המתנחלים שתקפו בוואדי רחאל לא שמעו שמגנים אותם
הזעזוע מהפוגרום בג'ית לא הפריע למתנחלים ממאחז לא חוקי סמוך להתנחלות אפרת לתקוף השבוע את תושבי הכפר הקטן. במתקפה נהרג אדם אחד וארבעה נפצעו. בדובר צה"ל טוענים שהירי החי בוצע על ידי חיילים ו"נסיבות המקרה בבירור". התושבים טוענים שהחיילים הגיעו למקום רק מאוחר יותר
אחרי הפוגרום בג'ית לפני כשבועיים, נושא ההתקפות המאורגנות של מתנחלים על פלסטינים עלה לראש סדר היום. ראש הממשלה ושרים גינו, רבים תהו מדוע אין עצורים, וראש השב"כ שלח מכתב חריף נגד "הטרור היהודי". אך למרות ההצהרות, בשטח האלימות נמשכת ללא כל הפרעה. כמעט כל יום מתקבל דיווח נוסף על מתנחלים שתוקפים קהילות פלסטיניות, כאשר הצבא במקרה הטוב עומד מנגד, ובמקרים אחרים לוקח חלק בתקיפות.
ביום שלישי בבוקר, דרך הכניסה לכפר ואדי רחאל, הצמוד להתנחלות אפרת, היתה מלאה באבנים; ראייה להתקפה שהתרחשה במקום בלילה. על פי עדויות תושבים, כ-12 מתנחלים, שהגיעו ממאחז סמוך, נכנסו לכפר ותקפו בתים. עדים מספרים כי כשהתושבים יצאו להגן על עצמם, התוקפים פתחו באש חיה. בתקיפה נהרג חליל סאלם זיאדה (47) ונפצעו ארבעה אנשים נוספים. במקום נמצאו כ-40 תרמילי קליעים.
ההרוג, חליל סאלם זיאדה, היה בעל תושבות מזרח ירושלמית, וחילק את זמנו בין ביתו בכפר לביתו בירושלים. משפחתו בחרה לקבור אותו בגדה, ובהלווייתו השתתפו מאות קרובי משפחה ותושבים.
בדובר צה"ל מסרו לגבי המקרה כי "פלסטינים יידו אבנים לעבר רכב ישראלי סמוך לחוות העיטם במרחב חטיבת עציון. נגרם נזק לרכב. לאחר מכן, פלסטינים יידו אבנים לעבר אזרחים ישראלים נוספים שהגיעו למרחב חרבת עבדאללה אברהים. במרחב התפתח חיכוך הדדי בין שני הצדדים.
"כוחות שקפצו לנקודה הגיבו בירי למול הפרת סדר שהתפתחה. זוהו פגיעות. מוכרת טענה על אזרח ישראלי שנורה ונהרג מירי במהלך האירוע. נסיבות המקרה בבירור. בנוסף, נפתחה חקירה של משטרת ישראל בנושא".
תושבים בכפר טוענים כי לא נראה שהיתה "סיבה" או תירוץ למתקפה.
כמו מרבית ההתקפות, גם ההתקפה על ואדי רחאל יצאה ממאחז לא חוקי. הכפר צמוד להתנחלות הארוכה והצרה אפרת ממזרח. בשנים האחרונות הוקם מאחז נוסף, גבעת עיטם, על השטח שבו החלו עבודות להקמת גדר ההפרדה, אך הופסקו. הגישה למאחז היא דרך פאתי הכפר.
חמדי זיאדה, ראש מועצת ואדי רחאל שהיה במקום בזמן המתקפה, סיפר ל"שיחה מקומית": "המתנחלים החלו במתקפה על ואדי רחאל, הרסו רכבים פרטיים של תושבים, ותקפו באבנים את המבנים הראשונים בכפר. לאחר מכן הם פתחו באש חיה ישירות על תושבים. ארבעה נפצעו, וחליל סאלם נפטר. הכפר צמוד להתנחלות אפרת. המתנחלים מהמאחז גבעת עיטם מטרידים את התושבים באופן יומיומי ומתמשך. הם הגיעו מהמאחז בכלי רכב. היו איתם אנשי ביטחון של ההתנחלות. הצבא נכנס רק חצי שעה או 40 דקות אחרי שהתחילה ההתקפה. הם היו בשער של אפרת, ורק אחרי כחצי שעה הם נכנסו והוציאו את המתנחלים מהמקום".
עד ראיה נוסף, מוניר פאוורה, סיפר ל"שיחה מקומית": "ישבתי עם השאהיד (חליל; א"ז), והגיעו חדשות שמתנחלים תוקפים בתים של שכנים שלנו. קמנו ונסענו ברכב, וראינו את המתנחלים הורסים מכוניות ובית, וזורקים אבנים. חנינו ליד השכנים, והופתענו כשכמה מהם התחילו בירי חי. צעירים (מהכפר; א"ז) הגיעו כדי לסייע, להגן על עצמם. ראינו מתנחל שפתח באש על האנשים, פצע ארבעה ופגע בחליל".
פאוורה אמר כי "זאת לא ההתקפה הראשונה. לא קרה דבר לפניה, לא היו בעיות. הם אלה שהתחילו, הגיעו לרחוב ותקפו. הם היו 12 מתנחלים, חלקם חמושים וחלקם לא".
לפני פרסום ב"הארץ", ייתכן שחיילי כוח הגנה מרחבית (הגמ"ר) של חיילי מילואים מאזור ההתנחלות אפרת והמאחז חוות העיטם לקחו חלק באירועים, אף שלפי ההנחיות אסור להם לפעול מחוץ להתנחלויות ללא אישור. כוחות הגנה מרחבית הם כוחות מילואים שמורכבים מתושבי ההתנחלויות, האחראים על "תחום האבטחה של היישוב". מאז אוקטובר הורחבה פעילות גדודי ההגמ"ר, אך מסוף אפריל צומצם מספרם משמעותית. ייתכן שההבדל בגרסאות בין הצבא לתושבים הפלסטינים נובע מכך שהיו במקום חיילים שלא לבשו מדים.
לפי ארגון כרם נבות, המאחז הוקם לראשונה לפני יותר מעשר שנים, ואז פורק והוקם שוב לפני כשבע שנים מצפון מזרח להתנחלות אפרת. האזור נמצא ממזרח לתוואי הגדר המאושר שישראל החלה לבנות לפני כ-20 שנה, אך לא סיימה. המאחז מסייע להשתלט על האזור כדי לחבר את אפרת לגוש ההתנחלויות תקוע ונוקדים.
>>> המטרה הושגה: 150 אלף דונם, כמעט נקיים מפלסטינים
דרור אטקס מכרם נבות אמר ל"שיחה מקומית" כי "כבר יותר מעשור מנסים להשתלט על השטח לכיוון בית לחם וארטאס. ברור שלבנייה שם יהיו השלכות מרחיקות לכת, מכיוון שזה ממזרח לגדר שרצו לבנות ולא סיימו. זהו ניסיון לפרוץ את מה שמוגדר כ'גושי התנחלויות' כדי לחבר בין החלק הזה של אפרת לתקוע ונוקדים. אין רצף של מה שמוגדר כ'אדמות מדינה' בין אפרת למאחז, ולכן מנסים כבר שנים לפרוץ כבישים מאפרת למאחז, כדי שהגישה לא תהיה דרך הכפר".
אטקס הוסיף: "מדובר במהלך שרואים כבר עשרות שנים בשטח. ברגע שיש מאחז אז יש אלימות, כי הם לא רוצים שהפלסטינים יגיעו לאדמות שלהם, וזו התוצאה".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן