newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

במקום לשחרר אסירים פלסטינים, לא לעצור אותם מלכתחילה

במקום להתווכח על "מחוות" של שחרור האסירים הכבדים יש להפסיק את פס הייצור של המעצרים על עבירות שוליות ולהתעקש על הליך הוגן יותר בבתי המשפט הצבאיים

מאת:

אחד מהזרזים לכישלון הסבב האחרון של השיחות בין הישראלים לפלסטינים היה החלטת ישראל לבטל שחרור 26 אסירים פלסטיניים, עליו סוכם כמחווה לרשות הפלסטינית. סוגיית שחרור האסירים, בין אם במסגרת המשא ומתן ובין אם במסגרת עסקאות חילופי אסירים, נוגעת ברגשות מאוד חזקים משני הצדדים. עבור הפלסטינים, האסירים הם בני עמם המוחזקים על ידי כובש זר. עבור ישראלים רבים, האסירים הם "אנשים רעים", אחראים להרג ופגיעה בחיילי צה"ל ואזרחים יהודים.

שחרור אסירים, שנתפס בעיני צד אחד כפדיון שבויים, נתפס בעיני הצד השני כעיוות צדק ואף כסכנת נפשות. בהתאם לכך הפלסטינים ראו בביטול השחרור סיבה מספקת להפסקת השיחות; ואילו בישראל סבבי השחרור הקודמים הניעו גל מחאה וגינויים, ששיאו בהצעת חוק שנויה במחלוקת, המיועדת למנוע שחרורים עתידיים של אסירים עליהם הוטל מאסר עולם.

המשא ומתן בנושא האסירים הפלסטיניים נוטה להתמקד בקבוצה מסוימת של אסירים – אלו שנשפטו לתקופות מאסר ממושכות, בדרך כלל על רקע הרשעות באלימות חמורה (תוקפן של הרשעות אלו ו/או חומרתן של העבירות שנויות במחלוקת בין שני הצדדים). כל 78 האסירים ששוחררו עד כה כמחוות לקידום המשא ומתן בשנים 2013-14 היו שייכים לקבוצה זו (וכך גם היו אמורים להיות ה-26 ששחרורם בוטל). מבין 1,027 האסירים ששוחררו בעסקת שליט ב-2011, 434 נשפטו ל-20 שנה ומעלה (כולל 275 אסירי עולם) – וזו הייתה הקבוצה שעמדה במוקד המשא ומתן בין ישראל לחמאס.

> כמעט חודש לשביתת הרעב של למעלה ממאה עצירים מנהליים

ההתמקדות באסירים אלו היא מובנת וטבעית. הם אלו ששוהים, או צפויים לשהות, זמן רב מאחורי סורגים, והם גם אלה שמערכת המשפט הצבאית של ישראל הרשיעה בעברות חמורות, מבחינתה.

אולם יש לזכור שקבוצה זו היא מיעוט בקרב האסירים הפלסטיניים בכלל. לפי נתוני הארגון הפלסטיני אדאמיר, מדובר כיום בפחות מאלף אסירים מתוך כ-5,000 בסך הכל. כמובן שגם 15 או עשר שנות מאסר הינן תקופה ממושכת, אבל אפילו אם מורידים את הרף מוצאים שהאסירים שנשפטו לתקופות ממושכות הינם עדיין, ככל הנראה, מיעוט. על פי נתונים לא עדכניים של השב"ס (PDF), ב-2007 שני שליש מהאסירים נשפטו למאסר של 7 שנים ומטה.

ההזנחה של קבוצה זו על ידי תומכי פתרון שתי המדינות (שלא לומר, מתנגדיו), בישראל ובעולם, הינה תופעה מדאיגה ביותר. ראשית, מפני שמדובר בקבוצה גדולה בהרבה. על כל פלסטיני שנשפט לתקופה ארוכה ישנם, ככל הנראה, עשרות שריצו או מרצים תקופות קצרות יותר. ישנם חוקרים שטוענים כי חמישית מהגברים הפלסטיניים בגדה המערבית ובעזה שהו פרק זמן כלשהו בכלא הישראלי. גם אם המספרים נמוכים בהרבה, די בהם כדי לצייר קרימנילזציה של עם שלם.

שנית, ישנן סיבות טובות לחשוב שהאוכלוסייה הרחבה יותר של אסירים מגיעה לכלא בשל ליקויים מהותיים בבתי המשפט הצבאיים בהם הם מועמדים לדין. הליקויים עצמם רבים מכדי לפרטם כאן, אבל המנגנון הבסיסי שהם מייצרים ברור למדי.

שינוי מדיניות המעצרים כהשקעה לטווח הארוך

פלסטינים שנגדם מוגש כתב אישום על עבירה "ביטחונית" (כולל הפרות סדר) כמעט תמיד נעצרים עד תום ההליכים, כלומר למשך כשנה-שנתיים עד שדינם יוכרע. סיכוייהם להיות מזוכים בתום תקופה זו – מול בית משפט צבאי עוין – נמוכים למדי. תנאים אלו מייצרים תמריץ מאוד חזק להגיע לעסקת טיעון עם התביעה על תקופת מאסר קצרה יחסית, במיוחד כאשר הרשעה בבית משפט ישראלי זוכה לסטיגמה הרבה פחות משמעותית בחברה הפלסטינית. זוהי דינאמיקה, מטבע הדברים, שמשפיעה יותר על אסירים המואשמים בעבירות קלות יחסית, ויכולים להשיג עסקת טיעון סבירה.

ניתן לראות תימוכין לכך גם בנתונים שמוסר שירות בתי הסוהר לארגון זכויות האדם "בצלם". על פי נתונים אלו, שליש מהאסירים כיום נמצאים במעצר עוד לפני שניתן פסק דין בעניינם, וכמעט כולם נתונים במעצר עד תום ההליכים. מספר העצורים הוכפל בארבע השנים האחרונות, בעוד מספרם של האסירים שהורשעו ירד בשליש. זו אחת הסיבות לכך שמספרם הכולל של האסירים הפלסטיניים בקושי פחת באותה תקופה, למרות השקט היחסי בשנים האחרונות, והשחרורים ההמוניים בעסקת שליט.

אם ישראל תנהג ביתר ריסון במעצרים בגדה המערבית ותקפיד על הליך הוגן ומהיר בבתי המשפט הצבאיים, מספרם של האסירים הפלסטיניים יפחת בצורה משמעותית. זה לא יסייע לחידוש המו"מ הקטוע בין ישראל לרשות הפלסטינית. במובנים מסוימים, זה אפילו יקשה עליו. כליאתם של פחות אסירים תוביל לכך שהסוגיה תהיה פחות מרכזית בסדר היום הפלסטיני, וגם יצטמצם ה"מאגר" של אסירים שניתן לשחרר. בהתאם לכך, תיפגע היכולת של ישראל לבצע מחוות ועסקאות תוך שימוש בקלף מיקוח זה, והיכולת של הרשות להצביע על הישגים קונקרטיים שיצדיקו את המשך המו"מ.

זוהי דוגמה קלאסית למתח שבין קידום "שיחות השלום" בטווח הקצר והבינוני, והנחת התשתית לצדק אמיתי בין ישראלים לפלסטינים בטווח הארוך. אלו שמאמינים שהסכסוך ייפתר באמצעות פשרה בין אליטות, שרק צריכות למצוא מספיק עצמות להפיס את דעת הקהל, ימשיכו להתמקד ב"מחוות" של שחרור, ולהתעלם מפס הייצור של אסירים חדשים. אבל אלו שסבורים שהסדר אמיתי יבוא רק בתהליך הדרגתי של שינוי המציאות עבור שני העמים, צריכים למקד את מאמציהם בהתמודדות עם שורש הבעיה הרחבה היותר.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה בשיחה מקומית
יירוט של טיל מאיראן מעל הגדה המערבית, ב-18 ביוני 2025 (צילום: ויסאם השלמון / פלאש90)

יירוט של טיל מאיראן מעל הגדה המערבית, ב-18 ביוני 2025 (צילום: ויסאם השלמון / פלאש90)

מתחבאים מטילים בארון: ישראלית בגדה המערבית בזמן מלחמה

כמו כל ההורים הישראלים, גם שרי בשי מתמקדת בשמירה על ילדיה, פיזית ונפשית. אלא שהיא יהודייה שנשואה ליליד עזה ומתגוררת בגדה, בלי אזעקות ובלי מקלטים, ובתה המתבגרת רואה באיום האיראני זירה נוספת להפגין את עצמאותה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf