newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מסמכים חושפים: משרד החוץ מימן את סוכנות הידיעות עתי"ם

העובדה שהתקשורת הישראלית היתה תמיד מגוייסת לצרכי ההסברה של השלטון אינה מפתיעה. אבל פעם, מסתבר, היא גם קיבלה על זה כסף

מאת:

ככל שמסכת השקרים, המניפולציות והדיסאינפורמציה סביב אירועי אום אל-חיראן נחשפה והלכה, אחת השאלות שעלו לדיון ציבורי היתה תפקיד התקשורת בהתגלגלות הפרשה האומללה הזו: איך יתכן שכלי תקשורת רבים כל כך אימצו למן הרגע הראשון את גרסת המשטרה, איך הכתירו את יעקוב אבו אלקיעאן המנוח בתואר מחבל וחזרו להדהד את עמדות מפכ"ל המשטרה והשר הממונה עליו גם כאשר סימני השאלה סביב גרסתם הצטברו עוד ועוד?

את תפקודה האומלל של התקשורת המרכזית בפרשה הזו אפשר וצריך לבקר, אבל צריך מידה לא מבוטלת של נאיביות כדי להיות מופתעים ממנו. התקשורת הישראלית, בגדול, היא תקשורת מגוייסת. תמיד היתה. זה לא רק הקמפיין "קודם כל ישראלי" שהשיק אתר וואלה בהנהגת ינון מגל במהלך מבצע צוק איתן, שחלילה לא נחשוד בהם שהם קודם כל עיתונאים, או ההתעקשות לכנות בתואר "מחבל" גם פלסטינים הפועלים נגד כוחות חמושים בשטח כבוש; אלה רק דוגמאות המעידות על הכלל. והכלל הוא שהתקשורת הישראלית, בהכללה לא מוגזמת, רואה עצמה כחלק מהכלים המערכתיים לביסוס והנחלת הנרטיב הישראלי בסכסוך מול הפלסטינים, מול הציבור הישראלי ומול דעת הקהל העולמית כאחד.

> עדות מפ"ת: לא משכירים לנו דירות, מדברים אלינו לא יפה, קוראים לנו גנבים

גולדה מאיר בפגישה המסורתית עם עדת העורכים בבית סוקולוב (אוסף התצלומים הלאומי)

גולדה מאיר בפגישה המסורתית עם עדת העורכים בבית סוקולוב (אוסף התצלומים הלאומי)

לממסד, כמובן, זאת עסקה משתלמת מאוד. תקשורת ממושמעת היא חלומו של כל שלטון. ראו את המוסד המפוקפק של ועדת העורכים, למשל, או את עצם העובדה שבמדינה המתיימרת להיות דמוקרטית, השלטון הוא שמחליט מי בכלל נחשב לעיתונאי ומי לא. אבל הסימביוזה הזו, מסתבר, עמוקה משנדמה.

עד לפני קצת למעלה מעשר שנים פעלה בישראל עתי"ם ("עיתונות ישראלית מאוגדת"), סוכנות ידיעות שהוקמה בשנת 1950 על ידי עשרה גופי תקשורת, ביניהם החברות שהוציאו לאור את העיתונים היומיים מעריב, ידיעות אחרונות, הארץ, הצופה, על המשמר, דבר, ג'רוזלם פוסט, הבוקר וידיעות חדשות (ומאוחר יותר הצטרף גם קול ישראל). הסוכנות סיפקה במשך שנות פעילותה שירותים עיתונאים לחלק ניכר מהעיתונים בארץ, ובנוסף קיימה קשרים עם סוכנויות חדשות בינלאומיות בעולם ושימשה כמפיצה בלעדית של כמה מהן בישראל. במועצת המנהלים והוועדה המייעצת לענייני עריכה ישבו, בין היתר, נח מוזס, גרשון שוקן, עמוס שוקן, אריה דיסנציק, דב יודקובסקי, גדעון סאמט, ועוד. חלק מכתבי הסוכנות שימשו במקביל גם ככתבים של עיתונים יומיים.

בערך הויקיפדי של עתי"ם נכתב "עתי"ם פעלה כסוכנות חדשות לאומית, כמקובל בארצות רבות בעולם, אך נהגה כגוף עצמאי ואובייקטיבי, המקיים את עצמו ללא כל תמיכה ממשלתית (הדגשה שלי, א.נ)". חיים בלצן, מייסדה של סוכנות הידיעות ומי שעמד בראשה במשך 25 שנה, מספר בזיכרונותיו כי "מקור המימון – תשלום חודשי של העיתונים עצמם".

האמנם ללא כל תמיכה ממשלתית? לא בדיוק. מסמכים שחושף מכון עקבות מעלים כי תמיכה שכזו היתה גם היתה, אבל מטעמיהם שלהם שני הצדדים העדיפו לשמור אותה חשאית. כך, במכתב ששלח נתנאל לורך, מנהל מחלקת ההסברה במשרד החוץ, לחברי ועדת המנכ"לים לענייני הסברה ב-5 ביוני 1968 הכולל עותק של ההסכם שנחתם בין המשרד ובין סוכנות עתי"ם, הוא כותב כך:

הסוכנות איינה מעוניינת בפרסום ההסכם – מטעמים משלה ואנו מטעמים משלנו מזדהים איתה בעניין זה. מעתה יעמוד לרשותנו כלי לא ממשלתי שבאמצעותו ניתן להעביר ידיעות לסוכנויות לאומיות ולעיתונים בארצות שונות".

ההסכם עצמו מפרט את תנאי ההתקשרות, בין היתר סכום הכסף שיעביר משרד החוץ לסוכנות – 30,000 ל"י לתקופה של שנה. על-פי סעיף 5 להסכם, "עתי"ם תהיה אחראית על השירות ותכנו, ותסתייע בייעוץ והדרכה של משרד החוץ. ניסוח החדשות יהיה בידי עתי"ם אך לשני הצדדים – הן למשרד החוץ והן לעתי"ם – זכות ויטו במובן שלא יועברו בשירות דברים שהם בניגוד לדעת משרד החוץ או בניגוד לדעת עתי"ם". סוכנות הידיעות היחידה במדינה החולשת על לא מעט מהאינפורמציה שמזינה את התקשורת, מעניקה למדינה זכות וטו על תכניה. ליד ההסכם הזה, אפילו פרשיית ביבי-מוזס מקבלת פרופורציות חדשות.

מסמך 1 by orly noy on Scribd

מסמך נוסף משנת 1975 מעיד כי לפחות כלי תקשורת אחד מהשותפים בסוכנות עתי"ם כבר פתח לו ערוץ עצמאי מול הממשלה: במכתבו לשר ההסברה אהרון יריב, מבקש מזכיר המערכת של הג'רוזלם פוסט, ארי רט, בנוסף על מימון שכבר מתקבל בפועל, מימון נוסף למסע בארצות הברית לצורך הפצת השבועון ומוסיף: "למותר לציין את הערך ההסברתי של השבועון של הפוסט דוקא בתקופה זו בה אופנסיבת ההסברה הערבית הינה בעיצומה". מסמכים אחרים חושפים בקשות של סוכנות עתי"ם לממן נסיעות של כתבים ואף של ראש הסוכנות לכנסים בחו"ל.

מסמך 2 by orly noy on Scribd

אין לדעת כמה כספים השקיעה מדינת ישראל במשך השנים בשלל דרכים כדי להבטיח סיקור תקשורתי "הולם" ושליטה במידע שהתקשורת הישראלית מספקת לצרכניה. אבל כיוון שצרכני התקשורת הישראלים, כלומר אנחנו, האזרחים, הם גם אלה שמספקים את כסף איתו המדינה רוכשת לעצמה סיקור אוהד, הבה נקווה שלא מדובר בסכומים גבוהים מאוד; לא רק בגלל תפיסות של אתיקה בסיסית, אלא גם מפני שמדובר בעסקה כלכלית גרועה מאוד: בסופו של דבר, רוב התקשורת הישראלית מוכנה להיות שופר ההסברה של השלטון גם בחינם, פשוט חבל על הכסף.

> מלחמות קטנות ומועילות: צוק איתן כהצהרת כוונות פוליטית

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ילדים בתור חלוקת מזון בח'אן יונס, דרום רצועת עזה, ב-29 בנובמבר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

ילדים בתור חלוקת מזון בח'אן יונס, דרום רצועת עזה, ב-29 בנובמבר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

"לא למות רעבים. זה כל מה שאנחנו מקווים לו עכשיו"

המצור הישראלי ההדוק על צפון רצועת עזה והיחס המקל שמקבלות כנופיות שבוזזות את משאיות הציוד הובילו למחסור חמור במזון ולזינוק חד במחירו. הרעב חמור במיוחד בצפון, אבל מורגש גם בשאר חלקי הרצועה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf