newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

טובי המנכ"לים של הביטוח הלאומי היו נפסלים בוועדת המינויים

הוועדה, שהוקמה כדי למנוע מינויים פוליטיים ולוודא את התאמתם של מועמדים לתפקיד, הפכה למכונה שרירותית, שבמקום להפעיל שיקול דעת, מסתמכת על ניקוד אוטומטי לקורות חיים. פסילת מועמדותו של יובל אלבשן היא הוכחה מטרידה לכך

מאת:
"אינו עומד בתנאי הכשירות הנדרשים". פרופ' יובל אלבשן (יוסי זמיר / פלאש 90)

"אינו עומד בתנאי הכשירות הנדרשים". פרופ' יובל אלבשן (יוסי זמיר / פלאש 90)

הוועדה לבדיקת מינויים בחברות ממשלתיות הודיעה השבוע כי לא תמליץ על מינויו של פרופ' יובל אלבשן, מועמדו של שר הרווחה, מאיר כהן, לתפקיד מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, זאת מכיוון שאלבשן "אינו עומד בתנאי הכשירות הנדרשים", לטענתה.

אילו הוועדה לבדיקת מינויים היתה קיימת בעבר, ספק אם ד"ר גיורא לוטן, המנכ"ל הראשון של המוסד לביטוח לאומי, היה מתמנה לתפקיד שבו החזיק בהצלחה מ- 1954 ועד 1968. זאת מפני שהוא היה בסך הכל משפטן וניהל קודם לכן את המחלקה הסוציאלית מיסודה של הנרייטה סאלד, וברזומה שלו בלט גם ניהול האגף למשפחת החייל והנוטר בזמן מלחמת העצמאות (תפקיד המקביל כיום לאגף השיקום במשרד הביטחון), ומנהל מחלקה לביטוח זקנה במשרד העבודה.

ספק גם אם הוועדה היתה מאשרת את ד"ר ישראל כץ, המנכ"ל השני של הביטוח הלאומי, שכן קורות חייו מעלים כי היה "רק" מפקח לחינוך מיוחד, עבד עם נוער עולה ונוער במצוקה, ניהל כפר נוער וגם היה עובד סוציאלי (ולימים הקים את ביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית ועמד בראשו). ב-1968, לאחר שמונה למנכ"ל, כץ הביא לקידום שורה של חוקים חברתיים בתמיכת ממשלת גולדה מאיר, כמו ביטוח נכות כללית וביטוח אבטלה, וכן יזם את פרסום דו"ח העוני. ב-1971 מונה על-ידי מאיר לעמוד בראש ועדת ראש הממשלה לילדים ולנוער במצוקה, שהמלצותיה ההיסטוריות היו כי משפחות שהכנסתן מתחת למינימום יזכו להשלמת הכנסה מהמדינה, הרחבת התמיכה הממשלתית באזורי מצוקה, ועוד. לאחר סיום כהונתו, כיהן כשר העבודה והרווחה ונחשב לאחד ממעצבי מדיניות הרווחה של מדינת ישראל.

מאידך, עמירם סיוון, שמונה בגיל 37 לתפקיד מנכ"ל הביטוח הלאומי, בוודאי היה מאושר היום על-ידי הוועדה, כאשר הרזומה שלו ערב מינויו כלל תפקיד של סגן הממונה על תקציבים חברתיים במשרד האוצר. הקדנציה שלו, בת השנתיים,  (1974 – 1976) היתה רק הערת שוליים בדרך לתפקידים כמו מנכ"ל משרד האוצר, ניהול חברות פרטיות וציבוריות, והבנקאי הבכיר בישראל, כאשר ניהל את בנק הפועלים.

הוועדה לבדיקת מינויים הוקמה ב-1993 על רקע דו"חות מבקר המדינה על פוליטיזציה במינויים בחברות הממשלתיות. הוועדה פועלת לבדיקת כשירותם של מועמדים לדירקטורים, יו"ר דירקטוריון ומנכ"לים בחברות הממשלתיות ובתאגידים סטטוטוריים, כמו הביטוח הלאומי. בראש הוועדה עומדת השופטת בדימוס בלהה גילאור. גם בית המשפט העליון עמד על חשיבותה של הוועדה ככלי מרכזי במאבק במינויים פוליטיים ובלתי עניינים למשרות בכירות. היא משמשת כמנגנון בקרה, כחסם, כשומר הסף מפני בחירתם של מועמדים בלתי ראויים.

התפיסה המהותית של השירות הציבורי בישראל היא של א-פוליטיות. שבידי נושאי משרה בו מי שבידם השכלה, כישורים מקצועיים וניסיון מתאים, לצד סגולות אישיות הראויות למשרת הציבורי, ואשר מונחים בשיקולים מקצועיים בלבד.

ואולם, בפועל, החלטת הוועדה לפיה פרופ' יובל אלבשן אינו עומד בתנאי הכשירות הנדרשים לתפקיד מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, כמו גם החלטתה, למשל, שלא לאשר את מינויו של עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית (הוא מונה בסופו של דבר, חרף החלטת הוועדה) מעלה שאלה האם הוועדה מפעילה שיקול דעת של ממש, או שהיא מעין מכונת קריטריונים שרירותית ולא נבונה, המעניקה ניקוד אוטומטי לקורות החיים של המועמדים, ללא שיקול דעת; מאפשרת את הרחבת השערים למועמדים העומדים בתנאים סף יבשים כמו ניסיון פיקודי בצבא, או שירות באגף התקציבים במשרד האוצר. ללא קשר לסגולות אישיות, לרקע או לנסיון מתאים לתפקיד יוצרים מאגר סגור של שמות של שחקנים חוזריםץ כך מונעת הוועדה את כניסתם של מועמדים ראויים שאינם ממועדון הבכירים הישראלי, יציר הצבא או משרדי הממשלה.

המכונה הזאת פסלה את אלבשן, עורך דין חברתי, פרופסור חבר למשפטים, דיקאן, וסמנכ"ל עמותה חברתית שהיה אחד ממייסדיה, ומי שניהל את מרכזי הזכויות שלה בפריפריה העניה של ישראל.

עו"ד אמיר בשה הוא שותף במשרד עו"ד בשה זבידה המתמחה במשפט עבודה, ומשמש כמנכ"ל מכון גולדה מאיר למנהיגות וחברה. בשנת 2020 פרופ' יובל אלבשן זכה בפרס ראשת הממשלה גולדה מאיר.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf