"צומוד": מאות פלסטינים ויהודים הקימו מאחז מחאה בגדה
פעילים מארגונים פלסטינים, ישראלים ויהודים-אמריקאים, הקימו מחנה בכפר סארורה בדרום הר חברון, ומשקמים את הכפר במטרה לאפשר לתושביו לחזור. בשבוע הקרוב הם יקיימו במקום סדנאות אי אלימות
[עדכון 23:30:] עשרות חיילים הגיעו לשטח המחנה כדי לפנות את מאות הפעילים שמנסים להתנגד בדרכים לא אלימות, תוך שירת מחאה. "העולם כולו רואה" הם קוראים לעבר החיילים שמפרקים את האוהלים שבנו ביומיים האחרונים.
[עדכון 00:10:] החיילים החרימו את כל הציוד של הפעילים, כולל האוהלים, ציוד חשמל וגנרטור, ועזבו את השטח. הפעילים ממשיכים בצומוד, נשארים במקום וממשיכים בהפעלת "מחנה החירות".
***
כ-300 פעילות ופעילים פלסטינים, ישראלים, ויהודים מהתפוצות הקימו אתמול (שישי) את "צומוד – מחנה חירות" בכפר סארורה שבגדה המערבית ומאז הם שוהים במקום. הפעילים והפעילות הקימו שלושה מאהלים, ניקו ושיפצו את אחת ממערות המגורים, ומתכוונים להמשיך ולעבוד על ידי סלילת כביש לכפר, הכנה של המערה למגורים ושיקום באר הכפר, במטרה לאפשר לתושבים לחזור ולגור בכפרם.
סארורה הוא כפר פלסטיני בדרום הר חברון השוכן בגבעות הסמוכות להתנחלות מעון והמאחז חוות מעון. במשך עשורים תושביו סבלו מהתנכלויות אלימות של מתנחלים, עד שאחרוני התושבים עזבו אותו ועברו לכפרים סמוכים בשנת 1997. אנשי הכפר מספרים כי גם לאחר העזיבה ניסו התושבים להמשיך ולעבד את אדמותיהם, אולם, הם טוענים, כל מה שזרעו נעקר, באר המים הורעלה על ידי חיות מתות שהושלכו לתוכה, וכל ניסיון לאחוז באדמתם סוכל באלימות מצד המתנחלים באזור.
> המתנחלים צריכים לשלוח פרחים לשופטי בג"צ לדורותיהם

צומוד – מחנה החירות נבנה בכפר סארורה, שתושביו חוזרים אליו אחרי 20 שנה. (צילום: אחמד אל באז/אקטיבסטילס)
משמעות המילה הערבית "צומוד" – התנגדות דרך היאחזות בקרקע. אתמול בשעות הצהרים המוקדמות, עימאד סארורה פתח את דלת המערה שבה גדל אך שאינה משמשת כביתו כבר עשרים שנה והזמין את הפעילים והפעילות להתארח בה, ולעזור לו לשפץ אותה. הפעילים ניקו את המערה ושיפצו את חומת האבן מסביב לפתחה, והיום מתכננים הפעילים לבנות בה רצפת בטון.
מאחורי "צומוד-מחנה החירות" עומדת קואליציה רחבה של ארגונים, בהם "צעירים נגד התנחלויות" הפועל בחברון, ארגון The Holly Land Trust , "לוחמים לשלום", וכן "המרכז היהודי לאי-אלימות" ו-All that's Left – שניהם ארגונים יהודים-אמריקאים. הפעילים מתכננים להישאר במחנה בשבוע הקרוב. לצד עבודות השיקום של הכפר הם מתכננים לקיים במקום סדנאות אי אלימות ופעילויות שונות.
עיסא עמרו מ"צעירים נגד ההתנחלויות" אמר על הפעולה כי "בכל יום אנחנו רואים עוד ועוד התנחלויות נבנות ועוד פלסטינים נעקרים מאדמתם. הפעילות שנעשית כאן להשיב משפחות פלסטיניות לאדמתן היא חלק מהמאבק המתמשך שלנו לצדק, חירות ושוויון". סמי עוואד מארגון holy land trust אמר "אנחנו חלק מתנועה גלובלית של אנשים שדורשים את אדמותיהם וזכויותיהם באופן לא אלים". סולימאן ח'טיב, מנכ"ל לוחמים לשלום, הזמין אנשים להגיע למחנה ולשדר מסר של תמיכה בחירות לכל יושבי הארץ.
עימאד סארורה פותח את דלת המערה שהיתה ביתו:
Residents of Sarura return to the home cave they were forced out of in 1997. #WeAreSumud pic.twitter.com/swYSETvG9K
— Jewish Nonviolence (@JNonviolence) 19 במאי 2017

צומוד – מחנה החירות (צילום: All that's left)
שעות העבודה הראשונות במחנה התנהלו תחת עינם הפקוחה של אנשי כוחות הבטחון שהשקיפו על הנעשה כשהם ממוקמים במרחק מה ברכביהם הצבאיים. גם רכב הבטחון של ההתנחלות מעון נצפה בסביבה. הפעילים גם זיהו רחפן חג מעליהם ומצלם אותם. לא ברור מי המשלח והמתעד שהפעיל אותו מרחוק. לפי עדויות של פעילים, גם רכב של המנהל האזרחי עבר במקום בצהרי שישי וסקר את המאהלים שהוקמו, ללא אינטרקציה עם תושבי המחנה. כמה שעות אחר כך, לאחר השעה חמש, הגיעו למקום מתנחלים על אופנועי שטח וצילמו את הפעילים. לא נרשמו עימותים.
עד כה נראה כי מספרם הרב של הפעילים מנע מהמתנחלים או הצבא להגיע ולהפריע לעבודות. הצלחתם של התושבים לחזור לאדמותיהם תלויה בכך שפלסטינים, ישראלים ובינלאומיים ימשיכו לבוא ולעבוד כתף אל כתף עם תושבי המקום. יוזמי "צומוד" מסבירים כי פעילות כזו היא בו-זמנית אקט של סולידריות ועזרה ממשית לאנשים שאדמותיהם נגזלו מהם, פעולה ישירה, אחיזה איתנה בקרקע במחאה נגד ההתפשטות של ההתנחלויות, והשמעת קול נגד משטר הכיבוש בכלל. הם מבהירים ש"צמוד: מחנה חירות" ימשיך לעבוד עד שכל תושבי הכפר יוכלו לחזור אליו, שהם מחויבים להמשיך בדרך של התנגדות לא-אלימה לכיבוש ומזמינים את כולכן להצטרף.
> החייל הבודד והמתנחל עם הקוראן: עוד יום שמש בארץ המאחזים

צומוד – מחנה החירות נבנה בכפר סארורה, שתושביו חוזרים אליו אחרי 20 שנה. (צילום: All that's left)

צומוד – מחנה החירות נבנה בכפר סארורה, שתושביו חוזרים אליו אחרי 20 שנה. (צילום: אחמד אל באז/אקטיבסטילס)
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית