לאן נעלמה תחנת האוטובוס של הכפר אום בטין?

תושבי אום בטין הופתעו לגלות שתחנת האוטובוס בכניסה לישוב שלהם איננה עוד. מעתה יצטרכו להגיע לישובים סמוכים כדי להשתמש בתחבורה ציבורית. מה אמורים לעשות מי שאין ברשותם רכב פרטי?

מאת:

בתחילת דצמבר הופתעו תושבי הכפר אום בטין לגלות כי תחנת האוטובוס אשר שימשה אותם בדרכם לבאר שבע הסמוכה נעלמה. לא ניתנו להם כל הסבר או הודעה מוקדמת, וכאשר תושבי הכפר שאלו את נהגי האוטובוסים, אותם תפסו בתחנות מרוחקות, לפשר העניין, נאמר להם שהתחנה בוטלה ומעתה יצטרכו להגיע לעומר הסמוכה בכד להשתמש בתחבורה ציבורית.

אום בטין הוא כפר מוכר המונה כחמשת אלפים בני-אדם, ומעתה הכפר נמצא תחת סגר דה פקטו לכל מי שאין ברשותו רכב פרטי. סלאמה אבו-כף, חבר ועד הישוב, סיפר לשיחה מקומית כי "בכל יום רבים מתושבי הכפר משתמשים באוטובוסים כדי להגיע למקומות העבודה. עד היום הייתה לנו את התחנה מול הכפר. זו אמנם הייתה סכנת נפשות לחצות כביש מהיר בכדי להגיע אליה, אבל לפחות הייתה אפשרות לצאת מהכפר. עכשיו הם מצפים שנצעד לאורך הכביש המהיר עד התחנה הבאה? זו סכנת נפשות".

התחנה בוטלה כפי הנראה בהוראת משרד התחבורה בשל עבודות הנוגעות לכביש חוצה ישראל האמור לעבור באזור. גם אם הדבר נכון, הרי שמשרד התחבורה לא טרח להודיע לתושבים, למצוא להם פתרון חלופי הכרחי או לכל הפחות לתת להם שהות למציאת פתרונות בעצמם.

זו לא הפעם הראשונה שתחנת האוטובוס הזו עולה לכותרות. ביוני האחרון תלמידות בית הספר התיכון אורט אום בטין פרסמו סרטון במחאה נגד האפליה התחבורתית של היישוב, ועוסק באותה תחנה עליה מדבר אבו-כף.

התלמידות הדגימו בסרטון את הסכנה הרבה שנשקפה להן עת חצו את כביש 60 בדרך לתחנת האוטובוס, ללא רמזורים ומעבר חציה. לעומת זאת, ביישוב היהודי הסמוך לאום-בטין, עומר, המונה מספר דומה של תושבים, בצומת דומה מוצבים רמזורים, וגם מעבר חציה ומעבר תת קרקעי.

כעת החליטו לגזול מישוב את כבשת הרש ולבטל לחלוטין את התחנה הזו. נדמה שבמשרד התחבורה לא הבינו לעומקו את המסר בסרטון, או שמא הרוח שהובילה אותם לבטל את הכריזה בערבית באוטובוסים בבאר שבע ולהתעלם מהאוכלוסיה הלא יהודית מכה שנית.

ממשרד התחבורה לא הגיבו עד שעה זו לפנייתנו למרות שזו נשלחה אליהם לפני יומיים. מחברת מטרופולין המפעילה קווי אוטובוס העוצרים בתחנה נמסר כי התחנה בוטלה בהוראת משרד התחבורה בשל עבודות הנוגעות לכביש חוצה ישראל האמור לעבור באזור. גם אם הדבר נכון, הרי שכאמור משרד התחבורה לא טרח להודיע לתושבים, למצוא להם פתרון חלופי הכרחי או לכל הפחות לתת להם שהות למציאת פתרונות בעצמם.

מפורום דו קיום בנגב נמסר בתגובה: "המדינה, בין אם במתכוון או בחוסר מחשבה, מונעת שוב ושוב מהאוכלוסייה הבדואית גישה לשירותים ציבוריים שמגיעים לכל אזרח. תחבורה ציבורית הינה לא רק זכות בסיסית, אלא גם דרך פרקטית להנגיש לימודים אקדמיים ותעסוקה לתושבי הכפרים, שלרבים מהם אין רכב פרטי כתחלופה. לא ייתכן שמקרה כזה היה מתרחש ביישוב יהודי, ובמקרה הזה האפליה גם מגיעה תוך סיכון חייהם של תושבות ותושבי אום-בטין".

> הליצן הפלסטיני יישאר עוד שישה חודשים בכלא, ללא משפט

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf