newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חמש סיבות טובות לתמוך במתווה הגז של נתניהו

אם נתעקש שהציבור יקבל רווחים מהגז עלולים לקרות פה אסונות: מערכת הבריאות תשתפר ואנשים יחיו יותר ומחירי הדיור יעלו, כולנו נשתעמם ללא עבודה, ונתעסק יותר מדי בגאדג'טים במקום לדבר אחד עם השני. סאטירה

מאת:

אלבר קאמי כבר אמר "כל מה שאני יודע על מוסריות ומחויבות האדם אני חייב למשחק הכדורגל".

זה נכון גם לגביי, וכמו שבכדורגל יש רק מאמן אחד, אז כך גם בחיים המאמן שלנו הוא נתניהו, ואם הוא אומר שמתווה הגז הוא נכון ומאוזן – אני מאמין לו. מאמין שזה באמת ככה, ואני לא חושד בו במניעים זרים, או בכך שהמתווה יביא להפסד של 100 מיליארד שקל, או שהוא חלילה משקר.

אני גם מאמין לנתניהו שכניעה לפופוליזם תגרום לאסון. (אם כי אני לא מבין איך זה בדיוק עובד. הרי, אם יש משהו שטוב לכלל – סביר להניח שהפופולוס, הציבור, ירצה בכך, ואז לעשות את מה שטוב לכלל זה פופוליזם. אז באופן מובנה המשמעות של לא להיכנע לפופוליזם תהיה לרעת הכלל, אלא אם כן הכלל אינו יודע מה טוב לו, וזה מתנשא לחשוב ככה).

בכל אופן, לכל אלו שלא רוצים להסתפק בסיבה המוצדקת המסתכמת בכך שנתניהו אמר שזה טוב, חשבתי למנות כמה סיבות טובות שמצאתי בעצמי לתמיכה במתווה הגז:

1. עושר זה מנוון. נניח שמתווה נתניהו לא יתקבל, והשינויים הפופולוסטים יוכנסו בו. כך נהיה בדרך הבטוחה לתרחיש האימים הנורבגי, כו כל אזרח נורבגי הפך למעשה למיליונר תודות לרווחי הגז. ומה יקרה אז? אולי עושר כזה נראה נוצץ בהתחלה, אבל מה נעשה בשעות היום הרבות שיתפנו? כל התירוצים שנתנו לאמא למה אין לנו זמן להתקשר ילכו לפח. לאיזה תכלית נייעד את חיינו? שעות רבות שיוקדשו לפתע לחשיבה אינסופית על מהות החיים סביר להניח יחרפנו את רובנו. עושר מביא לאיבוד פרספקטיבה.

שלא לדבר על כך ששנאת עשירים היא דבר ידוע ומוכר בארץ. אנשים יסתכלו עלינו בעין עקומה. יגידו שאנחנו חמדנים. כאשר אדם מהרחוב יהיה נחמד אלינו לא נדע אם זה בגלל כספנו או שהוא אכן מחבב אותנו, והנה וכהנה וכהנה בעיות עושר. עדיף שלא.

> שלא יעבדו עליכם: העובדות על כל הספינים של חברות הגז

בנימין נתניהו מוביל שיירת גמלים (עמוס בן גרשום, לע"מ)

סומכים על המנהיג. בנימין נתניהו מוביל שיירת גמלים (עמוס בן גרשום, לע"מ)

2. "היזהרו בבני עניים שמהם תצא תורה" (תלמוד בבלי, מסכת נדרים, דף פא, עמוד א). מתווה הגז הפופוליסטי בוודאות גם ישאיר ירושה משמעותית לילדינו. אז היום אמנם יש מיליון ילדים עניים במדינה, אבל מספר זה צפוי לקטון משמעותית, ואז ממי תבוא תורה? מאיפה יבואו כל אותם ילדי העניים שלמרות, או אולי בגלל, כל בתי הספר הלא מתוקצבים בפריפריה יזהרו בחיינו האינטלקטואלים?

בצד השני של המטבע אפשר לציין שילדי עשירים הם לעיתים לא בדיוק מוצלחים, חלקם למעשה אימבצלים גמורים (ע"ע תקרית "קפה אובמה"), וכמעט אף פעם הם לא יודעים את ערכו של שקל והם גם מפונקים. זוכרים את האושר שזכינו לו כשקיבלנו אפניים חדשים שחיכינו להם כל השנה? לא עוד.

3. חשמל זול מרחיק בני-אדם זה מזה. כבר כיום זו בעיה מוכרת: מאז ימי ICQ עד הצ'אט- רולט היום, היחסים בין בני-אדם הפכו סינטטיים, הרגשות הפכו לאימוטיקונים. השיח הקצר והמיידי במרחב הווירטואלי שינה לא רק את היחס שלנו לאחרים, אלא גם אותנו, כי יכולות השיח שלנו מקרינות על מרחב הרגשות שלנו. אנחנו רוצים הכל עכשיו ומיד, דורשים אינטימיות מזויפת תחומה במסכים כחולים, ב-140 תווים, בעוד שעומק דורש זמן ומחוייבות.

האם לא יהיה זה נפלא שהחשמל היקר להחריד שיצחק תשובה מייעד לנו יהפוך את השימוש במחשב למותרות? ששוב נצא לרחובות ונתחבר אחד לשני בדרך שנהגנו לעשות משך מיליוני שנים?

הלכתי אל היערות כי רציתי לחיות באופן מכוון, לחיות מול העובדות המהותיות ביותר של החיים לבדן ולראות אם אני יכול לא ללמוד את מה שיש להן ללמד ולא, כשאעמוד למות, לגלות שלא חייתי". וולדן

שנאמץ את שרירי גופינו ונמנע ממוות בטרם עת בשל הניוון של העידן המודרני? שהקמצנות על הדלקת האורות היקרים בלילות יחזיר לביתינו את הרומנטיקה הישנה, את הנרות, את הניצוץ שאבד?  וכל זה עוד ביתר שאת בהפסקות החשמל התכופות שככל הנראה שנחווה בכל פעם שנובל אנרג'י יחילטו לסחוט שוב את הממשלה, בדיוק כמו שיצרני החשמל המופרטים עושים בארה"ב.

4. גז זול יביא לשימוש מופחת במזוט מזהם. לפי מחקרים הפחתה של 10 אחוז בשימוש במזוט יפחית את שיעור פליטת גזי החממה בארץ ב-24 אחוז, ומספר המתים כתוצאת לוואי מכך, ללא הוכחת נזק או אחריות, ירד בכ-526 בשנה, מתוכם 123 במרכז הארץ.

לעומת זאת גז במחיר כפול למקובל בארה"ב למשל, כמו שנתניהו מציע, יביא בדיוק לתוצאה ההפוכה. אמנם במחשבה ראשונה זה נראה כמו דבר רע, אבל במחשבה שניה זה דווקא ברור כמו שמיים מפוחמים. עוד 123 מתים במרכז הארץ, כמו אלו בחיפה או בטול כרם כיום, פירושם בממוצע עוד 96 דירות פנויות במרכז הארץ. ייתכן שאפילו יותר מכך, עכשיו שנישואי להט"ב הפכו ללא מגניבים בעקבות אימוצם על ידי המיינסטרים שלשום.

יתרה מכך, הזיהום הרב יגרום לחולי אסטמה רבים, וכך רפורמת שר הנבצרות כחלון, אשר צפויה להפוך את פיצולי הדירות לכוכים לחוקית, תהיה רלוונטית יותר, שכן חולים אלו לא ששים לזוז הרבה וכוך קטן דווקא משרת אותם יותר טוב מדירה רחבת ידיים אשר דורשת נקיון רב והליכות ארוכות בתוך הבית. 

הדבר נכון במיוחד לגבי אוכלוסיית המבוגרים, שכבר כיום בקושי מצליחים להתקיים מכספי הביטוח הלאומי, ושכל שני וחמישי מתפרסמת עוד כתבה על עוני בקרבם. שלא לדבר על מה יקרה כאשר כסף לא מועט מהרווחים יופנה לשיפור בתי החולים ואותם מבוגרים יחיו עד גיליאים מופלגים של ממש. אסון למחירי הדיור.

כסיפא אפשר לציין גם שהתחממות גלובלית תביא לירידה דרמטית במספר המתים בשנה כתוצאי מפגעי קור בחורף, ואנחנו הרי הומניים, אז יאללה התחממות.

מחאת הגז בתל אביב. 27 ביוני 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

העם בחר בפודל, העם יקבל פודל. מחאת הגז בתל אביב. 27 ביוני 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

5. כי זה מה שהציבור בחר. כפי שהוסבר בפירוט והיטב במצע המפלגה השלטת, העם בחר במצע הכלכלי שהיא הציעה לציבור בוחריה. (אני לא מתאר לעצמי כי בחרו במפלגה מסיבות פחות עקרוניות ממתווה גז שישפיע עליהם ישירות בעשרות השנים הקרובות).

כלומר, הם בחרו ברעיון הקפיטליזם, זה שסבור כי אין דבר כזה יותר מדי חמדנות, ושככל שניתן לכמה שפחות אנשים לשלוט בכמה שיותר משאבים כך ייטב לכולם. הם הצביעו בעד הרעיון שיד פלאית כלשהי תדאג כבר שהעושר יחלחל, בדיוק כפי שרואים בעולם ב-20 השנים האחרונות, כאשר האי-שיוויון הכפיל את עצמו. זאת לעומת הרעיון המופרך לגמרי שהעושר יתפזר היטב כאשר נפזר אותו היטב.

אז גם אם איננו כלכלנים, או איין ראנד, ולכן לא מסוגלים להבין את ההגיון מאחורי הרעיון הכלכלי הזה, מי שמסרב להשלים עמו הוא מפסידן גרוע, שמסרב להבין את המשחק הדמוקרטי ולא מכבד את החלטת כל 30 המנדטים האישיים של שרת התרבות. אז אם השמאל רוצה לחזור לשלטון מתישהו בזמן הקרוב, הוא צריך ללמוד לכבד קודם כל את הבוחר והחלטותיו.

לסיכום, לפעמים צריך לדעת לחשוב מחוץ לאסדה, לא לירות מהמותן ולהתנגד לכל מה שנתניהו מציע רק כי הוא מציע זאת, ולהבין שיש לפעמים גם שיקולים יותר מורכבים, כי לא כל הצדק נמצא במקום אחד.

> מאסר על הסתה בפייסבוק? רק לערבים

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מלחמת ההשמדה בעזה והרדיפות הקשות כאן בתוך החברה שלנו חיזקו את הרעיון לעזוב את הארץ. אמאני טאטור בבית הקפה שלה בנצרת (באדיבות המצולמת)

מלחמת ההשמדה בעזה והרדיפות הקשות כאן בתוך החברה שלנו חיזקו את הרעיון לעזוב את הארץ. אמאני טאטור בבית הקפה שלה בנצרת (באדיבות המצולמת)

אזרחים ערבים חושבים על הגירה: "מוכיחים לנו שאין לנו כאן עתיד"

כמו בחברה היהודית, גם בחברה הערבית שומעים יותר ויותר על אזרחים שעזבו לחו"ל. הפשיעה, הקושי הכלכלי, הגזענות וסתימת הפיות דוחפים אותם החוצה. "אנחנו אוהבים את המולדת, אבל זה נעשה קשה", אומרים המהגרים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf