newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"לעצור את ההפרטה": ארגונים חברתיים מייעצים לשר הרווחה החדש

להגדיל את התקנים לנפגעות תקיפה מינית, לתמוך בהעלאת הקצבה לנכים, לעזור לנזקקים למצות זכויות ובראש ובראשונה לעצור את ההפרטה למטרות רווח. העצות שראשי ארגוני חברתיים נותנים לשר הרווחה הנכנס מאיר כהן

מאת:

מאיר כהן, שר הרווחה והשירותים החברתיים החדש, אינו חדש בתפקיד. הוא כיהן בתפקיד בין 2013 ל-2014, והוא לא זכור כאיש של מהפכות במשרד. לזכותו ייאמר שהוא רצה מאוד להגיע למשרד הזה הפעם.

חוזר לתפקיד אחרי שבע שנים. שר הרווחה מאיר כהן (צילום: הדס פרוש / פלאש 90)

חוזר לתפקיד אחרי שבע שנים. שר הרווחה מאיר כהן (צילום: פלאש 90)

כהן נהנה מקרדיט בתחום החברתי. בתור ראש עיריית דימונה הוא התבלט  במאבקיו מול המועצות האזוריות על חלוקת משאבים מחודשת בין הרשויות המקומיות בנגב. בראיון מ-2013, כשהצטרף  ל'יש עתיד', הוא דיבור בזכות צדק חלוקתי אזורי, אך הדגיש: "אני לא איש שמאל".

מעניין לראות איך איש כזה יפעל (או יצליח לפעול) בממשלה עם הנהגה ניאו-ליברלית קיצונית מובהקת, בראשותו של נפתלי בנט ובניצוחו של אביגדור ליברמן על האוצר.

פנינו לכמה פעילות ופעילים חברתיים כדי לשמוע מה צריך לעמוד בראש סדר היום שלו.

רפורמה במוסדות חסות הנוער

אלברט סופר, ראש מטה צפון בכוח לעובדים, לשעבר מדריך בחסות הנוער וממקימי ועד עובדי חסות הנוער, אומר כי העניין הדחוף ביותר הוא טיפול במסגרות לנוער בסיכון. בשנים האחרונות, הוא מספר, נסגרו יותר מ-15 מסגרות כאלה – חלופות מעצר, הוסטלים למתבגרות ועוד.

סופר אומר כי המתכננים של הרפורמה בחסות הנוער "לא שיתפו גורמים מקצועיים או מהשטח, והמשמעות היתה סגירת מסגרות. התפישה הלכה לכיוון של להפנות ליותר מעונות (מוסדות טיפול סגורים ונוקשים יותר; תב"ד) ופחות שילוב בקהילה. זה גרם לכך שהמון נערים מצאו את עצמם במסגרת לא מתאימה."

סופר מעלה גם את הצורך במסגרות המשך לנוער בסיכון: "נערים קיבלו את המענה הטוב ביותר עד גיל 18, ואז מה? יש מעט מאוד דירות המשך, אין מדריכים. הנערים יוצאים לעולם שאינו פשוט גם לאנשים נורמטיבים, וצריכים להסתדר בלי תמיכה".

כמי שסיים 14 שנות עבודה בחסות הנוער לאחר שהמעון שהועסק בו הועבר לידי חברה פרטית,  סופר מצביע על כך שהפרטת שירותי הרווחה הביאה לירידה בשכר ובעקבות כך גם לירידה באיכות הטיפול. "זה לא שכסף הוא הדבר היחיד שמשאיר אנשים בעבודה הזו, אבל כשברור מראש שמגדירים את העבודה הזו בכמעט שכר מינימום, או כזו שמתאימה לסטודנטים שבאים והולכים לשנה-שנתיים, ברור שזה גם היחס למטופלים," הוא אומר.

"אחת הבעיות האקוטיות של חסות הנוער היא התחלופה האינסופית של העובדים. אחד האלמנטים הכי חשובים בטיפול בנוער הוא הרצף הטיפולי. נערים ונערות מראש למדו את התופעה הזו ולכן פחות נפתחים, פחות משתפים פעולה ואומרים גם בגלוי 'מי אתה? היום אתה פה מחר איפה אתה?' .

סופר מספר שרבים תלו תקוות באיציק שמולי, שר הרווחה היוצא, אבל "חוץ מתמונות שהוא עשה לעצמו בכל מיני מקומות לא ראינו יותר מדי". הוא מקווה שמעבר לעניין השכר, מאיר כהן יחולל "רפורמה אמיתית ועמוקה בחסות הנוער, ממש מהתשתית, עם המחקרים הנדרשים, אבל בעיקר עם האנשים שהמון שנים נמצאים בשטח ואף אחד לא מדבר איתם."

רשימות המתנה אין סופיות

אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, מספרת שמשרד הרווחה פתח יחידות חדשות לטיפול יעודי בנפגעות תקיפה מינית והרחיב יחידות קיימות, "אבל מה שקורה הוא שהתופעה כל כך רחבה, הביקוש לשירות בהתאם הוא בכל מקום, ורשימות ההמתנה הן אינסופיות."

סוליציאנו אומרת שמי שאין לה רשתות תמיכה נמצאת בסיכון נפשי חמור יותר: "אני מכירה שלושה מקרים של נשים בשנות ה-40 שהידרדרו בזמן הקורונה. אחת מהן איבדה את מקום העבודה שלה, אחרת הוציאה קצבת נכות, השלישית נמצאת עכשיו אצל חברה שלה, איבדה את מקום העבודה שלה והיתה בחלופת אשפוז שנסגרה."

סוליציאנו מדגישה את הצורך למצוא מענים בתוך הקהילה. "הרבה נשים לא צריכות בית חולים פסיכיאטרי. הן הידרדרו נפשית, הן מוחלשות נפשית בגלל הטראומה וחייבות שירות, למשל מקום להיות בו לאיקס חודשים, אבל לא בית חולים פסיכיאטרי. אין בכלל בישראל מערכת שירותים לכל האוכלוסיה הזו," היא אומרת.

תחלופה גבוה של מדריכים. הפגנה של עובדי חסות הנוער (צילום: כוח לעובדים)

תחלופה גבוה של מדריכים. הפגנה של עובדי חסות הנוער (צילום: כוח לעובדים)

כראשת האיגוד שמשמש כלובי עבור ארגוני השטח, סוליציאנו גם מזכירה את הצורך בתקצוב ישיר מהמדינה. היא מספרת שבמשך שנים, 12 הארגונים שהיא אתם בקשר קיבלו יחד 8 מיליון שקל בשנה. בזמן הקורונה הם קיבלו תוספת של מיליון ₪. "בלי פילנתרופיה ותרומות היינו צריכות לפטר מלא אנשים," היא אומרת.

סוליציאנו אומרת שבקדנציה הקודמת, מאיר כהן היה קשוב לנושאים שהם העלו, בניגוד למה שהיה בתקופת ישראל כ"ץ מהליכוד, שקדם לשמולי בתפקידו וכיהן בו שנים ארוכות. "בממשלת השינוי הזו יש לנו הרבה שותפים", אומרת סוליציאנו. "זה לא מה שהיה קודם. הרבה משרדי ממשלה מאוישים על ידי אנשים שחלקם אנשי מקצוע, חינוך. אנשים שמבינים את הנושא. אני אופטימית".

שליברמן ישלם לנכים מכיסו הפרטי

איל כהן, המוביל את מאבק הנכים וקבוצת "הנכים הופכים לפנתרים", מציג דרישה מוצקה אחת: להכניס לתוקף את העלאת קצבת הנכים שנקבעה בתיקון לחוק עוד ב-2018, אז דובר על הגדלה הדרגתית ל-3,700 שקלים שתסתיים בסוף שנת 2021.

"ב-2020 הגענו להסדר זיכויים עם האוצר," הוא מספר, "אך מערכת הבחירות שיבשה את הכל. היום אנחנו נמצאים באוויר. ב-2020 קיבלנו את הכסף בתור מענקים, אבל הקצבה נשארה על 3230 ולא עלתה. ב-2021 קיבלנו תוספת קטנה, (אבל) חסר לנו עדיין 1200 שקל לכל נכה, שזה המון כסף."

ארגוני הנכים דורשים פגישה עם ליברמן, שר האוצר הנכנס. אלי כהן מקווה ששר הרווחה החדש יילחם למענם.

בארגוני הנכים מתכוננים למאבק קשה. "רק כשנשב איתם בחודש הבא, נדע לאן אנחנו הולכים", אומר איל כהן. "אני מקווה שלא נצטרך ללכת למאבק. הפעם הוא יהיה הרבה יותר קשה כי אנחנו כבר חסרי סבלנות. חסימת כבישים תהיה משחק ילדים מבחינתנו. אנחנו מדברים על נמל תעופה, על רכבות.

"מה שאנחנו דורשים זה דבר שכבר עבר בוועדות בכנסת. לא דבר חדש. תנו לנו את מה שהבטחתם לנו. הכסף צריך להגיע לא אכפת לי מאיפה, מצדי שליברמן יוציא את פנקס הצ'קים האישי שלו."

לביא נאור, דובר קבוצות מאבק הנכים בישראל, מסר גם הוא: "הנכים נלחמים עשרים שנה על הלחם והתרופות. אנו מקווים שבנט ולפיד יבינו ויסיימו את המצב העגום שבו נמצאים הנכים. לא נהסס לצאת שוב למלחמת הקיום שלנו בתקופה הקרובה, אם לא ייצא לפועל ההסדר שסוכם בעבר."

אומרים לנזקקים: לא מגיע לכם

בין כל המאבקים הבוערים, קיים גם המאמץ המתמשך לסייע לאנשים לקבל את העזרה שהם זכאים לה מהמדינה. נועה בק, יועצת משפטית למיצוי זכויות בחברה למתנ"סים ומנהלת קליניקה למשפט, רפואה ופסיכולוגיה במכללה האקדמית אונו, מספרת שהרבה פעמים החסם הוא ברמת הפקידים.  "לדוגמה יש מוסד שנקרא סיוע לשכר דירה שניתן לאוכלוסיות מסוימות תחת משרד הבינוי והשיכון", היא אומרת. "אנשים שמגיעים בלי ידע מוקדם, יכול מאד להיות שהפקיד יגיד להם 'לא מגיע לך' ויוציא אותם משם".

במקרים כאלה, היא מסבירה, זה יותר נושא של פיקוח. "יש מתנדבים שעוזרים לקהילה שלהם וזה נהדר, אבל ברוב המקרים שאני מכירה, אין המשכיות ומספיק פיקוח על עבודה של מתנדבים".

לצד עבודת המתנדבים, בק מדגישה את הצורך בתגבור כוח אדם גם של עובדים סוציאליים וגם של עורכי דין קהילתיים כמוה: "חלק מהתפקיד של עובדים סוציאליים זה מיצוי זכויות", אומרת בק. "בפועל אני יודעת שבגלל שברוב המקומות יש מחסור בעובדים סוציאלים, ולכל אחת יש מאות מטופלים, יש קושי לעשות את התהליך.

נטל הביטחון התזונתי נופל על העמותות. פעילי קבוצת ״מצילות המזון״ בשוק הסיטונאי בירושלים, ספטמבר 2020 (צילום: אורן זיו)

נטל הביטחון התזונתי נופל על העמותות. פעילי קבוצת ״מצילות המזון״ בשוק הסיטונאי בירושלים, ספטמבר 2020 (צילום: אורן זיו)

"מיצוי זכויות זה לא לעבור על צ'קליסט, אלא טעון בעבודת עומק, להבין סיפור, להבין היסטוריה.  כלים משפטיים זה הרבה פעמים דרך לצמצם פערים מאד גדולים שיש לאוכלוסיות מסוימות מול הממסד. לרוב האנשים שטיפלתי בהם בקושי יכולתי להכתיב מייל. פתרונות טכנולוגיים יכולים להיות טובים רוחבית, אבל הם עדיין מדירים אוכלוסייה שלא נגישה לדברים האלה."

ברווחה אין כסף, זה לא הייטק

אלי כהן, מנכ"ל פתחון לב, מזכיר שתהליך ההפרטה של שירותי הרווחה התחיל בזמן כהונתו של יצחק (בוז'י) הרצוג בתפקיד שר הרווחה, אבל אז זו היתה "הפרטה טובה", כי העמותות שקיבלו לידיהן את ניהול שירותי הרווחה לא פעלו למטרות רווח. השר ישראל כ"ץ עשה שינוי במודל ההפרטה, לדברי אלי כהן, והעביר שירותי רווחה לידי חברות פרטיות שפועלות למען רווח.

"עמותה (שלא למטרות רווח, תב"ד) תבחר בעובד בעל הניסיון ותשלם לו יותר, בעוד ארגון שרוצה להרוויח יגיד 'אני רוצה את המטרה הכלכלית שלי'", אומר כהן. "זה הכניס את כל עולם הרווחה בשנים האחרונות לסחרור. הדוגמה הבולטת ביותר היא מלונית הקורונה לנוער בסיכון, שבה נאנסה צעירה. את המלונית ניהלה חברה עסקית עם רקע בעולמות התחבורה. אם היה נמצא שם מישהו שהשליחות שלו היא חברתית, והוא מגיע עם רקע וניסיון, בסבירות גבוהה מאד הדברים היו נראים אחרת."

בתחום הביטחון התזונתי, אומר כהן, המדינה נשענת למעשה על העמותות. "על 48 מיליון שקלים ששמה המדינה, שמות העמותות כמעט 2 מיליארד שקל", הוא אומר. בהנחה שהמדינה לא מתכוונת להשקיע מיליארדים בתחום הזה, אומר כהן, מה שצריך לעשות הוא "להרחיק את כל החברות העסקיות מעולם הרווחה. אין ברווחה כסף, זה לא הייטק". הממשלה צריכה לתאם בין העמותות, כפי שעשה פיקוד העורף בזמן הקורונה. "צריך למצוא איזשהו מכפיל כוח והוא יכול להיות רק העמותות," הוא אומר

מנכ"ל פתרון לב אופטימי לגבי סיכויי ההצלחה של מאיר כהן בתפקידו החדש-ישן. "מאיר מגיע כבעל ניסיון במשרד הרווחה וכמי שהעניין הזה הוא כור מחצבתו", אומר אלי כהן, "הוא בחר להגיע להיות שר הרווחה, כשלרוב זה מישהו שלא התברג לתפקיד טוב יותר.

"יש פה גם אדם מנוסה, גם אדם שמכיר ובקיא וגם אדם שיש לו כח פוליטי משמעותי. אי אפשר היה לטעות בטוב הכוונות של שמולי בעניינים החברתיים, אבל הכח הפוליטי הספציפי שהיה לו אפשר לו לעשות דברים בהיקפים מאד מסוימים."

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf