חוסר ראיות? כבשים שנגנבו מפלסטינים אותרו על ידי פעילים

לפני כשלושה שבועות גנבו מתנחלים, בחסות המשטרה והצבא, כ-1,500 כבשים מקהילת ראס אל-עין שבבקעת הירדן. תלונות למשטרה נסגרו כמה ימים אחרי שהוגשו. פעילים ועיתונאים מצאו חלק מהכבשים שנגנבו לפי הסימונים עליהן, אך המשטרה בחרה לעכב פעיל ועיתונאי

מאת:
סלימאן זאיד מאכיל כבשה שנפצעה במהלך התקפת מתנחלים, שבה נגנבו 1,500 כבשים בקהילת ראס אל-עין (צילום: אורן זיו)

"לקחו את הכל, לא השאירו לנו אמצעים לחיות". סלימאן זאיד מאכיל כבשה שנפצעה במהלך התקפת מתנחלים שבה נגנבו 1,500 כבשים בקהילת ראס אל-עין (צילום: אורן זיו)

ביום שישי בצהריים ישב סלימאן זאיד, בן 50, על הקרקע בדיר הכבשים שלו בקהילת ​​ראס אל-עין והאכיל בידיו כבשה שנפצעה ולא יכלה ללכת. שבועיים לפני כן, ביום שישי 7 במרץ בשעה תשע בלילה, גנבו עשרות מתנחלים כ-1,500 כבשים מהקהילה בבקעת הירדן.

הגניבה, שגובתה על ידי הצבא והמשטרה שהיו במקום במהלך האירוע, תוכננה היטב. לסלימאן ומשפחתו נגנבו מאות כבשים. כעת הדירים שלהם ריקים כמעט לגמרי, ויש בהם רק כמה כבשים שלא נלקחו או שאותרו פצועות בשטח. כמה ימים אחרי התקרית, המשטרה כבר סגרה את התלונה שהגיש בנו, בעילה של "חוסר ראיות", אך פעילים ישראלים המלווים את התושבים הצליחו לאתר בעצמם חלק מהכבשים הגנובות.

כמו במקרים דומים בעבר, האירוע התחיל כשמתנחלים ממאחז שסמוך לקהילה טענו שנגנבו להם כבשים, והגיעו כדי לבצע "חיפושים". הפעם, הם הגיעו מראש עם צבא ומשטרה. "זו לא הפעם הראשונה שהם באים 'לחפש'. כשהם הגיעו, אמרתי להם שייכנסו להסתכל, אבל הם שברו את השער ותקפו אותי, ושוטר ירה באוויר", מעיד סולימאן, שגם נעצר לאחר מכן והוחזק שלושה ימים במעצר. לדברי תושבים, מתנחל ממאחז סמוך הגיע עם עדר הכבשים שלו כדי "לערבב אותן עם הכבשים שלנו ואז לקחת אותן".

הית'ם זאיד, בנו של סלימאן, בן 24, מספר: "הם הגיעו עם תוכנית. הם יודעים באיזה מבנה יש צאן. ההפקה היתה יחד עם הצבא והמשטרה. אמרנו למשטרה שהכבשים שלנו מסומנות, שאין כאן כבשה גנובה ושייכנסו לבדוק. אבל המתנחלים לא חיכו, שברו את השער, פרצו פנימה ולקחו את הכבשים".

לדבריו, "מטרת ההתקפות היא שנעזוב את האדמה. אנחנו חיים פה יותר מחמישים שנה. אנחנו פליטים מ-1948. אנחנו לא עושים בעיות, לא עם המתנחלים ולא עם הצבא והמשטרה. החיים בקהילה בדואית מבוססים על צאן, זאת הדרך שלנו להתפרנס ולפרנס את ילדינו. לקחו את הכל, לא השאירו לנו אמצעים לחיות. המצב קשה, במיוחד בחג. דיברנו עם הישראלים, עם התיאום הפלסטיני, יש לנו תיעוד, אבל לא דיברו איתנו עד היום".

מאז תחילת המלחמה גורשו יותר מ-60 קהילות ומקבצי מגורים בעקבות אלימות מתנחלים, שזוכה לגיבוי הרשויות. אחת משיטות הגירוש היא גניבת צאן, שגורמת לקהילות אחרות לעזוב מחשש לפגיעה בפרנסתן.

 >> פרויקט מיפוי: עשרות קהילות רועים גורשו במהלך המלחמה

במקרה של ראס אל-עין, חלק מהכבשים נגנבו בטנדרים וחלק נלקחו ברגל במעלה ההר, לכיוון "מאחזי הבלאדים" שמסביב להתנחלות כוכב השחר. בימים אלה עומלים המתנחלים על סלילת כביש שיחבר את המאחזים עם ראס אל-עין.

שיתוף הפעולה בין הרשויות למתנחלים נעשה מובהק עוד יותר כשבאותו לילה המשטרה יצרה קשר עם פעילים וביקשה מהם להגיע למאחז של זהר סבח כדי לקבל 30 כבשים בחזרה, אף שנגנבו הרבה יותר. בסרטון החזרת הכבשים ניתן לראות את סבח מדבר עם שוטר, שאומר לו: "מסרת את הכבשים? תודה רבה זהר".

בעוד המתנחלים, וגם המשטרה בהודעה שפרסמה, טוענים כי נגנבו כבשים ממאחז סמוך, התושבים מבהירים כי לאף פלסטיני אין בכלל אפשרות להגיע לשם. "אף אחד לא יכול להתקרב לשם, יירו בו ישר", אומר סלימאן.

התושבים נאלצו להגיע במשך יומיים לתחנת המשטרה בגבע בנימין, ולבסוף רק להית'ם הותר להיכנס, אף שלכמה תושבים נגנבו כבשים. "הגשתי תלונה ביום שני אחרי הגניבה. נגנבו לי 400 כבשים. לא הסכימו לקבל מכולם, רק ממני", מספר הית'ם. לפי ארגון "יש דין", המייצג את הית'ם, מסמכי המשטרה מעידים כי תלונה רשמית כבר נפתחה בשטח, אך יום אחד בלבד אחרי שהית'ם העיד בתחנת המשטרה, ב-11 במרץ, כבר נסגר התיק מ"חוסר ראיות", כשנראה שלא נעשה מאמץ כלשהו לאתר ראיות.

"היעדרם של כל כוונה או רצון לאכיפת החוק על מתנחלים אלימים הוא חלק מהמדיניות הממשלתית המוצהרת, שתכליתה לדחוק את הפלסטינים מהשטחים ולנשל אותם מרכושם ואדמותיהם", אמרה עו"ד רוני פלי מ"יש דין", המלווה את התושבים. "זו הפקרה מוחלטת של התושבים האלה, והתפרקות של מדינת ישראל מכל חובה חוקית".

donate

גם באגודה לזכויות האזרח הגישו תלונות בשם התושבים שלא איפשרו להם להיכנס לתחנת המשטרה. תלונות אלה נסגרו אף הן לאחר זמן קצר. עו"ד רעות שאער מהאגודה לזכויות האזרח מעידה על כך: "הגשתי תלונה בעבור שישה תושבים שלא הצליחו להגיע לתחנה. יומיים-שלושה לאחר מכן, קיבלתי הודעה שהתיק נסגר מחוסר ראיות, בלי שבכלל ניסו לדבר עם מישהו, יצרו קשר או ביקשו שמות של עדים. פשוט לא עשו כלום. שום פעולת חקירה".

לדבריה, "השיטה שהמתנחלים מצאו היא מאוד יעילה. אף שיש טענות נגדיות, לא בודקים אותן. זה מדאיג, ויקרה גם במקומות נוספים".

קהילת ראס אל-עין סמוכה לעיירה עוג'ה. היא נמצאת ליד מעיין ותעלת מים, שמשמשים להשקיית עדרים, לחקלאות, ופועלים גם כאתר נופש שאליו מגיעים פלסטינים וישראלים. לאחר אירועי ירי באזור במרץ 2024, החליטו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשרה לאיכות הסביבה עידית סילמן להפוך את המקום לשמורת טבע, מה שיוביל לדחיקת הפלסטינים מהמקום. זאת, במקביל להקמת מאחז ולהגעה יומיומית של המתנחלים למקום כדי למנוע מהפלסטינים לשאוב מים או לנפוש. בקיץ נגנבו מהקהילה 150 כבשים.

"המשטרה מסרבת לפעול"

על רקע חוסר התפקוד של המשטרה, פעילים ישראלים המלווים את התושבים החליטו לנסות לאתר את הכבשים בעצמם. כל כבשה בקהילה בת יותר משישה חודשים מסומנת בקווים שנצרבים על אוזנה. "כל הכבשים שלנו מסומנות, לכל משפחה יש את הסימון שלה", אומר הית'ם. "שלנו זה שני קווים על אוזן שמאל. הסימן הזה לא יורד. זה סימן שידוע מזמן, כדי לזהות את הכבשים אם הן מתערבבות במרעה. כשהגשתי את התלונה הראיתי למשטרה את הסימן, וזה מה שאמרתי לכל ארגון שפנה אלינו מאז הגניבה".

מימין: כבשה בקהילת ראס אל עין. משמאל: כבשה עם סימון של פלסטינים שאותרה בעדר של מתנחלים (צילומים: אורן זיו ושרית מיכאלי)

היה ברור שכבשים גנובות הוטמעו בעדר המתנחלים. מימין: כבשה בקהילת ראס אל עין. משמאל: כבשה עם סימון של פלסטינים שאותרה בעדר של מתנחלים (צילומים: אורן זיו ושרית מיכאלי)

בהמשך עלה החשד כי חלק מהצאן נמצא במערות באזור הקהילה ראס א-תין שגורשה בקיץ 2022 – אזור מוקף במאחזים, שלפלסטינים אין גישה אליו כיום, שנמצא כ-7 ק"מ בקו אווירי מהקהילה שממנה נגנבו הכבשים, מה שמעיד שהן עשו דרך ארוכה שלקחה זמן.

ביום שישי שעבר בבוקר יצא למקום סיור של עיתונאים ופעילים. חשוב לציין כי מדובר באזור שבו עוד לפני המלחמה מתנחלים הצליחו לגרש ממנו כמה קהילות, ולמעשה לרוקן שטח של 150 אלף דונם מפלסטינים. מאז אוקטובר גורשו באלימות הקהילות הבודדות שעוד נותרו במקום, לכן הגישה אליו מורכבת ומסוכנת. השטח שבו הוחזקו הכבשים הוא אדמה פלסטינית פרטית.

>> המטרה הושגה: 150 אלף דונם, כמעט נקיים מפלסטינים

עם ההגעה למקום נראה עדר כבשים גדול מחוץ למערה שבעבר שימשה את רועי הצאן הפלסטינים. במקום נראו חמש כבשים שמסומנות בסימון הפלסטיני. העדר נשא סימנים של "תג ממוספר" (מעין עגיל מפלסטיק), שזה סוג הסימון שבו משתמשים מתנחלי האזור. גם הכבשים שאוזניהן היו מסומנות בסימנים הפלסטיניים נשאו את הסימון של המתנחלים, כך שהיה ברור שכבשים גנובות הוטמעו בעדר המתנחלים.

במקום נכח מתנחל צעיר, שנראה מופתע מהביקור והזעיק עזרה. אחרי כמה דקות, עם סיום התיעוד, הגיעו למקום כמה מתנחלים רעולי פנים, שהתחילו לאיים על הנוכחים וניסו לתקוף צלם פלסטיני של רשת טלוויזיה זרה. האירוע כמעט הפך אלים, אך ככל הנראה בגלל מספר הצלמים שנכחו במקום החליטו המתנחלים – חלקם לבושים בחולצות של "השומר יו"ש" – לא לתקוף.

בהמשך המתנחלים חסמו את כלי הרכב ואמרו שלא ייתנו לפעילים ולעיתונאים לעזוב. למקום הגיעו כוחות צבא ומשטרה. השוטרים דיברו עם המתנחלים, ובחרו לעכב פעיל ועיתונאי גרמני בחשד ל"תקיפה והפרת הסדר", שכמובן לא התרחשו. הם שוחררו כעבור כמה שעות. כלי הרכב עזבו את המקום בליווי צבא ומשטרה.

אחד השוטרים שאל את הפעילים למה הגיעו למקום, ואחד מהם ענה: "באנו לתעד את הכבשים שנגנבו". "אם אתם יודעים, למה לא דיווחתם למשטרה?" שאל השוטר, והפעילים התקשו להסביר לו את המסכת הארוכה שעברו התושבים עד הגשת התלונה לפני עשרה ימים.

המקום שבו אותרו הכבשים הגנובות נמצא כ-3 ק"מ ממאחז בשם החווה של מיכה, באזור מבודד ומוסתר, מקום קצת לא הולם להחזיק בו כבשים כשישנם כל כך הרבה מאחזים עם דירים ריקים בסביבה. מצילומים שהגיעו לידי הפעילים נראה שכמה ימים לפני הסיור היו במקום יותר כבשים בבעלות פלסטינית. ניתן להניח שהמתנחלים מפזרים את הכבשים ומערבבים אותן בעדרים שלהם.

אחרי הסיור, צפה הית'ם בתיעוד הכבשים וזיהה חלק מהכבשים שלו, וגם כלב שנגנב ממנו. התיעוד גרם לו להיות קצת אופטימי. "ראיתי את הצילומים וזיהיתי את הכבשים שלי, שיש עליהן סימנים. כשראיתי שיש צילומים והן נמצאות, זה נותן לנו תקווה שבעזרת השם הן יחזרו, וגם הכלב, אם המשטרה תפעל. אבל המשטרה מסרבת לפעול בנושא הזה".

פנינו למשטרת ישראל עם כמה שאלות לגבי פעולות החקירה, אם נעצרו מתנחלים ואם נבדק המידע לגבי הכבשים שאותרו בראס א-תין.

במשטרה בחרו שלא לענות על השאלות, ולשלוח שוב את אותה תגובה שפורסמה יום לאחר האירוע: "אתמול התקבל דיווח על גניבת 50 ראשי צאן מהחווה של זהר הנמצאת בסמוך לישוב ייט"ב. כוחות משטרה מתחנת בנימין וכוחות צה"ל מחטיבת הבקעה והעמקים החלו בסריקות לאיתור העדר, הכוחות הגיעו לבדואיה סמוך לכפר הפלסטיני עוג'ה, שם איתרו הכוחות את העדר שנגנב. במקום נמצא חשוד פלסטיני בגיר, אשר עם הגעת הכוחות ניסה להימלט, לאחר מרדף רגלי הוא נתפס ונעצר. העדר הוחזר לבעליו על ידי הכוחות. החשוד הפלסטיני נעצר ונלקח לחקירה שם קשר עצמו למעשים, ובסיומה נכלא. החקירה נמשכת".

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה – לחצו כאן
אוהלי מגורים ורכב שהוצתו בכפר סינג׳יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

אוהלי מגורים ומכונית שהוצתו בכפר סינג'יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

הפוגרום בסינג'יל: מאמצי הגירוש מתרחבים לשטחי B

בתחילת השבוע הקימו מתנחלים מאחז ליד הכפר, שנמצא צפונית לרמאללה. המנהל האזרחי פירק את המאחז, והמתנחלים תקפו בתגובה את הכפר, כשהצבא לא מונע את האלימות ואף תוקף תושבים בעצמו. אותו דפוס שכבר הוביל לגירוש של כ-60 קהילות בשטחי C חוזר על עצמו גם כאן

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf