבק לצדק חברתי ולשלום, ואני עושה את החלק שלי, שאני בחרתי לעשות. גם כשאהיה בכלא – אני סומך על החברים שלי שימשיכו את המאבק, כי המציאות היא כאן בחוץ ובכלא זה רק משחק".
"רוב החברים מבית הספר ומהעבודה לא מסכימים איתי", הוא מספר, "אבל הם מבינים שההחלטה שלי לא נובעת מאי רצון לתרום אלא כחלק ממאבק עקרוני, ושאני מוכן לשלם מחיר אישי על זה". את השיחה הקצרה שלנו קוטעים החברים שקוראים לו להתייצב לשירת האינטרנציונל.
מכונה של כיבוש
בין המלווים היום את שני סרבני המצפון היתה גם ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת, חד"ש), שאמרה במהלך ההפגנה: "סרבני המצפון בחרו בחירה קשה, אך המחיר הכבד שישלמו פחות בהרבה מהמחיר הכרוך בהשתתפות בדיכוי עם אחר. אמירה ברורה הושמעה השבוע גם בגבול הצפוני, גם בדרומי וגם במרכז הארץ. אנחנו מתנגדים נחרצות להמשך המלחמה, להמשך סבב הדמים, ומתנגדים לדיכוי ושליטה צבאית בעם אחר. הגענו היום להגיד שיש דרך אחרת, יש את הדרך של השלום, השוויון והצדק החברתי. ואנחנו בוחרים בדרך הזו".
הלמן ויהלום, שנעזרים בתמיכה של רשת "מסרבות", הם בין מעל למאה צעירות וצעירים שחתמו עד כה על "מכתב השמיניסטים 2017" בו פנו לראש הממשלה, לרמטכ"ל ולשרי החינוך והבטחון והודיעו כי יסרבו להתגייס לצבא בשל מדיניות הממשלה והכיבוש: "כדי להיטיב עם החיים של כולנו בין הירדן לים חייבים לסיים את הכיבוש ולהגיע לשלום. כבר חמישים שנה המצב "הזמני" מתמשך, ולא נוסיף לתת לכך יד".
בהצהרת הסירוב שלו כתב הלמן: "גם האדם המוסרי בעולם לא יהפוך את הכיבוש לדבר מוסרי. אין הצדקה לשליטה באזרחים ואין כיבוש מוסרי. חוק הדורש גיוס לצבא המדכא עם שלם ושולט עליו אינו חוק מוסרי. אל לנו להיות חברה שהולכת כעיוורת אחר מנהיגים וחוקים המנוגדים לצו מצפוננו ולמוסר האנושי. הצבא הוא זרוע של המדינה להמשך מדיניות של דיכוי אלים, גזעני ומעמדי. לכן אני רואה את התרומה החברתית שלי ומחויבותי המוסרית להתנגד ולסרב לקחת חלק בצבא".
בהצהרת הסירוב שלו כתב יהלום: "לאחר 50 שנות כיבוש, הצבא הפך למכונה הסובבת כולה סביבו. ההתנגדות שלי איננה לפשעים בודדים הקורים בשטחים הכבושים – אלא לכיבוש עצמו, שאינו יכול להתקיים בלי מקרים קיצוניים אלה. למדיניות המחסומים, להריסות הבתים, להתנחלויות, לרדיפת התנועות הפוליטיות, לעוצרים והמעצרים השרירותיים. אני מסרב כי אני מתנגד לשליחת בני ובנות גילי להוות כוח שיטור קולוניאלי את מול בני גילנו הפלסטינים בשירות ממשלת ההון וההתנחלויות".
> מנכ"ל בצלם: "התכניות לעקור קהילות פלסטיניות בגדה הן פשע מלחמה"
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.