"הוועידה הלאומית הפלסטינית" נערכה בקטר על רקע ביקורת פנימית נוקבת
מאות פלסטינים מרחבי העולם השתתפו בוועידה בדוחה, שהסתיימה בקריאה לאחדות ולעריכת רפורמות באש"ף. הכינוס עורר את זעמה של הרשות הפלסטינית, וגם של פעילים שהתקוממו על מיקומו: "עצם האירוח הקטרי שולל כל היבט לאומי"

"תוצאה של הוואקום הפוליטי שהותירו הפלגים". טקס פתיחת "הוועידה הלאומית הפלסטינית" בדוחה, קטר (צילום מסך)
בהשתתפות כ-400 פלסטינים מכל רחבי העולם, התקיימה השבוע בדוחה, בירת קטר, הוועידה הלאומית הפלסטינית. הוועידה ננעלה אתמול (יום רביעי) בהצהרה שקראה לבסס שוב את מעמדו של אש"ף כנציג הלגיטימי והבלעדי של העם הפלסטיני, באמצעות ארגון מחדש של מוסדותיו.
קיום הוועידה לווה במחלוקת בזירה הפלסטינית. הרשות הפלסטינית והנהגת תנועת פת"ח התנגדו לקיומה, ואף נקטו בצעדים מעשיים למניעת השתתפותם של חלק מהאנשים שביקשו לנסוע אליה. מנגנוני הביטחון של הרשות, השולטים על המעברים והגשרים ביריחו, מנעו את יציאתם של יותר מ-35 משתתפים, כאשר חלקם נדרשו להפקיד את דרכוניהם והועברו לחקירת מנגנון הביטחון של הרשות. נוסף על כך, הרשות הפלסטינית הטילה סנקציות על המשתתפים שהצליחו להגיע לדוחה, כולל בכירים המחזיקים בתפקידים רשמיים או חברים במוסדות של תנועת פת"ח ושל אש"ף.
אך למרות התנגדותה הרשמית של תנועת פת"ח לכינוס הוועידה, רבים מהמשתתפים והדוברים בה נמנים על שורות התנועה ואף שייכים להנהגתה. בדיונים השתתפו גם דמויות עצמאיות, בהן ד"ר מוסטפא ברגותי, סלאח סלאח – לשעבר חבר הוועד הפועל של אש"ף, אחמד ע'נים – בכיר לשעבר בתנועת פת"ח, ואחרים.

ד"ר מוסטפא ברגותי, ממשתתפי הוועידה (צילום: Aude CC BY-SA 3.0)
מתנגדי הוועידה מצד הרשות הפלסטינית טענו כי מטרתה היא לפרק את אש"ף ולהקים גוף חלופי תחתיו, או לכל הפחות להשתלט עליו באמתלה של רפורמה ארגונית.
"הוועידה בקטר לא תשנה דבר ולא תשפיע כלל; היא תוצאה של הוואקום הפוליטי שהותירו הפלגים והמצב הירוד אליו הגענו", כך תיאר את האירוע הכותב הפלסטיני והאסיר המשוחרר, עצמת מנצור.
מנצור מתח ביקורת פומבית על חלק מהמשתתפים בוועידה: "בין הנוכחים יש כאלה שמחפשים לעצמם תפקיד, אחרים רוצים לצבור נקודות פוליטיות, ויש גם כאלה שמנסים לרַצות גורמים מסוימים או לנצל כל הזדמנות להעמקת הפיצול (הפנים פלסטיני; ב"ז). לצד זאת, יש גם פטריוטים בעלי כוונות טובות. אני מכיר פעילים רבים שסירבו להשתתף בשל חוסר שקיפות ומטרות לא ברורות, אחרים החרימו את הוועידה בשל מיקומה ולאור תפקידה של קטר בהעמקת הפילוג וקשריה הפוליטיים עם ארה"ב וישראל. היו גם מי שהעדיפו להימנע מהשתתפות בשל זהותם של חלק מהמארגנים, ואחרים חששו מתגובת הרשות או בחרו להישאר ניטרליים".
"מגוחכים, שטחיים ושקריים"
מנצור הטיל את האחריות למצב הנוכחי על הנהגת הפלגים, ובמיוחד על כשלון הנהגת הרשות הפלסטינית להבין כי "המדיניות החד-צדדית שלה, הקיפאון הממסדי, חולשתה, השחיתות הפושה בה וריקון מוסדות אש"ף והרשות מתוכנם, הם שהובילו לכינוס ועידות מסוג זה. הפתרון טמון ביוזמה אמיתית לאחדות ולרפורמה מהותית ומהירה, לא לתקוף כל מי שחולק עליה".
גם מעזה נשמעו קולות נגד הוועידה. העיתונאי כרים אבו רוס, תושב עזה המתגורר באירופה בשנים האחרונות ומתנגד לחמאס, מתח ביקורת על עצם קיומה של הוועידה בקטר וטען כי הדבר מעורר תהיות רבות: "לא ניתן להגדיר אירוע שמתארח בקטר כוועידה לאומית. עצם האירוח הקטרי שולל ממנו כל היבט לאומי, משום שהוא מוכתב על ידי סדר יום שטחי, נאיבי וחסר ערך. מדובר במהלך שנועד להוציא את חמאס מהמשבר שלה בדרך אלגנטית ולהשיבה לזירה הפוליטית בצורה מעודנת. צפיתי וקראתי לא מעט מהתכנים סביב הוועידה, והם מגוחכים, שטחיים ושקריים".
אבו רוס תהה "האם ניתן להחזיר את מעמדה של אש"ף? כיצד, ומאיפה? מקטר? הפתרון לסוגיית הטרנספר טמון ביציאה של חמאס מהזירה הפוליטית והביטחונית. רק לאחר מכן, כפלסטינים, נוכל לדון באמת במטרות הלאומיות. זה יוכל לקרות אך ורק כאשר חמאס תיתן דין וחשבון על מעשיה. השתתפות בוועידה המתקיימת בקטר היא בדיוק מה שחמאס רוצה".
"ועידה בקטר למען רפורמה באש"ף? שקר מוחלט". כך הביע פליט פלסטיני בלבנון שביקש להישאר בעילום שם את התנגדותו לקיום הוועידה בקטר. "מתי מוסדות לאומיים עברו רפורמה בחסות משטרים שקושרים קשר נגד העניין הפלסטיני? מטרתם אינה תיקון אש"ף, אלא פירוקו וערעור הלגיטימיות שלו לטובת פרויקטים רופפים הנשלטים בשלט רחוק על ידי כוחות אזוריים. אש"ף הוא הישות הלאומית הלגיטימית היחידה, וכל מי שחפץ ברפורמה אמיתית – שייכנס לדיאלוג פנימי במסגרת הארגון, ולא באמצעות הצגות ממומנות המשמרות את הפיצול".

אף על פי שחתם על הקריאה לכינוס בתור פלסטיני, לא השתתף בוועידה. עזמי בשארה בראיון לערוץ אל-ערבי (צילום מסך)
העיתונאי והסופר עאוני אל-משני, שהיה בין מארגני הוועידה ומשתתפיה, סיפר כי במקור נשקלה האפשרות לקיים את הכינוס באלג'יריה: "היתה כוונה לקיים את הוועידה באלג'יריה ואף קיבלנו אישור עקרוני לכך מהאלג'יראים, אך מסיבות לא ברורות האישור לא התממש. עלתה גם הצעה לערוך אותה במדינה זרה כמו דרום אפריקה, אך בשל קשיי גישה ולוגיסטיקה, הדבר לא יצא לפועל. בזמן שאף מדינה לא הביעה נכונות לארח את הוועידה, קטר דווקא בירכה על כך, אך בלי להתערב בארגון, בתכנים או בדיונים".
בהתייחס לחשדות בדבר מעורבות קטרית, הוסיף אל-משני: "לא היה לקטר שום תפקיד, לא לממשלתה ולא לשום גורם רשמי מטעמה. אפילו עזמי בשארה, אף על פי שחתם על הקריאה לכינוס בתור פלסטיני, לא השתתף בוועידה ולא היה מעורב בה כלל".
מארגני הוועידה הצהירו כי מדובר באירוע הממומן באופן עצמאי, בזכות תרומות שנאספו, וכי היא לא מומנה על ידי אף מדינה – לא קטר ולא אף גורם אחר.
אל-משני אמר כי "הוועידה היא יוזמה עממית, שיצאה לדרך בעקבות מפגש של פעילים פלסטינים במהלך 'פורום פלסטין התרבותי' בדוחה לפני כשנה. 80 אנשים נפגשו, דנו במצב הפלסטיני והסכימו על הצורך לכנס ועידה שתפעל לאיחוד העם הפלסטיני במסגרת אש"ף. עקב כך פורסמה קריאה לכינוס הוועידה, אשר זכתה לחתימתם של 2,000 פלסטינים מכל קצות התפוצה הפלסטינית. היוזמים הגיעו ממגזרים ומרקעים שונים, והוועידה אינה נחלתו של מחנה פוליטי מסוים, היא פתוחה לכלל הפלסטינים".
אל-משני פנה במסר לרשות הפלסטינית ולכל מי שהתנגד לקיום הוועידה: "מי שמתנגד לוועידה – שייקח יוזמה ויפעל לאיחוד העם הפלסטיני במסגרת אש"ף בדרך אחרת. להתנגד לכל ניסיון לרפורמה וללכידות מבלי להציע חלופה – זו גישה חסרת היגיון. בסופו של דבר, מה שמציעה הוועידה תואם את מה שהפלגים עצמם הסכימו עליו בעבר, בפגישות ברוסיה, בסין ובמקומות נוספים: איחוד העם והפלגים תחת אש"ף".
בנוגע לשאלת הקשר של חמאס לוועידה או השתתפותו בה, אמר אל-משני: "בוועידה השתתפו כמה מקורבים לחמאס, אך לא נכחו בה מנהיגים או בעלי התפקידים בתנועה. פלסטינים מ-35 מדינות הגיעו לוועידה, ולא הוזמן אף בכיר פלסטיני או אף ארגון, כך שההשתתפות היא אישית ולא מייצגת. האם זה הגיוני שבמשך 15 חודשים נמשכת מלחמת שמד, וכל העולם מדבר על הפלסטינים אך הפלסטינים אינם מדברים על עצמם? האם זה הגיוני שיש אנשים שמתנגדים לוועידה זו אך שותקים נוכח ההחלטות של סעודיה, מצרים, ירדן, קטר ואחרות, אשר עוסקות בהצעות טראמפ ובחינת חלופות לפלסטינים מבלי לשתף את הפלסטינים עצמם בהחלטה?".
בתגובה לשאלה אם לוועידה היה גם מסר לישראל, אמר אל-משני: "העקרונות שלנו הם עקרונות העם הפלסטיני: מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים. איננו נכנסים לאפיון המדינה הזו, את זה אנו משאירים לאש"ף, שאותו אנו שואפים לתקן. תהיה המשכיות לכנסים ולפעילויות מסוג זה, במטרה לאחד את העם הפלסטיני ולבצע רפורמה באש"ף כנציג הלגיטימי והבלעדי של העם הפלסטיני".
אף שהיתה נוכחות של פלסטינים מהגדה, עזה, מדינות האזור ומדינות שונות ברחבי העולם, לא היתה נוכחות בולטת של פלסטינים אזרחי ישראל, מתוך הקו הירוק, בוועידה. אל-משני אישר כי כמה פלסטינים השתתפו, אך נוכחותם הוצנעה. "הפלסטינים מתוך הקו הירוק הם שותפים לוועידה ולכל המאבק, אין בכך ספק. יש ביניהם כאלה שחתמו על הקריאה ויש כאלה שהשתתפו. עם זאת, בחרנו שלא להדגיש את נוכחותם בשל ייחודיות מצבם תחת גל ההסתה והגזענות בישראל. הפלסטינים מתוך הקו הירוק הם חלק בלתי נפרד מהעם הפלסטיני ועמוד מרכזי במאבק".
בהצהרת הסיום של הוועידה נכתב כי מטרתה היא "להשיב לאש"ף את מעמדו כנציג הלגיטימי והבלעדי של העם הפלסטיני בכל מקומות הימצאו, וכבית המאחד את כוחותיו, מוסדותיו ומרכיביו, תוך שיקומו מחדש על יסודות דמוקרטיים ושיקום תפקידו הלאומי. זאת, כדי להביא לסיום הפילוג הפלסטיני, להבטיח את אחדות הייצוג, ולממש את זכויותיו הטבעיות, ההיסטוריות, הפוליטיות והמשפטיות של העם הפלסטיני".
הוועידה קראה לארגן בחירות דמוקרטיות לבחירת הנהגה חדשה לעם הפלסטיני, והדגישה את זכותו של העם הפלסטיני להיאבק בכל האמצעים, בהתאם להוראות המשפט הבינלאומי, כדי להבטיח את סיום הכיבוש ומשטר האפרטהייד. כמו כן, הוועידה גינתה את ההחלטות הישראליות נגד אונר"א והארגונים הבינלאומיים, והדגישה את חשיבות מעמדם של האסירים ומשפחות השהידים.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן