newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בג"ץ דוחה את נימוקי המדינה למניעת עבודה מפלסטינים להט"ב

המדינה טענה כי הסדר שיאפשר העסקה של פלסטינים שנמלטו לישראל בגין היותם להט"ב או נפגעי אלימות מגדרית עלול "להגדיל באופן משמעותי את הסיכויים שיוגשו בקשות נוספות". העותרים: "אכזריות אינה יכולה לשמש מדיניות הגירה. אנחנו מקווים שהמצב הזה לקראת סיום"

מאת:

בג"ץ הוציא הבוקר (רביעי) צו על תנאי, שבו דרש מהמדינה לנמק בתוך 90 יום את סירובה להתיר את העסקת פלסטינים שנמלטו לשטחה בשל היותם להט"ב או נשים נפגעות אלימות מגדרית.

משמעות הצו היא שבית המשפט דוחה את הטענות שהובאו בפניו, לפיהן הסדר כזה עלול "להגדיל באופן משמעותי ביותר את הסיכויים שיוגשו בקשות נוספות, לטובת שהות ועבודה במדינת ישראל", ולמנוע מהם הליך קבלת מעמד כפליטים במדינה שלישית.

שוטר מאבטח את מצעד הגאווה בירושלים, ב-3 ביוני 2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי). למצולם אין קשר לכתבה

"אין לנהל את מדיניות ההגירה של ישראל על גבם של המוחלשים ביותר". שוטר מאבטח את מצעד הגאווה בירושלים, ב-3 ביוני 2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי / פלאש90). למצולם אין קשר לכתבה

הצו ניתן במסגרת עתירה שהגישו הארגונים רופאים לזכויות אדם, היא"ס, קו לעובד והמוקד לפליטים ולמהגרים, בשם קבוצה של נרדפים פלסטינים. בתגובה לטענות אלה של המדינה, כתבו העותרים: "אכזריות אינה יכולה להיות מדיניות הגירה. אין לנהל את מדיניות ההגירה של ישראל על גבם של המוחלשים ביותר, אותם עשרות מקרי קיצון שהוכרו בידי ישראל כמי שנמלטו בעור שיניהם מגורל מר בשטחים, ומבקשים למצוא ביטחון ותנאי מחייה בסיסיים ביותר בישראל עד יעבור זעם או עד שיוכלו להיקלט במקום אחר".

עו"ד עדי לוסטיגמן, שייצגה את הארגונים בעתירה יחד עם עו"ד מירב בן זאב, אמרה ל"שיחה מקומית" בתגובה להחלטה היום: "האפשרות לעבוד מהווה תנאי הכרחי ובסיסי לקיום בכבוד והיא חיונית ליכולתו של אדם להשתקם. ישראל מחויבת בדין, ולא לפנים משורת הדין (ביטוי בו השתמשה המדינה במהלך העתירה; תב"ד), להבטיח זכויות בסיסיות לכל אדם, גם זר הנמצא בשטחה, ודאי למי שהיא עצמה הכירה בכך שנמלטו מחשש לחייהם, שלא ניתן להרחיק אותם ושאין להם שום מקום אחר בעולם בו יוכלו להיות בתקופה זו".

עוד אמרה לוסטיגמן כי עמדת המדינה מביעה "ציפיה שהאנשים האלו, הפגיעים ביותר, יתקיימו מן האוויר ויחיו בינינו לא זכויות. זוהי אכזריות לשמה, והיא הובילה עד כה לכך שהם חיים בתת תנאים. אנחנו מקווים שכעת המצב הזה עומד לקראת סיום".

לדבריה, טענת המדינה כי "אנשים יצבאו על הדלתות, יגידו שהם להט"בים ויעזבו את המשפחות שלהם", היא אבסורדית. לגבי הטענה לפגיעה במוטיבציה להגיש בקשות מקלט בחו"ל, אומרת לוסטיגמן שדווקא המדיניות הנוכחית פוגעת באפשרות הזאת, מכיוון ששהותם פה ללא היתרי עבודה דוחקת רבים מהם למצבי סיכון נוספים, כמו זנות, סחר בסמים ופשיעה, וקבלת המקלט במדינה שלישית תלויה בהיעדר עבר פלילי.

כפי שתיארנו כאן בעבר, הדחיקה של המאוימים למקלט במדינות צד שלישי קשורה בהתכחשות בוטה של ישראל לאמנת הפליטים. בפשטות: המדינה אינה מוכנה להכיר בפלסטינים הנרדפים על רקע שונותם המינית או המגדרית כפליטים. אך היא מחויבת, בין השאר על ידי פסיקות קודמות של בג"ץ, לעקרון הומניטרי בינלאומי של אי-החזרתם למקום שבו נשקפת סכנה לחייהם או לחירותם. מצב ביניים זה הוא הבסיס למלכוד שבתוכו הם נאלצים לשרוד, ללא רשות לעבוד וללא הסדר שמאפשר להם שירותי בריאות ורווחה.

בתשובת העותרות לטענות המדינה מתוארות ההשלכות הממשיות על חייהם, בריאותם ורווחתם של המאוימים בישראל: למשל, מאוים בן 35 ששוהה בישראל מאז יולי 2019 וסובל מהתקפי חרדה, פלשבקים והתקפי ניתוק מהמציאות, אך אינו מקבל את הטיפול הפסיכיאטרי שלו הוא זקוק בגלל היעדר המימון.

דוגמה נוספת שהגיעה לכותרות לאחרונה היתה המקרה של זהבה,  טרנסית פלסטינית בת 22, שברחה ממשפחתה והיתה מוכרת ברוב מסגרות הרווחה והארגונים שמסייעים למאוימים מסוגה. זהבה התאבדה באוקטובר האחרון, לאחר תקופה של הידרדרות במצבה, שהחלה בהחלטה של גורם בכיר ממשרד הרווחה להוציא אותה מהמסגרת לנערות ולצעירות שבה שהתה, בטענה כי הנראות החריגה שלה מאיימת על שאר הנשים במסגרת.

במקור, העתירה עסקה גם בעניינם של מי שנרדפים על רקע חשדות לשיתוף פעולה עם ישראל, וביקשה עבור שתי הקבוצות גם הסדרי בריאות ורווחה. עם זאת, בדיון האחרון בעתירה, המדינה הודיעה כי היא מתירה לאוכלוסייה זו לעבוד, ובכך גם לקבל ביטוח בריאות, מה שמיקד את הדיון בפלסטינים הנרדפים על רקע מיני ומגדרי.

באשר לנרדפים אלה, המדינה התעקשה כי עליהם לפנות למעסיקים שיגישו בקשות חריגות בשמם, אף שמדובר במנגנון בעייתי. כפי שהסבירו העותרות בתשובתן האחרונה לטענות המדינה, במקרה כזה נדרשת מהמעסיק התמודדות עם סחבת בירוקרטית ארוכה, הכרוכה בדחיה של בקשתו וערעור עליה, מה שעלול לקחת חודשים.

אם בכל זאת התקבל האישור החריג, כתבו העותרות, המגיש "מוצא עצמו כבול באופן מוחלט למעסיק ספציפי, חשוף לניצול", שגם לא מאפשר לו להתפטר, "שכן סיכוייו למצוא מעסיק אחר שיצלח את הדרך האמורה הם אפסיים".

לאור הקושי שבתהליך זה, הנתונים שהביאה המדינה בפני בית המשפט אינם מפתיעים: כיום, מתוך 66 מאוימים, רק 14 הגישו בקשה להיתר חריג שכזה ורק 13 קיבלו אישור.

בית המשפט לא השתכנע גם מהצעת המדינה להישען על הוסטלים חירומיים של משרד הרווחה, ובהם הוסטלים המיועדים ללהט"ב, כמענה עבור מצוקתם של המאוימים. כפי שהדגישו העותרות בתשובתן, הוסטלים אלה זמינים אך ורק עד גיל 25, בעוד מרבית המאוימים מבוגרים יותר. בנוסף, ההוסטלים האלה עמוסים, ואינם מצליחים לספק גם למאוימים הצעירים יותר שירותים מינימליים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

תסריט "ההרעבה וההשמדה" איננו מופרך. פליטים פלסטינים על חוף ח'אן יונס, 15 בספטמבר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

מבצע "ההרעבה וההשמדה" יוצא לדרך: תרחיש (לא) דמיוני

לגיורא איילנד ולעוזי רבי יש תוכנית: בדרך לניצחון המוחלט, צה"ל יורה לתושבי צפון עזה להתפנות, "למען ביטחונם". על המסרבים יוטל מצור, עד לכניעה או למוות, העלול לגבות עשרות אלפי קורבנות. בין אם התסריט יתממש ובין אם לא, העובדה שהוא בכלל נהגה מעידה על המקום שהגענו אליו  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf