newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"שאלתי אם יש אוכל טבעוני, הסוהר היה בהלם והתחיל לאיים"

שאדי ח'ארוף, תושב מזרח ירושלים בן 25, נעצר פעמיים באירועי מאי. בפעם הראשונה נאלץ לאכול עוף בניגוד לאמונותיו, כי בקשותיו לתזונה טבעונית נתקלו בזלזול. בפעם השנייה לימד עצורים אחרים לעמוד על הראש, לתדהמת הסוהרים

מאת:
שאדי ח'ארוף נעצר בפעם השנייה (צילום: לטיפה עבד אלטיף)

שאדי ח'ארוף נעצר בפעם השנייה בעיר העתיקה בירושלים (צילום: לטיפה עבד אלטיף)

שאדי ח'ארוף, בן 25, תושב ואדי אלג'וז שבמזרח ירושלים, נעצר פעמיים בגל המעצרים של צעירים פלסטינים אזרחי ישראל וירושלמים בעקבות אירועי שייח' ג'ראח ואל אקצא, שזכה לכינוי "מבצע חוק וסדר".

ח'ארוף עובד בשגרירות הטורקית בירושלים כמתאם מלגות ואחראי על הקשרים האקדמיים בין הפלסטינים לטורקים, ובעל תואר ראשון ביחסים בינלאומיים ובמסחר מאוניברסיטה בקפריסין. הוא טבעוני כדרך חיים. הוא גם מאמין בערך הבריאותי של הטבעונות (ואף השתלם, דרך האינטרנט, בתזונה במוסד לימודים בניו יורק), וגם טבעוני מתוך עיקרון מוסרי. הוא מספר שיזם פרויקט "אתגר טבעונות" שהשתתפו בו עשרות אנשים מרחבי הארץ.

"הפעם הראשונה שנעצרתי היתה באירועי שייח' ג'ראח, בסוף הרמדאן, והשנייה במהלך השביתה ("שבוע הכלכלה הפלסטינית", ס"ע). זו הפעם הראשונה בחיי שנעצרתי. התנדבתי ביחד עם צעירים נוספים להכין איפטאר קבוצתי בשייח' ג'ראח, והגיע מתנחל שריסס את כולנו בגז מדמיע. זה היה ליד הבית של משפחת אלכורד.

"למתנחל הצטרפו עוד מתנחלים. הצעירים ניסו להגן על עצמם והתחילו לזרוק לעבר המתנחלים כיסאות פלסטיק ואבנים. הגיעה משטרה, ונעצרו 10 צעירים, אני ביניהם, ורק מתנחל אחד. נעצרתי לחמישה ימים, והמתנחל שוחרר מיד. האריכו את מעצרנו באלמסקוביה (מגרש הרוסים), ונלקחנו לבית משפט. אחר כך שוחררנו כי השופט הבין שהמתנחל חופשי ופרץ ויכוח בינו לבין נציגי התביעה. שוחררנו בתנאים של הרחקה משכונת שייח' ג'ראח ל-15 יום וערבות 2,000 שקל".

ח'ארוף מספר: "ביום שנעצרתי לא הספקתי לאכול כי היינו בצום ונעצרנו לפני האיפטאר. עבר עוד יום שלם בין הדיון בבית המשפט לחקירה ולא נכנס לי כלום לפה. בתא המעצר היינו עשרה אנשים. כשהכניסו אותנו למעצר, הביאו לנו עוף. שאלתי את הסוהר אם אין אוכל טבעוני, והוא הסתכל עלי בהלם והתחיל לאיים עלי שיכניס אותי לצינוק. הבחורים שהיו אתי במעצר צחקו כשביקשתי אוכל טבעוני, והסוהר חשב שאני לועג לו. כנראה שזה המקרה הראשון שמגיע אליהם עצור ומבקש אוכל טבעוני.

"בסוף נשברתי ואכלתי את העוף, אבל הרגשתי רע עם עצמי. אני זה שמטיף לכולם לא לאכול בשר. חוץ מייסורי המצפון הקשים, הגוף שלי גם לא מורגל לבשר וחטפתי כאב בטן ושלשול קשה. זה היה מביך. אין בכלא שירותים עם פרטיות, השירותים הם חדר פתוח ללא דלת. ביום השני אמרתי שלא משנה מה, אני לא אגע שוב בבשר ועוף, אז אכלתי רק קצת סלט ואורז".

המעצר השני של ח'ארוף תועד בווידיאו. "היתה הפגנה בשער שכם, ואני הלכתי לעיר העתיקה", הוא מספר. "נכנסתי במעבר שמוביל לרחוב אל-ואד. היתה שם עיתונאית עם רעלה, וקצין היכה אותה והסיר את הרעלה שלה. נדחפתי בינה לבין הקצין כדי להגן עליה.

"המזל הגדול הוא שבבוקר היו מביאים ריבה. בצהרים אכלתי אורז וסלט. ברמלה הביא את האוכל מישהו שלבוש בבגדים אזרחיים, שאמר לי שהייתי צריך לשלוח בקשה לכלא"

"הקצין סימן אותי. דחפו אותי לכיוון ההפגנה אף שרציתי ללכת לעיר. היס"מניקים התחילו להכות אותנו. כל הצעירים התחילו לרוץ, ואני נשארתי כי לא עשיתי שום דבר רע. אז השוטרים היכו אותי עם מקלות, והיכו חזק. החזקתי ביד בקבוק מים קטן, ומרוב שהיכו אותי, הסתובבתי וזרקתי את הבקבוק על השוטר.

"מיד זה נחשב לתקיפה והשתתפות בהפגנה לא חוקית. הגיע הקצין, עצר אותי והיכה את הצעירים, נלקחתי ברגל לתחנת המשטרה ליד שער חברון (המוכר בעברית כשער יפו, ס"ע) לחקירה. כל הדרך הרביצו לי וגרמו לי לפריצת דיסק, עברתי ניתוח לפני 18 ימים ואני עדיין סובל מבעיות גב. הם החזיקו אותי משתי הידיים ולחצו לי על הגב, ובעברית אמרו לי שרוצים לשבור את הכתף שלי.

"לא הצלחתי להזיז את הגב וברגע שהגעתי לתחנה ביקשתי שיזמינו לי אמבולנס, כי הכאב היה בלתי נסבל. הם צחקו עלי ואמרו שאשלם 1,000 שקל לאמבולנס. הייתי אזוק בידיים כל הזמן, רצו שאשב על הרצפה וסירבתי, ביקשתי כיסא. שוב חטפתי מכות. נשארתי חמש שעות בחדר ההמתנה, שבקושי יכול להכיל 3 אנשים ודחסו בו 15 בני אדם. אפילו ללכת לשירותים אי אפשר שם, ואם כבר נתנו, אז אסור היה לסגור את הדלת".

לאחר מכן, מספר ח'ארוף, לקחו אותו לחקירה, שם "התחילו לאיים עלי, האשימו אותי שתקפתי שוטרים. עניתי שלא תקפתי, אז התחילו לקלל אותי. החקירה היתה בערבית. הראו לי סרטונים ואמרו – תראה איך הרביצו לך, זה הופץ וכולם ראו איך חטפת מכות. כל מי שהיה בחדר, שוטרים וחוקרים, הסתכלו בסרטון וצחקו עלי כדי להשפיל ולהתגרות.

"בחקירה ובמעצר הישראלים הופתעו מרמת האנגלית שלי. הם מלאים בסטריאוטיפים, וחושבים שכולנו לא משכילים בלי מטרות בחיים. ברגע ששמעו את האנגלית שלי, היחס השתנה. מישהו ליווה אותי לשירותים ואפילו ניסה לפתוח אתי שיחה ידידותית ואמר לי שאני יכול לסגור את הדלת. פתאום התחילו להציע לי סיגריות, ואני בכלל לא מעשן. שאלו אותי מאיפה אני יודע אנגלית טובה".

הסאגה לא הסתיימה שם. לאחר מכן, העבירו את ח'ארוף למגרש הרוסים, לקחו אותו למשפט ומשם הועבר לכלא רמלה, שם נשאר שבעה ימים. גם שם הוא דרש אוכל טבעוני ואמרו לו שאין. "המזל הגדול הוא שבבוקר היו מביאים ריבה, אז אכלתי ריבה. בצהרים אכלתי אורז וסלט. ברמלה הביא את האוכל מישהו שלבוש בבגדים אזרחיים, שאמר לי שהייתי צריך לשלוח בקשה לכלא".

צפיפות בלתי נסבלת. בית המעצר במגרש הרוסים בירושלים (צילום: אוליביה פיטוסי / פלאש 90)

צפיפות בלתי נסבלת. בית המעצר במגרש הרוסים בירושלים (צילום: אוליביה פיטוסי / פלאש 90)

בגלל הכאבים, ח'ארוף מספר כי "ביומיים הראשונים בכלא לא הצלחתי לקום מהמיטה. הבחורים בתא המעצר אתי היו מביאים לי את האוכל. בתוך התא ממש משעמם, אז העצורים שנמצאים אתך הופכים למשפחה זמנית. אתה שמח אם מישהו משתחרר, וכואב את כאבו של מי שמאריכים את מעצרו או שנשפט.

"בכלא, כשמדברים, כל אחד מביא נושא. אני דיברתי על טבעונות, יוגה, מדיטציה, על איך שאני חי. הבחורים בתא התעניינו במה שסיפרתי, והתחלתי ללמד אותם יוגה. לימדתי אותם איך לעמוד על הראש. היה שם גבר מבוגר יחסית בשם אבו חמזה, והוא התלהב ועמד על הראש.

"פתאום עבר הסוהר וראה את כולם עומדים על הראש. הוא היה בהלם. לפני זה הוא היה מתנשא, עובר ולא מחליף אתנו מילה. הפעם הוא נשאר ושאל בפליאה: 'מה אתם עושים?' עניתי שאני מדריך יוגה. הוא אמר שהוא כבר עובד שם 27 שנה ולא ראה דבר כזה, הביא כיסא וישב להסתכל עלינו. פתאום הוא התחיל להתעניין במה שאנחנו עושים, ראה בנו בני אדם ולא עצורים. אחרי יומיים הוא ראה אותנו בלילה במדיטציה, כולם שוכבים על הרצפה ומקשיבים לנשימות שלהם. הוא עמד ובהה בנו כאילו שהוא צופה במחזה סוריאליסטי".

לדברי ח'ארוף, "הפרקליטות דרשה חצי שנה עד שנה מעצר בפועל, אבל עורך הדין הביא סרטונים שבהם נראה הקצין מכה אותי ועוד צעירים, כולל נער בן 15. זה הספיק לשופט כדי לשחרר את הנער שרק הלך ברחוב והקצין נתן לו סטירה". גם ח'ארוף שוחרר. הקצין נחקר במח"ש, "אבל אני לא יודע אם הושעה מעבודתו ומה עלה בגורלו".

משב"ס נמסר בתגובה: שירות בתי הסוהר מספק תפריט קבוע ומסודר למי שמצהיר בפני הסגל הפיקודי על אורח חיים טבעוני. מבדיקה מול מתקני הכליאה בהם שהה העצור עולה כי לא דיווח באף אחד מהם על אורח חיים טבעוני.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf