מה הקשר בין עמנואל רוזן, האלוף במיל' ישראל זיו והמשטר בדרום סודאן?
ממידע שהגיע לידי "שיחה מקומית" עולה כי איש התקשורת לשעבר עמנואל רוזן נכח בראיונות גיוס עובדים לחברה בבעלותו של ישראל זיו העוסקת בייעוץ ביטחוני. זיו חתם לאחרונה על הסכם עם הממשל הדרום סודאני. זיו בתגובה: אנחנו רק עוסקים בחקלאות
הפוסט נכתב בשיתוף נדב פרנקוביץ' ויעל מרום
בסוף ספטמבר התקיים בבג"ץ דיון בעתירתם של ח"כ תמר זנדברג ועו"ד איתי מק נגד ייצוא מערכת מעקב ישראלית לדרום סודאן. העתירה כולה מבוססת על חומר גלוי שפורסם בדוחות האו"ם ובתקשורת, אולם כל הדיונים התקיימו בדלתיים סגורות ולכן לא ניתן לחשוף את תוצאותיהם. היות ולא נשמעו צהלות שמחה מצד העותרים לאחר ההחלטה, ניתן לנחש לאן התגלגלו הדברים. כנראה שלא לטובת מצב זכויות האדם בדרום סודאן.
לאחר הדיון פרסמה ח"כ זנדברג תמונה המתעדת את מעמד החתימה על הסכם נוסף בין החברה הביטחונית הישראלית "גלובל", לבין הממשל בדרום סודאן. בתמונה נראה האלוף במילואים ישראל זיו, נשיא חברת "גלובל סי.אס.טי" המספקת ייעוץ ביטחוני ואימונים צבאיים במדינות שונות בעולם, לצד שרי הביטחון והחקלאות של דרום סודאן כשהם מחויכים מפה לאוזן.
מה שזנדברג אולי לא ידעה זה שהאדם הנוסף המופיע בתמונה, ועושה כמיטב יכולתו להסתיר את פניו, הוא לא אחר מאשר העיתונאי לשעבר עמנואל רוזן.
מה עושה עמנואל רוזן בדרום סודאן? ובכן, לפני מספר חודשים שלח אלינו אמין (שם בדוי), אזרח דרום סודאן, תמונה של אדם, ישראלי, שאותו פגש בג'ובה, עיר הבירה של המדינה הצעירה. הוא סיפר שפגש את האיש, ששמו עמנואל, ותהה אם אנחנו מכירים אותו. למרבה ההפתעה מדובר היה בלא אחר מאשר איש התקשורת לשעבר.
ממידע שהגיע לידינו רוזן מסתובב בעיר הבירה של דרום סודאן לצידו של ישראל זיו, ובין היתר נכח בראיונות עבודה לחברה של זיו. למרות שהתפקיד המדויק של רוזן, שסרב להתראיין לכתבה, לא ברור, לשיחה מקומית נודע כי בין היתר הוא נכח בפגישה בה ניסו לגייס לעבודה אדם המקורב לגורמים בכירים במדינה המזרח אפריקאית. אותו אדם טען כי זיו ידוע בג'ובה כמי שעוסק בענייני ביטחון. הוא סיפר כי עמנואל רוזן והאלוף במילואים ישראל זיו ניסו לגייס אותו כמתורגמן לחברה שלהם. לטענתו הוא סרב להצעה מכיוון שהבין כי החברה עוסקת בנושאים ביטחוניים, והוא מתנגד ברמה העקרונית למעורבות ופעילות מסוג זה בארצו.
רק כשבועיים לאחר פרסום הכתבה בחר ישראל זיו להגיב לטענות, ומסר שהחברה בבעלותו עוסקת בדרום סודאן אך ורק בפרויקט חקלאות, ושכל טענה אחרת מהווה לשון הרע. התגובה בהרחבה מובאת בסוף הכתבה.
בחישה ישראלית
דרום סודאן זכתה לעצמאות בשנת 2011, אולם השקט במדינה המסוכסכת נשמר רק למשך שנים ספורות. מאז 2013 מתנהל סכסוך אלים בין הממשלה לאופוזיציה על רקע אתני, כאשר מפעם לפעם עולות הלהבות, כפי שקרה רק לאחרונה. מעדויות שפורסמו בשנים האחרונות על המתרחש במדינה עולה כי צבא דרום סודאן מבצע פשיטות שיטתיות על כפרים המזוהים עם האופוזיציה, הכוללות בין היתר את הוצאת הגברים להורג, אינוס ילדות ונשים ושריפתן בעודן בחיים. בשל התמשכות התופעות הללו החליטו בשנת 2015 ארצות הברית והאיחוד האירופי להטיל אמברגו נשק על דרום סודאן.
ישראל, שפעלה לכליאת ולגירוש מבקשי המקלט מדרום סודאן בחזרה למולדתם השסועה מרגע ההכרזה על עצמאותה, לא מפסיקה לבחוש במדינה הצעירה. ביד אחת היא מגרשת, ובשנייה תומכת בכוחות רצחניים: בחודש יוני 2015 השתתפה משלחת מדרום סודאן בתערוכת נשק שנתית בישראל; הצבא הדרום סודאני עושה שימוש ברובים מסוג גליל מתוצרת ישראלית, שככל הנראה הגיעו אליו דרך אוגנדה; ב-2012 דיווח עיתון סודאני על "רכבת אווירית" מישראל שמזרימה לדרום סודאן משלוחי נשק ובהם טילים; עוד פורסם כי ישראל מספקת לדרום סודאן ציוד לצורך מעקב אחר מתנגדי המשטר, וזה משמש לחטיפה, עינויים ורצח של אזרחים על רקע פוליטי ואתני.
> סירוב המדינה לחשוף את הקשר עם רוצחי עמים הוא זילות השואה
רק לאחרונה, בנאומו בעצרת האו"ם, התגאה בנימין נתניהו ביחסים המתפתחים בין ישראל למדינות באפריקה. מערכת היחסים, כפי שתיאר ראש הממשלה, מבוססת על שיתופי פעולה "צבאיים וטכנולוגיים" – מילים מכובסות לתיאור סחר בנשק, אחד ממקורות ההכנסה החשובים ביותר של ישראל. מצד שני, נתניהו אמר בהרמת כוסית לכבוד השנה החדשה עם פעילי ליכוד כי "נוציא את כל המסתננים הבלתי חוקיים כי הם לא חוקיים". לעובדה כי הנשק הישראלי משחק תפקיד מרכזי במלחמות שמייצרות את הפליטים הוא לא התייחס.
ישראל כידוע תמכה בעבר בשלטונות אשר ביצעו רציחות-עם וכיום מנסה להסתיר קשר זה. אך לא מדובר רק באירועי עבר, כיום ישראל היא יצואנית הנשק מספר שבע בעולם, ובפרט הייצוא הביטחוני ליבשת אפריקה זינק בשנים האחרונות. למרות תפקיד משמעותי זה בחימוש עשרות מדינות בעולם, ישראל מסרבת לאשרר את אמנת הפיקוח על הסחר בנשק האוסרת על העברת נשק לגופים המבצעים הפרות חמורות של אמנת ז'נבה.
לאחרונה הסלימו הקרבות במלחמת האזרחים בדרום סודאן וגבו מאות קורבנות, אך בניגוד לרושם שנוצר מלחמה זו ממשיכה כל הזמן. מאז נחתם הסכם הפיוס באוגוסט 2015 לא קוימה הפסקת האש, ושום סעיף בהסכם לא יושם.
שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל למדינות באפריקה מתבצע בפועל על ידי חברות ביטחוניות ישראליות אותן מנהלים לרוב אנשי צבא בכירים לשעבר. מדובר לכאורה בחברות המוגדרות כפרטיות, אולם חשוב להבין שהחברות האלו לא מייצרות נשק, אלא מוכרות נשק ומערכות שיוצרו ברובן בתעשיות הביטחוניות וגוזרות בדרך קופון שמן.
היסטוריה של הסתבכויות
על פי פרסומים בכלי התקשורת, בשנים האחרונות פועלת בדרום סודאן גם חברת "גלובל סי.אס.טי" המספקת ייעוץ ביטחוני ואימונים צבאיים לכוחות ביטחון במדינות שונות בעולם. החברה נמצאת בבעלותו של אלוף במיל' ישראל זיו, ששירת בתפקידו האחרון בצה"ל כראש אגף מבצעים. עוד שותף בכיר בחברה הוא מפקד מג"ב ומשטרת תל אביב לשעבר דוד צור, אשר כיהן גם כחבר כנסת מטעם "התנועה". בעבר הסתבכה החברה בסחר ביטחוני בקולומביה, ופורסמו ידיעות כי זיו מדריך את הצבא הקולומביאני בשיטות לחימה בארגוני גרילה. זיו היה מעורב בעסקי ביטחון גם בפנמה, גיאורגיה, פרו ומדינות נוספות. לפי מסמכי וויקיליקס ארה"ב עוקבת אחר פעילותו, וסיכלה עסקת ענק של החברה עם ממשלת פנמה.
לעמנואל רוזן וזיו היסטוריה משותפת ארוכה. הם הכירו במהלך מלחמת לבנון הראשונה כשזיו היה מפקד סיירת צנחנים ורוזן כתב "במחנה". ב-2008 רוזן נסע בתוקף תפקידו כעיתונאי לסקר את פעילותו הביטחונית של זיו בקולומביה, וכך הוא כתב במגזין בלייזר מבית ידיעות אחרונות: "בחודש שעבר פגשתי את רב־סרן זילברשטיין, שהיום הוא האלוף במילואים ישראל זיו, במבנה מכוער שהזכיר לי בית הבראה של קופת חולים משנות ה־60. זה היה בית ההארחה של קציני צבא קולומביה, וזיו היה שם בשיחת עבודה עם הגנרל חוזה לאון פאדייה, רמטכ"ל צבא קולומביה".
בהמשך הכתבה מוסיף רוזן גם תיאורי אווירה: "עוד מקומית, גם היא בעלת תחת לא רע, נכנסת לחדר הירוק ומתכבדת בשאיפה מהצ'ילום. כמה דקות אחר כך אנחנו שמים לב שהיא מסתודדת בספרדית מחויכת עם חברתה, הלא היא תחת המקורית". לא מסוג הדברים שנזכרים בהם מול כיתת יורים, אבל גם כן פרוזה מקולומביה.
על פי מסמכי וויקילקס שהודלפו משגרירות ארה"ב בבוגוטה בשנים הללו עסקיו של זיו בקולומביה לא עלו יפה. שיתוף הפעולה שלו עם הצבא הקולומביאני הוגדר כ"אסון" על ידי מפכ"ל המשטרה הקולומביאנית אוסקר נרנחו. לטענת הקולומביאנים פעולות החברה נועדו יותר למכור נשק ישראלי מאשר לתרום לקולומביה (הכוונה בכך היא ככל הנראה ניסיון למכירת נשק מתוצרת חברת "אלביט" אשר מחזיקה בנתח משמעותי מקבוצת "MIKAL" לה שייכת "גלובל"). ממשלת קולומביה שיתפה מידע זה עם מדינות לטינו-אמריקאיות אחרות, וניסיונות החברה לפעול בפנמה נתקלו בקשיים גם הם. הממשל הפנמי ביקש להשתמש בשירותי החברה לאחר שאנשי צבא אמריקאים סירבו להשתתף בציתות ליריביהם הפוליטיים, אך בסוף התרצו ולא השתמשו בשירותיו של זיו.
בשנת 2009 זכתה "גלובל" בחוזה בן עשרה מיליון דולר בפרו, לאחר שחברה ישראלית אחרת, "ארמז", משכה את הצעתה לממשלת פרו, למרות שהיתה זולה בהרבה. על פי פרסומים בכלי תקשורת משיכת ההצעה הגיעה לאחר שממשלת פרו פנתה לשר ליברמן בבקשה להתייעץ באיזו חברה כדאי לבחור. באוגוסט האחרון הסתיים משפט שחיתות שהתנהל נגד קציני הצבא שחתמו על ההסכם. בתום המשפט הקצינים אמנם זוכו אך הוכח כי מסמכים מזוייפים נחתמו בעסקה זו, שכלל לא ברור במה תרמה למלחמה של פרו באנשי ה"הדרך הזוהרת" בנהר האפירמק. התביעה הפרואנית מתכוונת לערער על גזר הדין.
אם לא אמריקה, אז אפריקה
בשנים האחרונות פועלת החברה של זיו יותר ויותר ביבשת אפריקה. ב-2009 זיו חתם על חוזה אספקת נשק והקמת משמר מיוחד עם נשיא גינאה, הדיקטטור מוסה דדיס קמרה, שתפס את השלטון במדינה בכוח בשנת 2008. גם הפעילות הזו עוררה בעבר מחלוקת. לפי הפרסום "גלובל" זכתה בחוזה בעזרתו של סוחר יהלומים בשם ויקטור קינן, אשר נעצר ב-2013 בשל חשד להשתתפותו בניסיון הפיכה. על פעילות זאת ובשל ההסכם עם הדיקטטור קמרה, למרות שלא היה בידה אישור רשמי לכך ממשרד הביטחון, פורסם כי "גלובל" נקנסה, אך קנס זה בוטל בסופו של דבר.
על פי פרסומים בתקשורת, שר החוץ לשעבר שלמה בן עמי, לו קשרים רבים עם החברה כפי שפורסם ב"הארץ", ניסה להפעיל לחץ, מטעם החברה, על משרד החוץ להסיר את הסנקציות על גינאה ללא הצלחה. הוא המשיך להפעיל לחץ, גם לאחר הטבח של 157 אזרחים באיצטדיון בקונאקרי.
> כך הצבא מכניס לשימוש אמצעי לחימה שחיילים לא התאמנו עליהם
על פי אנשי החברה הפועלים כיום בדרום סודאן עיסוקם הוא בפרויקטים של חקלאות ותשתיות במדינה השסועה, ואכן הסכם כזה נחתם לאחרונה. גם בתגובה לכתבה זו טוען זיו כי זה כל עיסוקו בדרום סודאן. עם זאת עו"ד מק הסביר לשיחה מקומית כי "לפי דיווחים שקיבלתי מפעילי זכויות אדם הנמצאים בדרום סודאן, חלק מהמקומות בהם נטען שמתבצעים הפרויקטים החקלאיים של זיו הם אזורי מלחמה. נתונים אלה יחד עם הסודיות שבה פועלת החברה של זיו, מטילים סימן שאלה על טיב פעילותו שם".
שוחחנו גם עם עובד בכיר לשעבר בחברת "גלובל" של זיו. העובד אישר כי עמנואל רוזן נמצא בקשרים עם החברה וכי שמע על חוזה עליו חתמה לאחרונה החברה. העובד הוחתם על הסכם סודיות ולכן נמנע מלמסור פרטים נוספים. חשוב לציין שגם בגינאה ב-2009, במקביל להסכם הביטחוני, חתמה "גלובל" על הסכם "אזרחי" להתפלת מים. שיטה זו לא ייחודית רק ל"גלובל", כמובן. כך למשל בשנות ה-90 חברת סנדליין, שנוסדה על ידי הקולונל הבריטי לשעבר טים ספייסר, מכרה נשק לסיירה לאונה למרות האמברגו. מאוחר יותר הקים אותו ספייסר חברה חדשה בשם "Aegis", שקיבלה חוזה עתק ביטחוני במדינה, בעיקר לאחר המלחמה, ובמקביל שיפצה שם בתי ספר וחילקה חיסונים לאוכלוסיה המקומית.
עוד מעניין לציין כי אחת השותפות של "גלובל" היא חברת "טרפיגורה" העוסקת בכריית משאבי טבע כגון מתכות ונפט באפריקה. טרפיגורה הסתבכה בעבר בחוף השנהב כאשר גרמה למותם של 16 בני-אדם בשל השלכת פסולת רעילה, וכן בעסקת ייצוא נפט מעוררת מחלוקת בדרום סודאן.
בכתבה שפורסמה במאי האחרון באתר מאקו מצוטטים שניים מסוחרי הנשק עם דרום סודאן, בעילום שם כמובן. סוחר הנשק א' מספר: "בגדול מוכרים לדרום סודאן הכל. אנחנו מדברים על רובי סער, מקלעים וכדורים. גם טילים ומערכות מתקדמות. המגבלה היחידה זה הכסף. אם הייתה אפשרות היו מוכרים להם גם F-16 וטנק מרכבה, אבל יש דברים שהם לא יכולים לשלם עליהם".
סוחר הנשק השני, המכונה ד', מרחיב ומגלה את אחת הסיבות, חוץ מתאוות בצע, לשיתוף הפעולה הישראלי עם דרום סודאן: "לנו הישראלים יש אינטרס של ממש להשקיע במדינה הזו, וכרגע הנשק זה הכיוון העיקרי. זה עוד מדינה שתהיה לטובתנו במוסדות האו"ם, מדינה שמכניסה דולרים לקופת המדינה, מדינה שהיא בעלת ברית. זה משהו נדיר בעולם שלנו".
למרות נסיונות מרובים לקבל את התייחסותם, חברת גלובל CST וישראל זיו לא מסרו תגובה עד מועד פרסום הכתבה. לאחר הפרסום פנה אלינו זיו באמצעות עורך דינו, משה כאהן, ודרש שנסיר את הכתבה במלואה, ולא יגיש נגדנו תביעה בגין לשון הרע. איום זה עדיין תלוי ועומד. לאחר התכתבות קצרה, ומבלי להסיר את היום, מסר עו"ד כאהן את התגובה הבאה לפרסום:
יש לציין כי בניגוד לטענותיו של כאהן, על כתבה זו חתומים שני כותבים בשמם הגלוי, ולמר זיו ולחברת גלובל ניתנו הזדמנויות רבות להגיב לכתבה, באמצעות פניות במייל, טלפון והודעות טקסט.
עמנואל רוזן מסר כי הוא לא מדבר עם עיתונאים.
[בכתבה הוכנסו מספר עדכונים לאחר קבלת תגובתו של ישראל זיו, בתאריך 3.11.16]
> צפו: שוטרים התאמנו עם רימוני הלם בין אזרחים ברחובות ירושלים
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן