מעל מאה עצירים מנהליים שובתים רעב כבר שלושה שבועות
על פי ארגון זכויות האדם הפלסטיני א-דמיר, שב"ס נוקט בצעדי ענישה קשים כלפי השובתים. אלפי אסירים הצטרפו לשביתת הזדהות בת יום אחד. גם בכירי אסירי חמאס התחילו בשביתה
כתב: נדב פרנקוביץ'
כמאה ושלושים עצורים בבתי הכלא הישראלים שובתים רעב מעל שלושה שבועות במחאה על השימוש הלא מידתי שישראל עושה בכלי המעצר המנהלי. השובתים מוחים על הפרת הבטחה שנתנה המדינה בעקבות שביתת הרעב ההמונית בשנת 2012 להגביל את השימוש במעצרים מנהליים למקרים חריגים.
בשבוע שעבר התקיימה בעזה צעדת סולידריות לציון שלושה שבועות לשביתת הרעב של העצירים המנהליים בבתי הכלא הישראליים. הצעדה ההמונית אשר אורגנה על ידי תנועת השמאל הפלסטינית 'החזית הדמוקראטית לשחרור פלסטין' התכנסה מול בנייני האו"ם בעזה ומשם פנתה לעבר אוהל המחאה וההזדהות עם שובתי הרעב, הממוקם מול משרדי הצלב האדום במערב העיר. המפגינים נשאו כרזות שעליהן נכתב בין השאר "האסירים בסכנה", "לא למעצר מנהלי", ו"מים ומלח – כבוד אנושי".
חבר הוועדה המרכזית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, לואי אבו מעמר, קרא להנהגה הפלסטינית "לנקוט צעדים ממשיים ולנהל מערכה מדינית, דיפלומטית ומשפטית בזירה הבינלאומית נגד הכיבוש, על מנת להביא לגינויו ולהכרה בינלאומית בפשעיו ובפשעי מערכת המשפט הצבאית הישראלית, האחראית להליכים הגזעניים הננקטים נגד האסירים הפלסטינים".
בישראל מוחזקים כיום כמעט מאתיים עצירים מנהליים ללא משפט, מבלי שהם יודעים במה הם מואשמים וללא שנקבע להם תאריך שחרור. כתשעים מתוך העצירים המנהליים שובתים רעב, בדרישה לשים קץ למעצרים המנהליים ולשחררם לאלתר. אליהם הצטרפו לאות הזדהות 35 אסירים לא מנהליים.
השביתה הקבוצתית נמשכת, כאמור, כבר מעל לשלושה שבועות אולם שביתת הרעב החלה למעשה עוד קודם לכן, כיוזמה עצמאית של העציר המנהלי אימן אטביש שהחל לשבות רעב כבר לפני 75 ימים. בהמשך הצטרף אליו העציר המנהלי עדנאן שנאיטה, אשר שובת כבר 52 ימים.
על פי דיווח של א-דמיר (ערבית), ארגון זכויות אדם פלסטיני העוסק בזכויות אסירים, שירות בתי הסוהר נוקט בצעדי ענישה קשים כלפי השובתים: חלק מהשובתים הועברו לבידוד בצינוק; אסירים מדווחים על התנפלויות פיזיות המלוות בהכאה של השובתים בתואנה של עריכת חיפוש, שבמהלכו מרוכזים השובתים בכלוב מסורג כשהם אזוקים זה לזה בידיהם וברגליהם למשך ארבע שעות; החרמת בגדים ותכשירי היגיינה, רחצה וניקיון של השובתים; החרמת כוסות השתייה כדי לאלץ את השובתים לשתות מהברז; אכילת ארוחות הסוהרים מול השובתים כדי לנסות לשבור את רוחם; מניעת ביקורים משפחתיים; מניעת עיתונים, רדיו ומכשירי חשמל אחרים, מלבד מאוורר; מניעת קבלת ושליחת מכתבים; החרמת ספרים ומניעת קריאה כלשהי מלבד בספרי קודש ודת; החרמת ומניעת שימוש בכלים מוזיקליים ומשחקי לוח או משחקים אחרים; החרמת ציוד אישי אחר; הפחתת זמן טיול בחצר.
בא-דמיר מדווחים גם כי בימים הראשונים לשביתה מספר שובתי רעב אף הוכו קשות על ידי סוהרים מיחידות "נחשון" ו"מצדה". ביניהם מאזן ומוחמד ג'מאל א-תנשה, שהועברו לאחר מכן למרפאה הראשית של שירות בתי הסוהר, וכן חבר הפרלמנט העצור מטעם חמאס, מוחמד מאהר בדר, שנפצע באצבעו, ועצור נוסף.
בנוסף צמצמו מאוד רשויות בתי הכלא ומתקני המעצר את הקשר בין העצורים שובתי הרעב לעורכי דינם, בתואנות שווא שונות כגון הכרזה על מצב חירום בבתי הכלא, קיום ספירות פתע, עיכוב עורכי הדין בחדרי ההמתנה למשך שעות ארוכות וצמצום וקיצור ביקורים של נציגי הצלב האדום.
העציר המנהלי חמד ע'אנם, ממנהיגי קבוצת השובתים, מסר לארגון א-דמיר שרבים מהעצירים ובמיוחד מי שנחשבים למנהיגי השביתה מועברים לבידוד ולאגפים שונים, ונשללו מהם ביקורים וקנטינה לתקופות של בין חודשיים לארבעה חודשים.
ביום חמישי שעבר השתתפו קרוב לחמשת אלפים אסירים ועצירים בשביתת הזדהות של יום אחד עם שובתי הרעב, שבמהלכה החזירו את שלושת הארוחות וסירבו לאכלן. גם כלפיהם ננקטו באותו יום צעדי ענישה דומים. העצירים טוענים כי רופאי שירות בתי הסוהר משתפים פעולה עם הנהלת בתי הכלא ומנסים לשכנע את העצירים לאכול ואף מנצלים את ביקורי הרופא כדי לנסות ולהגיש להם אוכל כדי לשבור את רוחם.
מוקדם יותר היום (שבת) הודיעה גם הרשות העליונה של אסירי חמאס, כי יו"ר אסירי חמאס, עבאס א-סיד, ומספר אסירי חמאס בכירים נוספים, ביניהם גם חסן סלאמה, מראשי הזרוע הצבאית של חמאס, הצטרפו לשובתי הרעב.
מדוברות שב"ס נמסר בתגובה כי "על פי פקודות שב״ס מוגדרת שביתת רעב כעבירה על הסדר והמשמעת בבית הסוהר. מהשובתים נשללות פריווילגיות הניתנות לאסירים ובהן ביקורים, מוצרי חשמל וקנטינה. מהשובתים לא נמנעים ביקורי עורכי דין המגיעים להם על פי חוק. השובתים מופרדים משאר האסירים ומרוכזים במספר מתחמים ע״מ שיהיה ניתן לעקוב אחריהם מבחינה רפואית. כלל השובתים במצב בריאותי משביע רצון ובמידת הצורך מועברים למרכז הרפואי של שב״ס ברמלה או לחילופין לבתי החולים. כל טענה על שימוש בכוח שלא על פי החוק ניתן להפנות למחלקה לחקירות סוהרים, אך לנו לא ידוע על כזה".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן