newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

התנועה החדשה שמטלטלת את עולם תנועות הנוער

תנועת נוער חדשה נולדה הקיץ, לאחר שכ-40 אחוז מחניכי הנוער העובד והלומד, מסניפי בני המושבים, פרשו והקימו תנועה חדשה. במי המנוחות של חינוך הנוער מדובר ברעידת אדמה

מאת:

במהלך הקיץ האחרון פרשו יותר משלוש מאות סניפי נוער במושבים וביישובים קהילתיים במרחב הכפרי מחטיבת בני המושבים של הנוער העובד והלומד, וייסדו תנועת נוער חדשה: "התנועה החדשה". שני סיפורים מעניינים יש כאן בעיני: הבירור החינוכי שהתקיים לקראת החלטת הפרישה, והזעזוע שקיבל המנגנון הרדום של תנועות הנוער בישראל.

בכל הקשור לבירור החינוכי, ועדות החינוך, ההורים ובני הנוער בעשרות רבות של יישובים קטנים במרחב הכפרי נדרשו להתכנס ולדון בשאלה: מי אנחנו, מה הזהות החברתית והחינוכית של קהילת היישוב, ובהתאם לאיזו תנועת נוער אנחנו רוצים להשתייך? מבלי להיכנס להחלטות שהתקבלו, עצם הדיון במעגלי שיח של הורים וילדיהם הוא הערך המוסף של החינוך בתנועות הנוער: שהצעירים יידעו שיש להם מקום ויש להם תפקיד בעיצוב המציאות שבה הם חיים.

ההתמכרות של תנועות הנוער לכסף הממשלתי הפך אותן להרבה פחות אידיאולוגיות. חניכים של תנועת הנוער החדשה של בני המושבים (צילום באדיבות השומר החדש)

ההתמכרות של תנועות הנוער לכסף הממשלתי הפך אותן להרבה פחות אידיאולוגיות. חניכים של תנועת הנוער החדשה של בני המושבים (צילום באדיבות השומר החדש)

יש פה גם סיפור ממלכתי, במובן השלילי של הממלכתיות: תנועות הנוער איבדו במהלך השנים את החסות של תנועות האם הפוליטיות, והן מתקיימות כיום בזכות תמיכה תקציבית של משרד החינוך. הכסף והפיקוח הממלכתי מסרס (בדרך הטבע) את העצמאות האידאולוגית. רוב התנועות הפכו, לדעתי לפחות, דומות מדי זו לזו, ורובן נמנעות מלהציג אידאולוגיה שמאתגרת את המציאות החברתית בישראל. אולי הזעזוע של הפיצול של הנוער העובד והלומד יעורר את כל התנועות לבירור פנימי על מקומן במערך החינוך.

התנועה החדשה

על מה שהתרחש למדתי בשיחה עם נעמה זוהר. נעמה גדלה במושב והייתה חניכה, מדריכה ומתנדבת שנת שירות בתנועת בני המושבים. לפני שלוש שנים חזרה למעורבות בחיי התנועה, לאחר שבתה הבכורה נכנסה לפעילות בה. מעורבותה של נעמה גברה לפני כשנה, כאשר התארגן מפה לאוזן פורום של בוגרי התנועה, שהתנדב לסייע להוציא את התנועה לעצמאות מתוך מסגרת הנוער העובד והלומד.

ברקע הפיצול עומדת ההתפתחות של תנועות הנוער מאז התפוגג זוהרו של מסלול ההגשמה בגרעיני התיישבות לקיבוצים. תהליך ההתחדשות בנוער העובד והלומד הביא לייסוד תנועת הבוגרים דרור ישראל, ולחינוך הנוער למסלול הגשמה חדש: גרעינים שיתופיים, רובם עירוניים, שעיקר עיסוקם בחינוך. חטיבת בני המושבים התחדשה בכיוון שונה. לנוכח הרחבות הבנייה במושבים הם הפכו ליישובים קהילתיים באופיים, והתנועה הפכה למעשה לזרוע החינוך הבלתי פורמלי של המועצות האזוריות. מסלול החינוך הוא לקראת הגשמה אזרחית כללית, לאו דווקא שיתופית.

במושבים אין אפשרות לבחור תנועת נוער, לכן בהכרח האופי שלהן שם הוא פחות אידיאולוגי. פעילי תנועת הנוער החדשה של בני המושבים בפעולה (צילום באדיבות השומר החדש)

תפיסות ההגשמה השונות, פערים ערכיים שהלכו והתרחבו, טענות על קיפוח תקציבי ועל ייצוג חסר הובילו למתח הולך וגובר בין התנועות. בשנת 2006 הודיעה תנועת המושבים בפעם הראשונה על רצונה להוציא את הפעילות של בני המושבים מתנועת הנוער העובד והלומד. הניסיון הזה נבלם בזמנו, אולם המתח בין הצדדים וחוסר האמון רק גברו.

באוקטובר 2018 שוב החליטו בתנועת המושבים על פיצול. בבני המושבים היו אז כ-35 אלף חניכים, שהיוו כארבעים אחוז מכלל חניכי הנוער העובד והלומד. מדובר בהערכות בלבד כי יש מחלוקת לגבי אופן הספירה והגוף הסופר. המספרים חשובים לא רק ליוקרה, אלא גם לכסף. מספר החניכים הוא אחד הקריטריונים בקביעת גודל התמיכה הכספית שמקבלת כל תנועה ממשרד החינוך. ואכן, על עניין הכסף הדבר נפל. משרד החינוך, לאחר שהציע בוררות בין הצדדים, בחר להסתתר מאחורי תקנות בירוקרטיות, לפיהן תנועת נוער חדשה לא יכולה לקבל תמיכה כספית בשנתיים הראשונות לפעולתה. באין כסף, החליטו בתנועת המושבים באפריל 2019 לבטל את החלטת הפרישה.

הנוער כעמוד התווך בחיי הקהילה הכפרית

הפעם זה היה מאוחר מדי. הכרזת העצמאות מחודש אוקטובר 2018 הניעה תהליך של בניית התנועה החדשה באמצעות הבוגרים, ועדות הנוער ביישובים ובני הנוער עצמם. כך למשל נבחר שרוך חולצה בצבע ירוק, שיחליף את השרוך האדום ההיסטורי. למרות ההחלטה של תנועת המושבים להישאר במסגרת הנוער העובד והלומד, הכריזו ברוב רובם של היישובים שלא חוזרים אחורה ומקימים תנועת נוער חדשה. המספרים אינם סופיים אבל נראה שיותר מ-300 ישובים פרשו, בעוד שפחות ממאה נותרו בחטיבת בני המושבים של הנוער העובד והלומד.

ב- 23 במאי הכריזו ראשי המועצות האזוריות כי הם תומכים ומגבים את מהלך הפרישה. האתגר הגדול היה שבתוך חודש נדרשו בעלי התפקידים להכין את התנועה למפעלי הקיץ – שהם גולת הכותרת של הפעילות בתנועות הנוער: מחנות הקיץ וסמינרי ההכשרה של המדריכים הצעירים. אל הדגל נקראו מאות בוגרים של בני המושבים, שנחלצו לעזרת הצוות בכתיבת התכנים ומערכי הפעילות, וסייעו בהכנה של הסמינרים והמחנות. הבוגרים התקבצו בקריאה מפה לאוזן, חבר מביא חבר, והוכיחו את כוחה של הזהות הייחודית ומסורת הפעילות שנוצרו בתנועה במהלך השנים. הטענה של משרד החינוך שמודבר בתנועה חדשה הוכחה כמגוחכת.

מי שעוד נרתמו למאמץ, כפי שכבר הוזכר, הם ראשי המועצות האזוריות. תנועת הנוער ביישוב קטן במרחב הכפרי היא עמוד התווך של חיי הקהילה והתרבות. ראשית, ביישוב קטן יש רק סניף אחד של תנועת נוער, ובשונה מהעיר אין לילדים ולבני הנוער אפשרות בחירה. מכאן הקושי לממש אידאולוגיה מסוימת בתנועה שבה הקהל שבוי. שנית, בני הנוער והילדים הצעירים שהם מדריכים הם כוח המשימה למימוש חיי הקהילה. טקס פתיחת שנה וטקס יום הזיכרון; תחרות הסוכה היפה והדלקת נרות חנוכה; תחנות פעילות בטיול משפחות במרחב היישוב ויוזמות התנדבות לאיסוף מזון לטובת נזקקים; פעולות אלה ואחרות מתקיימות בזכות ההירתמות של בני הנוער ביישוב. ראשי המועצות האזוריות הבינו נכון, שללא תמיכתם בתנועת הנוער החדשה, יקרסו חיי הקהילות ביישובים הקטנים.

בתנועת הנוער העובד והלומד האשימו שהתנועה שבני המושבים הצטרפו אליה היא למעשה תנועה פוליטית ימנית. חניכי הנוער העובד והלומד בירושלים (צילום: נתי שוחט / פלאש 90)

בתנועת הנוער העובד והלומד האשימו שהתנועה שבני המושבים הצטרפו אליה היא למעשה תנועה פוליטית ימנית. חניכי הנוער העובד והלומד בירושלים (צילום: נתי שוחט / פלאש 90)

ויש גם פוליטיקה של ימין ושמאל

בתהליך ההתארגנות המהיר שנכפה על התנועה החדשה היא חברה אל ארגון השומר החדש, מהלך שספג ביקורת רבה. החבירה הייתה הכרחית משום שכאמור משרד החינוך לא הכיר בתנועה החדשה, והסניפים נדרשו לבית ארגוני. לדברי נעמה, היו ניסיונות הידברות עם תנועות וארגונים אחדים, אולם בסופו של דבר השומר החדש הם הארגון היחיד שהגיעו איתו להסכמה. סייעה לכך העובדה שכמה מבכירי השומר החדש הם בעצמם בוגרי בני המושבים.

הטענה המרכזית של המתנגדים היא שהשומר החדש הוא גוף בעל אג'נדה פוליטית ימנית. למשל, במכתב שנשלח לראשי המועצות האזוריות הזהירו בכירי התנועה הקיבוצית: "לידיעתכם, השומר החדש איננה תנועת נוער אלא תנועה התיישבותית הממומנת על ידי הימין הפוליטי הקיצוני", ולפיכך התבקשו ראשי המועצות "להבטיח שיישובי המועצה שבאחריותכם יקבלו את החינוך על ידי תנועות הנוער הכחולות".

אנחנו בתוך האירוע, וקשה להעריך לאן יוביל. האמנם נחטפו ילדי המושבים מתנועת האם השמאלית לחיק הימין? האם יצליחו להעמיד תנועת נוער שמצד אחד יש לה חזון משלה, ומצד שני היא מותאמת לתנאים המיוחדים של היישובים הקטנים במרחב הכפרי? האם ינצלו תנועות הנוער האחרות את הזעזוע כדי להתעורר מתרדמת הכסף שכופה עליהם משרד החינוך, ויציעו אלטרנטיבות אידאולוגיות לבני הנוער?

אין עדיין תשובות, ועל כן אני מקבל את דברי הסיכום האופטימיים של נעמה: התנועה החדשה מוקמת תוך כדי תנועה. יש בה צורך בבירור ערכי, בבנייה מחודשת של מוסדות ושל דרכי פעילות, והמהלך מלווה כל העת בספקות רבים ובשאלות של בוגרים, הורים, חניכים ושותפים אחרים, שלא תמיד יש עליהן תשובות חד משמעיות. יש שניסו ומנסים להדביק לסיפור משמעויות פוליטיות, אבל לדבריה אלה סיפורים שאין להם אחיזה במציאות. לתנועה החדשה יש חזון, יש רוח וגאוות יחידה, ויש רצון עז ליצור תנועת נוער איכותית, ללא פוליטיקה, שקשובה לשטח, צומחת מתוכו ומתאימה עצמה לצרכים המשתנים. האתגר עצום, וכך גם ההזדמנות להשפיע על המרחב הכפרי ועל עולם תנועות הנוער.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
הנשיא דונלד טראמפ מדבר בוועידת איפא"ק בוושינגטון הבירה, ב-21 במרץ 2016 (צילום: Lorie Shaull, CC BY-SA 2.0)

הנשיא דונלד טראמפ מדבר בוועידת איפא"ק בוושינגטון הבירה, ב-21 במרץ 2016 (צילום: Lorie Shaull, CC BY-SA 2.0)

הפלסטינים לא יכולים לחכות עד הבחירות הבאות בארה"ב

מעבר להפסד המוחץ של האריס, כמה קמפיינים – במיוחד למושבים בבית הנבחרים – הצביעו על דעיכת התמיכה בישראל. אך נראה שפוליטיקה אלקטורלית אינה מספיקה, וכדאי להסתכל מעבר לטקטיקות של השנה החולפת ולגבש תובנות לגבי כישלונן

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf