newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המשטרה היכתה ועיכבה שני צלמי עיתונות שסיקרו עליית יהודים לאל אקצא

בשעות הבוקר הוכה ועוכב הצלם אחמד ע'רבלי, בזמן שתיעד את ביקורו של ח"כ בן גביר במסגד. מאוחר יותר נעצר באלימות הצלם מוחמד עשו, כשתיעד יציאה של יהודים שנכנסו למתחם אל אקצא. המשטרה: "נמשיך לאפשר סיקור עיתונאי באזור, אולם לא נאפשר אלימות מכל סוג שהיא"

מאת:
שוטרים עוצרים את הצלם אחמד ע'רבלי ליד אל אקצא, ב-7 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

"הרביצו לי. קיבלתי אגרופים". שוטרים עוצרים את הצלם אחמד ע'רבלי ליד אל אקצא, ב-7 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

שוטרים היכו ועיכבו שני צלמים פלסטינים, שסיקרו את מאות המתנחלים ופעילי הימין שנכנסו למתחם אל אקצא לרגל תשעה באב.

בשעות הבוקר היום (ראשון), עוכב צלם העיתונות אחמד ע'רבלי, בזמן שתיעד ממרחק את ביקורו של ח"כ איתמר בן גביר במקום. שוטרים היכו אותו, עיכבו אותו בתחנת המשטרה בעיר העתיקה, וביקשו להרחיק אותו לשבוע מהאתר. לאחר לחץ של עמיתים מכלי תקשורת שונים, הוא שוחרר ללא תנאים.

במשטרה טענו כי ע'רבלי "לא נשמע להוראות השוטרים", אף שבתיעוד וידאו ניתן לראות שעמד לבדו, והתחיל להתרחק כשהתבקש.

ע'רבלי, שעובד עבור סוכנות הידיעות הצרפתית מאז 2006, סיפר כי נכנס בבוקר למתחם אל אקצא כדי לתעד את עליית היהודים לרגל תשעה באב. לקראת תשע, כשבן גביר הופיע, כמה צלמים תיעדו אותו ממרחק עשרות מטרים.

בתיעודים מהאירוע, נשמע שוטר אומר לע'רבלי: "לך אחורה". ע'רבלי ענה שהוא עיתונאי, התרחק מעט, ואז שוטרים נוספים התנפלו עליו. באחד הסרטונים רואים את ע'רבלי אומר: "אני עיתונאי, לא עשיתי כלום".

צלמי עיתונות, ביניהם כותב שורות אלה, ניסו לדבר עם השוטרים בכניסה לתחנת המשטרה, אך אלה ענו שהם לא חייבים לספק תשובות לגבי סיבת מעצרו. דוברות המשטרה מסרה לכתב "הארץ" ניר חסון כי ע'רבלי לא נשמע לשוטרים, והתנהג "קצת לא יפה".

"צילמתי מרחוק, אמרתי לשוטרים שאם הם רוצים אני אצא, אבל הרביצו לי. קיבלתי אגרופים", סיפר ע'רבלי ל"שיחה מקומית" אחרי ששוחרר. "כולם מכירים אותי, כולל השוטרים. אני רק מצלם. נמאס לי מהיחס הזה". לאחר ששוחרר, ניגש ע'רבלי לקבל טיפול רפואי בבית חולים.

ע'רבלי, צלם עיתונות ותיק שזכה בפרסים, נפל קורבן לאלימות משטרתית כמה פעמים בשנה האחרונה. בינואר, שוטר ירה כדור ספוג בכינון ישיר לעברו בעת שסיקר הריסת בית במזרח ירושלים. במאי שעבר, שוטרים תועדו כשהם מכים אותו באלות בתוך מתחם אל אקצא. באותו חודש הותקפו עיתונאים פלסטינים נוספים באל אקצא ובעיר העתיקה. כבר שנים שצלמי עיתונות פלסטינים מעידים על אלימות קשה שמופנית נגדם בניסיון למנוע מהם לסקר אירועים במזרח ירושלים, במיוחד בשער שכם ובאל אקצא.

זמן קצר לאחר מעצרו של ע'רבלי, נעצר באלימות צלם עיתונות נוסף, מוחמד עשו, כאשר תיעד את יציאתם של היהודים שנכנסו לאל אקצא, בשער השלשלת. בתיעוד האירוע נראה צעיר יהודי שיצא מאל אקצא מכה את עשו עם מוט של דגל, ולאחר מכן שוטרים מפילים אותו לקרקע ועוצרים אותו.

כתבת שהיתה עדה למעצר סיפרה: "מתנחל שיצא מאל אקצא היכה (את עשו; א"ז) בעזרת הדגל. הוא הגיב, ואז שוטרים עצרו אותו באלימות. לא היה שום דבר מעבר לזה".

עשו שוחרר בשעות אחר הצהרים עם צו הרחקה של חמישה ימים מהעיר העתיקה. ניכרו עליו שריטות, שמסר שהיו תוצאת המעצר. לאחר שיחרורו סיפר: "מתנחל היכה אותי בעזרת דגל בראש, ואז ניסה לחטוף כבל מהמצלמה. הגבתי, ושוטרים הפילו אותי לרצפה והיכו אותי. הראיתי בתחנה תעודת עיתונאי, אבל אמרו שתקפתי כי הוא יהודי. אמרתי שהוא תקף אותי ולקח לי חלק מהמצלמה, אז התקדמתי לעברו".

באופן חריג, וכנראה בעקבות הביקורת שעוררו המעצרים, שלחה המשטרה תיעוד קצר ממצלמות האבטחה של האירוע, שבו נראה צעיר עם דגל ישראל מתקרב לעבר עשו, שהודף אותו, ולאחר מכן היכה אותו הצעיר עם הדגל. לא במפתיע, המעצר עצמו לא נכלל בתיעוד. במקרים רבים אחרים סירבה המשטרה לפרסם תיעוד ממצלמות האבטחה הרבות שפרושות בעיר העתיקה.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הבוקר פעלה המשטרה בכוחות מתוגברים לשמירת הביטחון והסדר הציבורי בעיר העתיקה בירושלים והמקומות הקדושים. בתוך כך, איבטחו השוטרים את קיום הביקורים בהר הבית כמדי שנה, בהתאם לנוהג הקיים במקום וכללי הביקור. השוטרים פעלו למנוע הפרות סדר, חיכוך וכל ניסיון לפגוע במבקרים ולשבש את מהלכם התקין. לצד זאת, השוטרים עיכבו והרחיקו מבקרים שהפרו את כללי הביקור במקום.

"באחד המקרים, צלם עיתונות שהיה בהר הבית לא נשמע להוראות השוטרים במקום שעה שהיו מי שהפרו את הסדר בסביבתו, ולכן הוצא מהמקום ושוחרר לדרכו בתוך זמן קצר.

"במקרה אחר שאירע הבוקר, החל עימות ותקיפה הדדית בין שני מעורבים שנכחו במקום – כשאחד מהם עיתונאי. שני המעורבים נעצרו על ידי השוטרים, שהפסיקו את האלימות, והועברו לחקירה, שעודנה מתנהלת. צר לנו שצלם עיתונות בחר להיות מעורב אקטיבית באירוע אלימות הדדי, במקום לסקר את ההתרחשויות.

"נמשיך לאפשר את הסיקור העיתונאי באזור, אולם לא נאפשר אלימות מכל סוג שהיא, מצד צלם, עיתונאי או כל גורם אחר".

לרגל תשעה באב, מאות יהודים – רבים מהם פעילי ימין – נכנסו משעות הבוקר לאל אקצא דרך שער המוגרבים. עשרות נוספים ערכו "סיבוב שערים" בכניסות השונות למתחם אל אקצא, כשחלקם מקללים עוברים ושבים. הם הפריעו לאורך היום לצלמי העיתונות לסקר את האירועים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf