סדר בתעמולה: השקרים על עזה שהופרכו וממשיכים להסתובב
חמאס לא מכריחים אנשים לעמוד על גגות, התקפות המנהרות לא כוונו נגד אזרחים, לא ידוע על מתקפה מתוכננת מהמנהרות בראש השנה, ולא הייתה הוצאה להורג מסיבית של מפגינים בשג'עיה. מקבץ הפרכות לאגדות רווחות
משום מה שקרי דובר צה"ל והתקשורת שהופרכו עדיין ממשיכים להיות מצוטטים למטרות תעמולה וכיסוי מחדלים, אז חשבתי שכדאי לעשות קצת סדר.
1. "חמאס מכריח את התושבים לעמוד על הגגות ולכן הם נהרגים". הטענה יוחסה להרג של 6 בני משפחת כווארע ושני אנשים נוספים ב-8.7 בשעה 14:30. לפי התחקיר המשפחה פינתה את הבית לאחר שיחת טלפון, אך החלה לחזור לאחר שטיל ה"הקש בגג" פגע בו. כנראה שחשבו בטעות שמדובר בזה שיועד להרוס את הבית, שכן מדובר בתחילת המבצע, לפני שנוהג "הקש בגג" הופעל פעמים רבות.
חיל האוויר טען כי ידע שבני המשפחה החלו לחזור אך לא הצליח להסיט את הטיל ממסלולו. בכל מקרה הטיעון הזה איבד משמעות לאחר שמאז צה"ל פגע בצורה דומה במשפחות נוספות ללא שום אזהרה דוגמאת הרג 25 בני משפחת אבו ג'אמע ו-17 בני משפחת אל בטאש, כמו גם נוכח הפצצות נרחובת של אוכלוסיה אזרחית ברפיח ללא התרעות.
2. דובר צה"ל מיהר להצהיר כי ב-28.7 הייתה חדירה לנחל עוז דרך מנהרה, ובתקרית גן השלושה הצהיר כי לוחמי החמאס היו בדרך לגן ילדים במקום. בשני המקרים מדובר בשקר, *כל* החדירות כוונו לעבר חיילים ופתחי היציאה ומיקומי הקרבות היו רחוקים מהמקמות עליהם דיווח צה"ל. דוברת מועצת אשכול ביקשה לתקן את ההודעות אך הדבר לא קרה והם ממשיכים לדווח על פיגועים שנמנעו.
סביר להניח כי הסיבה לכך היא ניסיון לחפות על כשלונות מבצעיים, כמו ההערכות הלקויה בפילבוקס וכניסה לא מבצעית ברכבים לא ממוגנים לאזור התקרית בעין השלושה. אישורים לכך נוסף לכך ניתן למצוא כאן ובגלי צה"ל כאן.
> בהרחבה: האם המנהרות נחפרו על מנת לפגוע באזרחי ישראל?
3. למרות פרסומים חסרי בסיס ב"מעריב" וססטוס הזומבים המופרך של אברי גלעד, אין לאמ"ן שום ידיעה על תכנון לשימוש מקביל במנהרות רבות בראש השנה למטרת כיבוש היקום. המידע הוכחש על ידי גורמי מודיעין. גם יושב ראש ועדת חוץ וביטחון הכחיש את הידיעה.
4. "האו"ם דורש מישראל לספק כיפת ברזל גם לפלסטינים", או "האו"ם מגנה את ישראל כי לא שתפה את 'כיפת ברזל' עם הפלסטינים". מדובר בדיווח שקרי בכותרת של Ynet וערוץ 7. נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאוי פילאי, תוך כדי האשמת שני הצדדים בהפרת החוק הבינלאומי, קבלה על כך שארה"ב מספקת לישראל נשק ותקציבים רבים תוך כדי לחימה כמו גם סיוע חירום ל'כיפת ברזל', בעוד שלפלסטינים אף אחד לא מספק הגנה מפני ההפגזות. כאן אפשר למצוא ציטוט מדוייק של דבריה. מעניין לציין שבכתבה באנגלית Ynet נמנעו מלחזור על אותה טענה.
5. "חמאס הוציא להורג 20 בני-אדם שהפגינו נגדו בשג'עיה", ידיעה של אלון בן דוד שחזרו עליה עשרות פעמים לאורך יום השידורים בה נחשפה ועדיין חוזרים עליה. היא גם שותפה אלפי פעמים. מדובר בדיווח לא נכון.
בתקרית נהרגו חמישה מתושבי בית חנון, לאחר שתושב ירה ברגלו של מתנדב אונר"א והתפתחו עימותים במקום. משטרת חמאס ירתה לעברם והרגה את החמישה. אלון בן דוד עצמו תיקן את הידיעה (באולפן הרחיב את הפרטים המצויינים כאן, אך אין לינק ישיר). התיקון זכה למעט מאד חשיפה, בעוד שהגרסה המקורית צוטטה אתמול (ראשון) בערוץ 1. באותו זמן ישראל הרגה לפחות 13 מפגינים בגדה, לפחות לגבי עשרה מהם אין טענה כי היוו איום על כוחות צה"ל. למרות שזהו דיווח מאומת, כמעט שלא הוזכר בתקשורת.
6. סגן גולדין לא נחטף לאחר שמחבל מתאבד על הכוח, הוא נחטף לאחר שחיילי הכוח נכנסו למארב סמוך לפיר ונהרגו בקרב יריות פנים מול פנים. למרות הפרסום הנרחב שהאירוע זכה לו, התגובה המיידית של צה"ל, שהולבנה בדיווח על נוהל חניבעל או "הורדת כפפות" כפי שטען אור הלר, היתה הפגזה מאסיבית חסרת אבחנה לעבר אוכלוסיה אזרחית שהרגה לפחות 130 בני-אדם וכמעט שלא סוקרה. כמו כן, לטענת חמאס בהסכמי הפסקת האש הוא מעולם לא הסכים לכך שצה"ל ימשיך לפוצץ מנהרות בזמן הזה.
7. "חמאס משקיע 40 אחוז מהתקציב שלו במנהרות". לפי מקורות ישראלים שהודלפו, חמאס משקיע בהוצאות ביטחוניות פחות מ-14 אחוז מתקציבו, זה פחות משיעור ההשקעה הישראלית בהתעצמות צבאית.
8. "ארגוני זכויות אדם הכריחו את ישראל לספק מלט לעזה וכך הם בנו את המנהרות". מ-2007 עד ספטמבר 2013 ישראל התירה כניסת מלט אך ורק לטובת ארגונים בין-לאומיים. לאורך ספטמבר היא התירה להכניס מלט גם למגזר הפרטי אך מאוקטובר היא אסרה כליל על כניסתו לרצועה בשל חשיפת מנהרה. כל ההגבלות הללו לא השפיעו על חמאס שכל הזמן הזה המשיך להבריח מלט מרפיח והקשו אך ורק על המגזר הפרטי.
* תודה לאיתמר שאלתיאל ולארגון "גישה" על הנתונים לסעיפים 7-8. הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן