במאבק מול בן גביר, ש"ס בוחרת בקו יותר חרדי ופחות לאומני
בממשלה הכי קיצונית אי פעם, ש"ס הפכה לסמן הכי מתון. דווקא החשש שהציבור שלה יילך לימין הקיצוני, מסבירים מומחים, דחף אותה להדגיש את הצד האנטי-משיחי שהיה קיים אצלה תמיד
אם נדמה לכם שבשנה האחרונה ש"ס הפכה להיות הגורם המתון ביותר בתוך קואליציה ימנית, משיחית וקיצונית – אינכם טועים.
כך, למשל, רק לפני שבועיים האשימה ח"כ טלי גוטליב מהליכוד את ש"ס בכך שהיא כלל אינה מפלגת ימין. "ינון אזולאי מש"ס נאם במליאה והוציא את דיבת השר איתמר בן גביר מעוצמה יהודית וכל מפלגת יש עתיד מוחאים כפיים לאזולאי", צייצה גוטליב. "הרשו לי להקיא. בוחרי ש״ס הם אנשי ימין! תחשבו טוב טוב אם ש"ס ראויה לאמון שלכם. המנטליות של ש"ס היא מנטליות של עבדים שמתחנפים לפריץ, כך עשה משה ארבל וכך עשה עכשיו ינון אזולאי. הגיע הזמן שבוחרי ש"ס יבינו שש"ס אינה מפלגת ימין".
זה קרה בעקבות עניין שבשגרה בסך הכול. בן גביר שוב עלה להר הבית, שוב דיבר על הפרת הסטטוס קוו כמטרה קדושה. "אדם מופקר לחלוטין שלא אכפת לו מביטחון המדינה, זה שרוצה להיות חבר בקבינט המצומצם, הבן אדם הזה, בן גביר, מופקר לחלוטין, מפקיר את מדינת ישראל בעצם העלייה שלו, בעצם שבירת הסטטוס קוו", אמר באותו היום בכנסת אזולאי ועורר את חמתה של גוטליב עליו
אזולאי לא ביטא שום דבר חדש. לאורך השנים הרבנים הממסדיים, שרבני ש"ס נמנים עמם, הדגישו את האיסור החמור על עליית יהודים להר הבית. אבל הכול הקצין הרי.
יום אחרי הסקנדל האחרון מבית בן גביר, ועל פי בקשתו של ראש עיריית ירושלים משה ליאון, צולמו חמישה רבנים בכירים בירושלים לסרטון מתורגם לערבית, שבו גינו את השר לביטחון לאומי.
"אני קורא לאומות העולם, אל תראו את אותם שרי ממשלה כמי שמייצגים את עם ישראל. הם לא מייצגים את עם ישראל. רוב ככל היהודים בארץ ישראל ובעולם לא עולים להר הבית. בבקשה תפעלו להרגעת הרוחות, כולנו מאמינים באל אחד ורוצים שלום בין העמים ואסור לתת לשוליים קיצוניים להוביל אותנו", אמר בהודעה המוקלטת הרב יצחק יוסף, הראשון לציון ובנו של הרב עובדיה יוסף, האב הרוחני של ש"ס. לרוב הציבור, אמר יוסף, "אין קשר לפרובוקציות הללו".
לש"ס יש היסטוריה של מתינות: הרב עובדיה יוסף היה ידוע כאדם פרגמטי, שביקש לא להחמיר עם עולים מאתיופיה וברית המועצות בבדיקת יהדותם, הוביל את ש"ס להצטרפות לממשלת רבין, לא פסל מסירת שטחים תמורת שלום ותמך בהסכמי אוסלו.
אבל הרב עובדיה איננו איתנו כבר יותר מעשור, ובעוד שבקרב הציבור הרחב הנהגת ש"ס, בחלקה לפחות, נתפסת כשפויה ומתונה, קהל מצביעיה הולך ומקצין. מותו של הרב עובדיה הותיר חלל, שאף אחד לא ממלא, וחלק מתומכי ש"ס נוחתים בחיקו של השר לביטחון לאומי.
"צריך לעשות אבחנה ברורה בין האליטות של ש"ס, הרבנים וחברי הכנסת, לבין המצביעים שלה שהם מאוד קיצוניים, מאוד נוטים לבן גביר," אומר הסוציולוג פרופ' סמי סמוחה. "בדקתי את זה בסקר ב-2023: יותר מ-50 אחוז מתומכי ש"ס הם ביביסטים ומזהים את עצמם ככאלה. לכן הרבה פעמים דרעי לא מדבר נגד ביבי, למרות שהוא לא בעדו. הוא מפחד להכעיס את מצביעי ש"ס האלה".
"ש"ס היא מפלגה מתונה, כי ברמה האידיאולוגית שלה היא מפלגה אנטי משיחית. כמו גם יהדות התורה. החרדים הם כוח אנטי משיחי", אומר פרופ' ניסים ליאון, ראש המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר אילן וחוקר ש"ס. "ההבדל בין ש"ס לעוצמה יהודית הוא המתח בין עליונות רבנית לעליונות יהודית. המתח הזה הוא האתגר הגדול של ש"ס, כי חלק מהציבור שלו הולך לכיוון של עליונות יהודית, וש"ס צריכה להחזיר אותו אליה.
"המשיחיוּת הרבה פעמים משחררת כוחות אנרכיסטיים, ואם אתה רוצה לשמור על עליונות רבנית, יש לך בעיה עם המשיחיות. בשנים האחרונות, תנועת התשובה עברה ממהלך של החזרה בתשובה למהלך של שמירת משמעת רבנית. סקר פנימי של ש"ס הראה שהדמות הנערצת ביותר אחרי הרב עובדיה בין מצביעיה הוא נתניהו. זאת בעיה מבחינת ש"ס. כדי לשמור על הכוח שלה, יש לפניה שתי אפשרויות – או שהיא מקצינה ימינה או שהיא מתחרדת. היא בוחרת להתחרד".
למה היא לא מקצינה?
"אין לי תשובה. אולי כי בן גביר נותן פייט. דרעי עצמו לא נמצא בימין. הוא נוטה לכיוון מתון, כמו (משה) גפני. הם (דרעי וגפני) חוליות רכות במחנה הימני, ואני חושב שנתניהו יודע את זה.
"ש"ס רואה את עצמה כשומרת הסף של היהדות. הנקודה היא שככל שש"ס מתחרדת, מה שיעניין אותה יותר מכול יהיה שמירת חברת הלומדים. ככל שש"ס תהיה יותר חרדית, כך הסיפור הליברלי פחות יעניין אותה, כי היא תתעסק בעצמה. כשאתה לא דואג לכלל, יש לזה חסרונות, אבל גם יתרונות".
מה הביא להתחרדות של ש"ס?
"בשנים האחרונות דרעי החליט לחבור לקבוצה שהיתה נאמנה לרב שך ופרשה מש"ס ב-1992 לאחר שש"ס הצטרפה לממשלת רבין. הקבוצה הזאת הציבה אלטרנטיבה לש"ס. אלה ישיבות בשיטה הליטאית, שהתלמידים שלהן ספרדים. הישיבות האלה, שהיו חלשות תחילה, הלכו והפכו אליטיסטיות ויוקרתיות יותר בעשור האחרון. חלק מהתלמידים שלהן מצביעים לש"ס, אבל ההנהגה, אם היא מצביעה, מצביעה יהדות התורה.
"ההנהגה הדתית הזו מחזיקה בחרדיות קשוחה, ורואה את עצמה כאחראית לחברת הלומדים, לא רק פוליטית אלא גם אידיאולוגית. הדמויות האלה פחות מוכרות בקרב הציבור הרחב, אבל מאוד משמעותיות עבור בני התורה הספרדים. ב-2022 דרעי מצליח לקרב אותם לש"ס. למהלך הזה יש מחיר, והמחיר הוא שהדגם שבו דרעי הוא העוצר הפוליטי, כלומר השליט הזמני של המפלגה, לא יכול לעבוד יותר, כי ההנהגה הספרדית מבקשת שותפות בהנהגה הרוחנית והיא מקבלת את זה. לפני כחצי שנה הזמין דרעי חלק ממנה למועצת החכמים, והיום, במידה מסוימת, הם בעלי הבית בש"ס. הרב אברהם סלים הוא הכי דומיננטי, ודרעי במידה רבה רואה בו מנהיג רוחני.
"המהלך הזה מטלטל את ש"ס ואת האידיאולוגיה שלה. במפלגה נחשפים שסעים ודילמות, כמו האם הקו הליטאי הוא הקו הנכון? כי זה (הקו הליטאי) אומר הגנה מלאה על הסדרי הלומדים, יחס יותר שמרני בשאלת הגיוס. מתחיל להיות פה מתח בין ההנהגה הרוחנית לבין ההנהגה הפוליטית".
תן דוגמה לביטוי של המתח הזה.
"כשח"כ יעקב מרגי אומר שהוא 'לא יכול להסביר למה נער חרדי לא מתגייס', זה לא תואם את הקו של הרב סלים. בחודשים האחרונים, ש"ס לא מדברת בקול אחד, אלא בכמה קולות, דבר שלא היה בעבר".
האם לא הכל מתואם עם דרעי?
"אני לא יודע מה קורה בחדרי חדרים. כמובן שדרעי הוא הבוס. יחד עם זאת, המצב שלו יותר מורכב, כי הוא יצר מציאות שבה האידיאולוגיה החרדית הופכת להיות הדגל של המפלגה, בעוד שבהיסטוריה הפוליטית שלו הוא מנהיג לאומי. ש"ס נמצאת היום במתח בין היותה מפלגה מסורתית להיותה מפלגה חרדית".
***
בן גביר אכן נוגס בציבור הבוחרים של ש"ס. בבחירות האחרונות, הרשימה של בן גביר וסמוטריץ' ניצחה את דרעי בשמונה ערים מתוך 17 הערים החזקות של ש"ס. בזמן שש"ס גדלה ב-25%, בן גביר וסמוטריץ' גדלו ב-140%.
"מה שקרה בעשרים השנים האחרונות הוא לאומניזציה של הציבור החרדי", אומרת אסתי שושן, פעילה פמיניסטית חרדית, מייסדת תנועת "נבחרות, נשים חרדיות לייצוג שוויון וקול". "זו תוצאה של הפיגועים והאינתיפאדה השנייה. 7 באוקטובר הגביר את זה.
"יש המון מבוכה בציבור החרדי בקשר ליחס למדינה: הגיוס כן או לא, ותהליך לאומיות שעובר עליו, החרדים והחרד"לים הצעירים שנמאס להם מהתנהלות המפלגות החרדיות. הם נפגשים אצל בן גביר, כי הוא מספק את ההקפדה על תורה ומצוות ואלמנטים חרדיים אחרים לצד לאומנות. הצעירים נסחפים ללאומנות, בעוד שההנהגה הוותיקה של ש"ס מייצגת מתינות שורשית אמיתית ביחס למדינה. זה תהליך שקורה כמה שנים טובות והוא מאוד מאיים על המפלגות החרדיות".
שלום הוא חרדי, מצביע ש"ס לשעבר. הוא מעריץ את נתניהו ומעריך את בן גביר. בשנים האחרונות הוא מצביע לליכוד, ומדי פעם עולה להר הבית להתפלל.
"ראיתי בש"ס בשורה מאוד גדולה", אומר שלום. "גדלתי במקום עם אפליה, וחשבתי שש"ס היא הפתרון, בנוסף למנטרה של החזרת עטרה ליושנה. בתכל'ס מה שהם עשו זה לקחת אנשים קשי יום בלי כיפה, והפכו אותם לאנשים קשי יום עם כיפה. עזבתי את ש"ס ועברתי לליכוד, כי היום הליכוד נותן לבני עדות המזרח את אותו ריגוש שבטי".
למרות טענותיה של גוטליב, ש"ס רחוקה מלהיות מפלגת שמאל. היא מתנגדת ללימודי ליבה, ולאורך השני חברי הכנסת שלה לא פעם השמיעו אמירות גזעניות כלפי ערבים, עובדים זרים ומבקשי מקלט. כמו יהדות התורה, היא אמנם הביעה תמיכה בעסקה לשחרור החטופים, תמיכה לא מובנת מאליה כשהיא מגיעה מתוך הקואליציה, אבל ש"ס לא עושה שום דבר כדי לקדם את העסקה. בעוד בן גביר וסמוטריץ' מאיימים לפרק את הממשלה אם העסקה תאושר, בש"ס מסתפקים במילים.
"ש"ס תומכת בהצעה ומחזקת את ראש הממשלה וקבינט המלחמה לעמוד בכל הלחצים, להביא את העסקה לידי גמר ולהציל נפשות של רבים מאחינו ואחיותינו הנתונים בצרה ובשביה", נאמר בהודעת ש"ס שפורסמה בתחילת יוני.
באופוזיציה רואים בח"כים של ש"ס פרטנרים לעבודה פרלמנטרית. "יש שם את החבר'ה הצעירים – (משה) ארבל, ינון אזולאי, אוריאל בוסו, שהיו יועצים פרלמנטרים וצמחו בתוך הכנסת ומכירים אותה היטב", אומר ח"כ מיש עתיד. "הם אנשים מקצועיים מאוד ויודעים לעבוד בשיתוף פעולה. הרבה יותר נוח לשבת איתם בקואליציה מאשר עם בן גביר".
***
שר הפנים ארבל אכן מתבלט כקול שפוי בממשלה. הוא נראה כמו עוף מוזר בנוף הקואליציוני הצווחני וחסר החמלה. כך, לדוגמה, אחרי שראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, הודיע שלא יאפשר נוכחות של עובדים ערבים בעיר בעקבות הטבח ב-7 באוקטובר, ארבל שלח לו מכתב נזיפה. "החלטות מעין אלה מרסקות את מרקם החיים המשותפים במדינה, פוגעות לא רק בפרנסתם של אותם עובדים, אלא בעיקר בכבודם ובזכותם החוקתית לשוויון", כתב שר הפנים.
ארבל הזכיר לקוניק את האיסור "לפגוע בפרנסתו של אדם על רקע מוצא, לאום או דת", והוסיף כי "בין המצילים הגיבורים, הרופאים והאחיות שפעלו להצלת נפשות היו ערבים רבים… סגירת אתרי הבנייה פוגעת בשוויון ובמוסר".
ב-2020, כשהיה ח"כ בתחילת דרכו, התעמת ארבל עם דוד אמסלם לאחר שזה השתלח בנאומו ביועץ המשפטי דאז אביחי מנדלבליט בעקבות הגשת כתבי אישום נגד נתניהו. "זו בושה וחרפה. מספיק עם ההכפשה של הבן אדם הזה. זה עובר כל גבול. אני מכיר אותו, הוא אדם הגון. מספיק עם הבדיחה הזו", צעק ארבל ממקומו.
ארבל אמר שח"כ יוסף ג'בארין מחד"ש יכול לשמש כשר המשפטים לאור הידע המשפטי שלו, ועורר עליו את זעמו של הימין. "כל מדינה חפצת חיים שרוצה לפסול אדם על בסיס אתני היא לא דמוקרטיה", ענה ארבל למתקפות עליו מימין. "לא יעלה על הדעת שאדם ייפסל רק בשל היותו ערבי".
באוגוסט 2023 הוא יצא להגנתה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, וגם אמר כי הציבור החרדי, כמיעוט, חייב לדרוש שכל שינוי יהיה בהסכמה רחבה ותוך התחשבות במגזרים האחרים.
בעוד שההנהגה הרוחנית של ש"ס, וגם רוב חברי הכנסת שלה, מתנגדים לגיוס חרדים לצבא, ארבל – ששירת בצבא ביחידה לזיהוי חללים – אמר ביוני השנה כי "יש מחויבות להכיר בלומדי התורה כערך לאומי ולא רק דתי, ובאותה נשימה חייבים להגיד – כיפה שחורה זה לא סיבה לפטור מגיוס. אלו שאינם תורתם אומנותם צריכים להתגייס".
ביוני השנה יצא ארבל להגנתו של ראש עיריית קרית שמונה אביחי שטרן, שנתניהו "החרים" אותו בביקורו בעיר משום שנתפס לא מספיק נאמן לראש הממשלה. במכתב שנשלח ללשכת ראש הממשלה כתב ארבל, כי "החלטת צוות לשכת רה"מ למדר את שטרן מהסיור שהתקיים בעיר מעידה על שיקול דעת לקוי וחוסר ממלכתיות בזמן מלחמה. מצופה מראש הממשלה להתנער מהתנהלותם השגויה".
ארבל גינה את בן גביר שאמר לבן דודה של החטופה כרמל גת "אל תהיה שמאלן". "כשפונה אליך בן משפחה של חטוף – אל תגיד לו 'אל תהיה שמאלן'. תהיו מי שאתם". שלא במקרה, ארבל היה השר היחיד שהשתתף בהלוויה של החטוף אברהם מונדר בניר עוז, לאחר שהמשפחה הודיעה למזכירות הממשלה שארבל הוא השר היחיד שהם מוכנים לקבל.
ארבל יצא להגנתו של ראש השב"כ רונן בר כשהקואליציה השתלחה בו לאחר ההחלטה לשחרר את מנהל בית החולים שיפא ממעצר. "אין מקום לשיח הזה כנגד עובדי ציבור המוסרים נפשם על הגנת המולדת", מסר ארבל. "מצופה מראש הממשלה למנוע את ההשתלחות הפרועה הזו כנגדם. חילוקי דעות כן. השתלחות והאשמות בהפיכה צבאית הם רעל שאסור לנרמל ולהכיל".
"ארבל מאוד אהוד, בגלל שהוא צעיר, מחובר ללב ולתחושות של השטח הרבה יותר משאר המנהיגים הש"סניקים", אומרת שושן, "אני חושבת שזה מאיים על דרעי, כי לארבל תבונה פוליטית אמיתית, שהיא קצת מנותקת מתפיסה החרדית המונוליטית. זה גם לא ציני אצלו, כי אם היה רוצה לדאוג רק לעתידו הפוליטי, לא היה משמיע את הדעות המתונות שלו".
איך הוא מתקבל בקרב הצעירים שמקצינים?
"כל מה שיעשה בעד ערבים, ייתפס לא טוב. אבל גם הבעת התמיכה שלו ביועצת המשפטית או דעות מתונות בענייני דת ומדינה לא נתפסות טוב. אבל לש"ס יש פוטנציאל של מצביעים מתונים, והוא אהוד מאוד בעיניהם.
"ארבל מביא רוח חדשה. אני לא יודעת כמה כוח יש לו כדי להוביל את הכיוון הזה לפני שיעשו לו פיגוע ויעיפו אותו, כמו שעשו לרב חיים אמסלם שהיה אחד הקולות המתונים בש"ס, ונבעט החוצה ולא סולחים לו עד היום. ומה הוא אמר, בסך הכל? שצריך לימודי ליבה ולהתגייס לצבא. גם יגאל גואטה, שבסך הכל הלך לחתונה של אחיין גיי, נזרק.
"ארבל מייצג עמדה מסורתית וישראלית, שאומרת שאנחנו אוהבים את המדינה ונתרום לה, אבל לא חשוב לנו להתיישב בין יישוב ערבי ליישוב ערבי אחר ולהציא להם את העיניים. הר הבית לא מעניין אותנו. זאת עמדה של רבים בש"ס, גם בקרב ליכודניקים וגם אצל אנשי הציונות הדתית המתונים".
"ארבל מאוד שונה בנוף שלנו", אומר אריאל, אברך ומצביע ש"ס מביתר עילית. "חלק לא אוהבים אותו, אומרים שהוא מנסה להיות המאמי הלאומי, חלק מעריכים אותו. אני חושב שהוא אדם חרוץ וענייני שדואג לכלל הציבור. אני גם חושב, שבניגוד ליתר חברי הכנסת של ש"ס, ואני מכיר את חלקם, הוא עצמאי מאוד ולא פועל לפי מה שדרעי אומר לו. לכן אני מעריך שהוא לא ישרוד".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן