newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בעקבות הפרסום ב"שיחה מקומית": הסטודנטית הפלסטינית חוסנה

נדיה סבאענה, שאנשי משרד הבריאות סירבו לחסנה במבצע של אוניברסיטת ת"א לפני כשלושה שבועות, קיבלה היום את החיסון. "לפעמים צריך לדחוף כדי להשיג את הזכויות שלך נגד כל השיטה". נשיא האוניברסיטה פנה לשר הבריאות ומחה נגד אפליית הסטודנטים הפלסטינים

מאת:

"לפעמים נאיבי להאמין שזכויות אדם בסיסיות מובטחות לך, לפעמים אתה צריך לדחוף כדי להשיג את הזכויות שלך נגד כל הסיכויים ונגד כל השיטה" – כך אמרה נדיה סבאענה, סטודנטית פלסטינית מאוניברסיטת תל אביב, שחוסנה היום (שלישי) נגד קורונה לאחר שנציגי משרד הבריאות סירבו לחסנה לפני שלושה שבועות.

כפי שפורסם כאן ב"שיחה מקומית", לפני שלושה שבועות יזמה אוניברסיטת תל אביב מבצע חיסונים שנועד לאנשי סגל, עובדים וסטודנטים, כולל סטודנטים זרים. סבאענה, תושבת צפון הגדה המערבית, סטודנטית לתואר שני הלומדת בתוכנית למינהל עסקים בתל אביב, הגיעה לקבל חיסון, אבל צוות מד"א שהיה במקום סירב לחסנה משום שהיא פלסטינית.

חיסון לקורונה. צילום אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

חיסון לקורונה. צילום אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

גורם באוניברסיטה שנכח במקום לפני שלושה שבועות אישר היום ל"שיחה מקומית" כי במשך שש שעות ניסו אנשי האוניברסיטה לשכנע את אנשי משרד הבריאות לאפשר לסבאענה להתחסן, אבל הם סירבו בגלל ההנחיה הגורפת מהמשרד לא לאפשר לפלסטינים להתחסן. "זה היה מוזר ומאוד לא נעים, ניסיתי לדבר עם כולם אבל לא הצלחנו", סיפר הגורם.

באוניברסיטת תל אביב לומדים כ-400 סטודנטים זרים, מתוכם עשרה פלסטינים. באוניברסיטה אישרו שהסטודנטים הזרים אכן חוסנו ללא קושי, ורק מהסטודנטים הפלסטינים נמנע החיסון בגלל ההנחיה ממשרד הבריאות.

בתחילת השבוע שלח נשיא האוניברסיטה פרופ' אריאל פורת מכתב לשר הבריאות יולי אדלשטיין, שבו דרש לאפשר לחסן את הסטודנטים הפלסטינים. פרופ' פורת תיאר כי במהלך מבצע החיסון לפני שלושה שבועות "הגיעו למתחם החיסונים גם סטודנטים פלסטינים הלומדים בתוכניות השונות באוניברסיטה. מד"א סרבו לחסן אותם והסבירו שמדובר במדיניות גורפת של משרד הבריאות לא לחסן פלסטינים.

"אני מבקש ממך בכל לשון של בקשה לאפשר מתן חיסון לסטודנטים הפלסטינים של אוניברסיטת תל אביב. ללא חיסון, הם כפי הנראה לא יוכלו להשתלב בפעילות הלימודית בקמפוס כשזו תתחדש ולימודיהם ייפגעו. אפליה של סטודנטים פלסטינים לעומת סטודנטים ישראלים ובינלאומיים אחרים נוגדת לחלוטין את רוחה של אוניברסיטת תל אביב, כמו גם את העקרונות הבסיסיים שעליהם מושתתת חברה ליברלית ודמוקרטית", נאמר במכתבו של פרופ' פורת.

סבאענה הביעה שביעות רצון מכך שחוסנה בסופו של דבר, "ואני שמחה שלא עשו יוצא מן הכלל רק בשבילי. אני מקווה שגרמתי לכך שזה (החיסון) הפך נגיש גם לפלסטינים אחרים, שהטילו ספק בזכות שלהם לקבל אותו".

האם ישראל צריכה לחסן את כל האוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית ובעזה?

"מצד אחד, ישראל אחראית לשטחים הפלסטינים הכבושים ואחראית להבטיח את זכויות האדם של כל האנשים בשטחים האלה. מצד שני, הממשלה שלנו (הכוונה לרשות הפלסטינית; מ"ר) קונה חיסונים ומחסנת אנשים, ככה שמעבר למה שאני חושבת כטוב או רע, זה מסובך. אבל אני יודעת שאני סטודנטית באוניברסיטה הזו, וזו הזכות שלי להתחסן בדיוק כמו שזו זכות של סטודנטים אחרים".

הופתעת מהתמיכה שקיבלת? גם אגודת הסטודנטים התערבה לטובתך.

"כן, לפעמים כשאתה עומד בפני אי צדק כלשהו, אתה מניח ועושה הכללה שכולם כאלה. אבל לא, האוניברסיטה אכן עקבה אחרי העניין מול משרד הבריאות ולחצו להשיג תוצאה מסוימת, ואגודת הסטודנטים עקבה אחרי הסיפור. אני תוהה אם הייתי עושה משהו אילו הייתי במקומם. אני מקווה שכן, אבל טוב לראות שיש עדיין אנשים מקצועיים, שיש עדיין בני אדם".

דוברת משרד הבריאות ענת דניאל לב מסרה בתגובה: "מנכ"ל משרד הבריאות נתן הוראה חד משמעית לחסן את כלל הסטודנטים בעלי תעודת סטודנט בתוקף, לרבות הסטודנטים הפלסטינים האמורים, וזאת ללא קשר לפנייה כזו או אחרת".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
223 אסירים פלסטינים מתו בכלא הישראלי מאז 1967. אסיר פלסטיני מובל למעצר (צילום: מיכל פתאל / פלאש 90)

"חיינו בפחד מתמיד" (צילום: מיכל פתאל / פלאש 90)

הם שמעו על מתקפת חמאס בעודם בכלא, וחייהם הפכו לגיהינום

לא רק הציבור הישראלי – גם האסירים הפלסטינים נדהמו לשמוע על מתקפת 7 באוקטובר, שהיוותה אות פתיחה למסכת התעללות בלתי פוסקת. החוקר יאסר מנאע, מתאר את מה שעבר עליהם ועליו בבתי הכלא אחרי הטבח

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf