פעיל מרכזי מבלעין נעצר במהלך רכיבת אופניים לציון יום הנכבה

מאות רוכבי אופניים השתתפו בתחרות "רכיבת השיבה" שיצאה מרמאללה לבלעין. כשהגיעו לחומת ההפרדה ירו החיילים גז מדמיע ופזרו את הרוכבים. בנוסף על עבדאללה אבו רחמה, ממנהיגי המאבק העממי בבלעין, נעצרה גם פעילה ישראלית

מאת:

כתב וצילם: אורן זיו

אחד ממנהיגי המחאה העממית בכפר בלעין, עבדאללה אבו רחמה, נעצר אתמול (שישי) באלימות על ידי שוטרי מג"ב בזמן רכיבת אופניים בגדה המערבית לציון 68 שנים לנכבה. בנוסף נעצרה פעילה ישראלית.

מאות רוכבי אופניים, פלסטינים ולצידם גם תומכים מרחבי העולם, השתתפו באירוע הרכיבה התחרותית תחת הכותרת "רכיבת השיבה" שיצא מהעיר רמאללה והסתיים בחומת ההפרדה בכפר בלעין בו מתקיימות מידי שבוע ב-11 השנים האחרונות הפגנות נגד גדר ההפרדה והכיבוש.

> כן, עדיין מפגינים בבלעין, גם אם קצת אחרת

עבדאללה אבו רחמה נעצר בתום "רכיבת השיבה" בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

עבדאללה אבו רחמה נעצר בתום "רכיבת השיבה" בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

כוחות הבטחון ירו גז לעבר המשתתפים ב"רכיבת השיבה" לאחר שהגיעו עם אופניהם לנקודת הסיום בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

כוחות הבטחון ירו גז לעבר המשתתפים ב"רכיבת השיבה" לאחר שהגיעו עם אופניהם לנקודת הסיום בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

כשהחלו הרוכבים שסיימו את המסלול להתקבץ מול חומת ההפרדה בבלעין, שם היה אמור להתקיים טקס הענקת גביעים למנצחים, החלו חיילים ושוטרי מג"ב לחצות את החומה מכיוון ההתנחלות מודיעין עלית. הם הורו לרוכבים ולעיתונאים הרבים שהגיעו לסקר את הארוע להתפזר.

בשנה האחרונה הצבא לא מאפשר להפגנות השבועיות בבלעין להגיע לחומת ההפרדה, ועוצר אותן כבר ביציאה מהכפר. הפעם, מכיוון שהרכיבה הסתימה כשעתיים לפני תחילת ההפגנה המסורתית, השתנתה השגרה והרוכבים הגיעו קרוב לחומה. החיילים שלא אהבו את ההפתעה, החלו לירות רימוני גז מדמיע ורימוני הלם לעבר הרוכבים, שהחלו לברוח לכיוון הכפר.

חשוב להדגיש שפלסטינים לא יכולים לקיים הפגנות או מחאות מכל סוג שהוא בגדה המערבית, וכי כל הפגנה שכן מתקיימת – בגדה בכלל ובבילעין בפרט, קטנה כגדולה – מפוזרת בכוח על ידי הצבא שמכריז באופן אוטומטי כמעט על המקום כשטח צבאי סגור.

> עדויות חדשות: הרג האחים במעבר קלנדיה לא היה מוצדק

כוחות הבטחון ירו גז לעבר המשתתפים ב"רכיבת השיבה" לאחר שהגיעו עם אופניהם לנקודת הסיום בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

כוחות הבטחון ירו גז לעבר המשתתפים ב"רכיבת השיבה" לאחר שהגיעו עם אופניהם לנקודת הסיום בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

לאחר הירי חלפה קבוצה קטנה של רוכבים על פני החיילים ושוטרי מג"ב שהתמקמו על תוואי הגדר הישנה, שפורקה בהוראת בג"ץ ב-2010. ביניהם היה עבדאללה אבו רחמה, ממנהגי המחאה בכפר, שניגש למפקד במקום ושאל אותו בעברית מדוע החיילים פיזרו את אירוע הרכיבה. "זו לא הפגנה, גם לילדים ולצעירים שלנו יש זכות לנסוע על אופניים בדיוק כמו לילדים ישראלים", הוא אמר לקצין שהורה לו לעזוב את המקום ואיים לעצור אותו.

"זאת אפילו לא הפגנה, למה לירות עלינו גז מדמיע?" המשיך אבו רחמה לשאול. בשלב הזה הגיעו שוטרי מג״ב והחלו לדחוף את אבו רחמה, שעדיין החזיק באופניים עליהם רכב בתחרות. תוך שניות הוא נעצר על ידיהם תוך הפעלת אלימות, נלקח הצידה, ושם הוכה על ידי מספר שוטרים. לצלמים שהיו במקום דאגו החיילים להבהיר שאם לא יעזבו – גם הם יעצרו.

פעילה ישראלית שהגיעה למקום זמן קצר לאחר המעצר, נעצרה גם היא לאחר ששאלה את המפקד מהי סיבת המעצר של עבדאללה אבו רחמה. בשעות הערב אתמול נחקרו השניים בתחנת המשטרה "שער בנימין" שבגדה המערבית. שניהם הואשמו בהפרת צו שטח צבאי סגור ובהפרעה לשוטר. הפעילה הישראלית צפויה להיות מובאת בפני שופט בירושלים לאחר יציאת השבת.

> "כל כמה דקות מישהו הכה אותנו עם קת הנשק, נתן לנו סטירה או בעיטה"

שלושת המנצחים ב"רכיבת השיבה" עם הבגיעים. מוקדם יותר נעצר הפעיל עבדאללה אבו רחמה. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

שלושת המנצחים ב"רכיבת השיבה" עם הבגיעים. מוקדם יותר נעצר הפעיל עבדאללה אבו רחמה. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

מפגין בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

מפגין בבלעין. 13 במאי 2016 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

במשך מעל לעשור של הפגנות ומאבק עממי בבלעין נעצר עבדאללה אבו רחמה – שהוכר על ידי האיחוד האירופי כ"מגן זכויות אדם" – מספר פעמים. בעוד שישראלים שנעצרים בגדה המערבית נשפטים תחת החוק הישראלי, ומובאים בפני שופט תוך 24 שעות, פלסטינים נשפטים במערכת הצבאית, וניתן להחזיק אותם במצער עד 8 ימים בטרם יראו שופט. פעילים איתם שוחחתי בכפר הביעו חשש שעבדאללה יוחזק במעצר זמן רב בגלל מעורבותו בארגון ההפגנות בכפר ובשל עונש מאסר על תנאי שנקבע לו במשפט קודם.

לאחר שיתר הרוכבים חזרו לכפר, התקיים במקום טקס הענקת גביעים לשלושת המנצחים במקומות הראשונים. לאחר תפילת הצהריים, כמדי יום שישי, צעדו עשרות פלסטינים, ולצידם פעילים ישראלים ובינלאומיים, בפעם השנייה באותו יום לעבר החומה. החיילים, שעמדו על תוואי הגדר שפורקה, ירו גז מדמיע כשההפגנה יצאה מהכפר. מהירי פרצו שתי שרפות, אחת מהן בסמוך לבית.

נשלחה בקשה לתגובה ממשטרת ישראל וזו תתפרסם כאן אם וכאשר תתקבל.

> פרופסור שעבד עם נאס"א יושב במעצר מנהלי בגלל "הסתה ברשתות חברתיות"

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם. 

לתמיכה בשיחה מקומית
אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

צעירות עוטות חיג'אב מבחירה, לא תפקיד ביה"ס להתערב

בחברה הערבית בישראל מתקיים דיון סוער, לאחר שבית הספר הנוצרי טרה סנטה בעכו אסר על תלמידה מוסלמית לעטות חיג'אב. האיסור מתעלם מכך שקם דור חדש של נשים שעבורן כיסוי הראש אינו סמל לכפייה דתית, אלא ביטוי לזהות אישית

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf