newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תיעוד: חיילים מכים את כתב "שיחה מקומית" בעת סיקור אירוע

באסל אל-עדרה הותקף בשעה שתיעד חיילים שדרשו מפלסטינים לפרק סוכה שהקימו ."החיילים התנפלו עלי והפילו אותי לאדמה", סיפר. "צעקתי להם שאני עיתונאי, אבל הם היו מאד אלימים, והיכו אותי בכמה מקומות בגוף, ואז דרכו עלי"

מאת:
באסל אל עדרה על הארץ אחרי שהופל על ידי החיילים (צילום: סמי הורייני)

באסל אל-עדרה על הארץ אחרי שהופל על ידי החיילים (צילום: סמי הורייני)

חיילים היכו ופצעו הערב (ראשון) את כתב ״שיחה מקומית" ומגזין 972+ באסל אל-עדרה סמוך לכפר תוואני, שבמסאפר יטא, דרום הר חברון.

אל-עדרה, תושב הכפר, תיעד, במסגרת עבודתו חיילים, שביקשו מפלסטינים לפרק סוכה שהקימו סמוך למטע זיתים. בשני סרטונים שצולמו במהלך האירוע נראים חיילים מפילים את אל-עדרה לקרקע ומכים אותו, ולאחר מכן גוררים אותו על האדמה הטרשית.

המעצר של אל עדרה (צילום: סמי הורייני)

באחד הסרטונים נשמע אחד החיילים מורה לחבריו, "לתפוס אותו לרכב". החיילים נשאלו קודם לכן אם יש בידיהם צו שטח צבאי סגור, אך הם לא הציגו צו כזה. הפלסטינים שנכחו במקום גם חזרו ואמרו לחיילים כי אל-עדרה עיתונאי, אך הם המשיכו בתקיפה.

בסופו של דבר אל-עדרה לא נעצר, אך מאחר שנפגע בראשו וברגליו, פונה על ידי תושבים לטיפול רפואי ראשוני בכפר כרמל הסמוך, ולאחר מכן לבית החולים ביטא, עם חבלות וכאבים במקומות שונים בגוף.

נאסר אל-עדרה, אביו באסל סיפר כי הם הגיעו למקום, גבעה מערבית לתוואני, כי תושב התקשר אליהם בבקשת עזרה. "הוא אמר, הצבא פה מאיים עלי שאפסיק לבנות. יש לו קרוב אדמה חקלאית, והוא בנה מין חדר מפח ועץ, שיהיה לו ולילדים צל לנוח בו. היו שם חמישה חיילים נראה לי, שהגיעו לבד, בלי אנשי המנהל האזרחי. הם אמרו לו: אתה חייב להרוס הכל.

"אנחנו רצינו לצלם אותם. ברגע שהתקרבנו, בערך מאה מטרים מהם, הם צעקו לנו ללכת אחורה. אחד מהחיילים ניסה לעצור אותי. באסל עמד מאחורי. הוא צילם, עמד על ההר ותיעד. כשלא הצליחו לעצור אותי, הם ניגשו לבאסל, ואמרו לו, אתה עצור. הוא אמר למה, אני עיתונאי. הם הפילו אותו בכוח על האדמה. הוא צעק להם בעברית ובאנגלית שהוא מצלם ושהוא עובד כעיתונאי. הם גררו אותו והתחילו להחטיף לו מכות. הוא צרח מכאבים, והבנתי שקיבל מכה בראש ושהוא צריך אמבולנס. בגלל זה ניסינו לשחרר אותו מאחיזת החיילים. אחר-כך לקחנו אותו לרכב והסענו אותו לבית החולים".

באסל אל-עדרה עצמו סיפר שהחיילים היו רעולי פנים. "אני רציתי להישאר רחוק, לצלם. ראיתי שהם מתאספים מסביב אבא שלי. הם רדפו אחריו ולא הצליחו לתפוס אותו. אני עמדתי בצד, וצילמתי הכל במצלמה.

"חייל אחד אמר לי 'לך', ונתן לי מכה בחזה, ואני אמרתי לו 'לך אתה'. הקצין שאיתם אמר, 'כל מי שעובר את קו, תעצרו אותו', והצביע על האדמה. הייתי רחוק מהקו. שאלתי אותו: יש לך צו? יש לך צו? ככה פעמיים. והוא אמר לחיילים: תעצרו אותו. בלי סיבה.

"ארבעה חיילים תפסו אותי. התנפלו עלי והפילו אותי לאדמה. צעקתי להם שאני עיתונאי, אבל הם היו מאוד אלימים, אחד מהם אמר לי 'בוא איתנו או שנמשוך אותך מהראש'. ואז הם גררו אותי על האדמה, הייתי עם כפכפים, כל הרגל שלי התמלאה קוצים, הטלפון שלי, המצלמה, הכל נפל לרצפה, אבל לא היה להם אכפת.

"הם היכו אותי בכמה מקומות בגוף, ואז דרכו עלי, כשאני על האדמה. גם עם הנשק נתנו לי מכות, ברגליים, ובחזה. הם משכו אותי גם מהצוואר. הרגליים שלי כאבו מהקוצים ומהמכות. אמרתי לחיילים שיביאו אמבולנס, אבל הם לא הביאו כלום".

אמנה אל-עדרה, תושבת תוואני סיפרה גם היא שראתה את החיילים מושכים את באסל, מפילים אותו לאדמה, ושהראש שלו נחבט באבן. "אחר כך הם דרכו לו על הרגל ובעטו לו בבטן", תיארה. "הוא צעק, ואני אמרתי להם: 'הרגתם אותו', וניסיתי להתקרב כדי לשחרר אותו. חייל אחד אמר לי: 'את שרמוטה', והחטיף לי מכה ביד עם הנשק. באסל היה שרוע על הרצפה, הם גררו אותו, וניסו לקחת אותו לג'יפ. אמרו לו שאם לא ילך איתם, הם יעצרו את אמא שלו, והצביעו עלי".

סאמי הורייני, פעיל פלסטיני שהיה עד לאירוע, אמר ל"שיחה מקומית" כי הוא ובאסל תיעדו את האירוע. לדבריו, החיילים ניסו תחילה לעצור אותו ואז התנפלו על באסל אל-עדרה. לדברי הורייני כי הצבא שם אותם למטרה, "כי אנחנו בשטח כל היום, מתעדים. רק בגלל זה תקפו את באסל, הוא רק צילם. אמרנו להם שאנחנו רק מצלמים, שאלתי אותם למה הם מכים אותו, הוא עיתונאי".

אל-עדרה מרבה לפרסם תיעוד של אלימות המתנחלים בגיבוי הצבא באזור דרום הר חברון. הוא גם חשף שפלסטיני נהרג במהלך פשיטה של מתנחלים על כפר בדרום הר חברון, מה שהוביל לפתיחת חקירה משטרתית בחשד לרצח.

באוקטובר בשנה שעברה, לאחר שתיעד פוגרום שביצעו מתנחלים בכפר מופקרה באותו איזור, דווח בחדשות ערוץ 12 ובאתר "הקול היהודי" כי אל-עדרה "הצית מבנה וניסה להאשים בכך יהודים", אף שלא היתה לכך שום הוכחה ולא ביקשו את תגובתו. בשבוע שעבר, ערוץ 12 פרסם  הבהרה, כי אל עדרה לא עשה את מה שיוחס לו.

בתגובה לשאלות "שיחה מקומית" נשלחה מדובר צה"ל כעבור יממה תגובה, שהפילה את האחריות לאירוע על התושבים הפלסטיניים, תוך התעלמות מהעדויות והסרטונים שצורפו לבקשת התגובה, ומכך שחיילים תקפו עיתונאי, שהזדהה ככזה, בעת ביצוע תפקידו. לבסוף מסרו שהאירוע, כולל התנהגות החיילים, בבדיקה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf