בית המשפט גזר 15 חודשי מאסר על חברת הפרלמנט הפלסטיני
חאלדה ג'ראר, חברת פרלמנט מטעם החזית העממית לשחרור פלסטין, ידועה כמבקרת חריפה של הרשות הפלסטינית ושל התיאום הביטחוני עם ישראל. לאחר חודשים ארוכים של מעצר, חלקם מנהלי, חתמה על עסקת טיעון
בית המשפט הצבאי בעופר גזר אתמול (ראשון) על חברת הפרלמנט הפלסטיני מטעם החזית העממית לשחרור פלסטין, חאלדה ג'ראר, 15 חודשי מאסר. ג'ראר ידועה כמבקרת חריפה של הרשות הפלסטינית ובמיוחד של התיאום הביטחוני עם ישראל. לאחר שמונה חודשי מעצר, חלקם מנהלי, הודתה ג'ראר במסגרת עסקת טיעון בחברותה במפלגה מטעמה נבחרה לפרלמנט, שמוגדרת על ידי ישראל כהתארגנות אסורה, ובהסתה.
במהלך משפטה של ג'ראר קיים בית המשפט 25 דיונים. כדי להגיע לכל דיון כזה נאלצה ג'ראר לעבור מסע ארוך, שלעיתים נמשך גם מעל 20 שעות, במהלכו היא מובלת כשהיא אזוקה.
ג'ראר הואשמה ב-12 סעיפים, ביניהם חברות ופעילות במפלגתה שמוגדרת כאמור כ"התארגנות אסורה". כמעט כל הסעיפים עוסקים בפעילותה הפרלמנטרית הציבורית של ג'ראר, כגון השתתפות בהפגנות, ראיון לתקשורת, ביקור באוהל תמיכה באסירים ונשיאת נאומים. סעיף אחד ייחס לה הסתה לחטיפת חיילים, אך העד בעניין סעיף זה חזר וטען בעצמו שאינו בטוח כי שמע את ג'ראר אומרת את הדברים.
באפריל האחרון נעצרה ג'ראר בביתה והושמה במעצר מנהלי למשך חודשים, לאחר שסירבה למלא אחר צו הרחקה מרמאללה לפיו הייתה אמורה לעזוב את ביתה ולעבור ליריחו ולהישאר שם במשך חצי שנה. ג'ראר סירבה לציית לצו ונשארה בביתה. לאחר מחאה בינלאומית על מעצרה המנהלי השרירותי החליטה ישראל להעמידה לדין.
חברת הכנסת ויו"ר הוועדה למעמד האשה עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) מסרה בתגובה על גזירת דינה של ג'ראר כי: "החלטת רשויות הכיבוש לכלוא חברת פרלמנט, בגין עמדה פוליטית, ואחרי שמונה חודשים של מעצר מנהלי, מוכיחה כי פניה של ממשלת ישראל להחרפת ההסלמה. לממשלה הזאת אין מה להציע חוץ מהפחדת הישראלים ודיכוי ונישול הפלסטינים".
"חברתי ח'אלדה ג'ראר", אמרה תומא, "היא אישה שנאבקת למען שלום, למען הזכויות הלגיטימיות של העם שלה שנמצא תחת כיבוש, למען צדק, דמוקרטיה ושוויון לנשים בחברתה. מקומה לא בבית הכלא אלא בבית המחוקקים".
> מסדר זיהוי של השב"כ: האם תוכלו לזהות את החשודה?
בלוגר שיחה מקומית אבי בלכרמן שהיה נוכח לאחרונה באחד הדיונים במשפטה, דיווח על מה שנראה כמו מחזה אבסורד. הדיון התמקד בעד שהיה צריך לזהות את ג'ראר מבין שבע תמונות שהוצגו בפניו – של שישה גברים ואישה אחת. במהלך הדיון נזף השופט בתביעה הצבאית על גרירת הדיונים במשפט למשך זמן לא סביר. השופט התריע כי אם יימשך קצב הדיונים האיטי יאלץ לשחרר את חברת הפרלמנט לחלופת מעצר. בתגובה איימה התביעה כי אם כך יקרה יאלצו לזנוח את ההליך הפלילי ולחזור לבקשה המקורית למעצר מנהלי.
בינואר 2006, לאחר שנים של פעילות פוליטית למען זכויות נשים ואסירים, נבחרה ח'אלדה ג'ראר למועצה המחוקקת הפלסטינית. היא נשואה, אם לשתי בנות והייתה לאישה הראשונה שנבחרה למועצה המחוקקת מטעם החזית העממית. בשנים 1993 עד 2005 שימשה כמנהלת הארגון הפלסטיני א-דמיר העוסק בזכויות אסירים, ולאחר היבחרה למועצה המחוקקת נשארה חברת הוועד המנהל של הארגון.
מעבר להיותה חברת המעצה המחוקקת, חאלדה ג'ראר היא פעילת שמאל פמיניסטית מזה שנים רבות, שפעלה רבות גם בנושא האסירים הפוליטיים הכלואים בישראל. בשנה האחרונה היא הייתה מעורבת במסגרת המועצה המחוקקת בהליך הפנייה של הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי בהאג בשל החשדות לפשעי מלחמה שישראל מבצעת. בתוך כך, ג'ראר גם העבירה ביקורת לא פעם על הנהגת הרשות בשל המשך שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל.
בקרב חבריה יש המעריכים שפעילותה הזאת היא המניע האמיתי מאחורי צו ההרחקה מרמאללה ליריחו, ומאחורי מעצרה השנה שסעיפי האישום בו בחלקם הגדול מתייחסים לאירועים שקרו לפני מספר שנים.
ג'ראר לא לבדה. על פי ארגון א-דמיר, נכון לחודש אוקטובר האחרון, בבתי הכלא הישראלים יושבים חמישה חברי המועצה המחוקקת הפלסטינית, חלקם במעצר מנהלי, ללא כתב אישום וללא כל חשדות רשמיים – אך ללא הגבלת זמן.
> קטין ישב במעצר שבוע באשמת שווא שהחזיק סכין ורצה לדקור חיילים
הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן