newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"נתניהו מדבר ולא יעשה כלום". בג'ית לא התרגשו מהגינויים לפוגרום

בכפר ליד שכם רגילים לאלימות מתנחלים, אבל התקפה מאורגנת כמו זו של יום חמישי בלילה הם עוד לא ראו. "אם לא הייתי לוקח את הילדים, הם היו הורגים את כולם", סיפר תושב שביתו נשרף

מאת:
ד״ר איברהים סדה ליד רכבו שהוצת בכפר ג׳ית (צילום: אורן זיו)

"אנחנו צריכים מעשים, לא דיבורים". ד"ר איברהים סדה ליד רכבו שהוצת בכפר ג'ית בפוגרום של מתנחלים, אוגוסט 2024 (צילום: אורן זיו)

הפוגרום שביצעו מתנחלים בכפר ג'ית ליד שכם ביום חמישי האחרון – שבמהלכו נורה למוות צעיר תושב הכפר, נפצעוחמישה, ונשרפו ארבעה בתים ושלוש מכוניות – אינו חריג בגדה המערבית. ראינו פוגרומים כאלה לפני 7 באוקטובר, ובוודאי גם אחריו. מה שהיה חריג היה מבול הגינויים מצד אנשי ימין – מראש הממשלה בנימין נתניהו, עד שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ח"כ צבי סוכות, ואפילו ראש מועצת שומרון יוסי דגן.

"כשיצאנו החוצה מצאנו את החתול שלנו, הראש מנותק מהגוף"

אבל מצעד הגינויים הזה לא עשה רושם על תושבי הכפר. "נתניהו רק מדבר, הוא לא יעשה דבר", אמרה לילה רשיד, קרובת משפחתו של ההרוג, רשיד סדה בן ה-23, בעודה תומכת באימו של ההרוג. "תראה מה עושים לפלסטינים בעזה, ואף אחד בעולם לא עושה דבר".

"אנחנו צריכים מעשים, לא דיבורים", אמר ד"ר איברהים סדה, בן 55, שביתו הותקף בפוגרום. "החיילים, הצבא, אומרים שהם נגד, בואו תעשו משהו. אנחנו פה תחת האחריות הביטחונית של ישראל בשטח C, שיבואו ויגנו עלינו. תעצרו את המתנחלים. אנחנו לא באנו אליהם (על המתנחלים; א"ז), הם באו לפה".

ד"ר סדה עמד מחוץ לביתו, ליד שתי מכוניות שלו שנשרפו לחלוטין. גם הכניסה לביתו וחלק מהחצר עלו באש. "היינו בערב עם המשפחה, אכלנו, שתינו ודיברנו", הוא שחזר. "אנחנו אנשים שוחרי שלום, אנחנו לא עולים למעלה (לכיוון המאחז; א"ז) רק בבתים שלנו.

"המתנחלים הגיעו מהדרך. הם היו יותר ממאה, רעולי פנים. היו להם כלי נשק, לנו אין כלום. הם שברו את המכוניות והציתו אש, זרקו פנימה דלק ושתי המכוניות עלו באש. מיהרנו עם מים לכבות. אנשים הגנו על עצמם עם אבנים. הצבא הגיע רק אחרי שעה והפסיק את הקרב".

יצוין שלפי עדות שפורסמה בעיתון "הארץ", חיילים נכחו בכפר בעת ההתקפה ולא עשו דבר.

ההלוויה של הצעיר רשיד סדה בכפר ג׳ית (צילום: אורן זיו)

נורה כשיצא אל מול המתנחלים. ההלוויה של הצעיר רשיד סדה, שנרצח בפוגרום בכפר ג'ית (צילום: אורן זיו)

על פי עדויות התושבים בג'ית, המתנחלים הגיעו מאורגנים, חמושים ברובים, בנשק קר ובאמצעים להצית שריפות, בדומה לפוגרומים בתורמוס עיא או בחווארה בשנה שעברה. מאז המלחמה בעזה, המצב רק החמיר. שישה פלסטינים נהרגו מאש מתנחלים בימים הראשונים של המלחמה. אחרי רצח הנער בנימין אחימאיר באפריל השנה, מתנחלים ערכו פוגרומים בכמה כפרים, שבמהלכם נהרג פלסטיני בכפר אל-מוע'יר והוצתו עשרות בתים ומכוניות. במהלך אותו חודש נרצחו גם שני רועי צאן סמוך לעיירה עקרבה. זאת כשבמקביל באותה תקופה, התרחשו גם אירועים יומיומיים של תקיפה.

תושבים בג'ית סיפרו כי המתנחלים הגיעו משביל הגישה מחוות גלעד, ולפני הכניסה לכפר התפצלו וצעדו בשתי דרכים. רובם היו לבושים בשחור, רבים מהם עוטים מסכות. כמה מהם נשאו אלות, ואחרים הביאו חומרי בעירה.

"הצבא עמד בכניסה לכפר"

"הילדים הקטנים שיחקו בחצר", סיפר מועאוויה סדה, בן 30, שגר בבית בקצה הכפר, הקרוב ביותר לחוות גלעד. "כשראינו שהם מגיעים רעולי פנים ועם נשקים, לקחתי את הילדים, שמתי אותם ברכב וברחנו במהירות למטה. הבית זו לא בעיה, הבעיה זה הילדים. אם לא הייתי לוקח אותם, הם היו הורגים את כולם", הוא סיפר, כשהוא עומד בסלון שנשרף כליל.

"הם היו עשרות", המשיך מועאוויה, "חלק עם נשק, חלקם עם גז (פלפל) ועם חומרי בעירה, הם באו מוכנים ומאורגנים". לדבריו, הם שרפו את הבית הסמוך לביתו ומכונית שעמדה שם, ואז שברו את חלונות ביתו, שפכו בנזין והציתו. "הם עושים מה שהם רוצים", הוא אמר. "הצבא עמד כל הזמן בכניסה לכפר, מנע את ההגעה של כיבוי אש ואמבולנס. הם (כיבוי האש והאמבולנס; א"ז) הגיעו לאחר שהסתיימו ההצתות, ואנחנו כיבינו בעצמנו. הצבא רק ירה באוויר, והמתנחלים יצאו".

מוהנד סדה, דודו של ההרוג, תיאר גם הוא מתקפה מאורגנת. "היינו בבית, מתנחלים הגיעו מכיוון חוות גלעד, תושבים ביקשו עזרה, אז יצאנו לשם. הם (המתנחלים) היו כמאה, מוכנים עם בנזין ונשק, אחרים גם עם אלות. היה להם הכל. כשהצעירים (מהכפר; א"ז) התקרבו, הם (המתנחלים) ירו מהם מטווח אפס, אחד נהרג והשני נפצע. לא היו שם אנשים 'סתם'. כולם לקחו חלק. הם לא פחדו".

בית שהוצת על ידי מתנחלים בכפר ג׳ית (צילום: אורן זיו)

שברו את החלונות והציתו. בית שהוצת על ידי מתנחלים בכפר ג'ית (צילום: אורן זיו)

בדברי הגינוי שלו יוסי דגן טען, שאת התקיפה ביצעו "צעירים שמגיעים מחוץ לשומרון ומייצרים אלימות". אולם לפי עדויות התושבים בג'ית, התוקפים הגיעו מחוות גלעד. מוהנד סרה סיפר כי הם ראו 20 עד 30 מכוניות על הכביש הראשי. "זו פעם ראשונה שיש התקפה בהיקף כזה", הוא אמר. "אנחנו מוקפים במתנחלים".

"היתה להם תוכנית, הם עבדו כמו בצבא", אמר תושב הכפר סאמר ערמאן. "הם באו ברגל, פעלו במהירות כדי שלא תהיה לנו אפשרות להגן על עצמנו. זו לא ההתקפה הראשונה, אבל לא היתה התקפה כזו גדולה". לדבריו, למתנחלים לא התלוו חיילים, "אבל לחלקם היה נשק ארוך", ובכל במקרה, משום שהיו לבושים שחור והלכו בין עצי הזית, היה קשה לזהות אותם. לדברי ערמאן, ההרוג רשיד סדה "נורה מכדור בודד, אבל כשהם פתחו בירי על הצעירים, היה ירי אוטומטי, לא כדור-כדור, אלא ברצף".

ערמאן אמר כי להתקפה לא קדם כל אירוע אחר, דבר שגם גורמים רשמיים ישראלים אישרו. "כאן אין בעיות, לא היה שום דבר. הם (המתנחלים) באו בעבר, אבל הצעירים (בכפר) יצאו והם עזבו". לא הפעם. ערמאן תיאר פחד גדול בכפר. "הם באים לשרוף, ואין מי שיעזור", אמר. "איך נעמוד מול מתנחלים חמושים? מה אפשר לעשות? גם אם כל הכפר ייצא וישב מולם, זה לא יעזור. הם רוצים להפחיד את האנשים, שנעזוב את הכפר, זו נקודה אסטרטגית עבורם".

רכב שהוצת על ידי מתנחלים בכפר ג׳ית (צילום: אורן זיו)

התקפה מאורגנת. רכב שהוצת על ידי מתנחלים בכפר ג'ית (צילום: אורן זיו)

בהודעת הגינוי של דגן, שאליה הצטרף גם ראש מועצת קדומים עוזאל ותיק, נאמר כי "אנחנו עומדים כאן גם ככה מול טרור, מול קשיים מדיניים מהארץ ומבחוץ, ולא צריכים את מעשי האלימות שלכם". הנוסח הזה חושף כנראה את המניע האמיתי לגינויים מימין: חשש מסנקציות. הסנקציות הבינלאומיות מתמקדות במתנחלים שאין להם תפקיד רשמי, אבל בהתנחלויות חוששים כנראה שהסנקציות יעלו מדרגה ויגיעו גם לבכירים.

גם המשא ומתן בקטר ותשומת הלב שקיבלה ההתקפה על משפחה מרהט שהגיעה בטעות למאחז גבעת רונן תרמו כנראה לחשש בימין מפני לחץ בינלאומי. אבל התושבים בג'ית, כאמור, לא התרגשו מהגינויים בימין, והיו סקפטיים לגבי האפשרות שיקבלו הגנה או צדק.

"הבן שלי הלך. כולם שקרנים, הם לא יעשו דבר", אמרה אימן, אימו של רשיד שנהרג מהירי. "מי שירה בו ברח. המתנחלים מוגנים על ידי הצבא כל הזמן". היא סיפרה שבנה עבד במחשבים. "הוא לא היה רק הבן שלי, אלא גם חבר", אמרה.

לילה רשיד, קרובת משפחה של ההרוג, הוסיפה: "אנחנו אלה שמשלמים את המחיר. הם רוצים להוציא אותנו מכאן. הם לא יעצרו אף אחד. עצרו אחד ושחררו, כמו שקרה לסוהרים בכלא (החשודים באונס בשדה תימן; א"ז). לא רק ששחררו אותם, גם נתנו להם כבוד".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מערך איסוף האשפה קרס. חוף הים בדיר אל-בלח, יוני 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

מערך איסוף האשפה קרס. חוף הים בדיר אל-בלח, יוני 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

המלחמה בעזה היא אסון סביבתי

פסולת רעילה, מחלות העוברות במים, פליטות פחמן אדירות כתוצאה מחומרי נפץ וקריסת מבנים. ד"ר מרים עבד אל-חי מתארת את הנזקים הרבים והמגוונים של המתקפה הישראלית על המערכות האקולוגיות באזור

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf