בחסות החשכה: שמונה משפחות פונו בכוח בגבעת עמל
מעל ל-200 שוטרים פרצו בשעות המוקדמות של הבוקר לשכונת גבעת עמל. את פניהם קיבלו כמאה פעילים שהתבצרו יחד עם תושבי השכונה בבתים המיועדים לפינוי. הפעילים והמשפחות פונו מהבתים שכעת נהרסים
מעל למאתיים שוטרים פרצו בשעות המוקדמות של הבוקר לתוך שכונת גבעת עמל שבצפון תל אביב. את פניהם קיבלו מעל למאה פעילים שהתבצרו יחד עם תושבי השכונה בכשמונה בתים המיועדים לפינוי. ביניהם, חברי צוות דיור ציבורי, חבר הכנסת אילן גילאון ממרצ ופעילים חברתיים אחרים.
השוטרים פרצו את קירות הבתים והחלו לפנות את התושבים, כשהם מפעילים כוח רב במיוחד על המזוהים כתושבי השכונה. מספר אנשים התעלפו, ובמשך כל הפינוי שערך כשעה מנעה המשטרה מאמבולנסים להתקרב אל הנזקקים לטיפול. לא ידוע על עצורים.
כל התושבים המפונים והפעילים כבר הוצאו מחוץ לבתים, המשטרה מכבה צמיגים שהובערו בכניסות השונות לשכונה, ועובדי חברות קבלן החלו לפרק את הבתים.
התושבים מאשימים את עיריית תל אביב והממשלה בחוסר התערבות ובמניעה מכוונת של הפינוי. המשפחות כוזהינוף ואהרונוביץ׳, בעלות הקרקע המוכחיות מונעות פיצוי משמונה המשפחות המפונות.
[עדכון 07:20]: התושבים והתומכים יצאו לצעדה וחסמו את איילון לכעשר דקות באזור מחלף ההלכה. לאחר מכן פונו משם על ידי שוטרים. הריסת הבתים תתקיים בהמשך.
> צפו: תושבי גבעת עמל נערכים לפינוי שמונה משפחות מבתיהן
בשנת 1948 גורשו תושביו הערבים של הכפר ג'מוסין. במקומם שוכנו באזור יהודים שנשלחו על ידי המדינה, רבים מהם פליטים משכונות שבזי ונווה צדק המופגזות, או ממדינות ערב. תושבי גבעת עמל חיו בצריפים וביחידות דיור קטנות ללא תשתית מסודרת. לאורך השנים התחייבה המדינה להקים במקום בניינים ולשכן בהם בין היתר את התושבים או לדאוג להם לקורת גג חלופית. זה לא קרה. תל אביב התפתחה, והשכונה ממוקמת כעת בליבו של אחד האזורים היקרים בעיר.
בשנות ה-60 הפריטה המדינה את הקרקע. במסגרת הסכמי המכירה של הקרקע, החברה הרוכשת התחייבה לבנות דירות חלופיות לדיירים, ולמדינה ניתנה הזכות לקבל את השטח חזרה אם זה לא יקרה. אך השנים חלפו, הזכויות על האדמה עברו מיד ליד, וההבטחות התפוגגו. הקרקע התגלגלה בסופו של דבר לידיהם הפרטיות של טייקונים: משפחות תשובה וכוזהינוף, ובנק הפועלים של שרי אריסון, המבקשים להפוך את המקום לשכונת יוקרה לעשירים.
אחרי שנים ארוכות בהן תושבי גבעת עמל נאבקים על זכותם על הקרקע, השנה הגיע זמן הפינויים. אלה מתקיימים מבלי להבטיח לרבים מהתושבים פיצוי הולם. על חורבות הצריפים וחורבות חייהם מתכננים יצחק תשובה ,משפחת כוזהינוף וגם עיריית תל אביב שבבעלותה כ-130 דירות יוקרה בפרויקט להקים שישה מגדלים בהם יגורו עשירי ישראל והעולם. המשפחות שיפונו מחר מבתיהן לא צפויות לקבל כל פיצוי.
בשנה האחרונה פונו משפחות רבות מבתיהן תוך שימוש בכוח, בכוחות שיטור גדולים, ובמכונת יחסי ציבור משומנת שמספרת לציבור ש"כולם מרוצים". ערב ראש השנה תשע"ה פונו בכפייה כעשרים משפחות מבתיהן ונזרקו לרחוב. חלק מהמשפחות הגיעו להסדרי פיצויים, אולם אחרות עדיין מחכות לפיצוי ולהכרה. את ראש השנה הן עשו באוהלים שהוקמו על חורבות בתיהן.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן