newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בחקירת הרג הנערים בביתוניא אין חדש, ולא במקרה

ארבעה חודשים חלפו מאז ההרג בביתוניא, שנחשף בזכות מצלמות אבטחה במקום שמאז הוחרמו. למרות שהחקירה אמורה להיות פשוטה, בצבא מושכים את הזמן

מאת:

ב-15.5 נהרגו בדם קר הנערים מוחמד אבו ט'אהר, 16, ונדים סיאר נווארה, 17, בביתוניא. כזכור, למרות שקרים שהופצו על ידי צה"ל, האירוע תועד מכמה זוויות וברור מעבר לכל ספק כי הנערים נורו על בדם קר לא עוול בכפם.

היום, כמעט ארבעה חודשים אחרי המקרה, האשמים עדיין חופשיים. בתיהם לא נהרסו, 4,000 דונם של אדמה ישראלית לא נגנבו לטובת תשובה ציונית הולמת, ולא בוצעו מעצרים המוניים בצה"ל. בנושא החקירה צה"ל מסרב למסור פרטים, ובפרט לענות על השאלה האם בוצעה בדיקה בלסיטית פשוטה של נשקי החיילים הספורים (פחות מעשרה), שעמדו בזווית סבירה לירי בנערים, מול כדור ה-5.56 מ"מ שהוצאה מגופת נדים נווארה. בדיקה כזו אמורה לקחת לכל היותר יום, ובסבירות גבוהה אמורה לספק את זהות הרוצח לכאורה. למעט שפיטתו לעבודות צבאיות של חייל דובר צה"ל שירה במפגינים במקום מתוך שעמום, לא ידוע על תהליכי שפיטה אחרים בתיק.

מעקב אחר החקירות הללו הוא קריטי. בתחילת השבוע "בצלם" ו"יש דין" פרסמו הודעה משותפת המסבירה את אי הסכמתם לשיתוף פעולה עם צה"ל בנושא חקירות פשעי מלחמה ב"צוק איתן", בכך שמגנון החקירות הצה"לי הוא מנגנון טיוח דה-פקטו של הריגתם. אחד המכשירים המרכזיים לטיוח הזה הוא עיכוב רב שנים בחקירות, לכל הפחות עד שהחיילים משתחררים משירות חובה, מה שהופך את שפיטתם לקשה יותר (שנה לאחר השחרור החוק הצבאי כבר לא חל עליהם). כך גם הזמן הרב שחולף בתואנות שונות של "חקירה מורכבת" הופך בעצמו למרכיב במורכבות של החקירה וכסיבה מרכזית לכשלונה.

> צה"ל, שקרים ווידיאוטייפ: כרוניקת ביתוניא

דוגמא מצמררת בדמיונה למקרה הרג הנערים בביתוניא היא הרג מוחמד קאדוס, 15, ואוסייד קאדוס, בן 17, בכפר עראק בורין ב-20.3.2010. גם שם צה"ל טען כי השניים נורו בכדורי גומי, אך הפציעות, פתחי יציאה וכניסה, וצילום רנטגן של הקליע התקוע בראשו של אוסייד קאדוס מצביעים על כך כי מדובר בשקר. כמו-כן עדים טענו כי השניים לא היו חלק מהפגנה. לאחר יותר משלוש שנות "חקירה", ב-13.5.2013, הודיע צה"ל כי התיק הועבר לפרקליט. שנה לאחר מכן הודיעו כי בקרוב צפויה "התקדמות בתיק".

דובר צה"ל מוסר בתגובה: "בעקבות האירוע נפתחה חקירה משותפת של מצ"ח ומשטרת ישראל. עם סיום החקירה, יועברו ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית. מטבע הדברים, בשלב זה לא נוכל לפרט על אודות פעולות החקירה שבוצעו".

> עזה ואליפות העולם בשכחה למרחקים קצרים

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf