newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עדויות חדשות: הרג האחים במעבר קלנדיה לא היה מוצדק

מאבטחים אזרחיים נחקרים על מעורבותם בירי באחים מראם ואיבראהים שנהרגו במחסום קלנדיה. מעדויות חדשות שמפרסם "בצלם" עולה כי לא נשקפה להם או לשוטרים במחסום סכנת חיים בזמן שירו. המשטרה עדיין מסרבת לחשוף את הסרטונים המתעדים את האירוע

מאת:

ביום רביעי ב-27 באפריל נורו למוות במחסום קלנדיה מראם סאלח חסן אבו אסמאעיל, צעירה בת 23, משכונת א-ראם במזרח ירושלים, אם לשתי בנות, ואבראהים סאלח טאהה בן 16 מבית סוריכּ. תחקיר בצלם שמסתמך על עדי ראיה קובע כי הירי היה לא מוצדק. על פרטי החקירה המשטרתית מוטל צו איסור פרסום אשר אשר לטענת  שופטת בית המשפט השלום בירושלים, ג'ויה סקפה-שפירא, הוא נחוץ לצורך "הבטחת תקינות החקירה ולמניעת פגיעה בביטחון הציבור".

לפי גרסת המשטרה, מראם אבו אסמעיל ואחיה אברהים נכנסו לאזור המיועד לרכבים בלבד במחסום. בדוברות המשטרה דיווחו ש"שוטרים ולוחמי מג"ב המוצבים במעבר קלנדיה הבחינו בגבר ואישה ב.מ. [בני מיעוטים] הצועדים לכיוון המעבר המיועד למעבר כלי רכב בלבד כאשר, ידה בתוך תיק שהיה ברשותה וידו של המחבל מאחורי גבו אוחזת בדבר מה שעורר את חשדם של השוטרים.

"השוטרים הפועלים במקום צעקו לעברם מספר פעמים לעצור ולא להמשיך להתקדם. המחבלת והמחבל המשיכו לצעוד ולהתקרב לשוטרים, אשר המשיכו לקרוא לעברם לעצור ולהשליך את התיק שהיה ברשותה. המחבלת עצרה במרחק קרוב לשוטרים, החלה לצעוד מספר צעדים לאחור יחד עם המחבל, כאשר לפתע הסתובבו שוב לעבר השוטרים, המחבלת שלפה סכין שהיה בתיקה והשליכה בכיוון ישיר לשוטר שעמד בסמוך אליה. השוטר לא נפגע. השוטרים והמאבטחים פעלו במהירות וירו לעברם של המחבלים ונטרלו אותם".

כבר אז היה ברור שגרסה זו איננה מלאה, ולכן דרשנו בשיחה מקומית לחשוף את הסרטון המתעד את האירוע. מאז התברר כי לא השוטרים היו מי שירו לעבר האחים, סימן לכך שהשוטרים כנראה לא חשו בסכנת חיים. מי שביצעו את הירי היו מאבטחים אזרחיים של "מודיעין אזרחי" שנחקרים עתה.

> על המשטרה לחשוף את תיעוד הריגת האחים בקלנדיה

מעבר קלנדיה. (יותם רונן/אקטיבסטילס)

מעבר קלנדיה. (יותם רונן/אקטיבסטילס)

עדויות חדשות שמפרסם היום ארגון "בצלם" מציירות גרסה אחרת. ע.מ., בת 50, שהייתה עדה לאירוע, תיארה אותו ב-5.5.16 בפני תחקירן בצלם איאד חדאד:

אני מקבצת נדבות במחסום קלנדיה באופן קבוע. אני תמיד יושבת באותו המקום, באזור של השער שבו עוברים כלי הרכב היוצאים. ב-27.4.16, בערך בשעה 10:30, ראיתי בחורה צעירה, בת עשרים ומשהו ואיתה נער. ראיתי אותם משוחחים חמש או עשר דקות ליד השער, במרחק של כ-20 מטר ממני. פתאום, הבחורה התחילה להתקדם פנימה לעומק המחסום. אחיה הלך מאחוריה והחזיק ביד שלה. לאשה היה תיק יד של נשים על הכתף. כשהיא עברה לידי אמרתי לה 'אסור להיכנס מפה. עכשיו הם יירו בך. לא מכאן המעבר'. היא בכל זאת המשיכה להתקדם. שמעתי גם כמה נהגים קוראים לה לעצור ומזהירים אותה.

שמעתי את אנשי הביטחון צועקים לה לחזור אחורה. אני חושבת שאחד מהם השתמש ברמקול. בהתחלה לא ראיתי שהיא מחזיקה משהו. אז ראיתי אותה מרימה משהו ביד, אבל לא הצלחתי לזהות מה זה היה. מיד התחיל ירי שכוון ישירות עליה ועל אחיה. ברחתי משם ושמעתי את הירי ממשיך. הסתכלתי עליהם וראיתי שהם כבר נהרגו ונפלו ארצה.

העד ע.ר., בן 16, סיפר גם הוא לתחקירן בצלם איאד חדאד ב-5.5.16 מה ראה באותו היום:

אני מוכר דובדבנים במחסום קלנדיה, ליד המסלול שיוצא מהמחסום. ב-27.4.16 ראיתי בחורה בערך בת 25. היה איתה בחור צעיר. האישה התקדמה אל נהגי מוניות שעמדו קרוב אליי ודיברה איתם. אחרי שהיא עזבה את המקום אחד הנהגים סיפר שהיא שאלה איך נכנסים למעבר והוא הדריך אותה לשער של הולכי הרגל, שנמצא במרחק של כמה מטרים משער המכוניות.

אולי היא לא הבינה, ואולי זה מה שהיא התכוונה לעשות, אני לא יודע, אבל ראינו אותה נכנסת למחסום דרך השער של המכוניות היוצאות, ולא דרך שער הולכי הרגל. היא התקדמה לכיוון העמדות שבהן אנשי הביטחון הישראלים עורכים חיפוש.

שמעתי קריאה ברמקול, מכיוון מגדל התצפית שבכניסה למחסום. אני חושב שזו הייתה קריאת אזהרה. לא הבנתי מה אמרו, אבל הנחתי שהורו להם להפסיק להתקדם. הבחורה והבחור המשיכו להתקדם, אבל הבחור משך אותה בידה הימנית. הם הגיעו עד למרחק של עשרים מטרים בערך מעמדות החיפוש שבהן היו אנשי ביטחון, ואנשי הביטחון פתחו באש. לא שמתי לב לצבע המדים שלהם ואני גם לא יודע לזהות את המדים של הכוחות השונים. הבחורה והבחור נפלו מיד כשנורו. כנראה שהם נהרגו מיד, כי לא ראיתי שום תזוזה. אחר-כך, המשטרה והצבא סגרו את המחסום, גירשו את הנוסעים, ומנעו מכולם להתקרב. הם סגרו את השערים והתחילו לירות רימוני הלם ורימוני גז כדי להרחיק את האנשים מהאזור. גם אני ברחתי.

עצרתי כשכבר הייתי רחוק משם וראיתי שהגיע אמבולנס ישראלי, מכיוון ירושלים. אבל הם לא עשו כלום בשביל הנפגעים. הם עצרו שם וחיכו ורק יותר מאוחר, אחרי שעה לפחות, הם פינו את ההרוגים. ראיתי גם אמבולנס פלסטיני שהגיע, אבל לא הרשו לו להיכנס או לפנות את הנפגעים.

> מתרבים הסימנים: הירי במחסום קלנדיה היה הוצאה להורג או רצח

נשים במעבר קלנדיה (יותם רונן/אקטיבסטילס)

נשים במעבר קלנדיה (יותם רונן/אקטיבסטילס)

גם ללא הסרטון שיישב בין הגרסאות ישנן בעיות רבות בגרסת המשטרה. ראשית, האח בן ה-16 נורה כאשר בבירור לא היווה כלל איום. אפילו לפי גרסת המשטרה הנער לא אחז בדבר ולא עמד סמוך לשוטרים. איך ייתכן שהיווה איום שמצדיק ויתור על שלבי נוהל מעצר חשוד וירי על מנת להרוג? גם אם בחגורתו נמצא סכין, כמו שהמשטרה טוענת, גם לשיטתה הוא אפילו לא שלף אותו.

גם לגבי מראם אבו אסמעיל הגרסה הרשמית מאוד בעייתית. גם לפי המשטרה היא לא החזיקה בסכין בזמן שנורתה, כאשר בהחלט ייתכן כי השליכה את הסכין כדרך להיפטר ממנה קודם לכן. לפי עדים גופה נוקב בכ-15 כדורים – ירי שנועד בבירור להרוג. למה לא הפסיקו לירות כאשר מראם לא היוותה יותר איום, בהיותה לא חמושה ופצועה? שוטרים חמושים מאחורי בטונדות בהחלט מסוגלים להצליח לעצור מישהי במצב כזה, או במקרה הגרוע לירות לעבר רגליה.

מאידך, על פי דיווחים של עדי ראייה שהיו במקום, השניים צעדו ברגל במסלול המיועד למכוניות ולא הבינו את הקריאות אליהם בעברית לעצור. אז, כאשר אברהים אחז בידה של מראם על מנת להוביל אותה למסלול הנכון, היא נורתה על ידי שוטרים שעמדו במרחק של כ-20 מטרים מהם מאחורי מגן בטון. כאשר התכופף אחיה להגיש לה עזרה נורה גם הוא. עדי הראייה טוענים שלא נשקפה כל סכנה מהם לשוטרים במקום, ושלאחר הירי נמנע מהם טיפול רפואי.

כך נראית הזירה במחסום קלנדיה. השניים שכבו במרחק גדול מנקודות הבידוק לרכבים שבהן עומדים בדרך כלל השוטרים:

שוטרים יורים לעבר פלסטינים במחסום קלנדיה, 2014 (יותם רונן / אקטיבסטילס)

שוטרים יורים לעבר פלסטינים במחסום קלנדיה, 2014 (יותם רונן / אקטיבסטילס)

פוטו רצח

כדי להבהיר שלא מדובר במדיניות גורפת של אי-שחרור צילומי מצלמות אבטחה על ידי המשטרה, אפשר להביא מספר דוגמאות שצילומים כאלה שוחררו מיידית, כאשר הם תמכו בגרסת השוטרים: במקרה של סאדק זיאד גרבייה, שנורה למוות על ידי שוטרי מג"ב במחסום הקיוסק שליד אבו דיס, המשטרה שחררה את הצילומים זמן קצר אחרי האירוע; גם בסיפור של מוחמד זכראנה, שנורה למוות במחסום ג'למה, יצאו צילומי מצלמות האבטחה זמן קצר אחרי התקרית; י' בת ה-16 נעצרה במחסום קלנדיה, אותו מחסום בדיוק בו נורו למוות האחים הפעם. אז החיילים הצליחו לעצור אותה מבלי לירות אפילו לא ירייה אחת, והצילומים ממעצרה שוחררו כבר למהדורת הערב של אותו יום; והרשימה עוד ארוכה.

> "כל כמה דקות מישהו הכה אותנו עם קת הנשק, נתן לנו סטירה או בעיטה"

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf