newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"מי שחושב שחיסולים יכולים לחסל שאיפות של עם הוא הזוי"

ההתנקשויות בחיי פואד שוכר ואיסמעיל הנייה עוררו גל של תגובות נזעמות בקרב האזרחים הפלסטינים והמפלגות הערביות, הרואות בהן ניסיון ישראלי להבעיר מלחמה אזורית. בישובים הערביים יודעים: במקרה כזה, הם יצטרכו לדאוג לעצמם

מאת:

"מדיניות החיסולים כשלה בעבר ותיכשל כעת בהשגת כל פתרון פוליטי אפשרי". הפגנה נגד המלחמה בשכם, 11 בדצמבר 2023 (צילום: נאסר אשתייה / פלאש90)

"יום קשה", כך תיארו אתמול (רביעי) גולשים ומגיבים פלסטינים ברשתות החברתיות את היום שהחל עם הידיעה על חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, ושבמהלכו אושר כי בכיר חזבאללה, פואד שוכר, נהרג בתקיפה ישראלית בשכונת דאחייה בביירות. אתמול נהרגו מתקיפה ישראלית גם העיתונאי איסמעיל אל-ע'ול, כתב אל-ג'זירה בעזה, ועמיתו, הצלם ראמי אל-ריפי. תמונת גופתו של העיתונאי בתוך הרכב התפרסמה בתפוצה נרחבת – עם אפוד עיתונאי, אך בלי ראש. באותו היום מג'דל שמס עדיין מדממת, ואלפי אזרחים פלסטינים הגיעו ועדיין מגיעים לגולן כדי להביע תנחומים.

לעצב ולכעס שותפים גם הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל; למרות המחלוקות הפוליטיות של חלקם עם הנייה וחמאס, ההתנקשות במנהיג פלסטיני מטרידה כל פלסטיני. הרג העיתונאי אל-ע'ול השפיע על אנשים באותה מידה, ואולי יותר.

בחברה הערבית קיימת ביקורת פנימית נוקבת נוכח המחאה הקלושה יחסית נגד מלחמת ההשמדה בעזה, לבטח חלשה ממה שניתן היה לצפות מחברה שאנשיה נתונים לרצח עם במשך 300 ימים. רבים תולים זאת ברדיפות ובניסיונות הדיכוי, ההסתה והפחדה מצד המדינה, שהחלו מיד עם תחילת המלחמה. אלא שהפעם, עוד לפני החיסולים האחרונים ובעקבות הדיווחים על התעללות באסירים פלסטינים בבתי הכלא, ועדת המעקב העליונה הזמינה את הציבור להפגנה הצפויה להתקיים באום אל-פחם בשבת הקרובה, במחאה נגד ההתעללות באסירים ונגד המשך המלחמה. במקביל, היא קראה להפגין הערב (חמישי) מול כלא מגידו במחאה נגד ההתעללות באסירים.

חיסול שני הבכירים עורר גם ביקורות קשות מצד המפלגות הערביות. "ממשלת המתנחלים בישראל מובילה את האזור ביודעין להבערת מלחמה אזורית נרחבת שתמיט אסון על כל עמי האזור, ובהם אזרחי מדינת ישראל עצמה", נאמר בהודעת חד"ש ומק"י. "ההתנקשויות הללו נועדו לחפות על כישלונה של ממשלת ישראל בהשגת יעדי המלחמה, ולחסל כל אפשרות לקידום עסקה לעצירת המלחמה, חילופי אסירים וחטופים, שיקום עזה ושיבת תושבי הצפון לביתם. אלו התנקשויות בדיפלומטיה עצמה, מצד ממשלה פירומנית שמדברת רק את שפת האלימות וההרס", נאמר בהצהרה.

גם בבל"ד האשימו את ישראל בניסיון לגרור את האזור למלחמה כוללת באמצעות חיסולים אלו. בהודעה שפרסמה המפלגה צוין כי "מדיניות החיסולים כשלה בעבר ותיכשל כעת בהשגת כל פתרון פוליטי אפשרי, ומשרתת רק את הפסיכולוגיה הישראלית הנקמנית שמחפשת ניצחון דמיוני מבלי לקחת בחשבון את ההשלכות של הצעדים הללו". בבל"ד הדגישו כי "פעולות אלו מהוות עבירות ישירות על החוק הבינלאומי וההומניטרי והפרה של מגילת זכויות האדם של האו"ם".

האזרחים הפלסטינים הביעו ברשתות החברתיות תחושת ייאוש לגבי סיום המלחמה לאחר האסון במג'דל שמס, והחיסולים שנועדו לסכל את מימוש העסקה. "החיסולים הללו לא רק חסמו ועצרו את עסקת חילופי האסירים או החטופים שהייתה על השולחן בפועל, אלא גם פגעו בצורה מתוכננת בכל האפשרויות לעצור את המלחמה בעזה ובצפון", אמר ח"כ אחמד טיבי, יו"ר תע"ל.

בניגוד לשאר המפלגות הערביות, ברע"ם לא הגיבו לאירועים האחרונים בפומבי ואיש מחברי ההנהגה אף לא השיב לבקשותינו להבהרתם עמדתם בנוגע לאירועים. באשר לזרם האסלאמי הפוליטי האחר, מנהיגי העבר של הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית שהוצא מחוץ לחוק, השייח' ראיד סלאח אמנם שומר על שתיקה, אך סגנו לשעבר, כמאל חטיב, מיהר למתוח ביקורת דווקא על איראן. בהמשך להתבטאויותיו הקודמות נגדה, במיוחד בכל הנוגע למלחמת האזרחים בסוריה, כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "המוח שלי מסרב להאמין שהתנקשות ישראל באיסמעיל הנייה בתוך מטה משמרות המהפכה האיראניים נעשתה ללא קנוניה של רשויות איראניות משפיעות, במיוחד מפני שכל תקופת שהייתו של הנייה באיראן לא ארכה יותר מ-36 שעות".

סירב להגיב על ההתנקשויות. יו"ר רע"ם, חבר הכנסת מנסור עבאס (צילום: אוליבייה פיטוסי / פלאש90)

סירב להגיב על ההתנקשויות. יו"ר רע"ם, חבר הכנסת מנסור עבאס (צילום: אוליבייה פיטוסי / פלאש90)

מוחמד ברכה, ראש ועדת המעקב העליונה, אישר כי ההפגנה שבת צפויה להתקיים כמתוכנן. לגבי ההתנקשות, אמר ברכה: "מה שישראל עשתה ברצח ראש הלשכה המדינית של חמאס וראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, איסמאעיל הנייה, ראוי לגינוי לפי כל אמות המידה. הנייה היה מנהיג פוליטי פלסטיני. אם מסכימים איתו ואם לאו, אין לישראל לגיטימציה, לפי כל הסטנדרטים הבינלאומיים, המשפטיים והמוסריים, לחסל אותו פיזית, וזה בנוסף לעובדה שמדובר במתקפה על מדינה החברה באו"ם.

"מי שחושב שחיסולים יכולים לחסל שאיפה של עם הוא הזוי. ישראל התנקשה בערפאת, באחמד יאסין, באל-רנטיסי, באבו ג'יהאד, באבו איאד, באבו עלי מוסטפא, בפתחי אלשקאקי ובאחרים, אך לא הצליחה להתנקש בדרכו של העם הפלסטיני ובמטרתו. העמים המדוכאים קמים מאפר כדי להשיג את זכויותיהם, וההימורים של ישראל על חיסול זכויות העם הפלסטיני אינם יותר מחלומות. הניסיונות לעבור מפשע אחד לפשע גדול יותר לא הועילו לישראל ולא יועילו לה, ולא ימנעו מעמנו הפלסטיני להשיג את זכויותיו".

בינתיים, ועד החירום הערבי – גוף שהוקם בתקופת מגפת הקורונה על ידי ועדת המעקב והוועד הארצי לראשי רשויות ועמותות נוספות מהחברה האזרחית – פרסם פנייה לחברה הערבית לגבי נחיצות ההיערכות ביישובי הצפון ובערי החוף, בעקבות הציפיות להסלמה עם תגובה איראנית ו\או תגובה מחזבאללה: "ראוי לציין שאם המלחמה תתרחב, אנו עלולים להיות עדים לנפילת מאות טילים על אזור הצפון, ואולי באזורים נוספים, והם עלולים להוביל לנזק חמור, לפצועים, ואולי לקורבנות, חלילה. מטבע הדברים, כוחות פיקוד העורף יעסקו בעיקר בערים הגדולות, בעיקר בחיפה, זאת בנוסף ליחס הגזעני של הממשלה לחברה הערבית. לכן אנו קוראים לרשויות המקומיות הערביות להפעיל חדרי חירום, וקוראים גם לעמותות, לתנועות, למפלגות ולכל ארגוני החברה האזרחית להיערך לתרחישים הגרועים ביותר ולהיערך לסייע לכל מי שצריך עזרה.

"אנו קוראים גם לבתי החולים הערביים, בנצרת בעיקר, למרכזים הרפואיים, לחברות אמבולנס פרטיות, לרפואת חירום ולכל המרפאות והצוותים הרפואיים בכפרים ובערים ערביות להיערך. אנו פונים לבני נוער המתלמדים במקצועות הרפואה השונים, להושיט יד לעזרה במקרה של פציעות. כמו כן אנו קוראים לבעלי ציוד כבד, לעובדים בתחום עבודות העפר ולבעלי ניסיון במבנים, תשתיות, חילוץ, חירום ומשברים, להעמיד את כל יכולותיהם לרשות הרשויות המקומיות וחדרי החירום המקומיים תוך שיתוף פעולה מלא".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
שיעור "הנעלמים" עומד על 20.6%. תלמידות במזרח ירושלים (צילום: הדס פרוש / פלאש90)

שיעור "הנעלמים" עומד על 20.6%. תלמידות במזרח ירושלים (צילום: הדס פרוש / פלאש90)

ילדי מזרח ירושלים אינם יהודים. משום כך נשללת זכאותם לחינוך

במזרח ירושלים חיים כ-12 אלף ילדות וילדים שמשרד החינוך ועיריית ירושלים אינם יודעים עליהם דבר. מדובר בסדר גודל של 325 כיתות מלאות, שהתפוגגו באוויר. על אף העתירות המרובות, דו"ח חדש חושף שלא זו בלבד שהמצב לא משתפר, הוא אף מחמיר

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf