המתנחלים צריכים לשלוח פרחים לשופטי בג"צ לדורותיהם
במשך חמישים שנה בג"צ לא ייצר אפילו פסק דין עקרוני אחד שעצר את הפרקטיקות המרכזיות של הכיבוש. הוא קבע איך מותר להפקיע אדמות ולהרוס בתים, איך להשתמש בעינויים ויצר את התשתית המשפטית של הכיבוש. אולי הבעיה בחוק העמידה היא שהוא בא ארבעה עשורים מאוחר מדי
התגובה הטבעית ליוזמת הימין למנוע זכות עמידה מארגוני זכויות האדם בבית המשפט העליון, עליה פורסם היום ב"הארץ", צריכה להיות התקוממות. אין ספק שהמוטיבציה מאחורי היוזמה היא נסיון למנוע כל הפרעה לגלגלי הכיבוש. אין ספק שיש פלסטינים אמיתיים שמרוויחים מעתירות של זכויות האדם, כמו שנשים, תושבי פריפריה, ועוד קבוצות מוחלשות הרוויחו מעתירות כאלו לאורך השנים.
אבל צריך גם לומר משהו על התפקיד המערכתי של העתירות הללו. ושם דברים מסתבכים. כי בג"צ מעולם לא היווה בעיה לכיבוש. להפך. זכות העמידה והעתירות לבג"צ בשם פלסטינים היו יסוד משמעותי בכיבוש עצמו.
במשך חמישה עשורים, בג"צ לא ניפק פסק דין עקרוני אחד שעצר את הפרקטיקות המרכזיות של הכיבוש (וכולן נידונו בבג"צ). הוא לא עצר את ההתנחלות (אלא רק קבע איך מותר להתנחל או להפקיע אדמות). הוא לא עצר את המעצרים המינהליים (אלא קבע כיצד לקיים אותם), הוא לא עצר את החיסולים (אלא הגדיר להם נהלים, ובראשם פצצה מתקתקת). הוא לא מנע את הריסות הבתים, אבל נתן הליך משפטי שמלווה אותם. הוא לא מנע את הקמת הגדר בשטח הפלסטיני (במקום על הקו הירוק), אלא ביצע תיקוני גבול מסוימים. והוא אפילו קבע כיצד ומתי מותר לענות עצירים.
במלים אחרות, בג"צ חוקק את היסודות המשפטיים של הכיבוש.
הוא עשה את זה, כי הכנסת לא התעסקה בכיבוש בחמישים השנה האחרונות, אלא הותירה אותו בידי הרשות המבצעת. ולכן, מישהו היה חייב לחוקק. לחלל הזה נכנס בג"צ. הוא יצר את התשתית החוקית והעקרונית שבמסגרתה פעלה הרשות המבצעת. על הדרך, הוא גם יצר לגיטימציה פנימית ובינלאומית לכיבוש. בלי שני האלמנטים האלו – הסדרה ולגיטימציה – המערכת היתה מתקשה מאוד לתפקד.
יותר מכל, היוזמה של הימין מלמדת שתם תפקידו הנוכחי של בג"צ, ושהכנסת מוכנה לקבל על עצמה את החקיקה בשטחים. היא כבר עושה את זה למעשה, בחוק ההסדרה, או בנסיונות הימין להעתיק חוקי עבודה לשטחים הכבושים, או עם היוזמה החדשה שתשכפל חוקים ישראלים לגדה. זהו הסיפוח הזוחל, המאפיין המרכזי של תקופתנו, ותוצר של הדומיננטיות של המתנחלים בכנסת ובממשלה.
הפעולות האלו של הימין נעשות כאילו מתוך טינה וכעס על בג"צ, אולם אני בטוח שבמבט היסטורי המתנחלים יכירו לו תודה על חלקו בחצי המאה הראשונה של פרויקט השליטה הישראלי בשטחים, שלא היה אפשרי בלעדיו.
> בתגובה לחוק הלאום: קדמו לימודי ערבית בבתי הספר!
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית